• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Status
Zamknięty.

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
no to już nie jest tak pięknie skoro trzeba wykupić ubezpieczenie w UK żeby dostać zieloną kartę. Więc nawet jak wszyskiej kasy nie oddadzą przy opcji zgłoszenia rezygancji z ubezpieczenia to i tak będzie być może mniej niż przy wykupieniu ubezpieczenia na krótki termin... A jeśli ubezpieczyciel w UK potwierdzi, że można zrezygnować z ubezpieczenia i zwrócą kasę to "niektórym polaczkom" słusznie sie wydaje drumand, że" wycyckają angielski system".

TMsk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkapracie
Witam
z tego co tutaj pisze to jest problem z ubezpieczeniem auta starszego niz 10lat.
Moja sytuacja wyglada tak ze mieszkam a uk place tutaj ubezpiecznie w sierpniu zaworze auto do polski ale z racji tego iz mieszkam w kiepskiej dzielnicy płace ok 80f miesiecznie+prawdopodobnie bede musial wykupic zielona karte. Reasumujac doszedłem do wniosku ze jak jest taka mozliwosc to wole miesiac wczesniej zrezygnowac z ubezpieczenia w uk i kupic jakies miesieczne w polsce zanim nie przełożę kierownicy i nie zarejestruje w pl (w ten sposob zaoszczedze 80-90f ktore muslabym wydac w uk na ten dodatkowy miesiac ). Auto jest zarejestowane na mnie ma przeglad do konca wrzesnia i wszystko co potrzebne.
Potrzebuje kupic ubezpiecznie ale ktore faktycznie mnie pokrywa a nie ze ktos mi sprzeda a jak przyjdzie co do czego to zonk....
Z tego co przeczytałem wczesniej to np w pzu juz sie nie da bez zapłaconej akcyzy i polskiego przeglądu.
pozdrawiam i bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
z tego co znajomy z PZU mi mówił to nie można na miesięcznym OC poruszać sie za granicami PL wiec będziesz musiał wydać te 80f żeby przyjechać

TMsk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkapracie
friday
małe sprostowanie
ten miesiac bedzie jeżdżone w Polsce 80-90f musialbym zapłacić za miesieczne ubzepiecznie+zielona karta na polske drogi. I dlatego jedżąc po Polsce nie widze sensu bulić jakies 400zl za miesiac.
Czyli reasumujac jesli auto jest na mnie ma wazny przegląd i jest w Polsce to ubezpieczą?

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Więc ja bym zrobił tak.. wróć do PL jeszcze na końcówce ubezpieczenia z UK. Będąc w PL idziesz np do UNIQA i ubezpieczasz na miesiąc a przez wyjazdem przez net wykupujesz ponownie ubezpieczenie w UK i tak wracasz. A moje pytanie jeszcze takie czy źle Ci się jeździ w RHD, że chcesz robić przekładkę?? A tak ogólnie to zrób na wszelki wypadek przegląd jak będziesz wyjeżdżał z UK bo może Ci będzie auto dłużej śmigać z niezmienioną kierownicą. Więc dużo nie wydasz a zawsze masz więcej czasu. I jeszcze jedno.. w PL w zasadzie to normalne, że wykupić ubezpieczenie możesz na auto na zagranicznych blachach ale jak coś się zdarzy to są przeprawy ale idziesz wtedy do sądu z ubezpieczycielem i to oni są w gorszej sytuacji bo Ci sprzedali ubezpieczenie. Więc nie zatrzymuj się za długo co ważne i kiedy.. Sporo nas śmiga w RHD na polskim ubezpieczeniu na cały rok i jakoś nie ma na dziś problemu. Ale trzeba wiedzieć do jakiego ubezpieczyciela się zgłosić.. bo twierdze, że 90 procent Ci odmówi ubezpieczenia na cały rok. Ubezpieczenie graniczne mimo, że ustawodawca dał taka możliwość ma w swojej ofercie niewielu ubezpieczycieli i jest drogie. a zauważyłem, że jak w PL masz auto z UK zarejestrowane na siebie i nie masz z dowodu za dużo powydzierane to i policja inaczej patrzy. Podejrzewam, że sporo chłopaków jeździ z dowodami na kogoś innego i pewnie ze zgłoszonym eksportem w UK więc niebiescy robią się uczuleni... :)

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Cougar, powiedz gdzie ubezpieczyć na cały rok. Miałem w AXA ale mi wypowiedzieli umowę bo auta nie zarejestrowane w Polsce. Nigdzie sie nie da ubezpieczyć wiecej niz na miesiąc a i to na miesiąc jak sie doczyta regulamin to nie dotyczy aut spoza Uni Europejskiej,

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
Cougar to przeczytaj dokladnie umowe, masz 30 dni na zarejestrowanie auta

TMsk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkapracie
Cougar Ale ja autem nie bede wracal do uk i wogole zreszta tam juz nie wracam ;)
A z tym przegladem to dobrze mowisz ale z tego co czytałem mot to wczesniej niz 3tygodnie wczesniej raczej nie zrobie chyba ze im kit wcisne ze jade na dlugie wczasy i mi sie tam mot skonczy.
A co do przekladki to mam freelandera i jesli bede zostawial go w domu to bede robil przekladke a jesli nie to wole sprzedac przed przekladka i wtedy ktos sobie sam przerobi zeby wiedzial co ma. Wszystko zalezy od tego jakie kupie auto sobie -jesli jakiegos sporta to na zime bede potrzebowal landyrynke a jesli honde civic ufo to raczej sprzedam landrynke. No dobra ale koniec bo sie ott robi :oops:
Tak czy tak dzieki za pomoc

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Jakoś się nie doczytałem. a czytałem. A jak towarzystwo do mnie się odezwie jak axa do smootha to wtedy będę się martwił a w zasadzie nie będę bo ostatnio jedna znajoma w przypadkowej rozmowie dała mi znać, że jak będę miał problem z ubezpieczeniem to ona mnie wyśle do miejsca, gdzie mi to zrobią bez większego problemu. Powiedziała, że od stycznia już łatwiej jest bo wcześniej robili to na miesiąc robiąc dzień przerwy i później kolejny miesiąc.Ale ja już kończę moje udowadnianie, że można coś zrobić. Wystarczy zapytać w wielu miejscach. Obecnie mam oc na cały rok. Dodam tylko, że jakby wszystkie towarzystwa miały te same przepisy to wszędzie była by opcja wykupienia "ubezpieczenia granicznego". Ustawodawca dał możliwość ubezpieczenia auta na zagranicznych numerach jak jest ono w PL a kończy się mu ubezpieczenie. Typowe ubezpieczenie graniczne, gdzie można przedłużać je z miesiąca na miesiąc lub ubezpieczyć na całe np. 6 miesięcy miało tylko PTU. Dowiadywałem się dwa razy. Gdyby nie kosztowało ok 5 stów za miesiąc może bym i skorzystał. Jeśli więc ktoś ma wątpliwości niech zadzwoni do PTU i zapyta. Mówię o centrali a nie o jakimś mało rozgarniętym agencie. Jak się im nic nie zmieniło przez 3 miechy to udzielą wam podobnej odpowiedzi. O ubezpieczeniu granicznym proponuje również do ustawy zajrzeć, gdzie nie ma nic mowy, że nie można przedłużać tego ubezpieczenia z miesiąca na miesiąc. Świadomy jestem również, że żyjemy w kraju gdzie beton na betonie i nie próbuje nawet tym firmom od ubezpieczeń zadawać pytań czemu nie mają w swoich ofertach wszystkich opcji jakie dał ustawodawca. Znalazłem firmę, gdzie mam OC na cały rok i mi to wystarcza. Przepraszam ale więcej nie chce już o tym mówić bo ile można.

---------- Dodano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Słuchaj TMsK jeślli chodzi o UK to MOT zrobisz nawet miesiąc po sobie. ja jak wyjeżdżałem z UK mimo, że moje auto miało MOT robiony 3 miechy wcześniej zrobiłem bez problemu. Wiem, że chyba Irlandia ma jakieś ograniczenia z tym związane. CO do freelandera masz racje:) Chyba jedne auto co tez bym przełożył z uwagi na prostotę akcji. Co do UFO myślę, że bym śmigał po PL z kierą po prawej. Szkoda KoHanki na takie akcje:) Wiem bo jedną jeżdżę;)

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
Ja w kwietniu wykupiłem OC na cały rok więc można ubezpieczyć więcej niż na miesiąc. Trzeba tylko wiedzieć gdzie i jak:zloo:

bylem u przedstawiciela Generali i powiedzial ze bez problemu mi ubezpieczy na rok zdziwiony zadzwoniłem do jego centrali i usłyszałem inna odpowiedz :( jezeli auto ma polski przeglad to nie ma problemu ale jezeli nie to niestety nie ma takiego prawa zeby ubezpieczyć
jedyne ubezpieczenie jakie jest dopuszczalne na polskim rynku to tylko 30 dniowe

a twoje ubezpieczenie będzie ważne do puki nie zrobisz jakiejś szkody potem sie możesz zdziwić :( "czego ci oczywiście nie życzę "

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Słuchaj friday.. w zasadzie miałem już nie pisać na ten temat ale nie mogę się powstrzymać... ja dzwoniłem do 20 centrali a nie jednej. Dzwoniłem do Biura Rzecznika Ubezpieczonych i do Polskiej Izby Ubezpieczeń. Wiem jakie mi prawa przysługują przy zawarciu umowy. Nie będę się ich bał dociekać. Dziś mam wykupione OC na cały rok i nie u przedstawiciela co mało wie. Zdziwił bym się jakbym był zaskoczony, że ubezpieczyciel chcę wypiąć na mnie tyłek. Zaskoczony nie będę więc się nie zdziwię. W tym kraju, gdzie firmy ubezpieczeniowe mają często odrębne przepisy niestety ale trzeba szukać luki. A ty zadzwoń sobie do centrali PTU i zapytaj o ubezpieczenie graniczne i czy możesz wykupić np na dwa miesiące wtedy pogadamy czy te 30 dni obowiązuje wszędzie czy nie. a dodam jeszcze troszkę przepisów;
Art. 29. [Umowa OC posiadaczy pojazdów mechanicznych]
1. [17]
Posiadacz pojazdu jest
obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych;
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów
historycznych;
3) przed przekroczeniem granicy, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym
wprowadzanym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie posiada ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych;
4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, które nie
zostały zarejestrowane;
5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów
historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu;
6) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów zarejestrowanych za granicą, niedopuszczonych do
ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
7) najpóźniej w dniu ustania odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w przypadku określonym w
art. 28 ust. 3;
8) najpóźniej w dniu rozwiązania się dotychczasowej umowy w przypadkach określonych w art. 27
ust. 6 oraz w art. 31 ust. 1 i 4.
2. Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest zawierana przed
rejestracją pojazdu, o którym mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, posiadacz pojazdu mechanicznego, na żądanie
zakładu ubezpieczeń, jest obowiązany przedstawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania
technicznego tego pojazdu lub wyciąg ze świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej z
konieczności uzyskania homologacji na dany pojazd mechaniczny.
3. Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie 30 dni od dnia zawarcia
umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na
piśmie drugą stronę umowy.

Przeczytaj szczególnie ostatni punkt. Mój zakład jak mi nie wypowie umowy na piśmie to będzie miał problemy przy próbie zbycia odpowiedzialności z siebie jako ubezpieczyciela. Na dzień dzisiejszy jakoś nie wypowiedział i nie chce żadnych zaświadczeń. Dodam jeszcze to;

Art. 27. [Ubezpieczenie krótkoterminowe] 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego",
można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.
2. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego na czas nie krótszy niż 30 dni, w odniesieniu do pojazdów
mechanicznych zarejestrowanych na stałe, może zawrzeć podmiot prowadzący działalność gospodarczą
polegającą na pośredniczeniu w kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych w zakresie pojazdów
przeznaczonych do kupna lub sprzedaży lub polegającą na kupnie i sprzedaży pojazdów mechanicznych.
3. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów mechanicznych
zarejestrowanych czasowo, zawiera się na czas nie krótszy niż okres tej rejestracji, określony w decyzji
starosty właściwego ze względu na miejsce zamieszkania właściciela pojazdu mechanicznego, nie krótszy
jednak niż 30 dni.
4. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów wolnobieżnych określonych w
art. 2 pkt 10 lit. b, można zawrzeć na czas nie krótszy niż 3 miesiące.
5. Umowę ubezpieczenia krótkoterminowego, w odniesieniu do pojazdów historycznych, można zawrzeć
na czas nie krótszy niż 30 dni.
6.
[16]
Umowę ubezpieczenia granicznego zawiera się na granicy w przypadku określonym w art. 29 ust.
1 pkt 3 na okres 30 dni, a w przypadku rozwiązania się tej umowy lub wygaśnięcia okresu ważności
Zielonej Karty podczas pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, umowę ubezpieczenia
granicznego zawiera się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres co najmniej 30 dni.

Proszę mi jeszcze o wskazanie, gdzie jest napisane, że nie można zawrzeć umowy ubezpieczenia granicznego na kolejne 30 dni. i później kolejne?? Być może nie zrozumiałem czegoś...

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
no to pochwal się gdzie ubezpieczyłeś a tez tam ubezpieczę na rok potem kolejny i nie będę więcej przekładał kierownicy szkoda kasy :)

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Myślę friday, że miałbyś troszkę za łatwo;) Masz net i fon jak coś więc poszukaj a znajdziesz z pewnością:) A kasy na przekładkę wierz mi, że szkoda nie wspomnę o bandyckiej akcyzie na auta z większym silnikiem.

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
hmmm po takiej odp. to juz wiem :)

jak by tak było jak pisałeś wcześniej to bys sie podzielił jaka firma to robi a tak to raczej jest tak jak ja pisałem wcześniej -- czyli lipa

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
A ja wiem, że w dalszym ciągu wiesz mało:) Są osoby na tym forum co namiar dostały ode mnie na tę firmę. Prosiłem je jednak żeby nie puszczały info dalej i podałem powody swojej prośby. Lipa by była jakbym napisał wprost nazwę firmy powodując, że towarzystwo w jakim ubezpieczam dostaje dziesiątki fonów od takich gości jak ty i blokuje dostęp lub jakąś lukę w systemie swojej firmy. Kończąc tę dyskusję z Tobą uśmiech zostaje na mojej buzi wiedząc, że ja szukałem i znalazłem:) a niektórym nie chce się poszukać i myślą, że dostaną coś jeśli będą mądrzyć się i poddając w wątpliwość rozwiązania zastosowane przez innych. Tyle co miałem do powiedzenia.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Forum jest od tego zeby sobie pomagac i nie wydaje mi sie zeby ktos sie madrzyl gdy chodzi o tak wazna kwestie jak odszkodowanie. Teraz siedzisz cichutko i myslisz ze oszukales system ale prawda jest taka ze w naszym kraju nawet zadne, nawet niekombinowane ubezpieczenie nie daje Ci 100% pewnosci ze dostaniesz wyplate kasy. A w przypadku anglikow masz wiecej jak 100% pewnosci ze w razie "W" czego nikomu nie zycze spotkasz sie z ubezpieczycielem w Sądzie. Nie mowie ze nie wygrasz ale z usmiechem na kasy Pani w okienku Ci kasy nie wyda, zapomnij.

A Twoja wypowiedz o tym ze nie podasz bo ubezpieczalnia zablokuje jakas luke w systemie tylko mnie w tym przekonuje. Co do samego ubezpieczenia to po cichutku mozna wykupic przez internet w mbanku, Allianzie, Liberty Direct czy wszedzie indziej gdzie nie trzeba niczego recznie podpisywac i spotykac sie twarza w twarz z agentem.

Chcesz to ubezpieczaj tylko nie cwaniakuj i potem nie lamentuj.

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Po pierwsze nie zauważyłem swojego lamentowania a po drugie tą wiadomością jaką napisałeś Misiek sam "cwaniakujesz" więc nie udzielaj mi rad. O tym, że forum jest po to by sobie pomagać to wiem i nie musisz mi mówić i kilku osobom co się do mnie zwróciły powiedziałem jak ogarnąłem akcje. A drażnić mnie może podejście niektórych i sposób w jaki chcą się czegoś dowiedzieć. Myślę, że też mam do tego prawo do mówienia tego co myślę (być może i moje wypowiedzi mogą w ten sam sposób drażnić innych i nie odbieram im tego prawa). W tym temacie zwyczajnie nie chce już zabierać głosu bo powiedziane jest wszystko.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom