• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
jaka jest roznica??? a jaki jest sens zeby je brac to sie zastanawiaj dalej, tylko zeby glowa nie rozbolala

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
nie rozbrajaj mnie kolego
po co placic za cos co niepotrzebne ??
ale co tam ja sie nie znam
dopiero co przechodzilem rejestracje auta na mienie
lacznie z przekladka i nie musialem kombinowac z tablicami czasowymi
bo po co skoro wszystko robilem tak jak trzeba
ktos mi napisal ze place do kieszeni tym na gorze
a tutaj jak wol ktos namawia do wywalania kasy

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
ty masz obsesje z tym KOMBINOWANIEM, oczywiscie tok twojego myslenia to taki ze tablice czasowe biora kombinatorzy, mylisz sie i to bardzo. a jezeli takie tablice sa niepotrzebne to dlaczego mozna je dostac w urzedzie? WIEM!!!!!!!!!!! te tablice sa dla kombinatorow.................

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
czepiaj sie dalej
wiem po co sa te tablice i ze sa dostepne
wydawanie nawet 50 zlociszy na ich otrzymanie
i przedluzanie tych tablic o kolejne 14 dni
to zbedny wydatek i tyle

powiedz mi w jakim celu je zalatwiasz ??
bo one sa w okreslonym celu wydawane

''Rejestracja czasowa dokonywana jest na wniosek właściciela pojazdu w celu umożliwienia:
  • wywozu pojazdu za granicę,
  • przejazdu z miejsca zakupu lub odbioru pojazdu na terytorium RP,
  • przejazdu związanego z koniecznością dokonania badania homologacyjnego, badania technicznego lub naprawy pojazdu.''
jesli tylko po to zeby jezdzic autem bez przekladania przez poltora miesiaca
nazwac to mozna tylko w jeden sposob sam wiesz jaki

na tym koncze ta zbedna dyskusje
bo oczywiscie ja znowu nie mam racji
i to ja kombinuje jak kon pod gore
zeby jezdzic angolem bez przekladania

marcin4x4

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
lublin
A tak poważnie jest szansa rejestracji auta kierowanego z prawego fotela? jak jakimś cudem załatwie przegląd u diagnosty, to Pani w WK spojrzy przychylnie jak na normalnie ściąganego np z Niemiec? bo w UK jeżdzą oryginały z lewego kierowane.

Poproszę o odpowiedzi na temat.

BMW (ByłoMercedesaWziąć)
Jesli załatwisz jakimś cudem ze diagnosta podbije ci przegląd w aucie które nie ma przednich reflektorów to nie znaczy ze możesz tak jezdzic , to samo dotyczy anglika ,jeśli jakimś cudem załatwisz u diagnosty i zarejestrujesz to policjant na drodze zabierze ci dowód i jeszcze diagnosta będzie miał po du...e poniewaz jest napisane ze samochód nie może przejść badania z pozytywnym wynikiem jesli układ kierowniczy znajduje sie po prawej stronie

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
zastanawiam sie jaki jest sens je brac

sens tego jest taki że jak ci na angolu MOT wyszedł to nie możesz się poruszać po kraju nim , a trzeba jechać na przegląd i np odstawić auto do warsztatu gdzie przełożą
na mienie rejestrujesz inaczej , bo to już jest auto twoje i masz na nie ubezpieczenie , mota itd i możesz sobie na legalu jeździć po kraju

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
to jest jedyne wytlumaczenie dla tych tablic i je rozumiem
ale nie rozumiem jak ktos je kupuje po to zeby sie poruszac po drogach

na mienie czy nie jak jest wazny MOT to nie trzeba wykupowac tablic czasowych
tylko jak wlasnie napisales nie ma juz MOT
(zawsze mozna auto na lawete wrzucic ;) )

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wiesz jak jest , nie każdy może się kręcić w biały dzień z lawetą po mieście, w moim wypadku przejazd koło komendy lub urzędu miasta jest niezbędny żeby dostać się na diagnostykę.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
nie martw sie aż tak drastycznie nie wzrosnie ta cena

nie wiem jak reszta ale ja się nakręciłem na sportowego RHDka i właśnie czekam na telefon od znajomego kiedy mogę jechać po R34 GT-R , najchętniej V-spec II

Camel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
nie martw sie aż tak drastycznie nie wzrosnie ta cena

nie wiem jak reszta ale ja się nakręciłem na sportowego RHDka i właśnie czekam na telefon od znajomego kiedy mogę jechać po R34 GT-R , najchętniej V-spec II
ciężko znaleźć z dobrym silnikiem i turbem, ale perełki się zdarzają podkręcone do 750hp :)

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wiele czasu nie minęło od napisania poprzedniego mojego posta , a wiele się zmieniło.
koło północy wyruszam .
v-specII w pełnej serii , nie bity , trochę przedrapany prawy bok będzie na mnie czekał jutro wieczorem pod amsterdamem

Siergiej

Nowy
Punktów
0
Zarejestrowałem się by wrzucić swoje trzy grosze. Co do jazdy anglikiem, to potrzeba troche rozwagi i rozumu a poruszanie sie nie jest tak śmiertelnie niebezpieczne jak mówia. Ja mam swoje patenty i nie uważam, że igram ze śmiercią. Zalezy mi na rejestracji samochodu w wersji takiej jak jest. Nie jest to prawie nowe auto, ale i bedac w GB i tu w PL reperowalem i wymienialem wszystko i wiem czym jeżdżę. Chciałbym jezdzić legalnie, bo skonczyl sie MOT i juz nie wykupowalem ubezpieczenia. Fakt- poruszalem sie jakis czas bez przeglądu, ale świadomie podjąłem to ryzyko. Dlaczego nie mogę choc zrobic przegladu? Drażni mnie takie blokowanie sprawy, szkoda ze nie można jakoś normalnie tego załatwić. Szukam pomysłów by jakoś przebic ten beton. Nie mam zamiaru wylewać łez, zależy mi na działaniu, bo jakoś nie widzę chociaż działań zmierzających do rozwiązania tego tematu. Może maja zamiar wziąć mnie na przeczekanie? widocznie nie mam jakoś szczególnego zaufania do władz. Nie tylko naszych. Nie wiem ile miałbym jeszcze czekac, rok? dwa? Nie urządza mnie to. Nie ma tu jakichś ram czasowych a w ten sposob sprawy mozna ciągnać w nieskończoność. Oczekiwałbym jakiejś rzeczowej dyskusji, konkretnej a nie zamulania sprawy jakimiś banałami uczonych ktorzy nie maja o niczym pojęcia. Na wiele spraw sa juz gotowe rozwiazania w innych krajach, czy w ostateczności tak trudno jest chociaz je zaadaptować? Podoba mi sie rozwiązanie na v5c, żadnego łazenia po urzedach, sprawa krotka i prosta. A teraz pytanie retoryczne: ilu pieszych ginie w kraju gdzie przez ulice można przejść w dowolnym miejscu i w dowolnej fazie światel? Albo to Provisional Driving License, czy wszyscy adepci wożą tylko pijanych czlonkow rodziny po nową baterie flaszek? A Anglicy tankują może nawet więcej niż Polacy, tylko inaczej.
Pozdrawiam
i niech się wreszcie coś ruszy

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
"Warunkiem wydania dowodu rejestracyjnego i tablic będzie jednak to, by światła zewnętrzne i lusterka były dostosowane do ruchu prawostronnego"
lampy rozumiem ale jak przerobić lusterka do ruchu prawostronnego jak kierowca bedzie siedział tam gdzie siedzi ?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
rys wcale. lusterka przecież dostosowane mają być dla kierowcy a nie dla pasażera :D

muppet14

Nowy
Punktów
1
Miasto
UK
Nie wiem jak będzie w Polsce ale w UK rejestrowanie aut z kierownicą po lewej stronie kończy się na:
wymianie/przestawieniu lamp przednich,
usunięciu/wymianie przeciwmgielnych,
dodatkowo należy wymienić prędkościomierz na mph - można nakleić odpowiednią naklejkę w tym celu albo posiadacze elektronicznych prędkościomierzy zmieniają tylko ustawienia z km na mile.
Zmian dokonać można samemu dowodem może być rachunek na kupno nowych kloszy, reszta wychodzi w trakcie przeglądu technicznego/mot. Należy mieć przetłumaczone papiery na angielski, są kłopoty z ubezpieczeniem tymczasowym takiego auta zanim nie dostaniemy angielskiej rejestracji.Dodam jeszcze, że ubezpieczenia na auta lhd są znacznie droższe. Firmy biorą od 200-500funtów za przerejestrowanie takich aut.
No i w szczególności nie miła niespodzianka to zaciągnięty kredyt na aucie co szczególnie może się trafić w autach ze słonecznej Hiszpanii :(

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Aktualizacja na dzień 3.01.2013:

Na dzień dzisiejszy dalej nie można rejestrować anglików i szybko nie będzie można tego dokonać. Pomimo postępowania w Trybunale Sprawiedliwości w Strasburgu nasz rząd odroczył prace nad projektem uchwał, która umożliwiałaby rejestracje samochodów z kierownicą po prawej stronie w Polsce.
Poniżej odpowiedź Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z 6 grudnia 2012 roku:

Szanowna Pani Marszałek!
Odpowiadając na pismo z dnia 30 października 2012 r., znak: SPS-023-10627/12, przesyłające interpelację poseł Beaty Bublewicz oraz grupy posłów w sprawie rejestracji na terenie Polski pojazdów z kierownicą po prawej stronie, uprzejmie informuję, że Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TS UE) wszczął postępowanie w sprawie C-639/11 (skarga wniesiona w dniu 13 grudnia 2011 r. – Komisja Europejska przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej), w którym zarzuca się, iż RP uzależnia rejestrację nowych oraz wcześniej zarejestrowanych w innych państwach niektórych pojazdów z układem kierowniczym umieszczonym po prawej stronie od przełożenia koła kierownicy na lewą stronę. Z tego względu podjęte zostały w ministerstwie działania legislacyjne dotyczące nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym, mające na celu opracowanie systemu norm prawnych umożliwiających na terytorium RP rejestrację niektórych pojazdów z układem kierowniczym umieszczonym po prawej stronie.
W ramach tych działań Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej przygotowało założenia projektu ustawy o zmianie ustawy Prawo o ruchu drogowym, których podstawowym założeniem jest dopuszczenie do rejestracji na terytorium RP określonych pojazdów z kierownicą po prawej stronie: samochodów osobowych oraz pojazdów specjalnych mających znaczenie dla gospodarki, tj. pojazdów przeznaczonych do oczyszczania dróg, do wywozu śmieci, żurawi samochodowych. Dla opracowanych założeń przeprowadzono uzgodnienia wewnątrzresortowe oraz konsultacje społeczne.
Uprzejmie informuję, że dalsze procedowanie nad tymi założeniami zostało odroczone przez Zespół ds. Programowania Prac Rządu, do momentu rozstrzygnięcia postępowania prowadzonego przez TS UE.

Moim skromnym zdaniem, biorąc pod uwagę moje obserwacje i doświadczenie w tym roku nadal nie będzie możliwości rejestracji anglików w naszym kraju, nawet gdyby Trybunał Sprawiedliwości skazał nasz kraj (co się szybko nie zapowiada) to i tak prace nad wprowadzeniem odpowiedniego przepisu będą tak mozolne i maksymalnie wydłużone w czasie, że w tym roku przepis nie wejdzie w życie.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
na chwilę obecną mi to wsio ryba.
dopiero po zimie będę stał przed problemem załatwienia przeglądu dla Laguny i zarejestrowania nowej bestii.

aczkolwiek napewno się ucieszę jak przepis wejdzie w życie , bo będzie można bez problemu zrobić wpis do dowodu że auto RHD i nie będą się niebieskie przy kontrolach czepiać

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
kolego takie rzeczy to juz od 3 lat wypiusja albo i lepiej
ze juz niedlugo
ze zaraz za chwile
i co ??
i dalej czekamy ;)

Do góry Bottom