• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak długo anglikiem po Polsce

xerownik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Angielskie ubezpieczenie...

Witam, ja mam nastepujacy problem:
W ciagu kilku dni wracam NA STALE do Polski angielskim autem. Mam ubezpieczenie do wrzesnia (MOT do pazdziernika) i bylem przekonany, ze bede mogl wykorzystac ten czas na jazde po Polsce. Dzwoniac jednak do angielskiego ubezpieczyciela dowiedzialem sie, ze opuszczajac Anglie na stale moje ubezpieczenie traci waznosc i musze zerwac umowe przed wyjazdem. Czy rzeczywiscie tak to wyglada zgodnie z przepisami. Rozumiem, ze gdy nie poinformuje angielskiego ubezpieczyciela, wyjade i "cos" sie stanie w Polsce to nie odzyskam kasy...Jak oni to moga sprawdzic, ze wyjechalem z Anglii. Czy papier potwierdzajacy angielskie ubezpieczenie "wystarczy" na polska policje. Wszelkie rady mile widziane!!
Z gory dzieki za info!!
Pozdrawiam!!

dendex

Bywalec
Punktów
0
Miasto
uk
witaj

nie przejmuj sie tym jedz na stacje MOT dogadaj sie ze na dłuzszy czas wyjezdrzasz z angli i potrzebujesz badanie na rok koszt 30 f jedziesz do POLANDI idziesz do PZU i ubezpieczasz swojego angola na siebie wazne bys mial dowod na swoje nazwisko , i jeszcze zrob sobie SORN by ci e w uk za road tax nie scigali , mozesz też zrobić export ale to juz od ciebie zalezy jak chcesz to rozwiazac , wazne bys mial rok MOT i smigasz potem albo zalatwisz gdzies mot albo przekladka albo zyletki pozdrawiam i szerokosci na polskich drogach

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
w zależnosci od wersji i wymagań 5-6 tys ale podzwon może trafisz na promocje

olcik6

Nowy
Punktów
0
Miasto
gdansk
wlasnie chcialam zapytac jak to jest aktualnie z tym ubezpieczeniem- czy to nadal funkcjonuje czy juz nie? bo slyszalam tez opcje ze mozna, ale juz rzadko kto ubezpiecza i przede wszystkim jezeli auto jest zarejestrowane na dzialalosci np. auto komis... jakies njusy z tego tematu?

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
na miesiąc graniczne możesz zawsze wykupić na dłużej wymagają przeglądu i rejestracji w PL, ale szukaj bo ja kiedyś ubezpieczyłem angola bez przeglądu i rejestracji na rok, a z tego co wiem już się wszystkie zakłady tego wystrzegają

luk0712

Nowy
Punktów
0
Miasto
Śląsk
jazda anglikiem

witam

sorry za zajmowanie czasu itp ale potrzebuje łopatologicznej odpowiedzi

jezeli kupuje anglika w polsce (od kogoś)
ile moge nim jezdzić ?

co musi być wazne itp

niechce go narazie przekładać ino smigać po polsce bez przekładki i rejestracji

był bym wdzieczny za taki dokładniejszy opis tego :)

sorry jeszcze raz za marnowanie czasu

yefart

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bedzin
Jazda autem zarejestrowanym w polsce ale na inna osobe

Witam, posiadam samochod osobowy ktory formalnie jest zarejestrowany w POLSCE na kogos innego, ubezpieczenie rowniez jest na te osoby. Auto ma wazne ubezpieczenie i przeglad jeszcze na prawie rok...
CZY WYJEZDZAJAC DO UK (BEZ FORMALNYCH WLASCICIELI) MOGE SWOBODNIE JEZDZIC TAM TYM POJAZDEM TE 6 MIESIECY CZY POTRZEBUJE JEKIES UPOWAZNIENIE OD WLASDCICIELI? Np wyjezdzaja do Rosji musialem miec notarialnie i przetlumaczone upowaznienie...

Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ

nina

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
Jak coś to mam namiar na kolesie który łatwi angielski Mot.Pozdrawiam

Witam. Jezdze po polsce anglikiem. Mam ubezpieczenie angielskie. Nie chce przekladac kolka ale skonczyl mi sie MOT. Sądzilam, ze uda mi sie zalatwic przeglad w polsce. Dzwonilam po stacjach okregowych i w odpowiedzi slysze, ze jest to niemożliwe, że nie ma takiego systemu :(
Chyba musze zalatwic to innym kanalem. Mozesz pomoc?
pozdrawiam

nina

Nowy
Punktów
0
Miasto
warszawa
Witam, wykonwywałem przegląd na polskiej stacji diagnostycznej swojego anglika.Musi to być Okręgowa Stacja. Nadmieniam że kontroli podlegało zawieszenie, hamulce, sprawnosc swiateł, amortyzatory czyli wszystko jak w przypadku europejczyka tyle ze nie sprawdzał ustawienia świateł z wiadomych względów. Na tej podstawie wydał mi zaświadczenie że pojazd jest sprawny technicznie z pól rocznym okresem ważności. Ta klauzula była zawarta w czesci przeznaczonej na adnotacje. Gdyż diagnosta nie mógł dać pozytywnego wyniku badania wg art 66 ustawy. Ktory mowi o ukladzie kierowniczym. I żadna świadoma i cywilizowana stacja znajaca troche przepisy nie ma prawa Ci odmowić tego, skoro skonczył sie brytyjski przegląd. Rozmawiałem też z prawnikami, którzy zajmują się likwidacją szkód komunikacyjnych. I takie własnie zaswiadczenie jest niezbędne by szkoda została uznana przez ubezpieczyciela. A auto miałem ubezpieczone w PZU. To tyle w tym temacie.

Witam Kolego, czy mozesz dac namiar na te stacje, ktora zrobila ci przeglad? Ja mam duzy problem bo wszyscy mi odmowili jak dotad.
Pozdarwiam

Do góry Bottom