• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja przekładanego anglika na mienie przesiedleńcze

Tomek_123

Nowy
Punktów
0
Umowa kupna-sprzedaży nie jest potrzebna przy załatwieniu mienia przesiedleńczego. Gdy tylko Pani w wydziale komunikacji wspomniała o umowie, ja od razu powiedziałem że jestem właścicielem auta od ponad roku i moje imię i nazwisko widnieje na dowodzie V5C. Dodała tylko że w takim razie nie potrzebuje. W urzędzie celnym też nie było problemów, gdy zapytałem czy potrzebują tłumaczenia, urzędnik powiedział że nie potrzebują i że się doczytają :)

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
problem jest taki ze jeden urzędnik będzie chciał a drugi nie
lepiej mieć taki dokument niż się później użerać z urzędasem
uporze się taki i problem gotowy

u mnie w celnym chcieli i umowę i tłumaczenia

RadAg!

Początkujący
Punktów
0
Mam jeszcze pytanie, czy posiadanie dokumentu potwierdzającego wyrejestrowanie pojazdu w Anglii jest niezbędne? Pytałem w miejscowym urzędzie o permanentny export pojazdu i mi powiedziano ze jak chce zarejestrować auto w kraju unijnym to nie musze wyrejestrowywac auta w UK ale lepiej zebym sie zorientował dokladnie jak jest w moim kraju. Problemem jest także to, ze jesli wyrejestruje auto to musze zdać dowód rejestracyjny wiec teoretycznie nie mogę autem sie poruszać bo nie mam dokumentu no i nie mam też dokumentu dla urzędu celnego w PL wtedy.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
na forum opisywano kilka razy jak sie zglasza auto w DVLA do wyrejestrowania
wysylasz tylko kawalek dowodu rejestracyjnego (czesc exportowa)
reszta czyli to co potrzebne do zarejestrowania w PL zostaje w Twoich rekach
oni (dvla)nie wydaja zadnego zaswiadczenia o tym fakcie

RadAg!

Początkujący
Punktów
0
Na Isle of Man z tego co sie dowiedzialem oddaje sie caly logbook, tutaj sa troche inne dokumenty. Nie pytam jak to zrobic tylko czy urzad celny wymaga dokumentu potwierdzającego export auta. Tutaj mi powiedzieli ze w krajach unijnych nie trzeba tego robic.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
musisz miec jakis dowod rejestracyjny albo dokument auta poza umowa
(skoro zabieraja tam dokumenty to cos musza wystawic)
inaczej nic w PL nie zdzialasz (nie zarejestrujesz )
zadzwon do urzedu celnego w PL jak to wyglada z autami z wyspy mann
to chyba najlepsze zrodlo informacji
a nie urzad za granica ktory pojecia nie ma

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
z tego co wiem to musisz zdawać dowodu tam , jak u nas zarejestrujesz to oddasz tablice i dowód , a oni już to wyślą gdzie trzeba.

sebi997

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Slask
Witam mam dwa auta (amerykanskie lewostronne) zarejestrowane na siebie w UK od maja 2012r w UK przebywam od stycznia mam w zwiazku z tym pytania:
-Czy moge sciagnac 2 samochody na mienie ?
-Czy jako dowod pobytu w UK wystarczy umowa najmu mieszkania z Landlordem (umowe mam od stycznia 2012 a pierwsze payslipy z czerwca na poczatku pracowalem bez umowy) ?
-Czy jako dowod uzytkowania wystarczy dowod V5C na moje nazwisko ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
na mienie tylko jedno auto
chyba ze jedno jest osobowe a drugie np dostawcze
musisz udowodnic 6 miesiecy pobytu w ktorym to okresie posiadales auto
umowa najmu moze nie wystarczyc
dowod uzytkowania to jedno
przeczytaj temat w calosci
potrzebna jest jeszcze umowa (nie zawsze ale czasem jej sobie zazycza w UC )

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Odświeżę trochę temat:
Mi zajęło prawie 3 tygodnie uzyskanie zwolnienia z akcyzy oraz VAT
sprawy załatwiałem w 2 Urzędzie Celnym w Warszawie oraz w Urzędzie skarbowym w Wołominie
co do UC:
Trzeba swoje wystać na korytarzu jeżeli jest tam ktoś przed nami...
Potrzebne dokumenty: V5C, ubezpieczenie auta na moje nazwisko w Anglii, oświadczenie wyjaśniające co działo się z autem przez ostatnie pół roku (!), moje auto nie miało ważnego ubezpieczenia w momencie przyjazdu do PL, wiec przyjechało na lawecie, zapytali o rachunek za lawetę to powiedziałem że nie posiadam i że auto i w Anglii i w PL nie było używane na drogach publicznych,dodatkowo chcieli coś poświadczającego mój adres zamieszkania w PL.
Poproszono mnie także o ważne ubezpieczenie OC, kilka dni wcześniej wykupiłem takowe na angielskie tablice w AXA, i nie było z nim żadnego problemu.
Dostarczyłem im wszystkie ksero o oryginały a Pani w okienku sama podbiła za zgodność z oryginałem.

W sumie 4 wizyty i takie zaświadczenie mam wrażenie że z łaską mi wydali.
Koszt: 17zł opłaty skarbowej

co do US:
na początku Pani chciała mi wciskać VAT24 jednak powiedziałem że chodzi o mienie przesiedleńcze to stwierdziła że w takim razie nie trzeba i kazała mi tylko złożyć dokumenty:
kopia zaświadczenia z UC,
kopia V5C
kopia umowy o prace w Anglii, kopia P60 i kopia certyfikatu rezydencji podatkowej w UK.

Jako że nie było mnie w "SYSTEMIE" to musiałem się zarejestrować najpierw u nich, a przy okazji potwierdziłem swój profil ePUAP ;)

W sumie 3 wizyty w US i zaświadczenie zostało wydane bez kłopotu.

Koszt:
17zl opłata skarbowa
5zł prowizja banku SGB w budynku (!)

Nic nie było tłumaczone, zarówno w UC jak i w US wystarczyło że wskazałem odpowiednie wartości jak data pierwszej rejestracji oraz na kogo i od kiedy jest auto.
Nie posiadam umowy kupna sprzedaży i takowa nie była nigdzie ode mnie wymagana.

Krzysztof Jasinski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Doncaster
Witam ja troche nietypowo o mienie przesiedlencze.
Nieszkam w uk od 2006r od 2007r prowadze wlasna dzialalnosc, auto nabyte rok temu na moje nazwisko.
samochod juz przerobiony w pl. Nic jescze nikomu nie zglaszalem.

Jak mam udowodnic ze mieszkam w uk jesli nie mam payslipow rachunkow itp. Mieszkam z dziewczyna a ona jest wlascicielem domu. Czy angielskie prawo jazdy wystarczy?
Auto juz przerobione i po pierwszym przegladzie ale czy teoretycznie nie moglem sobie wlasnego auta przystosowac do ruchu prawostronnego?
Nie mam ubezpieczenia na samochod bo mam TRADERS POLICY a to ubezpieczenie na wszystkie auta ktorymi sie poruszam a nie konkretnie na numer rejestracyjny.
wlasciwie jedyne co mam to angielski dowod i przeglad no moja osobista traders policy ( ale przeciez tym durniom w polskich urzedach to sie pewnie w glowach nie zmiesci)

czy mam falszowac dokumenty czy probowac na legalu. Normalnie pewnie zaplacilbym akcyze ale to 2008 Audi a4 quattro s line wiec w eurotaxie stoii 15000 euro.

czy musze jakos udowadniac powrot do kraju - bo wcale nie wracam. Auto jest dla ojca

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Nie musisz udowadniać ze mieszkasz w uk, V5C wskazuje datę przerejestrowania na twoje dane do tego zbierz faktury za mot, serwisy itp, mimo ze ty masz traders policy to auto musi posiadać ubezpieczenie na tablice, nie wiesz o tym?

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Nie ma tego w dokumencie polisy , jest dodatkowa strona ze wszystkimi blachami jakie ubezpieczasz w trade. Urzedasy mogą nie ogarnąc. Ja musialem udowadniac przeprowadzke czyli pseudo umowe o prace - dawno to było i gdzies to juz opisywalem. Chyba łatwiej bedzie jak posmarujesz rzeczoznawcy .

Krzysztof Jasinski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Doncaster
CZyli pelna lewizna bo inaczej jak zwykle w polsce sie nie da?

po co im ubezpieczenie w urzedzie celnym??

Nie musisz udowadniać ze mieszkasz w uk, V5C wskazuje datę przerejestrowania na twoje dane do tego zbierz faktury za mot, serwisy itp, mimo ze ty masz traders policy to auto musi posiadać ubezpieczenie na tablice, nie wiesz o tym?

Urzad celny wymaga zeby udowodnic pobyt za granica minimum rok

auto nie ma wpisu w polise poza MID ale to inna para kaloszy bo to jest rejestr krajowy.

w mojwj polisie jest moje imie i nazwisko nazwa firmy itp oraz zapis ze moge prowdzic dowolny pojazd mechaniczny. samochod tzw wlasny mam obowiazek zglosic do MID w ciagu 72h ale i tak nie mam na niego fizycznie papierowej polisy zeby pokazac polskiemu urzedasowi

Ostatnio edytowane przez moderatora:

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Nie przypominam sobie wogóle kwestii ubezpieczenia czyli załuż że to nie istotne. Pamietam ze musialem umowe zrobic z poprzednim wlascicielem auta (3lata po fakcie ) a zaraz zaraz kopie umowy bo jak powiedzialem pani niech se wezmie "oryginał" to mi palcem pokazale druczek kopia i jeszcze musialem xsero na miescie szukac bo sie przecierz z papieru rozliczają - ech taki mamy właśnie klimat

krzysieke46

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Slask
Witam. Bylem w Uc .Papierki zaniosłem a tu nagle tel ze chcą potwierdzenia dowodu ze zakonczylem prace w Uk a ja takiego nieposiadam a niemoge zarejestrować się jako bezrobotny .Niemozna mieszkac w Pl a mieć wlasna firme w Uk ?

ericsson

Początkujący
Punktów
1
Witam grono forumowiczów.

Mam takie pytanie - jak wygląda sytuacja, gdy auto zostało zakupione już dawno (2018, mam f.VAT zakupu na mnie), a przerejestrowane dopiero w 2020 (wtedy zostało wystawione V5C na moje dane) i sprowadzone do PL teraz. Mam szanse rejestrować je na mienie przesiedleńcze?
Dodam, że auto chyba od 2019 nie ma MOT (stało z uszkodzonym silnikiem, dopiero niedawno zostało naprawione).

Prosiłbym również o informacje jakie konkretnie dokumenty (oraz z jakiego okresu czasu) są niezbędne, aby udowodnić swój pobyt/rezydencję w UK. Dziękuję

Do góry Bottom