• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja przekładanego anglika na mienie przesiedleńcze

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Jestem na etapie zapoznawania się z całą procedurą nawet dzwoniłem do urzędu celnego jak i skarbowego i jedno mnie dziwi ,celnik mówił o udowodnieniu że się wymeldowałem z UK o czym w tym wątku nie przeczytałem może źle patrze ?

cannondale

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dublin
Jestem na etapie zapoznawania się z całą procedurą nawet dzwoniłem do urzędu celnego jak i skarbowego i jedno mnie dziwi ,celnik mówił o udowodnieniu że się wymeldowałem z UK o czym w tym wątku nie przeczytałem może źle patrze ?

To go poinformuj iż w UK nie ma czegoś takiego jak meldunek i nie obowiązuje zameldowanie oraz wymeldowanie,ja przedstawiłem kopie umowy najmu domu i to im odpowiadało

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
No tak ale w poradzie pisze że masz udowodnić zamieszkanie w uk co najmniej rok a mi w urzędzie zgorzelec mówią że mam udokumentować wymeldowanie

cannondale

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dublin
No tak ale w poradzie pisze że masz udowodnić zamieszkanie w uk co najmniej rok a mi w urzędzie zgorzelec mówią że mam udokumentować wymeldowanie

Nie możesz udokumentować wymeldowanie,możesz przedstawic im dokumenty potwierdzające Twój pobyt w UK przez ostatni rok tj. np.umowa o prace,payslips,ubezpieczenie auta,umowa najmu mieszkania,rachunki za gaz,elektryczniść telefon,wszystko co może potwierdzic Twój pobyt w UK.to im zawieź i niech sobie sami wybiorą co chcą

Essentialman

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krk
Witam, odnośnie tego udowodnienia rocznego pobytu w UK, czy musi być ciągłość, czy wystarczy jeżeli na przestrzeni trzech ostatnich lat uzbieram payslipy które dadzą w sumie jeden rok ?
Albo czy zamiast V5C mogę przedstawić ubezpieczenie z ostatnich dwóch lat jako podstawa do zwolnienia z akcyzy ? Problem w tym, że samochód ma w V5C wpisaną moją mame jako właściciel a ubezpiecznie już jest na mnie.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
A ma ktoś jakiś patent żeby nie było fermentu urzędniczego jednocześnie będąc jeszcze w Uk jakiś czas -nie długo ?

candino

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
12 miesięcy pobytu w UK

Podobno UC wymaga udowodnienia, że przebywało się co najmniej 12 miesięcy w UK. Czy ktoś zna podstawę prawną? Bo art 110 ustawy o akcyzie tego nie podaje. Jedyną rzeczą, którą trzeba udowodnić naczelnikowi UC jest to, że się użytkowało samochód co najmniej 6 miesięcy. Znalazłem w necie powoływanie się na jakiś przepis z EWG nr 918 ale on dotyczy samochodów sprowadzanych spoza wspólnoty więc nie powinien mieć zastosowania.Może ktoś wie coś więcej bo póki co to wyglada na to, że żądają od nas udowodnienia 12 miesięcy pobytu prawem kaduka.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
To ciekawe bo ja mam problem z udowodnieniem ze jestem W PL wstaw może tą ustawę

candino

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
ustawa

ustawę o akcyzie znajdziesz w necie. Rozmawiałem z informacją celną w Poznaniu.Powiedziałem, że samochód zakupiłem 4 lata temu, dowód rej na moje nazwisko. Pan powiedział, że skoro tak to będą potrzebne dokumenty udowadniające przebywanie na terytorium UK w ciągu 6 miesięcy przed powrotem do PL. Wygląda to logicznie. Nie ma wiec potrzeby udowadniania , że przebywało się w UK co najmniej 12 miesięcy. Mnie to akurat rybka plum bo i tak mogę udowodnić 5cio letni pobyt ale dla innych ta różnica 6 a 12 może okazać się istotna. Pozdro.

candino

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Udowodnić, że nie jesteś wielbłądem

faktycznie pan w informacji celnej powiedział, że jeśli mam np. umowę o wynajem mieszkania w Polsce albo poświadczenie ,że pracuję albo mam działalność. Jesli nie masz podobnej sytuacji to faktycznie trudno cos wymysleć.

fl340

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lodz
Witam.
W UC na Św. Teresy w Łodzi wymagani dodatkowo są świadkowie potwierdzający nasz powrót do kraju.Reszta dokumentów standardowo.
W US Łódź Śródmieście za zwolnienie z VAT 25 opłata wynosi 160zł. Kobitka "obiecała" że poszuka przepisów które umożliwiają zapłacenie 17zł.
Poprosiła abym sam również się tym tematem zainteresował.
Czy ktoś ma jakieś nowe wiadomości na ten temat?
Wcześniej wymienione paragrafy poczytam sobie jak dotrę do domu.
Nie spieszy mi się US,bo mam 30 dniowe polskie ubezpieczenie na angielskie tablice.
Pozdrawiam
M

candino

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Mam troche nowości, załatwiłem zwolnienie z akcyzy w UC w Poznaniu. Wymagali ode mnie udowodnienia, że przebywałem 6 miesiecy w UK, nie chcieli zaakceptować ani korespondencji z mojego Banku kierowanej do mnie na angielski adres ani pism z HMRC. Sprawa ciagnęła sie ok. 2 tyg aż w końcu wygrzebałem payslipy i wtedy ulegli. Jednak widac było gołym okiem, że robia wszystko aby nie zwolnić z akcyzy. Jednak uczciwie trzeba przyznać, że nie było mowy o udowadnianiu rocznego pobytu. Ustawa mówi wyraźnie, że udowodnić trzeba fakt użytkowania samochodu przez ostatnie 6 miesięcy przed powrotem do Polski. Nie ma mowy w ustawie o tym aby udowadniać pobyt czy prace w Polsce a juz świadkowie to istne nadużycie. Zwolnienie z akcyzy otrzymałem dopiero 22 grudnia. W tym czasie samochód był już w warsztacie i 23 grudnia otrzymałem do reki samochód po przekładce z przeglądem zerowym, w którym napisane jest, że samochód został sprowadzony z anglii i został bezpiecznie i prawidłowo przystosowany do ruchu prawostronnego. Dodam tylko, że angielskie ubezpieczenie i MOT straciły waznośc jakiś czas temu i aby dojechac do warsztatu musiałem wykupic ubezpieczenie 30-dniowe. Wiekszośc firm nie chciała tego zrobić ale Uniqa z Łodzi załatwiła to. Osobiscie uważam, że nawet majac takie ubezpieczenie lepiej nie walnąc w nikogo bo mogą byc kłopoty.Taki papier jest po prostu wazny w razie kontroli aby miśkom zamknąć usta. Koszt ubezpieczenia w Uniqa 60 zł. Dam znać za kilka dni jak poszło w US w Poznaniu.Pozdrawiam wszystkich.

Do góry Bottom