• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Status
Zamknięty.

adam1982

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
london
(do gumis) nie jest ważny, trafisz na kumatego policjanta i auto na lawete, taki przeglad nie ma żadnej mocy prawnej . piszecie a guzik sie znacie jak morze niemjec mocy prawnej gosciu jak jest zrobiony na staci diagnostycznej i nie po rzadnej znajomosci jest taka ustawa i morzna zrobic bez problemu jak bende w pl to zeskanuje i wstawie na forum pokarze jak wyglonda a co do ubezpieczenia to od 2009 bodajrze mam renowkie na angelskich blachach z polskim ubezpieczeniem i polskim przeglondem ktora jest w pl i gliny mogo mje w dup...pocalowac kilka razy mjalem kontrole i co nic mam tesz gline w rodzinie i on sam powiedzal samochud jest zarejstrowany ma ubezpieczenie przeglond wiec morze sie poruszac po drogach co innego jak bys mjal jakie papierowe tablic i niemjal dowodu ale tu wszystko jest na legalu co prwada raz zapytal sie glina kiedy samochod wruci do uk to co oczywiscie mala sciema ze klopoty rodzinne i narazie pobyt w pl i natym sie skonczylo

---------- Dodano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

przegland morzecie zrobic w warszawie ulica wolska 225 na angola bez problemu jak ktos chce a ubezpieczenie to mam w HDI juz 3 rok koszt na rok za laguna 2 to 530 zlotych a taki przeglond powinna zrobic karzda stacia pokazalem ten przeglond u siebje w wyszkowie na staci i gosciu zapoznal sie z nim blirzej posprawdzal i powiedzal ze za rok morze mi zrobic bez problemu poprostu oni sami nie wiedzo ze jest taka ustawa to na tyle

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
[/COLOR]przegland morzecie zrobic w warszawie ulica wolska 225 na angola bez problemu jak ktos chce a ubezpieczenie to mam w HDI juz 3 rok koszt na rok za laguna 2 to 530 zlotych a taki przeglond powinna zrobic karzda stacia pokazalem ten przeglond u siebje w wyszkowie na staci i gosciu zapoznal sie z nim blirzej posprawdzal i powiedzal ze za rok morze mi zrobic bez problemu poprostu oni sami nie wiedzo ze jest taka ustawa to na tyle[/QUOT

powtarzam jeszcze raz ten swistek jest warty tyle co papier toaletowy i nie upowaznia do poruszania sie po drogach.
No to wal podstawe prawna odszczekamy to wszystko

pablo11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
dolnośląskie
Koledzy powiedzcie czy jak idziecie ubezpieczac angola na 30dni w PZU to mówicie że to anglik? Czy dajecie tylko dowód i tyle?

Chcę ubezpieczyc anglika bo musze sie nim poruszać przed przekładką. Może doradzicie mi jakieś ubezpieczenie? Mot mam ważny.

dziękuję i pozdrawiam

delta2000

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Jedni piszą, że można ubezpieczyć normalnie anglika na cały rok do poruszania się po Polsce, a inni, że takie ubezpieczenie jest ważne tylko 30 dni, jeśli nie zrobi się przekładki).
A co w takim przypadku:
Samochód jest zarejestrowany w Anglii, ma ważny MOT i przegląd zrobiony w Polsce, kierownice po właściwej(LEWEJ) stronie i będzie użytkowany TYLKO w Polsce.Według mnie chyba nie będzie żadnych problemów i ubezpieczenie będzie normalnie ważne przez cały rok?

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Kolego miałem ostatnio ten sam problem, auto po przekładce, zarejestrowane na mnie w UK, polski przegląd i niestety w takim przypadku nie mogłem wykupić ubezpieczenia dłuższego niż 30 dni, po tym czasie musiałem zarejestrować auto w Polsce. Ubezpieczenie wykupiłem w Link4 bo zaliczają bezszkodową jazdę na wyspie i nie chcą papierów. Nie ma problemu z wykupywaniem ubezpieczenia 30 dniowego odnawianego do końca ważności MOT.

---------- Dodano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Jak będziesz uzytkował tylko w Polsce to jaki problem z zarejestrowaniem. Chyba że poprostu nabyłeś angola w polsce a nie sprowadziłeś na mienie, przełożyłeś i chcesz ominąć koszty akcyzy i vat to nie ma lekko kolego wszyscy by tak chcieli, trzeba płacić.

delosk8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poole, UK
Koledzy powiedzcie czy jak idziecie ubezpieczac angola na 30dni w PZU to mówicie że to anglik? Czy dajecie tylko dowód i tyle?

Chcę ubezpieczyc anglika bo musze sie nim poruszać przed przekładką. Może doradzicie mi jakieś ubezpieczenie? Mot mam ważny.

dziękuję i pozdrawiam

tak jak ktos wczesniej napisał:
"Idziesz to PZU .

-Dzień dobry chce ubezpieczenie na 30 dni dla samochodu który chcę zarejestrować.
-Witam 99 zł proszę oraz pesel i dowód rejestracyjny bądź inny dokument z danymi samochodu .
-proszę bardzo . Do widzenia . Szerokiej drogi :D

To taki krótki torturial " :D

http://ipolisa.pl/OC-na-krocej-niz-rok,artykul,249

taki mały cytat ze strony agenta pzu:
"Zgodnie z polskim prawem**, na pojazd sprowadzony z zagranicy, nabywca może zawrzeć tylko 1 ubezpieczenie OC Przewozowe (30 dniowe). Każde następne ubezpieczenie OC (pojazdów mechanicznych) musi być zawarte na okres 12 miesięczny.

** podstawa prawna - ustawa z 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. Nr 124, poz.1152)."

pablo11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
dolnośląskie
Mi nikt w tej kwestii nie pomógł i musiałem sam dojść. Ubezpieczyłem w pzu za 99zł na 30 dni bez problemu. Potrzebny tylko dowód rej. Myśle że nawet nie było by problemu ubezpieczyć go tam na cały rok żeby było taniej. W tej chwili jest auto na przekładce. Jak skończą to znowu jak bedzię trzeba to wykupie na 30 dni w PZU.

delosk8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poole, UK
ja sam się w tym wszystkim zamotałem, bo szukałem tego on-line. Niestety tylko u agentów chyba. Pozdrawiam

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
Mi nikt w tej kwestii nie pomógł i musiałem sam dojść. Ubezpieczyłem w pzu za 99zł na 30 dni bez problemu. Potrzebny tylko dowód rej. Myśle że nawet nie było by problemu ubezpieczyć go tam na cały rok żeby było taniej. W tej chwili jest auto na przekładce. Jak skończą to znowu jak bedzię trzeba to wykupie na 30 dni w PZU.
czytasz co wyzej napisano ??
mozesz wykupic tylko jedno ubezpieczenie na 30 dni
pozniej musi byc juz na 12 miesiecy i auto zarejestrowane w kraju

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
Trzeba sobie wykupić na 12 miesięcy i jak zarejestrujesz to podasz im nowe numery rejestracyjne i po sprawie. Po co motać i kombinować ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
dokladnie
ja tak zrobilem jak Piotrek napisal

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Dziś dzwoniłem do PZU, ubezpieczenie 30 dniowe kosztuje 78 dolarów czyli około 250 zł.

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
A czemu to w dolarach Ci podali? I czemu PZU czy nie ma tańszych ubezpieczycieli ja ostatnio płaciłem chyba 65 zł nie pamiętam jaka firma ale cośw stylu Hestii.

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
W Compensie powiedziano mi że jak z Anglii to nie ubezpieczą nawet na 30 dni.

delosk8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poole, UK
w Uniqua (tak to sie chyba pisalo) chyba 65 zł, ale tylko w siedzibie. W PZU tydzien temu również w siedzibie 99zł, ale poinformowano mnie że wystawia na moja odpowiedzialnosc, bo wprowadzili cos takiego kiedys nie majac na uwadze anglikow. Potem duzo ludzi z tego korzystalo ubezpieczajac angliki i przestali oferowac takowe ubezpieczenie w swojej ofercie (na stronie nie znajdziecie), ale w systemie komputerowym dalej figuruje i mozna wystawic :D Jako glejt dla gliny spoko, ale podobno taka ochrona nie ma mocy prawnej i swoich praw bedzie trzeba dochodzic sadownie z ubezpieczycielem czy samym agentem ubezpieczeniowym w razie dzwona. Za to i tak opłaca się kupić całoroczne ubezpieczenie (jeśli bedziemy go rejestrować) na anglika i nie podajac tablic tylko vin. Ma sie wtedy 30 dni na przystosowanie do ruchu prawostronnego i sporzadzenie aneksu z nowymi blachami. Auto z ubezpieczeniem łatwiej sprzedać tak czy siak, bo każdy może na kołach wrócić do domu, a płacąc kwartalnie (można tylko za pierwszy, a reszte klient zaplaci lub wypowie umowe) wkleić mniej niz 150zł (tyle ja placilem) pierwszej raty i wszystko legal na 3 miechy a nie z duszą na ramieniu na miesiąc za stówke.

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Dziwne, dziś zadzwoniłem to Pani poinformowała mnie że jest takie za 99zł na miesiąc. Widzę, że każdy tworzy jakieś swoje przepisy.

delosk8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poole, UK
nic nowego :D przeczytaj wątek od początku ;) w Polsce tak samo jest z rejestracją anglików - kwestia interpretacji prawa przez urzędasa :wako2: z ubezpieczeniami tak samo. U mnie też była możliwość kupna tego za 99zł, ale historia jak wyżej, wiec wolałem zapłacić 143zł za pierwszą 3 miesięczną składkę (bo przecież i tak się bardziej opłaca).

damian510

Bywalec
Punktów
0
Miasto
aktualnie uk
witajcie mam do was pytanie, czy jest mozliwe kupienie w Polsce anglika z v5c i ważnym motem, i ubezpieczenie go na siebie choćby na 30 dni żeby dojechać nim do domu?

delosk8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poole, UK
jak wcześniej pisano pzu -99 zł, uniqua 68 zł bodajrze. Glejt dla gliny jak znalazł, ale jedź ostrożnie, bo różnie to może działać w praktyce (każdy agent pzu mówi co innego), więc lepiej nie mieć dzwona. pzdr

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom