• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

albee23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam ;
Jestem tu nowy. Kupiłem freelandera 2.0 td4 po lifcie 2004 rok, po miesiącu popołudniowego dłubania przełożyłem i pojawiły się następujące problemy. Po pierwsze silnik kręci nie odpala, nie słychać pompy paliwa mimo że w kostce od pompy po zapłonie pojawia się napięcie 12V, po zapłonie wskaźnik temperatury idzie na maxa załączają się wentylatory po wyjęciu kluczyka nadal chodzą aż do zdjęcia klemy. Wentylator nawiewu bardzo słabo dmucha i nie ma czwartego biegu mimo że cała nagrzewnica łącznie z wiązką jest europejska, puszka klimy też europejska z europejską wiązką nie oszczędzałem na częściach i nie chciałem bawić się w ich przeróbkę bo się na tym nie znam. Nie wiem czy wiązka nagrzewnicy i klimatyzacji czasem nie powinna zostać angielska bo może wentylator kręci w inną stronę, tylko dlaczego nie ma czwartego biegu. Wiązki w drzwiach zamieniłem stronami i ich zasilanie również w efekcie nie zamykają się z pilota drzwi angielskiego kierowcy, lusterka chodzą w odwrotną stronę czy to wina przełącznika? musi być europejski? w panelu sterowania przednie szyby też chodzą odwrotnie stronami ale to pewnie pinami można pozamieniać, czy ja to aż tak bardzo skopałem, kable przedłużałem po jednym więc raczej nie pomyliłem, tylko gdzie szukać błędów. Może miał ktoś takie przypadki i wie co mogłem źle zrobić proszę o radę. To mój pierwszy freelander, dotychczas tylko bory, passata b6 i leona przekładałem były różne problemy ale udało się podochodzić a tego nie mam nawet pod co podpiąć żeby sprawdzić błędy. Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
ewidentnie masz coś skopane z elektryką i ciężko będzie to zdiagnozować przez forum. szukaj schematu , miernik w łapy i sprawdzaj wszystkie przejścia czy się zgadza

albee23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
lutowałem kabelek po kabelku nie wydaje mi się że je pomyliłem chyba że nie podłączyłem lub pomyliłem jakieś kostki. Jakim interfejsem mogę odczytać błędy

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
a czy swiecą sie lampy przednie tzn drogowe i mijania ? wszystko z nimi ok ? nie masz przypadkiem na stałe jednego pozycyjnego ?
to ze kręci a nie odpala to pewnie czujnik uderzeniowy taki z czerwonym kapturkiem,znajdziesz go pod pompka sprzęgła za puszka bezpieczników sprawdź czy jest wpięta w niego wtyczka od dołu i nacisnij ta gumke, dmuchawa to wina brazowej wtyczki z tyłu w BSI są podobne i napewno odwrotnie je wtyknąłes, popatrz po pinach w jednej brakuje srodkowego, wentylatory chodzą cały czas bo masz albo nie wpięta kostke albo uszkodzony przewd jak wyjmowałes rurki klimy, sprawdź mase i napięcie na czujniku temperatury, szyby jesli zostawiłes angielski przełącznik to bedziesz miał zamieniona prawa z lewa i nic z tym nie zrobisz, jesli góra z dołem to zamiana pinów , lusterka to samo do zamiany 4 kabelki, to chyba wszystko jak cos to pytaj lub dzwoń

albee23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Dziękuję Ryśku za podpowiedzi dziś po pracy posprawdzam, doczytałem o tym czujniku uderzeniowym i wczoraj się za niego zabrałem tylko padł akumulator. Nie odłączane były od niego kable ale nie jestem pewien czy podczas zakładanie serwa lub przy odkręcaniu puszki z bezpiecznikami nie uderzyłem go. Ciekawy jestem tylko dlaczego nie kręci pompka w zbiorniku skoro na kostce jest napięcie a kostka jest tylko dwu pinowa. Pozdrawiam Albert

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
wentylatory działają cały czas bo nie masz klimy nabitej, jest taki czujnik na przewodzie przy chlodnicy za to odpowiedzialny, zrobisz klimę będzie ok

s900

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdansk
Jak nie odpalisz zadzwon 516-03-22-11 mialem to samo walczylem 2 tyg i żaden komp nie zdiagnozowal a wina lezala w jednym banalnym przekazniku od pomp - jak aku jest dlugo odlaczony to po podpieciu imo daje sygnal do przekaznika od pomp i go blokuje. Trzeba go recznie otworzyc i przelaczyc i juz bedzie ok.

albee23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Dziękuje za podpowiedzi Panowie, jadę walczyć dam znać co udało się zrobić. Pozdrawiam

albee23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Walczyłem, walczyłem i nic nie wywalczyłem, nie udało mi się znaleźć tych przekaźników od pomp paliwa, za to zauważyłem, że pod deklem w zbiorniku tym w środku samochodu nie ma pompy paliwa, kostka do wkładu w zbiornik jest dwupinowa i po zapłonie faktycznie pojawia się na niej napięcie ale to tylko zasila czujnik poziomu paliwa, co jeszcze zauważyłem otóż nie zapala się wogóle kontrolka check engine. Sprawdziłem kostki w BSI nie były zamienione. Już całkowicie nie wiem co mam robić, czy rzeczywiście tak zwaliłem tą elektrykę, a może coś tylko nie łączy lub jest zamienione? Wydaje się wszystko chodzić, immo też chyba się uzbraja, kontrolka najpierw miga szybko a później powoli, są wszystkie światła, wycieraczki, centralny działa wszystko inne też, co prawda nie ma tego czwartego biegu wentylatora... Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, chyba będę musiał od nowa przepatrzyć elektrykę, tyyyle rozbierania, a może nie wpiąłem gdzieś jakiejś kostki... Jest jakiś fachowiec w Lublinie lub okolicach, który ma sprzęt diagnostyczny do takiego samochodu po lifcie z 2004 roku td4? Dziękuję za cierpliwość w tłumaczeniu kolegi z Gdańska.
Pozdrawiam

albee23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam Panowie.
Zrobiłem:). Okazał się banał, źle wpięta jedna z kostek ECU. To było ostatnie co mi przyszło do głowy, odkręciłem puszkę i zacząłem odpinać wtyczki, jedna nie chciała wyjść była źle zapięta, stojąc przodem do silnika druga z lewej. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
to znaczy że źle czytałes co napisałem,
" to wina brazowej wtyczki z tyłu w BSI są podobne i napewno odwrotnie je wtyknąłes"
chodziło o brązowe wtyczki jedna 6 druga 5 pinowa zgadza sie ?

albee23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Nie to nie te brązowe wtyczki w środku samochodu za bezpiecznikami. Źle wpięta była wtyczka pod maską w główny sterownik. Nie wiem tylko dlaczego tak się stało. Ta wtyczka jest taka jak przy liczniku z takim zabezpieczeniem co jak się je zamyka, to jest wciągana w gniazdo.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
hm.. tego sie nie rusza przy przekładce mozna podniesć troche do góry dla wyjęcia rurek klimy ale bez rozłącznia, najwazniejsze że sie udało i wszystko działa

antek123

Początkujący
Punktów
4
Miasto
zachodniopomorske
ze sie wtrace, co przeciwko?? przy wypadku smirtelnym twoja wina z maglem spawanym, przerabianym jak na tym wychodzisz?? cos bylo o jakims certyfikacie, certyfikat na co??? przez kogo wystawiny??? ja nie mowie ze ten magiel nie zdaje egzaminu ALE NIE MOZE BYC ZAMONTOWANY W AUCIE. a te certyfikaty mozna sobie wsadzic w du..
---------- Dodano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------
i co znaczy ta gwarancja??? na co, ze nie bedzie ciekl??? czy moze ktos napisac czy przerobiony magiel mozna prawnie (jest jakas homologacja czy cos takiego) zamontowac i z czystym sumieniem uzywc auta. TAKA FIRMA PRZERABIAJACA MAGLE POWINNA ZAJAC SIE PROKURATURA
---------- Dodano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

jaro pisze jakie przerabianie nagrzewnicy a wy ku... piszecie o przerabianiu magla. ciekawy jestem czy klijent zlecajacy przekladke od a-z wie jaki ma magiel
---------- Dodano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------
jezeli moge prosic administratora forum o usuniecie pochwaly dla Ja26 bo jakos przypadkowo ja dalem a nie popieram takich przerobek w ukladzie kirowniczym i jestem pewien ze to jest nielegalne a jezeli legalne to napewno niebezpieczne

SPRAWA MAGLA - otoz trzeba wziasc pod uwage dwie istotne zeczy , pierwsza to max cisnienie w ukladzie przewidziane przez producenta (MPa) , drugie to sily zdolne na poruszanie silownikiem kgm , reszta jest nie istotna !Wiekszosc dtr posiada takie dane z wymogu homologacyjnego przekladni kierowniczych ktore im sa wyzsze tym lepsze i wcale nie chodzi tu o mase pojazu .

możesz przerobić łopatki ale wiąże się to ze spawaniem

a co z wywazeniem , hmm po miesiacu silnik do wymiany ..

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
jak nie wyważysz to tak będzie, zobacz, że ma łopatkach masz takie metalowe blaszki, jeśli nie wyważysz to będziesz miał "bicie" i słyszał "huczenie" podczas włączonego nawiewu ...

antek123

Początkujący
Punktów
4
Miasto
zachodniopomorske
jak nie wyważysz to tak będzie, zobacz, że ma łopatkach masz takie metalowe blaszki, jeśli nie wyważysz to będziesz miał "bicie" i słyszał "huczenie" podczas włączonego nawiewu ...

skorka nie warta wyprawki , z tym wywazaniem i niema gwarancji ze te wklejane lopatki wirujace z predkosciami do 3500 wytrzymaja naprezenia statyczne ( jak to wywazyc nie uzywajac miernika ? na oko super !!!! :Dzapewne pochula ;) , no moze z kilka miesiecy a pozniej co ? )demontowanie -porazka . lepiej nabyc cos podobnego o zmiennym kacie lopatek , jak w srednicy jest za duzo to tokarz poradzi sobie :).
a tak dla upartych z wklejkami lopatek dam rade , zmiencie bieguny silnika i tez bedzie dobrze .

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
może i masz rację, zawsze oryginał lepszy od przeróbki, ja osobiście sam tego nei robię więc nie zagłębiałem się dalej, co do demontażu to nie weim z czym taki problem już to robiłem i nie widziałem problemu z wyjęciem i założeniem tego

slawarek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
brzesko
Witam.
mam do was pytanie mianowicie potrzebuję wymienić uszczelkę pod głowicą bo już niestety pora , lecz nie wiem jaką zakupić na allegro bo są komplety(wsio uszczelki wokół głowicy) i tylko uszczelka ze śrubami(oryginał) cenowo to samo i interesuje mnie czy te całe komplety to nie jakaś chińszczyzna czy ktoś zakładał i jak się to sprawuje

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie

magicman

Gaduła
Punktów
0
witam.
padlo mi otwieranie i zamykanie tylnej szyby-wina jest w silniczku bo ten plastikowy slimak co linke naciaga poszedl w piz.... na czesci
.wkrecilem silniczek od szyby oraz linki,szybe zrobilem (tymczasowo) tak ze jest non stop zamknieta ale da sie otwierac bagaznik.
no i teraz moje problemy-brak ogrzewania tylnej szyby,brak tylniej wycieraczki,brak spryskiwania tylnej szyby.kostki sa podpiete prawidlowo zaznaczam.no i nie mam pojecia o co biega,jakies podpowiedzi prosze moze ktos ma?!

Do góry Bottom