• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Status
Zamknięty.

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
Jak w Polsce auto zostaje to po co placić TAX przecież wystarczy ważny MOT i Ubezpieczenie.

wslawex

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Przemyśl
Witam Wszystkich!
Jestem nowy na forum i w temacie anglików dlatego mam kilka pytań...
Mianowicie planuje zakup takiego samochodu przywiezionego z UK...
Przykładowo:
http://otomoto.pl/peugeot-406-super-coupe-anglik-zamiana-C11099912.html
lub
http://otomoto.pl/honda-accord-1-8-vtec-type-r-anglik-C10509662.html

I teraz pytania bo z tego co czytałem póki co nie można jeszcze rejestrować w naszym kraju "anglików":

Czy istnieje możliwość poruszania się takim samochodem po polskich drogach??
Jeżeli tak, to na jakich zasadach??
Co z przeglądem, ubezpieczeniem i co najważniejsze - z policją??
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi
Pozdrawiam

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Wejdz sobie na stronę -jak długo anglikiem po polsce- tam wszystkiego się dowiesz.Pozdrawiam :banan:

GregK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
voltra napisał:
Pokazałem MOT (kserowali), umowę i dowód rejestracyjny. Ubezpieczenie jest pewne, w wypadku kolizji z mojej winy PZU normalnie wypłaca pieniądze. Oczywiście staram się jak mogę żeby tego nie potwierdzać i mam nadzieje że nie będę musiał:)

Wiem ze Polska wiele rzeczy kwestionuje ale ubezpieczyciel potraktowal MOT jako dokument potwierdzający sprawnosc pojazdu.

Obrazek

Witaj

Mam male pytanko: a podpisywałeś jakis papierek ze zobowiązujesz sie do rejestracji pojazdu w ciagu 30 dni? bo dzwoniłem do PZU i tego wlasnie chca ...

Pozdrawiam

poti89

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
ma ktos swieze info nt ubezpieczenia w PZU za 99zl w ostatnim okresie??

GregK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
poti89 napisał:
ma ktos swieze info nt ubezpieczenia w PZU za 99zl w ostatnim okresie??

Wszystkie ubezpieczenia OC sa regulowanie odgornie przez ustawe. Nic sie nie moglo zmienic chyba ze podejscie pośredników w sprawie checi wystawiania takich ubezpieczen.

Nota bene: zapytalem mailowo jednego posrednika czy ubezpieczy mi samochod na zagranicznych blachah, zapytal na jakich, ja odpowiedzialem ze na angielskich to on ze nie ma mozliwosci, ja dlaczego, on ze nie mozna go zarejestrowac z kierownica po prawej stronie (ciekawe co to ma za znaczenie ze nie mozna rejestrowac to primo, przeciez kase place, druga sprawa zarejestrowac mozna bo niektore urzedy rejestrowaly a czasami minister moze wydac zgode i wtedy juz kazdy urzad zarejestruje), to ja srpawdzam dalej go i pisze ze on ma akurat po lewej, to on ze zaprasza jak juz zarejestruje... (? ). A na poczatku chcial, ale potem wymiekl...? mimo ze normalnie mozna rejestrowac nawet na rok samochod na zagraniczncyh blachach. Skoro nie chcial ubezpieczyc to znaczy ze ubezpieczyciele daja jakies zalecenia bo: w ustawie wyraznie zapisane: ze nie mozna odmowic ubezpieczenia! dlatego jego argumentacja ze nie mozna bo nie mozna bo kierownica jest smieszna. Pytanie jak interpretowac to ze nie mozna odmowic ubezpieczenia w wypadku posrednika, czy on tez nie moze odmowic. Zreszta nie musze ubezpieczac u takiego gryzipiórka.

polaris300

Początkujący
Punktów
0
Miasto
koszalin
Chcialbym dodac cos do tematu ubezpieczenia anglika w polsce.nie bede wyliczal w ilu ubezpieczalniach probowalem to zrobic i na rozne okresy.Final sprawy to trzeba udac sie do agenta Allianz (tego nie da rady na necie) i poprosic go ubezpieczenie przez system FELICJA,standardowy jest Allianz Direct ale tam auto musi miec polskie tablice jak wszedzie.Minus jest taki ze tylko OC mozna kupic,ale to jest legalne na pewno.Robilem to w Lutym 2010r.Pozdrawiam wszystkich.

GregK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
polaris300 napisał:
Chcialbym dodac cos do tematu ubezpieczenia anglika w polsce.nie bede wyliczal w ilu ubezpieczalniach probowalem to zrobic i na rozne okresy.Final sprawy to trzeba udac sie do agenta Allianz (tego nie da rady na necie) i poprosic go ubezpieczenie przez system FELICJA,standardowy jest Allianz Direct ale tam auto musi miec polskie tablice jak wszedzie.Minus jest taki ze tylko OC mozna kupic,ale to jest legalne na pewno.Robilem to w Lutym 2010r.Pozdrawiam wszystkich.

A mozesz powiedziec co takiego specjalnego jest w tym systemie FELICJA i na podstawie jakiego prawa (ustawy, artykułu) sadzisz ze to jest legalne a inne nie?
Nie chce sie powtarzac ale warunki ubezpiecznia OC jest w pełni narzucane przez ustawę i tylko kwestia ubezpieczyciela z jakiego stopnia swobody skorzysta w ramach ustawy.

Inna sprawa to taka ile problemow bedzie w wypadku dzwona w zaleznosci od ubezpieczalni... ale to inna sprawa. Jak wiadomo legalność wcale nie oznacza że ubezpieczyciel wypłaci, czy tez idziemy do sądu, a w sadzie jak wiadomo nie zawsze prawo jest prawem co wiemy po wyrokach polskich sądów, chociazby w sprawie rejestracji anglikow w polsce. Chociaz swoja drogą z ta rejestracją nie tak do konca, koledzy cytowali fragmenty ustawy na jaka powołuje sie polski rzad (w watku o rejestracji), jest to swoista furtka i tylko interpretacja sądu jak to bedzie zinterpretowane, a sady jak wiadomo w polsce sa naciskane przez rzad i nie sa niestety niezawisłe.

polaris300

Początkujący
Punktów
0
Miasto
koszalin
Ten system nie ma nic specjalnego-no chyba poza kosztami polisy za moje OC zaplacilem 4 razy wiecej niz gdyby byl na polskich blachach.Odwiedzilem ok 25 ubezpieczalni i zadna nie pozwolila na jazde tym autem w pl dluzej niz 30 dni,po tym okresie musisz auto zarejestrowac.Na tej polisie widnieje tylko model,marka i VIN,wiec jak dowod rej nie jest na ciebie"napisz"umowe z poprzednim wlascicielem.Na pewno mozna jezdzic w pl dluzej niz miesiac,tylko na dluzsza mete nie jest to nie oplacalne bo jest na prawde drogo.Ja zrobilem to tylko dlatego iz mieszkam w Zachodniopomorskim a tu trudno o dobry zaklad do przelozenia.Tak czy siak podpisalem polise na 12 miesiecy wiec dopiero moge przejsc na inna ubezpieczalnie w nastepnym roku.Pozdrawiam.

artoor200sx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ryman - Staines UK
PZU

Wie ktos moze czy jest mozliwosc kupienia polisy OC w PZU na miesiac na odleglosc ?? Chodzi o to ze nie dawno kupilem auto i bede chcial nim zjechac do Polski ale do tego potrzebna jest polisa .

polaris300

Początkujący
Punktów
0
Miasto
koszalin
Ja nie musialem wykupywac krotkoterminowego w uk tylko moglem po prostu przedluzyc mija polise o kolejny rok(mieszkalem na stale w anglii ponad 6 lat).Po powrocie do kraju zostalo mi 2 miesiace polisy z uk,ale ze nie znalazlem jeszcze dobrego zakladu w poblizu do przekladki,musialem wykupic polska polise,nie chcialem na 30 dni tylko na 3-4 miesiace wiec to bylo jedyne rozwiazanie.W PZU jesli ubezpieczysz auto na obcych blachac na 30 dni to po uplywie tego okresu juz nie przedluzysz na kolejne.W moim przypadku po przeliczeniu wszystkiego(za i przeciw)bylo to najlepsze rozwiazanie.Pozdrawiam

artoor200sx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ryman - Staines UK

polaris300

Początkujący
Punktów
0
Miasto
koszalin
artoor200sx napisał:
Misiek napisał:
To nie latwiej Ci wykupic krotkoterminowe angielskie?

Sprawdz: http://forum.angliki.info/krotkoterminowe-ubezpieczenie-anglika-vt28.htm

Moze byc nawet angielskie , sprawdzilem wszystkie podane linki , ale nic z tego :/ Na pierwszej stronie nie moglem wybrac modelu starszego niz 10 lat , a w pozostalych wogole nie moglem wybrac auta Nissan Skyline . Ps mam 25 lat , auto z 96 roku .

Jesli chcesz angielskie to kliknij tu... http://www.quotezone.co.uk/car-insurance.htm
...tylko przy tym aucie(insurance group 20!!!) i twoim wieku nie licz na przystepna cene.W uk 75% ubezpieczalni nie ubezpiecza sportowych aut mlodym ludziom.Ja bylem na tej stronce i twoje auto mozna tam wybrac tylko nie znam wzystkich danych a bez tego nie poznam dokladnej ceny polisy.Dodam tez(teoretycznie) ze wiekszosc polis w uk pozwala na jazde angielskim autem max do 3miesiecy poza granicami,a takze jesli nie bedziesz mial wykupionego road taxu-polisa jest nie wazna.Nie wazne jest ze w polsce podatej jest w paliwie,mowimy tu jakichkolwiek konsekwencjach.Jesli chcesz jezdzic w polsce tym autem na angielskim ubezpieczeniu(tylko dla kwitka) najlepiej dla ciebie bedzie kupic polise w uk-lecz wybrac mozliwosc platnosci miesiecznej(direct debet),zaplacic z karty deposit+1 rate(wartosc 3 miesiecy ubezpieczenia)i po otrzymaniu polisy na adres domowy(tylko angielski)zadzwonic do banku ze kasujesz"direct debet".Tracisz pare Ł ale masz originalny papier.
Tutaj mozesz sprawdzic do jakiej grupy ubezpieczenia nalezy twoje auto.NIestety max poziom to 20sty. http://www.parkers.co.uk/insurance/#ig=0
POZDRAWIAM.

KamilAR147

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Szczecin
Witam, jestem nowy na forum. Mam podobny problem. Otoz zjechalem anglikiem pod koniec grudnia 2009. Ubezpieczenie wazne mam do 27 marca 2010, Mot do 20 grudnia 2010, Tax do 1 marca 2010.

No wiec ubezpieczyciel angielski poinformowal mnie, ze nie bedzie pokrywal ubezpieczenia jesli zostane dluzej niz 120 dni w roku po za Uk, a jak to sprawdzi, no coz smial sie i mowił ze na podstawie wyjazdu/wjazdu do UK zarejestrowanym na promie czy tunelu.

Z Tax zrobilem wczoraj Sorn. Mot to nie problem.

Myslalem ze ubezpiecze go w Pl, otoz nie da sie legalnie i nie wciskajcie ludzie ze sie da, ze mozna ze ktos jezdzi, bo to bzdury a osoby takie nie zdaja sobie sprawy jakie jest prawo.

Otoz by takie auto ubezpieczyc, nie musicie koniecznie miec umowe kupna-sprzedaz, lecz auto nie moze byc ubezpieczone gdzie indziej to raz a dwa musi byc wyrejestrowane z UK !. Wtedy otrzymacie ubezpieczenie na podstawie Vin.

Ale !!!!!. Ubezpieczenie graniczne 30 dniowe (np pzu 99zl) jest tylko jednorazowe !! (Fakt tutaj moze byc dane na angielskie blachy) i nie uda wam sie przedłuzac go co miesiac nawet skaczac z firmy na firme.
Ubezpieczenie roczne dadza wam ale tylko wtedy kiedy wyrejestrujecie z UK i macie zamiar zarejstrowac je w Pl, jak tego nie zrobicie to macie napisane w kazdej umowie ze ubezpieczyciel wypowie wam umowe, a jak sobie zapomni o tym to w razie dzwona straty i tak ida na was.

Tak czy siak, nie ma legalnej wersji i koledzy ktorzy tutaj kseruja swoje Oc z Pzu i koledzy ktorzy maja w jakis mbank dircetach, maja jedynie glejt dla policji, a walcie w dzwona najnowszego merca to sie nie wyplacicie do konca zycia.

Niestety jest przesrane z kazdej strony. Bo jedyny legalny warunek ubezpieczenia tego auta to zarejestrowanie go w PL, jedyne legalne drogi zarejestrowania go to przelozenie lub zgoda ministra. Tutaj jeszcze po walcze. Ale na 99% albo pojade go sprzedac i wroce i kupie sobie poloneza caro albo bede mial przed domem pomnik zwyciestwa panstwa polskiego nad jego obywatelem.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Otóż to. To samo powtarzam co niektórym na tym forum od roku ale każdy woli sam siebie oszukiwać i żyć w błogiej nieświadomości póki coś sie nie stanie i bedzie trzeba płacic poszkodowanemu spora rentę do końca jego życia.
Agenci Wam to wciskają bo mają od tego prowizje ale spróbujcie sie potem udac do nich po odszkodowanie to na bank sie wypną do Was tyłkiem.

W jednym jednak sie mylisz. Otóż ubezpieczenie graniczne z PZU nie może być stosowane do samochodów z UK. Tak jest napisane w jego regulaminie.

Także napisze Wam kolejny raz. Nie ma jakiekolwiek możliwości by ubezpieczyć auta z UK u polskiego ubezpieczyciela z gwarancja wypłaty odszkodowania.

GregK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
KamilAR147 napisał:
Ubezpieczenie roczne dadza wam ale tylko wtedy kiedy wyrejestrujecie z UK i macie zamiar zarejstrowac je w Pl, jak tego nie zrobicie to macie napisane w kazdej umowie ze ubezpieczyciel wypowie wam umowe, a jak sobie zapomni o tym to w razie dzwona straty i tak ida na was.

Witaj

Masz racje w jednym punkcie: jak nie zapomni i wypowie umowe... jak zapomni to pokaż mi podstawę prawną do tego że ubezpieczenie nie jest ważne bo nie do konca rozumiem twój tok rozumowania i do czego się odnosisz?

Pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom