Kupić auto z długim MOT ( zamknij ubezpieczenie w UK bo taniej płacić w Polsce miesięczne, dopuki masz MOT ja płaciłem w Olsztynie 90 zł/ m-c, ponoć dużo ale taniej niż 40 f w Tesco) , a jak wrócisz do kraju ubezpieczaj je co miesiąc na wymagany okres, jak piszesz 6 m-cy lub do końca MOT. Jak będziesz w celnym załatwiał mienie, to jak coś to auto dopiero zwiozłeś z UK ( jak uzbierasz te 6 m-cy a najlepiej więcej), Ty wróciłeś wcześniej - a auto zwiózł Ci kumpel. Do celnego weż papiery potwierdzające pobyt w UK i z Polski potwierdzające powrót np. rejestracja u "kuronia". To samo w US jak pójdziesz po zwolnienie z VAT (wcześniej apisałem). Ja tak zrobiłem i wszystko OK było, jeden dzień w Olsztynie rano złożyłem, poleciałem do tłumacza, o 15 odebrałem gotowe. Ty jesteś z Elbląga może Olsztyn też jest odpowiednim urzędem dla ciebie - mieści się na ul. Składowej. Powodzenia.
---------- Dodano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------
Nie potrzebna jest przekładka do 30-dniowego tylko ważny MOT. Przekładke rób jak skończy ci się MOT i załatwisz urzędy. Ja tak trzymałem do końca - zero problemów.