• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Status
Zamknięty.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Nie wiem czy mnie dobrze rozumiecie kupiłem przełożyłem chcę sprzedać ale mieć możliwość chwilowej jazdy auto nie ma MOT chyba jak zorbie polski przegląd nie muszę od razu płacić akcyzy ? mogę też poprosić osobę wpisaną do dowodu żeby pojechała na ten przegląd ... chodzi o glejt dla graniczniaków i pałkarzy i oni w przypadku kontroli od razu zgłaszają do skarbówki auto ?

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Wg. mnie musisz dokonać całej procedury tj. opłat, przeglądu, rejestracji bo jak nie to stodoła narazie i zbieranie kasy na opłaty. Ja swoje auto biore na mienie przesiedleńcze i nic im nie zapłace.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
No nie wiem ... ja chce tylko zrobić przegląd i tyle ... na przy przesiedleniu nie możesz auto sprzedać przez rok

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
ale dlaczego muszę ? jako osoba wpisana w dowodzie UK chce mieć papier dla policji i tyle ? nie sprawdzam auta na kraju jestem na przykład chwilowo a mot mi sie skonczył i auto ma kiere po dobrej stronie

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
jeżeli zrobiłeś przegląd to musisz opłacić akcyzę pamiętaj ze liczy sie data wjazdu do kraju a w przeglądzie juz taka date masz wiec czes opływa na twoja nie korzyść i to jest cala filozofia

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Nie rozumiem ... tego że wykonywanie przeglądu w jakim kolwiek kraju UE wiąże się z opłacaniem akcyzy

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
W Polsce też zrobisz przegląd auta zarejestrowanego w innym kraju - tylko, że nie będzie miał żadnej mocy formalnej. Tak samo jak angielski MOT nie będzie formalnym badaniem technicznym dla auta z polskimi blachami.
a skoro masz juz przegląd to nie powiesz w celnym ze auto przekroczyło granice 2 mies później :d

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Tak na logikę po zrobieniu tego przeglądu dla polskich policjantów mogłem wrócić do UK 10 razy ...

adam1982

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
london
E tam gówno prawda .... jakoś właśnie kilka tyg temu AXA mi wypowiedziała umowę dlatego, że to auto niezarejestrowane w Polsce :siema:?widze ze duzo piszecie na temat tego ubezpieczenia anglika w pl powiem wam tak mam dwa samochody jeden w angli na angelskim ubezpieczeniu a drugi w pl od dwuch lat ubezpieczony w Hdi bez zadnych problemow ? gdyby bylo zabawniej robie na to renowkie przeglond w pl jest taka ustawa ktora pozwala zrobic badanie techniczne nie mowie tu o przeglodzie zerowym tylko zwykly przeglond dopuszczajocy jak ktos chce taki przeglond zrobic to ja robilem w warszawie ul wolska 225 na przeciwko real wiazd od tylu koszt 98 zeta

adam1982

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
london
kilka krotnie mnie policja trzymala i wszystko bylo ok a przeglond jest warzny, karzdemu moze sie skonczyc jak jest na wczasach w pl i nasze prawo na wykonanie takiego przeglondu zezwala i podkreslam nie robilem go po znajomosci

sanepid

Nowy
Punktów
0
Miasto
bradford
hi

Witam

Od dluzszego czasu mieszkam w UK . Ostatnio zastanawialem sie czy jest mozliwosc ubezpieczenia angilika auta w PL i poruszanie sie z tym ubezpieczeniem po angielskich drogach.
Przejzalem co nieco forum ale do konca nie mam 100% pewnosci czy taka opcja jest mozliwa .
Czy cenna bezie wyzsza niz to co obecnie dzieje sie na rynku angielskim ?
Czy musze spowrotem angielskie prawko wymieniac na polskie ??
Czy max to jest 30 dni po czym musze go ubezpieczyc ponownie ?

thx za odp

Gaius1984

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam

Od dluzszego czasu mieszkam w UK . Ostatnio zastanawialem sie czy jest mozliwosc ubezpieczenia angilika auta w PL i poruszanie sie z tym ubezpieczeniem po angielskich drogach.
Przejzalem co nieco forum ale do konca nie mam 100% pewnosci czy taka opcja jest mozliwa .
Czy cenna bezie wyzsza niz to co obecnie dzieje sie na rynku angielskim ?
Czy musze spowrotem angielskie prawko wymieniac na polskie ??
Czy max to jest 30 dni po czym musze go ubezpieczyc ponownie ?

thx za odp

Cena na pewno będzie niższa!
Prawka nie powinieneś musieć wymieniać
to ubezpieczenie 30 dniowe w PZU nie obejmuje "zielonej karty" więc na tym nie możesz się poruszać poza terenem Polski. Ja byłem w troszeczkę innej sytuacji ponieważ planowałem przekładkę i rejestrację w polsce. Pzu nie ubezpieczy Cię na więcej niż 30 dni (bez możliwości ponowienia takiego ubezpieczenia i wyjazdu poza granice) Najbardziej pomogli mi w Axa (to nie jest reklama!) Więc najlepiej do nich zadzwonić i się dopytać :)

tomasbydzia

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Bydgoszcz
Kalkulacja ubezpieczenia dla auta z UK w Polsce w Liberty Direct

Witam wszystkich! Jestem tu nowy ,wszedłem sobie na temat własnie ubezpieczenia , przejrzałem wszystkie posty i mam taki mętlik w głowie , ze nie wiem juz nic :weez:
Robilem kalkulacje ubezpieczenia dla Vectry C, skoro Liberty Direct pisze ,że mozna ubezpieczyć auto z UK w Polsce i co małe zaskoczenie :wack: , bo wg dowodu to jest Vauxhall , a nie Opel , a w opcjach Liberty nigdzie nie ma marki Vauxhall . Więc na moje tej marki , nie pójdzie ubezpieczyć , a szkoda bo ją lubię .
Przy okazji pozdrawiam osoby jeżdzące autami z Uk z kierą po prawej :) w Polsce, podziwiam ich za to ,że się orientują z wszystkim co i jak .Bo ja bym tez chcial , ale już nie wiem nic , czy można czy nie...
Im więcej czytam to forum , to mniej wiem , hehe.
Pozdr. !

skowiak

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
jeszcze uk / Wroclaw
A da rade moze przeslac dokumenty MOTu poczta od znajomego mechanika? :zloo: w koncu nikt tam nie wie czy auto faktycznie przyjechalo na przeglad czy nie? Pozostaje problem ubezpieczenia ktore mozna kupic na www.ecarinsurance.co.uk (opcja pay as you go odnawialna co miesiac z mozliwoscia uzytkowania na drogach europy?). Koszty to jakies 5tys/rok ale przynajmniej auta nie bede mial spawanego i byc moze w ciagu tego roku cos sie ruszy w sprawie angoli? Tylko gorzej jak sie nie ruszy..... :mur:

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom