• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

lukaszb83

Początkujący
Punktów
2
Miasto
swietokrzyskie
Rozumiem Cie, sam anglikami po polsce nabilem kilkadziesiat tys km bez zadnego problemu. Auta sa tanie i w o niebo lepszym stanie niz odpowiedniki w pl. Tyle ze wszystko jest dla madrych ludzi, a debil na drodze zawsze pozostanie debilem. Tyle ze z dwojga zlego wole takich debili ogladac w starszych, zeszrocialych LHD, niz o wiele lepszych i szybszych autach RHD.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Ja jeszcze dodam tylko jedna kwestie. W Irlandii gdzie bywam czesciej niz w Polsce drogi sa duzo gorsze niz w Polsce. Waskie, bez pobocza. Na wiekszosci z nich obowiazuje ograniczenie predkosci do uwaga, uwaga 100km/h. Jest naprawde niebezpiecznie. Irlandczycy jezdza szybko. autostrad nie ma prawie wcale. Hardcore. Mimo tego mozna tam bez problemu rejestrowac auta LHD. Auta w IRL wcale nie sa tanie. Sa duzo drozsze niz w UK. I co? I nic! Ani takich aut nie ma wiecej niz w Polsce. Ani wypadkow nie ma wiecej. Tyle w temacie. Zakaz zmienia tyle samo co zakaz na konopie. Niczego nie zmienia! Takze gadanie typu "w Polsce jest inaczej" to bzdura! W kazdym kraju jest inaczej. Niemcy maja przedwojenne autostrady z niebezpiecznymi rozjazdami. Tez daja rade. Wkurza mnie, ze jako obywatel PL nie moge legalnie zarejestrowac pojazdow, ktore posiadam imusze kombinowac jak kon pod gore.

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Przypominam, że temat to rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie, a nie polityka. Proszę pisać na temat.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
przecież cała sprawa ma bardzo szerokie tło polityczne, a właściwie tylko takie z tego co widać.
bo gdyby chodziło o bezpieczeństwo to temat ten zostałby rozwiązany na samym początku całkowitym zakazem poruszania się takich pojazdów po kraju.

chodzi o politykę i o kasę. o nic więcej.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Chciałbym się zwrócić do Pani Minister Infrastruktury i Rozwoju Elżbiety Bieńkowskiej z prośbą o zgodę na rejestrację w Polsce mojego pojazdu z kierownicą po prawej stronie, który na chwilę obecną jest zarejestrowany w Wielkiej Brytanii.
Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji w jakiej formie powinienem wysłać swoją prośbę do Pani Minister?
Czy istnieją jakieś formularze, z których powinienem skorzystać? Czy powinienem uiścić jakieś opłaty skarbowe?
Jakie dokumenty powinienem przedstawić?
Proszę uprzejmie o udzielenie mi tych informacji ponieważ nie mogę ich nigdzie znaleźć.
Z góry dzięki.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
i tak nic nie załatwisz
I po co mi taka odpowiedz? Jak nie zalatwie to nie zalatwie. Dalej bede mial zarejestrowane w UK ale chce sprobowac tym bardziej, ze 20-go marca jest ogloszenie wyroku w tej sprawie w Luxemburgu.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
musisz złożyć wniosek w Ministerstwie Infrastruktury o odstępstwo od warunków technicznych określonych Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury.
wzoru wniosku jako takiego nie istnieje. wszelkie wersje pojawiające się gdziekolwiek to tylko czyjaś inicjatywa. czasem w WK mają takie przygotowane ogólne wnioski.
najlepiej napisać samemu coś takiego na kompie, wydrukować, podpisać i złożyć do MT.

ja swego czasu zgapiłem ogólny zarys z wniosku o odstępstwa od przepisów budowlanych i przeszło ;)
niestety ostatnio bliźniaczo podobny wniosek złożony przez znajomego odrzucili bez sensownego uzasadnienia. odwołanie na piśmie póki co jeszcze bez odpowiedzi.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
musisz złożyć wniosek w Ministerstwie Infrastruktury o odstępstwo od warunków technicznych określonych Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury.
wzoru wniosku jako takiego nie istnieje. wszelkie wersje pojawiające się gdziekolwiek to tylko czyjaś inicjatywa. czasem w WK mają takie przygotowane ogólne wnioski.
najlepiej napisać samemu coś takiego na kompie, wydrukować, podpisać i złożyć do MT.

ja swego czasu zgapiłem ogólny zarys z wniosku o odstępstwa od przepisów budowlanych i przeszło ;)
niestety ostatnio bliźniaczo podobny wniosek złożony przez znajomego odrzucili bez sensownego uzasadnienia. odwołanie na piśmie póki co jeszcze bez odpowiedzi.

Gdzies mi sie kiedys obilo o uszy, ze trzeba jeszcze wniesc jakas oplate skarbowa za rozpatrzenie wniosku. Myslisz, ze samo pismo wystarczy? Wysylac kopie Logbooka? Moze ktos juz to robil i podpowie? Z gory dziekuje. Swoja droga wyslalem mejla do kancelarii Ministerstwa. Moze odpowiedza.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
ja dołączałem opinię rzeczoznawcy świadczącą o unikatowości pojazdu i papier z przeglądu gdzie było zaznaczone czemu nie spełnia wymogów. ważne żeby było zaznaczone że chodzi tylko o kierownicę po prawej stronie i że wszystko inne jest w jak najlepszym porządku łącznie z lampami świecącymi po naszemu.
opłata skarbowa jest za wydanie decyzji z tego co pamiętam

na twoim miejscu poczekałbym na ten wyrok i wtedy uderzał. na dziś dzień robią co mogą żeby udupić każdego chętnego.

odrzucają z powodów "bezpieczeństwa".

tak jakby sprawi

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Poczekam, pocze
ja dołączałem opinię rzeczoznawcy świadczącą o unikatowości pojazdu i papier z przeglądu gdzie było zaznaczone czemu nie spełnia wymogów. ważne żeby było zaznaczone że chodzi tylko o kierownicę po prawej stronie i że wszystko inne jest w jak najlepszym porządku łącznie z lampami świecącymi po naszemu.
opłata skarbowa jest za wydanie decyzji z tego co pamiętam

na twoim miejscu poczekałbym na ten wyrok i wtedy uderzał. na dziś dzień robią co mogą żeby udupić każdego chętnego.

odrzucają z powodów "bezpieczeństwa".

tak jakby sprawi
Poczekam. Nie spieszy mi sie. Do Polski wybieram sie dopiero 26-go czyli juz po ogloszeniu wyroku. Zostawiam tam auto i wracam do UK wiec nawet jesli sie nie uda nie bedzie tragedii tylko troche nie widze sensu utrzymywac w UK auto, ktore bedzie na stale w Polsce no ale jesli nie bedzie innego wyjscia to trudno.
Ktos wspominal jeszcze o lusterkach ale moim zdaniem to bzdura bo przeciez to po ktorej stronie jezdzisz nie ma znaczenia na to jakie sa lusterka tylko wazne jest po ktorej stronie auta siedzisz. Co innego ze swiatlami. Ja zawsze stosuje europejskie adaptery ale w przypadku przegladu w PL to pewnie nie wystarczy.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wypadałoby podmienić lampy na europejskie - o ile jest taka możliwość. jeśli nie to dostosować oryginalne do świecenia we właściwą stronę ;)

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Lampy lampami jak bedzie trzeba to wymienie nie tylko przednie ale i tylne bo przeciwmgielne tez jest po odwrotnej stronie przeciez ale co z lusterkami bo ich wymiana wydaje mi sie totalnie bez sensu.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
tak to jest już w tym kraju że za pisanie opinii na których chcą się opierać urzędasy łapią się debile nie znający tematu ani trochę.

ktoś kto tę bzdurę popełnił na papierze i się pod tym podpisał powinien stracić prawo jakiejkolwiek wypowiedzi publicznej i pracy w zawodzie rzeczoznawcy czy też eksperta brd -_-

wymieniając lusterka na te z LHD pozbawiasz się jakiejkolwiek w nich widoczności :D

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
wymieniając lusterka na te z LHD pozbawiasz się jakiejkolwiek w nich widoczności :D

No wlasnie nawet ostatnio sie sprzeczalem na ten temat z jednym czlowiekiem a poniewaz glupi nie jest to sobie pomyslalem, ze moze jednak ja zle mysle ale skoro myslisz podobnie to jest szansa, ze obaj myslimy dobrze (albo i nie).

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
sprawdzaliśmy ze znajomym w vectrze B i ni ciula nie szło dobrze ustawić lusterek z wersji LHD w aucie RHD.
coś tam było widać ale nie było to nijak bezpieczne rozwiązanie - wychylać się żeby zerknąć w lustro ? :D

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
nie wiem dokladnie jak ten zapis wyglada, ale moze tu nie chodzi o wymiane lusterek, tylko ododanie jakis lusterek do wersji rhd???

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Wystarczy w dowolnym aucie RHD lub LHD siasc na miejscu pasazera i sprobowac ustawic sobie lusterka. Nie da rady. Uwazam to za bzdure. Zapisu jako takiego nie ma bo przeciez samego przepisu nie ma ale takie sa wypowiedzi w przypadku ewentualnej zgody.

Do góry Bottom