• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

gumis313

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
dzieki za odpowiedz. sprawdzałem te kostki i nie ma w nich napiecia. a nie miałbyś zdjecia tych kostek które wchodza w panel z bezpiecznikami??

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
z tyłu mozesz pomylić tylko 2 brazowe kostki ale jak wyjmiesz jedna z nich to policz piny w gnieździe i kable we wtyczce w jednej z nich brakuje pinu i w takie gniazdo musi byc wpięta

Załączniki

• 2003 116.jpg
    2003 116.jpg
    221,3 KB · Wyświetleń: 112
  • freelander 05r 053.jpg
    freelander 05r 053.jpg
    175,8 KB · Wyświetleń: 110
  • freelander 05r 077.jpg
    freelander 05r 077.jpg
    145,8 KB · Wyświetleń: 110

gumis313

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Dziekuje wszystkim, a szczególnie rys00 okazało sie ze miałem pomylone te dwie brązowe kostki zmieniłem je z powrotem i wszystko pięknie działa:) jeżeli ktoś by miał podobny problem to opisuje objawy(nie działa wentylator nawiewu,ogrzewanie tylnej szyby, po przekręceniu zapłonu świeci sie ciągle lewa lampa przednia, a dokładnie żarówka od świateł drogowych) .

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
i wentylatory chodzą przyciskiem opuszczania szyby, miałem zapytać o tę lampe czy swieci ale dałeś rade, brawo :)

ottolini

Początkujący
Punktów
0
Miasto
worksop
problem ze wspomaganiem

Witam przekladam wlasnie LD freelander 2001 1.8 i mam problem ze wspomaganiem kierownicy a mianowicie:
Na zimnym silniku wspomaganie chodzi lecz gdy sie zagdzeje silnik, wspomaganie juz nie dziala chyba ze dodam gazu okolo 2000 obrotow to wtedy chodzi im dluzej auto jest wlaczone tym wiecej potrzebuje obrotow silnika aby wspomaganie dzialalo:(. Plyn nalany, nie wiem gdzie moze byc przyczyna mysle o pompie wspomagania a czy moga byc inne przyczyny? z gory dzieki i prosze o porade pozdrawiam:)

ottolini

Początkujący
Punktów
0
Miasto
worksop
Oplowska, przed przekladka nie zauwazylem zeby cos sie dzialo ze wspomaganiem. Myslalem ze to wina maglownicy to wyciaglem ja spowrotem i zalozylem druga i te same objawy sa co na poprzednim maglu ;/ sprawdzalem przewody czy nie sa zapchane gdzies ale wszedzie oki jest.

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
to załóż oryginał opel to lipa po każdym względem tu nikt nie popiera w landku magla z opla

Zawoalowany

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kłodzko
watrak nagrzewnicy pasuje tylko od 405 czy od czegos innego tez podejdzie ?

Chciałbym poznać opinię praktyków stosujących jako zamiennik wentylator dmuchawy ( nagrzewnicy) od Peugeota 405 , czy wymagana jest jakichś przeróbka i modyfikacja i i co trzeba przerobić aby uniknąć parowania szyb .

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
nie lepiej przerobić angielski? odciąć z jednej strony założyć odwrotnie i przyspawać spawarką do plastiku

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
osoby które zajmują się przeróbką tego typu rzeczy odcinają cały wentylator z łopatkami przy podstawie od strony silnika zakładają odwrotnie i spawają

Punktów
0
Miasto
Jaworzno
witam właśnie rozpoczęła się przekładka mojego fredka zdemontowałem wszystko nie za bardzo wiem jak mam się zabrać za ustawianie uchwytów na ścianie grodziowej dzisiaj rozwierce zgrzewy i prosił bym o pomoc
właśnie jestem w trakcie prac i pojawił się kolejny problem czy do rozwiercenia zgrzewów uchwytu kolumny kierowniczej trzeba wycinać szybę??

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
szybe możesz wyjąć możesz zostawić, cofnij sobie pare stron wstecz znajdziesz i fotki i opisy

Punktów
0
Miasto
Jaworzno
szybe możesz wyjąć możesz zostawić, cofnij sobie pare stron wstecz znajdziesz i fotki i opisy

dzieki za odpowiedz ale własnie skończyłem czytać cały temat i znalazłem zdjęcia a niema opisu jak sie do tego zabrac caly dzien stracony
trzeba do tego jakaś nakładkę kątową na wiertarkę ?nie mam pojęcia jak to rozwiercić może trzeba te zgrzewy odbić przecinakiem

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
możesz odwiercać lub ucinać

Załączniki

• d.jpg
    d.jpg
    138,1 KB · Wyświetleń: 124
  • a.jpg
    a.jpg
    77,4 KB · Wyświetleń: 123
  • b.jpg
    b.jpg
    111,9 KB · Wyświetleń: 124
  • c.jpg
    c.jpg
    83,3 KB · Wyświetleń: 121
Punktów
0
Miasto
Jaworzno
bardzo dziekuje rozwierciłem juz te z przodu teraz została meka z tymi przy szybie ale mysle ze jakoś zmecze i biore sie za spawanie mam pytanko czy dam rady upchnac skrzynke bezpiecznikow razem z puszka klimy tylko jeszcze niewiem czy oryginalna czy przerobiona nie moge znalesc oryginału a jak sa to po 700zł troche przesada za sama puche a wolał bym oryginał

SyntaX

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Co do wentylatora to silnik z obudową zostawiasz angielski.
Różnica jest w wirniku.
Bardzo prosto to przerobić. Wycinasz angielski wirnik (lepiej wyciąć niż zbijać z ośki bo jest mocno osadzony).
Kupujesz wentylator od Fiata Brawo Brawa.
Wyciągasz silnik z obudowy i używając bolca zbijasz wirnik z silnika (Powinien zejść dość łatwo, można użyć WD40)
Zdjęty wirnik nabijasz na ten od Land Rover'a.
Mierzyłem je mają identyczny promień i identyczna długość łopatek.
Działa idealnie i nie trzeba nic pasować z obudowa silnika.
Warto odkręcić silnik od tego plastiku (Jest na 2 śrubki) i przedmuchać go kompresorem, oraz dać tam trochę oliwy.
Już 14 silników tak zrobiłem i wszyscy są zadowoleni z siły nawiewu.

Jeżeli natomiast chodzi o wiązki elektryczne to najlepiej jest tutaj stosować taką zasadę że obiera się łączone kable z izolacji.
Odcina się kilka wąsów i wkręca jeden kabel w drugi następnie oblewa cyną i zabezpiecza koszulka termokurczliwą.
I nie róbcie wszystkiego jednym przekrojem kabla i jednym kolorem bo jak takie widzę to cycki opadają.
W praktyce najlepiej kupić sobie jakieś wiązki ze złomowiska i lecieć przekrojami kabla, a jak macie takie zaparcie jak ja to dobierać także kolorami.
Po ułożeniu wiązki NIE IZOLUJEMY TEGO taśmą izolacyjną z marketu bo taka bankowo latem się porozkleja.
Kupcie solidną taśmę parcianą która kosztuje 8-12zł.
Taśma ta ma tez tą zaletę że wiązki nie stukają pod deską.
Wygłuszenia nie róbcie tymi tandetnymi matami które od zimna skruszeją.
Do tego jest odpowiednia mata z aluminiowa warstwa od spodu.
Na otwory i nierówności po spawach ja naklejam matę z włókna szklanego i zalewam masa epoksydową.
Potem szlifowanie podkład lakierniczy i malowanie całej ściany grodziowej.
Nie ma opcji by rdza tam weszła.

Do góry Bottom