• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Status
Zamknięty.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
zmien znajomych ci są zazdrosni :jezor:

viciak

Nowy
Punktów
0
Miasto
ostrowiec
Ja mam PZU;-) Nawet wrzucałem skan polisy na forum.

Na polisie nie widać nic co by wskazywało że posiadasz anglika, czy to nieistotne? a dlaczego nie wpisali twojego nr rejestracyjnego?
Widzę że już skończyło ci się to ubezpieczenie. Czy przedłużyłeś je i wszystko ok?

Jak ubezpieczałem polskie auto mówili mi że za granicą jak najbardziej działa przez cały okres trwania umowy. A jeśli uda mi się ubezpieczyć anglika w Polsce to czy jak wrócę do anglii to cały czas będzie ono działało?
Chodzi mi głównie o to że mój anglik jest bardzo dobry i nie chcę się go pozbywać. Ale planuję jeździć nim po całej europie w poszukiwaniu pracy. Ubezpieczenie angielskie ubezpiecza samochód ale po wyjeździe z kraju jest ważne ponoć tylko 3 miesiące (jak i nie krócej)o ile oczywiście to prwada no więc nie ma sensu tak ubezpieczć . A jeśli Polskie ubezpieczenie działa zawsze i wszędzie to chciałbym z niego skorzystać:)
Wie ktoś coś o tym??

pozdrawiam

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
A co jeżeli mam anglika z wpisanym w dowód Polakiem-rodzina mam MOT i chce pojeździć miesiąc ?

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Hej. Jeśli tak masz bania to na Twoim miejscu poszedł bym z dowodem lub wysłał właściciela jak jest w Polsce żeby wykupił mi na miesiąc ubezpieczenie. Jedno z tańszych ubezpieczeń będziesz miał w UNIQA pewnie. I mając angielski dowód i ubezpieczenie na auto śmigał bym spokojnie. Na następny miesiąc ci nie przedłużą tego ubezpieczenia ale pytałałeś o miesiąc. Pozdrawiam

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
No niestety właściciel w UK ale umowa to nie problem moze nawet spisać 3....

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Dokładnie. Zrób tak i śmigaj.. idziesz..mówisz, że kupiłeś.. pokazujesz umowę.. ubezpieczasz.. rozumiem, że mot masz tylko na miesiąc?

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Ja od siebie dodam że PZu mi ubezpieczyła na miesiąc bez żadnych problemów nawet MOT nie sprawdzała

andy_czarny

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
bydgoszcz
Panowie inny problem potrzebuje ubezpieczyc anglika(ubezp zjazdowe) starszego niz 10 lat - jak gdzie i za ilem oge to zrobic ???

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
ale umowa to nie problem moze nawet spisać 3....

no nie wiem czy to nie problem jak w dowodzie wpisujesz swoje dane z data kupna

andy_czarny mnie 48h wyszlo 107f na paska 2003r sa tansze ale z tego co rozmawiałem z gościem to sa wewnątrz krajowe tylko :(

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
Ostatnio jedna Pani agent PZU powiedziała mi, że od niedawna nie można wykupić ubezpieczenia granicznego na 30 dni za 99zł dla pojazdu sprowadzonego gdy nie ma zapłaconej akcyzy i polskiego przeglądu.
Jeśli jest opłacona akcyza i przegląd "0" to można niby takie wymagania wprowadzili odgórnie. Wydało mi sie to dziwne i uderzyłem do innej osoby która zajmuje się ubezpieczeniami "nie PZU" i ta osoba bez problemu wypisała mi ubezpieczenie takie same jak wyżej.
Jeśli miał ktoś z tym jakieś doświadczenia czekam na opinie.

andy_czarny

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
bydgoszcz
problem w tym ze ja chce kupic passka starszego niz 10 lat i przyjechac nim na kolach gdzie kupic takowe ubezpieczenie bo wyszukiwarki ubezpieczen w uk odrzucaja takei auto.. w UK znacie moze jakas ubezpieczalnie a moze ktos w pl wypisze mi ubezpieczenia na takei auto zebym mogl nim przyjechac ?? POMOCY.

