• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
poprostu JAJA

na dworze auto przerabiac przy -10

paranoja
ale gratulacje

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Jak ktoś ma zapał to temperatura jest wysoka,satysfakcja bezcenna,będzie o czym wnukom opowiadać.

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Tak dokładnie to nie całkiem na dworze tylko w stodole ale śnieg między deskami sypie i temperatura tak jak na zewnątrz. Co do zapału to raczej nie brakuje bo miałem pomóc koledze ale wyszło jak zwykle, on gdzieś przeczytał że robi się to w 7 godzin więc mu obiecałem pomoc a teraz sam do tego zostałem ale nic to. Chociaż dziś było już całkiem ok bo odpaliłem gada i ładnie grzał mi więc było już cieplej i tylko raz musiałem iść do domu wymoczyć w gorącej wodzie przemrożone nogi;( Mam do was pytanie, czy przekaźniki po przekręceniu stacyjki mają się załanczać? Wszystko mi śmiga ok, ale wydaje mi się że te żółte przekaźniki szczególnie 3 z prawej strony są mocno ciepłe jak auto chodzi kilka godzin czy to normalne?. Przedtem nie sprawdzałem więc pytam. i wogóle to od czego są te wszystkie żółte przekaźniki?

Aha i jeszcze jedno pytanie czy znacie może kod do radia? bo nie mogę nigdzie zlokalizować

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Ok Radio uruchomione jeszcze tylko światła przerobić i git.
Tak na marginesie trochę małe w środku i słabe są te autka fakt że diesel. Ktoś orienyuje się w tych przekaźnikach czy nają być ciepłe????

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
freelander 05r 102.jpg nie wiem jak masz teraz skrzynke bezpieczników ale opisze ci tak jak byc powinna czyli przekaźniki na dole bezpieczniki na górze anglik /europa bo cos mi sie kojaży że zostawiałes bezpieczniki z bsi po prawej
przekaźnik może być ciepły ale nie może być gorący, jesli masz hak to 3 może być od niego i masz tam gdzies pokorodowane styki albo 3 od drugiej mańki to szyber dach do sprawdzenia amperomierzem

1 z lewej lampy przednie
2 grzanie tylnej szyby
3 wolny lub jesli jest to np. hak/przyczepa
4 szyberdach
5. elektryka szyb
6 nie pamietam, :(
dwa z boku to
1 swiatła stopu
2 abs
chyba mówisz o starszym freelku to bedzie to:
freelander 2002r 356.jpg

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Dzięki, wiesz mam tak jak Ty po lewej stronie. Dokładnie jak na ostatniej fotce. Zastanawiam się tylko jeszcze nad jedną sprawą. Czy przewody do napinaczy pasów w razie wypadku są sterowane stronami (działają razem z poduszką na danej stronie) czy osobno bo tego nie zmieniałem a wiadomo poduszki z przewodami do nich zmieniłem stronami.
A co do przekaźników to grzeje sie 3,4,i 5. Ale wszystko działa ok więc nie kapuję. Takie mam wrażenie jakby po przekręceniu stacyjki zaraz wszystkie się włanczały. Co ty na to?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
napinacze są sterowane poduszkami ale i tak wywalą 2 naraz więc sie nie przejmuj chyba że ktos postawi fotelik i przypnie go pasem a wyłączy poduszke ale to w freelanderze po lifcie w twoim nie ma wyłącznika, co do przekaźników to masz cos nie tak, ma cyknąć ale po włączeniu danego urządzenia nie po stacyjce, tak jak wczesniej pisałem zmierz prąd, i sprawdź masy, czarne kable, posprawdzaj konektorki w przekaźnikach i podoginaj wsówki w kostkach

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Przede wszystkim dziękuję za pomoc. Będę musiał sprawdzić te styki. Kurcze jest jeszcze jeden kłopot, otóż jak wyjmę wszystkie przekaźniki to wszystko dalej działa tak jakby były włączone. Wiem na pewno coś jest nie tak podłączone ale masz jakąś sugestię co?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
hehe, no to nie źle zmodernizowałeś landka, zobacz czy nie wpiołes zasilania w środkowe gniazdo, i z tyłu bsi czy nie zamieniłes brązowych wtyczek jedna jest pełna druga nie ma środkowego pina ale wtedy przełącznikiem szyb uruchamiałbyś nawiew i swieciło by sie jedno ze swiateł z przodu na stałe, sprawdź jeszcze raz na zapalonych światłch czy chodzą szyby nawiew szyberdach, dotknij przewody i patrz czy nie sa gorące, mogłes też zamieszać w kablach skoro masz stały prąd po stacyjce, niestety tylko miernik i schemat, sciągnij sobie RAVE
http://www.landroverresource.com/

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Ciągnę wersję te pierwszą nie wiem czy to ta? Zrobiłem te lampy że świecą na prawo, tylko diagnosta się doczepił, że to jest angielska lampa i du.. Jak to robicie, czy tylko wchodzi w grę pożyczenie z innego? Wtyczki raczej są dobrze wpięte, bo wszystko działa idealnie tylko że bez przewoźników:) aha i nawiew nie działa na 1 biegu 2 i wyżej ok. Nie wiem tylko czy w wersji uk działała dmuchawa na tym 1 biegu.

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Kolego rys00
Niestety mój angielski jest za cienki by załapać te schematy. Prześwietliłem kable i wygląda na to, że mam to ok.
Szkoda że nie mam tu nigdzie podobnego "gówna" by porównać jak co ma działać bo tak to staram się to ustawić według (logiki bo pisałeś że nie ma żaden przekaźnik mieć napięcia na elektromagnesie czyli ma być rozłączony )
Do świateł krótkich freelander nie ma przekaźnika?
A elektryka na szyberdach, do szyb i na wtyczkę do tyłu ma się pojawić po włączeniu czego?
Zastanawiam się czy jest tam rzeczywiście jakiś błąd wogóle. Napisałeś mi:
1 z lewej lampy przednie
2 grzanie tylnej szyby
3 wolny lub jesli jest to np. hak/przyczepa
4 szyberdach
5. elektryka szyb
6 nie pamietam,
ad1. To jest przekaźnik u mnie do długich świateł a który jest do krótkich i czy jest do nich przekaźnik w ogóle? - Bo może na siłę chcę znaleść coś czego tam nie ma.
ad2. działa tylko po włączeniu grzania czyli ok.
ad3,4,5 po włączeniu czego powinny te przekaźniki otrzymać na elektromagnes napięcie?
Bo coś mi tutaj nie pasuje z tym co pisałeś albo źle zrozumiałem z twój post

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Ok już chyba doszedłem do tego. Okazuje się że po zapłonie i stacyjce ma zaraz być włączony przekaźnik nr 4 i 5. Tak wynika jak dla mnie ze schematu i byłem u gościa co ma podobny model i tak właśnie również jest u niego, a ma wersję urginał europa. Więc szkoda było mojego czasu ale tak już jest jak się odkrywa na nowo coś co już jest odkryte. Kolego rys00 dzięki za wskazówki. Mam tylko jeden kłopot. otóż w centralnym zamku przełożyłem z prawych dżwi do lewych całe sterowanie i wszystko niby ok z jednym kłopotem. Do drzwi od kierowcy jak był w angli(kierownica z prawej ) było więcej o 2 przewody i te dwa które zbywały nie przenosiłem. Teraz jak otworzę drzwi z pilota raz (czyli tylko dżwi moje jako kierowcyjuż po lewej stronie) to mogę zamknąć na klawiszu w środku z konsoli i ponownie otworzyć ale w momencie jak dżwi (byłego kierowcy teraz pasażera) są otwarte na centralu to nie działa już ani zamykanie ani otwieranie z klawisza w środku. Inaczej mówiąc wszystko działa ale tylko jak są zamknięte centralnym zamkiem dżwi po prawej stronie czyli (byłe kierowcy) teraz pasażera. Czy ma może ktoś jakieś sugestie.

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Aha co do nawiewu to na 1 biegu nie działał bo była przepalona spiral(drót oporowy), jest wmontowana po prawej stronie nagżewnicy. Taki u mnie zielony badziew mocowany dwiema wkrętami do którego wchodzi wtyczka z kilkoma przewodami.
Nie wiem po co szukać i kombinować z śmigiełkiem jeśli wystarczy, że zmienimy kable zasilające sam silnik. Uwaga jak najbliżej wentylatora bo zrobiłem we wtyczce i okazało się że za nią jest jeszcze dołanczany inny przewód i coś (nie pamiętam co) nie działało.

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Przedstawię jeszcze raz mój problem.
Freelander 1998 diesel.
Po przekładce prawie wszystko jest ok. Dzięki Rys00 za opis i foto. Miałem to właśnie podobnie zrobione. Tylko wydaje mi się że jak miałem te dwa dodatkowe przewody w dżwiach po prawej stronie (jak w angliku) to po stacyjce nie otwierało mi wszystkich drzwi. A więc mam dalej tylko jeden kłopot, nie działa zamykanie drzwi na tym klawiszu w środku. Jedyny moment kiedy zamykanie na nim zadziała to jak otworzę na pilocie klikając raz czyli jak tylko otworzę moje drzwi.
Nawet w sytuacji jak podniosę te rygle we wszystkich drzwiach oprócz jak wiadomo tylnych to też mogę zamknąć na nim, ale jak otworzę wszystkie bez znaczenia czy z pilota czy ze środka to już ten klawisz zamykania nie zadziała (gdybym nacisnął ten hebelek zamykający zamki to dalej będę mógł otwierać ale nie zamykać). Po przekręceniu stacyjki otwierają się również wszystkie drzwi. Zna może ktoś rozwiązanie?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
te dwa kabelki tez na lewą strone
jeszcze raz :
3 kabelki z prawej czarnej na lewo
1 kabelek z prawej białej na lewo
1 kabelek z lewej czarnej na prawo
1 kabelek z lewej białej na prawo

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Dokładnie tak to mam zrobione. Dlatego tak mnie dziwi, że to nie działa

Zastanawiam się czy przypadkiem nie jest tak, że jest coś z tym mechanizmem szyby z tyłu bo zakupiłem starszy mechanizm a z tego co pamiętam to mi ten zamek działał przedtem (a po przekładce )więc może tam jest kłopot?

tedchom

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wisła
Tak patrzę że napisałem coś czego nie można poprawnie zrozumieć miało być że ten klawisz działał dobrze po przekładce jak miałem wszystko założone bez deski potem założyłem deskę i wszystko do kupy i też to działało. Potem okazało się że nierówno ciągnęło tylną szybę i trzaskało w tym mechaniźmie (bo zerwało linkę) więc wymontowałem go i w tym momencie sprawdziłem i już nie działało to zamykanie ale czekałem na mechanizm zamówiłem starszy okazało się też linka poszarpana ale z dwóch zrobiłem jeden, międzyczasie jeszcze urwało mocowanie linki (nigdy nie kupujcie tego dziadostwa starszego jak nie musicie) nowy kosztuje ok 400zł a stare gówno 250 na aledrogo + przesyłka, i jeszcze uszkodzone badziewie. Teraz mimo że zamyka się szyba klawisz zamykania zamka w środku dalej nie działa. Reszta wszystko jest jak miało być i przekaźniki i reszta była od samego początku ok. Ten frelek nie ma przekaźnika świateł w środku ani w śilniku jak się okazuje tak samo ma znajomy.

iwi1

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witajcie.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Freelandera 2002r Diesel.
Samochód po przekładce. Czy ktoś się orientuje co może być nie tak z wycieraczkami przednimi, że na przerywaczu działają jak na I biegu.
tzn powinno być 0, przerywacz o 4 czasach, I bieg, II bieg a jest
0, I bieg, I bieg, II bieg

Gdzieś znalazłem informację, że trzeba połączyć 4 pin z 7 pinem w kostce, ale po pierwsze której a po drugie jak liczyć te numery.
Kostka jest 8 pinowa. Jeden pin jest niepołaczony. W kostce występuje 2x napięcie +12V po przekątnej kostki.
podanie napięcia na jeden z pinów powoduje załączenie się przekaźnika centralnego w tablicy bezpieczników, przekaźnika którego nie można wyciągnąc, bo nie ma części chwytowej bo jest poniżej linii bezpieczników (przynajmniej tak mi się wydaje że to o niego chodzi)
załączyłem schemat niby od freelandera, ale ładnie wygląda ale jest nieczytelny - jakby nie było na nim przerywacza

Załączniki

• wipers and washers.pdf
    57,8 KB · Wyświetleń: 6
Do góry Bottom