• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja auta na mienie przesiedlencze

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
Dokladnie tak jest, koles sprowadzil ostatnio skuterek, "---mial przejechane 1000mil i kosztowal 20 funtow---" i zamiast zwolnienia z vatu za 160zl zaplacil vat 22% tak ze zaoszczedzil jakies 140zl.

jumpol

Gaduła
Punktów
2
slawekkawas ma rację, jest ustawa która mówi że pojazd mający mniej niż 6000 km i mniej 6 miesięcy jest traktowany jako pojazd nieużywany, w związku z tym niestety należy złożyć VAT-23 i zapłacić 22% VAT-u. Niedawno przerabiałem ten temat z z autem z niemiec które miało 8000 km i 5 m-cy niestety... musiałem poczekać z rejestracją 2 miesiące. :eek:kulary:

jumpol

Gaduła
Punktów
2
I właśnie oto chodzi :lol:
Na mienie możesz ominąć akcyzę ale i tak pod warunkiem, że udowodnisz urzędowi celnemu, że mieszkałeś w Anglii i od co najmniej 6 miesięcy już jesteś tam wymeldowany i wróciłeś do kraju.

speed4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Chciałbym odświeżyć temat, mianowicie odebrałem auto z przeglądem i zacząlem wędrówkę po urzędach. Co się okazało pani w celnym powiedziała, że chociaż ubiegam się o zwolnienie z akcyzy na mienie to i tak na zgłoszenie auta mam jak normalnie 14 dni(nie jak gumis napisał 12 miesięcy). Czy ktoś z was może jeszcze napisać swoje doświadczenie w tej kwestii.(na przeglądzie widnieje data 24 luty i niechciałbym płacic kary w razie ewentualnego spóźnienia). Oprócz tego powiedziała, że nie muszę załatwiać nic ze skarbówką(gdyz jak mówiła ,to moje auto). Wolę się upewnić czy to prawda, żeby nie cofnęli mnie z wk do skarbówki. Zgóry dzięki za jakieś informacje.

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
moje auto miało wpisane ze przyjechalo do Polski 1 lutego a zgłaszałem go w sierpniu , taka informacje dostałem od urzedniczki , gdzies tam czytałem ze jest w ustawie zapis ze mienie jako takie mozesz przywozic w 'ratach' przez 12 miesiecy od daty zmiamy zamieszkania.
Co do skarbówki to ja musiałem miec tak jak kazdy VAT 25 bez tego od razu powiedzieli ze nie zarejestruja i tobie raczej tez sie nie uda.

speed4

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Akcję tablic mam już praktycznie skończoną, czekam tylko na twardy dowód. Jeśli jest ktoś zainteresowany rejstracją w Świeciu to wyglądało to tak. Akcyzę załatwiałem w Bydzi(jako, że tu aktualnie mieszkam i było mi wygodniej). Zwolnienie na mienie przesiedleńcze wydane bez żadnych dodatkowych potwierdzeń odnośnie zamieszkania w Anglii. Wystarczył dowód rejstracyjny w którym widnieję jako właściciel od dwóch lat, pierwszy przegląd techniczny, umowa kupna-sprzedaży(tu panią zaskoczyłem była pewna że takowej nie posiadam :jezor: ). Jeśli chodzi o datę wjazdu do Polski trzymała się wersji dwu tygodniowej(bez wyjątków na mienie więc lepiej się upewnijcie jak jest u was) więc taką datę wpisałem. No i oczewiście kilka wniosków+ opłata skarbowa 17pln. Po czterech dniach odbiór pisma potwierdzającego zwolnienie. Następnie wk bez chodzenia do skarbówki co bardzo istotne bo nawet zwolnienie kosztuje 160pln w Świeciu żaden kwit z us nie był potrzebny(radzę każdemu sprawdzenie czy wydział wymaga kwit ze skarbówki, szkoda kasy). Dokumenty w wk: dowód, tłumaczenie przegląd negatywny lub homologacja, zaświadczenie z warsztatu przerabiającego wraz z nr kodu wpisu w rejestr tego warsztatu i wzmianka o powołaniu się na ustawy(jakiś urzędniczy beton ale niezbędne :mur: ), nr polisy oc,tablice ang,pierwszy przegląd. W wydziale nie wymagali umowy k-s. Opłaty to recykling(ktoś pisał, że na mienie nie wymagany, tutaj bez tego nie chcieli zarejstrować)+256reszta. to chyba wsio.

mariuszw

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Siedlce
akcyza

witam,a czy bedzie problem ze zwolnieniem od akcyzy jesli bedzie brakowalo ok 5 dni do tych 6-ciu miesiecy,

marti

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam Was wszystkich. Wiem ze zarejestrowalam sie w serwisie angliki mimo ze przywiozlam auto z Wloch, ale opowiem Wam nieco o moim przypadku. Otoz wlasciwie zostalam zwolniona z polowy oplat (akcyzy nie musze i wyrownania VAT-u tez :jupi: ), w urzedzie celnym musialam jednak wykazac w jakis sposob ze to auto rzeczywiscie kwalifikuje sie na mienie przesiedlencze. Na szczescie nie potrzebowali dokumentu wyrejestrowania auta bo po prostu tym autem przyjechalam "z dnia na dzien" wiec nie myslalam o takiej sprawie jak wyrejestrowanie. Musialam pokazac nowa umowe o prace w Polsce, i dowod na to ze legalnie mieszkalam w Italii przez minimum rok. Z tym akurat nie bylo problemu bo dostalam papier z Urzedu Pracy ktory wczesniej wyslal do Wloch formularz o potwierdzenie mojego pobytu, ze placilam regularnie wszystkie skladki, etc...
Teraz pozostaje mi tylko zdjac stare tablice i pojsc do Urzedu zalatwic reszte... Najgorsza jest ta oplata recyklingowa... Jakim prawem musimy ja uiszczac?!?! Pozdrawiam wszystkich :lece:

piotrekkk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Witam wszystkich ... ja z kolei mam takie pytanko ... jak wyglada sprawa ze sprowadzeniem samochodu (np. z niemiec) do UK ?? jakies oplaty?? Myslalem sobie wlasnie zeby kupic auto u Helmuta i sprowadzic je do UK zarejestowac, ubezpieczenie i przeglad ... a potem wlasnie po okresie 6 miesiecy zabrac je do PL wlasnie na mienie przesiedlancze (jestem w UK juz 6 lat) ... nie mialbym problemu z przegladem bo samochod mimo tego ze UK to kierownica po lewej strony bez zadnej przekladki ... wkurza mnie jak czytam ze za samochody powyzej 2.0 trzeba placic 18,6% podatku :zlosc:

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
Tak jak bylo wspomniane powyzej ta opcja wiaze ciebie ze nie bedziesz mogl auta sprzedac przez nastepne 12 miesiecy

bazza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
Dzwoniłem do urzędu celnego i pan powiedział mi że żeby ściągnąć auto z UK na mienie przesiedleńcze wystarczy przedstawić jakieś dokumentu potwierdzające pobyt w UK przez 6 miesięcy a nie rok jak to wszyscy piszą i trzeba być właścicielem samochodu przez minimum 6 miesięcy. Powiedział mi też że okres pobyty zagranicą minimum 1 roku dotyczy sprowadzania aut ze Stanów Zjednoczonych i Szwajcarii.

Teraz tak,jeżeli kupię np. auto na siebie w tym miesiącu w UK i wrócę nim np. za miesiąc do Polski i po 6 miesiącach od daty zakupu dopiero zgłoszę ze przywiozłem auto do kraju i przedstawię dokumenty potwierdzające mój pobyt tam przez ostatnie 6 miesięcy to myślicie,ze można tak to obejść? Przecież nikt tak na dobrą sprawę mi nie udowodni kiedy przekroczyłem granicę,zawsze mogłem przyjechać w odwiedziny czy nie?
Z tego co wiem to w Polsce można ubezpieczyć samochód z kierownica po prawej jeżeli ten ma ważny angielski przegląd tak? Proszę o Wasze opinie w tej sprawie.

telesfor66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Rejestracja na mienie przesiedleńcze

Chcę kupić samochód od Pana (osoba fizyczna), który przywiózł go na mienie przesiedleńcze z USA. Jest on pierwszym właścicielem i używał ten samochód w USA przez prawie 4 lata. Samochód jest już od 4 miesięcy zarejestrowany i jeżdzi na numerach polskich. Niepokoi mnie fakt, że jest on sprzedawany przed upływem 6 miesięcy uzywania w Polsce. Sprzedający powołuje się, że bierze Urząd Skarbowy na siebie i że to on ponosi ryzyko. Kiedyś słyszałem, że Państwo potrafi cedować egzekucje podatku i akcyzy na kolejnych właścicieli o ile pierwotny właściciel jest nieuchwytny do ekzekucji więc chciałbym zapytać czy możliwy jest tu jakiś haczyk i czy ponoszę jakieś ryzyko ? Czy te 6 miesięcy musi więc być używania w ogóle (wtenczas warunek jest spełniony bo sprzedający używa go 4 lata), czy wyłącznie po stronie Polskiej (wtenczas jest to tylko 5 miesięcy).

telesfor66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Niewątpliwie to skuteczna asekuracja, ale czy piszesz tak bo wiesz że akcyza i cło się cedują na ostatniego właściciela ? Interesuje mnie Status Quo prawne.

---------- Dodano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Niech Ci zaplaci akcyze to nie bedzie ryzyka, albo obniz cene auta o akcyze ktora ewentualnie bedziesz musial zaplacic

ale skoro tak to wolałbym dostać większy upust na to samo auto i poczekać i kupić je zgodnie z prawem. Jaki jest status prawny tej sytuacji. Kto tu ponosi ryzyko Kupujący czy Sprzedajacy. Kto będzie musiał płacić do US ? Czy te 6 miesięcy to od daty zakupu samochodu w USA, czy po sprowadzeniu do Polski ?

Do góry Bottom