andy_czarny

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
bydgoszcz
oki sprawdze dzieki... ale wiek auta tez jest wazny bo kiedys jzu mialem z tym problem ale teraz nie moge znalesc takiej ubezpieczalni ktora wystawi mi kwity... ;)

aviva tez odrzuca niestety :/

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Hej. Tak patrze na wasze rozterki i się zastanawiam czy koniecznie szukacie ubezpieczenia krótkoterminowego czy jest wam obojętne jakie będzie i chodzi tylko o powrót?

andy_czarny

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
bydgoszcz
generalnie to co za roznica jak sie bedzie nazywalo wazne zeby mozna dostac ubezp. na auto starsze niz 10 lat i zeby legalnei mozna na tym zjechac do pl

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Więc różnica jest zasadnicza. Z tego co sie zorintowałem jest czasem porblem z ubezpieczeniem anglika krótkoterminowo jeśli auto ma więcej niż 10 lat. Ja będąc na miejscu osoby, która ma takie auto i chce wrócić do polski znalazł bym znajomego co ma tam konto i zechce pomóc w załatwieniu sprawy.. oczywiście jesli ktoś ma konto swoje tym lepiej.. przed wyjazdem zawieram przez net umowę norlmalnego ubezpieczenia biorąc opcję jak najwiecej rat..płacę pierwszą.. jade do polski.. zgłaszam,że rezygnuje z ubezpieczenia... gościowi np który nam pomógł wysyłają czek z wpłaconą wcześniej kasą i sprawa jest załatwiona. Wielu Polaków tak robi.. Pierwsza rata nie będzie wyższa niż krótkoterminowe ubezpieczenie np na 3 dni.. a kasa wróci. jeśli nawet nikt prócz Ciebie nie zrealizuje czeku to i tak sprawe załatwisz oddajać gościowi te założmy ok 100f. Tak bym zrobił mając auto starsze niż 10 lat.

---------- Dodano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

sam wróciłem autem z UK ale moje nie miało 10 lat więc zrobiłem na 3 dni.. aczkolwiek jak będę jechał po MOT to zamierzam zrobić podobną akcję..ponad 100f za 3 dni to troszke dużo..

arko2007

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kielce
ubezpieczenie

Witam jak to jest w końcu z tym ubezpieczeniem ,chcę sprowadzić auto z IRL ,auto jest zarejestrowane ,jak wykupie w Pl ubezpieczenie czy ono będzie ważne ?>czy ktoś miał kontrolę z takim ubezpieczeniem na wyspach ?
pozdr

drumand

Początkujący
Punktów
0
Miasto
lodz
.. a kasa wróci.

kasa nie wroci angole moze sa leniwi do roboty ale idiotami nie sa i liczyc potrafia.
to tylko niektorym polaczkom wydaje sie ze sa na tyle cwani zw wiedza jak wycyckac brytyjski system - ale tylko tak im sie wydaje.

przy anulowaniu kontraktu firmy ubezpieczeniowe w UK zwracaja pieniadze za NIEWYKORZYSTANY okres.
nie oddaja ze te przyslowiowe '3 dni'
to sie nazywa pro-rata refund
w dodatku w przy anulowaniu kontraktu potracane jest tzw 'admin fee' czyli oplata manipulacyjna w wysokosci 15-25 funtow (w zaleznosci jaka firma).
przy zawieraniu umowy on-line niektore ubezpieczalnie pobieraja admin fee przy anulowaniu kontraktu w terminie dluzszym niz 14 dni od jego zawarcia a niektore niezaleznie od tego.

w uk nie trzeba robic takich krzywych akcji.
dzwonisz do ubezpieczalni i mowisz ze jedziesz autem do pl.
wykupujesz zielona karte na EU na 24 albo 48h i masz problem z glowy
w dodatku przy zielonej karcie mozesz sobie dopisac ilu chcesz kierowcow dodatkowo
dla przykladu audi a4 s-line 2006 - zielona karta na 48h i dwoch kierowcow kosztowala mnie 16 funa w direct line

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Hej drumand.. powiem Ci, że jeśli jest jak piszesz to rzeczywiście sposób chyba najlepszy. z pewnością rozejrze sie za taką ewentualnością w takim razie jak przyjdzie czas. Pozdrawiam

---------- Dodano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ----------

Ale jeszcze jedna sprawa.. czy jak wykupię zieloną kartę to będzie to ubezpieczenie obowiązywało na terenie UK czy muszę mieć dodatkowe na poruszanie sie po UK a zielona karta będzie obowiązywała tylko poza UK?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom