• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Status
Zamknięty.

KamilAR147

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Szczecin
Witam ponownie

Co do ubezpieczenia granicznego, dzwonilem do roznych firm, w tym do Pzu czy Liberty, oba zagwarantowaly mi ubezpieczenie pelne(wraz z odszkodowaniem) na anglika na angielskich blachach. Tez czytalem ze Pzu daje graniczne tylko na auta z poza Unii, wiec zadzowilem do znajomej agentki z pzu ktora siedzi w tym juz z 15 lat z ktora jestem zaprzyjazniony bo rodzinnie u niej ubezpieczamy i powiedziala mi ze graniczne na angielski bedzie wazny (czyt wraz z ewentualnym odszkodowaniem). Tak wiec tutaj jestem troche zmieszany.

Co do umowy, podstawa prawna jest taka ze auto masz miec na polskich numerach jesli chcesz je ubezpieczyc, a i ubezpieczyciel ma prawo je tylko wtedy tez ubezpieczyc. I nie ma takiego czegos jak -co sie stanie jak zapomni. Jest wyraznie napisane ze masz miec auto na polskich blachach, wiec jak bedziesz mial dzwona i sie odwolasz do ubezpieczyciela on (mimo ze ci nie wypowie umowy) nie wyplaci ci odszkodawnia bo nie ma takiego przepisu prawnego na ktorym bys mogl sie oprzec i podac polskiego ubezpieczyciela o nie wyplate w ramach OC, bo nie ma takie przepisu prawnego ktory by ci zezwalal jezdzic na angielskich blachach z polskim ubezpieczeniem.

Ubezpieczyciel daje ci takie OC tylko na czas rejestracji ktory nie trwa wiecznie a 30 dni.

Tak panowie smialo ubezpeiczajcie noscie ze soba te glejty dla policji, a na drodze zachowujcie sie jak w dziadki z filmu Job-ostatnia szara komorka

"Pamietaj synu, pierwszenstwo ma zawsze ten kto ma AC" Lecz w waszym przypadku bedzie Pamietaj synu pierwszenstwo ma ten kto ma polska rejestracje.

Tyle w temacie.

Ja swojego anglika przekladam.

KamilAR147

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Szczecin
Wlasnie bardzo w to watpie, tak wiec tlumaczy ja nie wiedza albo glupota albo chcec zarobienia

Rallyuser

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wschód
Znajomy mial stluczke anglikiem ktorego sprowadzil do polski w celu przekladki w momencie zdarzenia pojazd posiadal nasze ubezpieczenie OC (aby poruszac sie po drogach),

mam teraz pytanie nad ktorym zastanawia sie znajomy czekajac na ogledziny,

sprawca przyznal sie do winy, jednak od jakiej podstawy bedzie liczona szkoda?? czy sa osobne tabele dla anglika?

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Znajomy mial stluczke anglikiem ktorego sprowadzil do polski w celu przekladki w momencie zdarzenia pojazd posiadal nasze ubezpieczenie OC (aby poruszac sie po drogach),

mam teraz pytanie nad ktorym zastanawia sie znajomy czekajac na ogledziny,

sprawca przyznal sie do winy, jednak od jakiej podstawy bedzie liczona szkoda?? czy sa osobne tabele dla anglika?

Zastanów się czy ten pojazd jest w jakimś stopniu gorszy ze ma być inaczej liczone odszkodowanie? no raczej nie

keenek

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kraśnik-Lublin
Rallyuser- szczęście w nieszczęsciu jeśli pociągniesz ten wątek z życia wzięty to każdy bedzie miał sprawę naświetloną jak to naprawde jest z odszkodowaniem. Fajnie jak byś opisywał całą sprawe w miare dokładnie.

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Oczywiście że można, ja i wielu uczestników tego forum jesteśmy tego świetnym przykładem.Dla policji taka polisa w 100% wystarcza, a jeśli chodzi o ewentualne zdarzenie drogowe to pewnie ubezpieczalnia wypnie się na ciebie podając jakiś tam punkt z ich śmiesznego regulaminu. Pozdrawiam!

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Waldek to nie jest tak, że sie wypnie. Jest odpowiednie prawo i ustawa. Ubezpieczyciel musi ubezpieczyc Twoj pojazd. Nawet jak sie pozniej wypnie to w sadzie masz sprawe prawie wygraną.

keenek

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Kraśnik-Lublin
Ubezpieczyć można w wielu firmach ja mialem anglika ubezpieczonego przez Mbank na rok z zastrzeżeniem że pojazd do późniejszej rejestracji ale cały problem opiera sie o to co w przypadku "dzwona" kto będzie ponosił koszty i czy wogóle ubezpieczenie coś w przypadku kolizji daje, wg mnei trzeb apoczekac na kolege RALLYUSER'a niech naświetli sprawe.
Bo całe to polemizowanie NIE MA SENSU jesli nie poprze go "PRZYKŁAD"

lato8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
www.energymotors.pl
Jak mam już przełożonego angola, wszystkie tlumaczenia, VAT-24 oraz polski przegląd, akcyze itp i mam polskie ubezpieczenie na rok, blachy angielskie, mogę jeździć ?

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
mozesz niby 30dni ale jak po tym czasie będziesz jeździł to mogą ci jedynie 200zł mandat wlepić (a to raczej wątpliwe chyba, że będziesz podskakiwał funkcjonariuszowi)

jareckik

Nowy
Punktów
0
Miasto
zachodniopomorskie
a ja naprzykład miałem ubezpieczenie graniczne (przedlużane z m-ca na m-c) i tak sie nie fortunnie stało ze przed swietami wielkiej nocy w jechałem w tył MERCEDESA klasy S!! z 2004r!! który to został naprawiony z mojej polisy (ubezpieczenie graniczne!! wykupione w Szczecinie)!! wiec jedynym zmartwieniem zostało moje auto... ale to juz mały pikus w porównaniu z S klasa... pozatym u mnie szkody nie wielkie a koszt naprawy S klasy 7000zl

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
Ja popre swoim przykladem ze mozna i ubezpieczyc angolskiego w PL:) Ja po prostu poszedlem do kazdej ubezpieczalni w miescie i jak mowili ze trzeba pierw przerejestrowac pojazd mowilem ze bylem w Wydziale KM i tam kazali mi wykupic ubezpieczenie i dopiero zarejestruja i nie bylo problemu ale wykupilem w PZU bo bylo najtaniej 412zl:) pozdrawiam i powodzenia życze

tengu123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Panowie nie wiem chyba jakiś cud ale udało mi się ubezpieczyć anglika przed przekładką w PZU nie na 30 dni ale na cały rok :lol::banan2:

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
ja mam porozumienie z PZU podpisane i za każdego anglika nieważne jaka pojemność/model płace 40zł/miech i moge przedłużać ile razy chce

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom