• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja przekładanego anglika na mienie przesiedleńcze

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Jak możesz podaj konkretnie listę dokumentów jakie przetłumaczyłeś lub nie i dałeś do urzędu ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
wlasnie przechodze cala procedure
w celnym poszlo raz dwa w trzy dni ;)
teraz skarbowy i zonk
zeby dostac VAT25 trzeba wypelnic VAT24 i zaplacic 160 zlotych a nie 17 jak tutaj napisano

17 zlotych o ktorych mowa w pierwszym poscie ,to oplata za upowaznienie osoby trzeciej (czyli nie z rodziny skladajacego wniosek)
na zlozenie i odebranie dokumentow w imieniu wnioskodawcy
tutaj cala procedura opisana od A do Z
http://vat.wieszjak.pl/transakcje-zagraniczne/239936,Jak-uzyskac-zaswiadczenie-VAT25.html

do celnego dokumenty tlumaczone u przysieglego to
dowod rejestracyjny v5c
ubezpieczenie niepotrzebnie tlumaczylem
i musialem tlumaczenie zaswiadczenia o zatrudnieniu w PL zrobic (niesterty napisali mi po angielsku -pracuje w ambasadzie)

umowe o prace bez tlumaczenia doslalem na email (do potwierdzenia pobytu)
umowe zakupu mialem w dwoch jezykach wiec nie trzeba tlumaczyc

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Ja załatwiłem swoje papiery ( rejestracja na mienie) U. Celny w Olsztynie jeden dzień - opłata 17 zł plus tłumaczenie 90 zł, Urząd Skarbowy w Szczytnie wypełniłem wniosek zapłaciłem 160 zł po trzech dniach odebrałem postanowienie 0 zł VAT - u. W U.S. poinformowano mnie o możliwości złożenia wniosku do Burmistrza Szczytna i ubieganiu się o zwrot opłaty 160 zł. Po tygodniu 160 zł wróciło na konto. Wszystko pięknie i bezproblemowo. Przegląd zrobiony za 169 zł bez dodatkowych komplikacji. Teraz tyklo W.K. i ubezpieczenie.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
masz gdzies ten wniosek ??
mozesz podeslac na PW (oczywiscie swoje dane usun)

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Nie mam wniosku, ale może będę w US to wezmę i Ci prześle. Temat jest taki że 160 zł płacisz na konto Urzędu Miasta, a u mnie w przypadku mienia W.K. i U.S. ( zwróciłem się do Naczelnika U.S. o wydanie zaświadczenia o braku obowiązku uiszczenia podatku od tow. i usług "VAT" z tytułu nabycia środka transportu samochodu osobowego) otrzymałem postanowienie o odmowie wydania przedmiotowego zaświadczenia gdyż organ podatkowy stwierdził, że nie nastąpiło nabycie środka transportu, gdyż pojazd był moją własnością i obecnie dokonuje jedynie rejestracji pojazdu na terenie RP. Urzędy się dogadały, że wydają tylko postanowienie o odmowie wydania takiego zaświadczenia, postanowienie akceptuje W.K. Nie płacę podatku VAT i o opłatę wniesioną w US 160 zł mam wystąpić do U.M. Burmistrza. Opłata wraca na konto i po sprawie. Poskanuje papiery i Ci podeśle może się uda dziś z wieczora.

---------- Dodano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

.... mienia W.K i U.S. dogadały się że załatwiają taki przypadek przez wydanie postanowienia, ..... otrzymałem (zjadłem kawałek zdania)

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
no ma to rece i nogi
bo auto faktycznie jest moje
a nie dopiero co zakupione

imadl4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elblag
Witam
mam pewny dylemat. sprzedalem moja E60 doslownie wczoraj(!) i mysle, ze popelnilem maly blad. Teraz chcialbym kupic nastepna E60 i przywiesc ja na mienie przesiedlencze. Do PL zjezdzam we wtorek(30.01). Bylem w UK ponad rok, tylko teraz problem z posiadaniem auta ponad 6m-cy. Moge przeciagnac ubezp. ang. i jezdzic spokojnie do 90dni na pelnym. Tylko co zorbic po 90 dniach zeby dociagnac do 6 m-cy? Czytalem troche na temat ubezp. anglikow w PL ( 30 dniowe i moze dluzej) do tego potrzebna jest przekladka(zrobie) no i zerowa rejestracja. Wiec pytanie moje brzmi: jak dlugo wazna jest data przegladu zerowego i jak dlugo moge na nim jezdzic zeby mogl skorzystac wciaz z mienia ( zwolnienie z akcycy) Jak to mozna rozwiazac? Czy macie jakies sugestie? Wdzieczny za kazde info.

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Kupić auto z długim MOT ( zamknij ubezpieczenie w UK bo taniej płacić w Polsce miesięczne, dopuki masz MOT ja płaciłem w Olsztynie 90 zł/ m-c, ponoć dużo ale taniej niż 40 f w Tesco) , a jak wrócisz do kraju ubezpieczaj je co miesiąc na wymagany okres, jak piszesz 6 m-cy lub do końca MOT. Jak będziesz w celnym załatwiał mienie, to jak coś to auto dopiero zwiozłeś z UK ( jak uzbierasz te 6 m-cy a najlepiej więcej), Ty wróciłeś wcześniej - a auto zwiózł Ci kumpel. Do celnego weż papiery potwierdzające pobyt w UK i z Polski potwierdzające powrót np. rejestracja u "kuronia". To samo w US jak pójdziesz po zwolnienie z VAT (wcześniej apisałem). Ja tak zrobiłem i wszystko OK było, jeden dzień w Olsztynie rano złożyłem, poleciałem do tłumacza, o 15 odebrałem gotowe. Ty jesteś z Elbląga może Olsztyn też jest odpowiednim urzędem dla ciebie - mieści się na ul. Składowej. Powodzenia.

---------- Dodano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Nie potrzebna jest przekładka do 30-dniowego tylko ważny MOT. Przekładke rób jak skończy ci się MOT i załatwisz urzędy. Ja tak trzymałem do końca - zero problemów.

imadl4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elblag
Witam, dziekuje za odp. Daniel. Auto bede rejestrowal prawdopodobnie wElku, bo Elblag robi problemy. Ja place za swoja BMW 100 F m-cznie wiec 90zl. to nie problem. Zamierzam placic, bo bede mial pelne ubezo. przez 90 dni. Napisz gdzie przedluzales te ubezp. i czy to jest legalne, bo broker powiedzial mi, ze tylko 30 dni i dalej nie mozna. Chodzi mi przede wszystkim, zeby byc krytym w razie gdyby cos sie stalo, czy to z moje winy czy kogos innego.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
30 dni
potem masz donies przeglad polski

tentemat juz byl pare razy przerabiany

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Ja wykupywałem swoje ubezpieczenie od marca do końca października w olsztynie w takiej firmie ubezpieczeniowo-turystycznej jest to jakiś Łotewski ubezpieczyciel honorowany w Polsce który zajmuje się tego typu ubezp. pracuje tam fajna babka i wszystko jest legal. Mnie nie interesuje reszta zrobiła ksero MOT i wypisywała polisy 30-dniowe do końca ważnoaści MOT-u, nawet raz mi wysłała pocztą o nie miałem kiedy jechać, kontrole policji wszystko OK, nie wnikałem co i jak mam OC, mam. Czy Olsztyn nie bliżej, przynajmniej U.C. jest naprawde luks spokój i cisza bezproblemowa obsługa? Jak będziesz w Polsce zadzwoń powiem Ci co i jak, to mój nr 698579970.

imadl4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Elblag
OK, dziekuje. Chce kupic BMW za okolo 6-7tys.F. Przerobke zaporponowal mi koles za 13tys zl. Sprawdzilem ceny tych samochodow w PL-okolo 55-60tys zl. Po przeliczeniu wszystkieg, tak naprawde niewiele bede musial dolozyc( okolo 6 tys zl) do samochodu w Polsce. Czy to sie wiec oplaca? Mam juz metlik w glowie.

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
To faktycznie jest problem, ja miałem też ten dylemat tylko przy a6 za troche mniejsze pieniądze. Głównie za przemawiają warunki w jakich auta (praktycznie brak zimy oraz soli i mroźnych rozruchów) są użytkowane na Wyspie oraz udokumentowane przebiegi i przeglądy - nie to co Niemcy czy inne kraje euro 300-400 tys. km do Polski wsteczny i mamy 150-200 tys.km. Fakt ciężki wybór, ale kupić coś w Polsce to też duże ryzyko sprowadzić to nie ominą cię wszystkie podatki bo nie zrobisz na mienie. Twój wybór.

skowiak

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
jeszcze uk / Wroclaw
no to wychodzi na to ze przy zalatwianiu spraw w US na mienie przesiedlencze, mozemy albo:

a) zwrocic sie na pismie do naczelnika US o wydanie zaswiadczenia o oplacaniu podatku VAT, w odpowiedzi na co dostaniemy odmowe wydania takiego zaswiadczenia ale wazne ze zaplacimy tylko 17zl oplaty skarbowej

b) wypelnic formularz vat24 i w efekcie otrzymamy zaswiadczenie vat 25 stwierdzajace dokladnie to samo co wyzej... tyle ze zaplacimy 160 zl.
Niby mozna zwrocic sie o zwrot tej oplaty jezeli sie ja poniesie, ale jak znam zycie to pewnie ciezko bedzie taki zwrot zalatwic :mur: ...

druga strona (dzial ostrozni urzednicy) na:
http://podatki.gazetaprawna.pl/arty..._z_zagranicy_mozesz_miec_klopoty_z_vat.html,2

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Zwracasz się do Burmistrza Miasta a nie do Naczelnika US o zwrot 160 zł. Sprawa u mnie w Szczytnie załatwiona w dwa tyg.

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
Jak dostaniesz postanowienie z US o braku obowiązku uiszczenia podatku VAT z tyt. nabycia śr. transp. to piszesz odrecznie prosbę "Zwracam się z prośbą do Burmistrza o zwrot wniesionej w wysokości 160 do US w..... Zrobie skan i wstawie może w niedziele.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Chłopaki dzwoniłem do urzędu celnego potrzebuję Polisę na auto której nie mam co zrobić ? jest jakiś wzór jak to ma wyglądać ?

Do góry Bottom