• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
ze sie wtrace, co przeciwko?? przy wypadku smirtelnym twoja wina z maglem spawanym, przerabianym jak na tym wychodzisz?? cos bylo o jakims certyfikacie, certyfikat na co??? przez kogo wystawiny??? ja nie mowie ze ten magiel nie zdaje egzaminu ALE NIE MOZE BYC ZAMONTOWANY W AUCIE. a te certyfikaty mozna sobie wsadzic w du..

---------- Dodano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

i co znaczy ta gwarancja??? na co, ze nie bedzie ciekl??? czy moze ktos napisac czy przerobiony magiel mozna prawnie (jest jakas homologacja czy cos takiego) zamontowac i z czystym sumieniem uzywc auta. TAKA FIRMA PRZERABIAJACA MAGLE POWINNA ZAJAC SIE PROKURATURA

---------- Dodano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

nie rozpisujac sie to temat jest dla mnie prosty

jakie magle z opla , jakie przerabianie nagrzewnicy , puszki klimy itd

przeciez to paranoja
jak jakis zaklad pieprzy o czesciach ZASTEPRZYCH Z OPLA to jest nie ukrywam kretynem , itd
obrazajcie sie mam to w dupi...

auto ma wyjechac jak europa i tyle
a jak zaklad nabija sobie klientów cena
w trym przypadku 200 % taniej to niech tak dalej robi
]tylko cierpi ten zaklad ( y) co robia normalnie

pozdro

jaro pisze jakie przerabianie nagrzewnicy a wy ku... piszecie o przerabianiu magla. ciekawy jestem czy klijent zlecajacy przekladke od a-z wie jaki ma magiel

---------- Dodano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ----------

jezeli moge prosic administratora forum o usuniecie pochwaly dla Ja26 bo jakos przypadkowo ja dalem a nie popieram takich przerobek w ukladzie kirowniczym i jestem pewien ze to jest nielegalne a jezeli legalne to napewno niebezpieczne

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
kolego guzik czy zdarzyło ci sie kiedys rozebrać magiel i zobaczyc jego budowe ? , mysle że nie bo niepisał bys takich żeczy, ja zakładam magle nowe lub używane ale orginał, ostatnio na zyczenie "oszczędnych" zamontowałem kilka magli przerabianych dokładnie zapoznajac sie o co kaman w tej kwesti, nawet jesli by taki magiel tzn. obudowa rozleciała sie to jest to obudowa, głównym elementem do którego mocowane są drażki to listwa, a to jest solidny kawał zelastwa, uchwyty i mocowania nie są przerabiane, nie żebym zachwalał czy cos, wole orginał i nie męczyć sie z brakiem miejsca pod serwem, dla mnie to 2-3 h dodatkowej roboty, i żeby niebyło powtarzam jeszcze raz na wyraźne życzenie z wpisem w gwarancje !!! i własciciel auta się pod tym podpisuje,

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
koledzy wytlumaczcie mi jak w sulislawicach woj wielkopolskie kolo robi freelandera za 1400 z czescia?? to sa dobre jaja

Ja26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Na wstępie dzięki Rys00 za odpowiedż , przynajmniej rozjaśniła mi trochę spojrzenie na temat maglownicy i zapewne nie tylko mnie.
A co do odpowiedzi kolegi guzik to mam nadzieję że będąc konsekwentnym w swoim działaniu nie wsiada do samochodu przerobionego z kierownicy po prawej stronie a tym bardziej je nie przerabia bo przecież homologacja czy coś takiego ,to po pierwsze. Po drugie nie montuje części do samochodu (jakiegokolwiek) nie oryginalnych którzy to producenci posiadają niezbędne pozwolenia certyfikaty i dające gwarancje na swój wyrób a bazuje tylko i wyłącznie na częściach oryginalnych.
A po trzecie to chcę poprzeć jego prośbę by wykreślił mi tą nieszczęsną pochwałę
Pozdrawiam
PS
A tak naprawdę to bardziej od mojej maglownicy na gwarancji zresztą cokolwiek to nie oznacza, obawiam się pijanych kierowców oraz wariatów którzy to myślą że pozjadali wszystkie rozumy i są paniskami na drodze.

smax69

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chełm
odpowietrzenie hamulców po przekładce freelandera

Bardzo proszę o wskazówki odnośnie odpowietrzenia hamulców po przekładce dotyczy : Freelander 1,8 benzyna 2001 r. z ABS. Chodzi o kolejność odpowietrzenia kół (czy tradycyjnie od najdalej położonego koła od pompy), czy w trakcie odpowietrzania ma być załączony tylko zapłon czy lepiej przy pracy silnika i wreszcie czy tylko same koła czy również pompa ABS, serwo?. Jeśli tak to od czego zacząć. Po przekładce pali się kontrolka ABS i jest oczywiście miękki pedał mamulca. Kontrolka podobno sama zgaśnie po przejechaniu kilku km?. Proszę o pomoc i z góry serdeczne dzięki. To mój pierwszy post na forum-proszę o wyrozumiałość.

---------- Dodano 05-12-2011 o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano 01-12-2011 o 13:16 ----------

Z odpowietrzeniem hamulców już sobie poradziłem lecz mam jeszcze problem z wycieraczkami. Nie parkują mimo ,że wyłącznik krańcowy w przekładni silnika jest sprawny. Podejrzewam uszkodzony przekaźnik lecz nie wiem gdzie się znajduje. Proszę o pomoc.

---------- Dodano 10-12-2011 o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano 05-12-2011 o 21:43 ----------

Więc tyle wiem bo znalazłem schemat, że przekaźnik wycieraczek jest w module sterownika pod nazwą Central control unit D170. Wszystkie przewody połączeniowe między przełącznikiem wycieraczek przy kierownicy /Switch-Wasch/wipe windscreen S117/ a sterownikiem CCU są sprawne, między przełącznikiem S117 a silnikiem wycieraczek /M105/ również, między silnikiem wycieraczek M105 a sterownikiem CCU również /rezystancja prawidłowa/. Napięcia z fuse 3 i fuse 8 prawidłowe- dochodzą do przełącznika wycieraczek przy kierownicy i sterownika CCU a objaw dalej taki sam: w poz. 1 i 2 ręcznej wycieraczki pracują bez zatrzymania tj. parkowania w poz. programowalnej słychać po jakimś czasie "pykanie" przekaźnika z CCU lecz silnik wycieraczki nie działa /brak napięcia wyjściowego na wyjściu w pinie C0035 przełącznika pod kierownicą S117 - przewód niebieski 2kol. do pinu silnika wycieraczek C0030-5 /. Przy jednorazowym pociągnięciu dźwignią w dół wycieraczki działają do momentu przytrzymania dźwigni i zatrzymują się przypadkowo włąśnie w momencie opuszczenia dźwigni zamiast obejść pełny cykl i zaparkować. Koledzy pomóżcie bo już brak mi sił. Schemat wipers and washers.pdf i inne można ściągnąć ze str:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic774576.html#7699994
Pozdrawiam.

---------- Dodano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Temat wydaje się być skończony-zaprosiłem znajomego elektryka. Przyczyną był uszkodzony przełącznik wycieraczek pod kierownicą. Uległ uszkodzeniu prawdopodobnie w czasie przekładki. Jeśli ktoś będzie miał podobny problem aby sprawdzić przełącznik wystarczy zmostkować piny w kostce przełącznika C0035 nr 4 i 7 i wycieraczki zaczną normalnie pracować zarówno w trybie programowalnym jak i ręcznym.

gigit

Początkujący
Punktów
0
Miasto
dom
koledzy pytanko odnośnie przewodu klimatyzacji w 2.0 99 r .... jest do wymiany ??

... mam jeszcze problem z rozwierceniem uchwytu kolumny kierownicy chodzi o zgrzewy na podszybiu ...... macie może jakieś pomysly na ten problem ??

z góry dzięki za pomoc

woyti

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Słupca, Konin,Września
centralny zamek Freelander

Wie ktoś jak przerobić centralny zamek by otwierała się pierwsza lewa strona kierowcy.Auto z 2003r jeszcze przed liftem kolorystyka przewodów inna niż tutaj koledzy podają proszę wszystkich o pomoc.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
cofnij pare zakladek do tyłu masz wszystko opisane

woyti

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Słupca, Konin,Września

Czytałem te opisy wcześniejsze tylko że to do mojego nie pasuje, kompletnie inna kolorystyka ten model mnie zagiął przekładałem inne i było zawsze jak w opisie na forum.Sprawdziłem miernikiem i wspólne przewody są tylko 4,to resztę przerzucić? coś za dużo ich do przerzucenia .Nawet w siwej dużej kostce co zmienia się tylko jeden przewód do gonga wspólne są tylko 2 .Nie wiem dojde to tego po uruchomieniu auta chyba że ktoś podpowie jak to zrobić

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
z 2003 roku masz inne ? daj fotke tych kostek,robiłem wszystkie roczniki przed liftem nigdy niebyło inaczej zmiany sa dopiero od 2004 r ale to już na innej desce i sterowanie jest na drzwiach wtedy wiązki do przeżucenia całe, sprawdź : masz po dwie kostki przy słupkach czarna i szarą ? czy dwie szare dużą płaską i małą ? nie szukaj wspólnych kabli przedzwoń sobie od kostki zamka do wtyczki po prawej masz 3 i jeden w białej po lewej masz puste miejsca i jeden kabel plus jeden w szarej,

Załączniki

• freelander 2002r 128.jpg
    freelander 2002r 128.jpg
    621,9 KB · Wyświetleń: 117
  • freelander 2002r 130.jpg
    freelander 2002r 130.jpg
    558,1 KB · Wyświetleń: 112
  • Obraz 397.jpg
    Obraz 397.jpg
    241 KB · Wyświetleń: 105
  • Obraz 075.jpg
    Obraz 075.jpg
    842,5 KB · Wyświetleń: 104

woyti

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Słupca, Konin,Września

Gdybym miał takie ułożenie jak na fotkach ,to w poprzednich tak robiłem ,wtyczki takie same jak na fotkach ,ale w czarnej lewej są dwa piny puste w jednym rzędzie, a nie trzy, i jeden pin pusty w drugim rzędzie.W prawej czarnej jeden pin pusty

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
może też tak byc jak piszesz niewazne, zrob tak z lewej czarnej wyjmij ten trzeci pin bedziesz miał 3 puste i włóż w to piny z prawej kostki a w prawą włóż w to samo miejsce wyjety z lewej czyli zostana dwa wolne w prawej, kolorami sie nie sugeruj, dla pewnosci przedzwon jeszcze z kostką wpietą w zamek, w białej kostce zamień grube jasno różowe/pomarańczowe

woyti

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Słupca, Konin,Września

W szarych kostkach jest różowy i brązowo-różowy, więc który zamienić

---------- Dodano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Jeszcze pytanie czy sterowanie wkładki zamka po zmianie tych pinów będzie na lewych drzwiach ,bo ja zmieniam na lewo klamkę z wkładką

adrian5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Witam
Dzięki Rysiek za podpowiedz co do kostek przy drzwiach
Mam kolejne pytanie co do odpowietrzenia sprzęgła freelander 1,8 rok 99 benzyna pedał sprzęgła stawia opór dopiero od polowy
niema odpowietrznika przy wysprzęgliku wyciągałem przewód przy nim i wciskałem pedał sprzęgła ale dalej nic
dodam ze pompka sprzęgła i wysprzęglik jest suchy sprzęgło przed przekładką tez nisko brało ale teraz przy zapalonym
silniku nie można wrzucić biegu:mur:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
woyti : rożowe
adrian5 : skracałes rurke ? jesli skracałes to musisz odpowietrzyc odpinasz ja od skrzyni i odczepiasz z pedału, zdejmujesz gumowy kapturek i wysprzeglik wciskasz i wyciasz pilnując płyn, jesli nie skracałes a zawijałes to zobacz czy sie nie zagiął, sprawdź uchwyt wysprzeglika jesli to benzyna to lubi pękać i sie wysprzęglik kosuje, nowy 120 zł, i sprawdź perscień czy dobrze założony, stawiam na pękniety lub wyrobiony uchwyt i zapowietzony układ

adrian5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Dzięki Rysiu podpowiedz z odpowietrzeniem sprzęgła poprzez wyjęcie całego układu bombowa było jeszcze trochę powietrza (przewód skracałem żeby było zbliżone do oryginału )
Rysik jestem ci winien :piwko:

Do góry Bottom