• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja auta na mienie przesiedlencze

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
To Ci sie trafilo..... jak im to udowodnisz? Ja tak nie mialem. Zero pytan.

radzz

Początkujący
Punktów
0
witam,

sprawa wygląda tak

Jestem posiadaczem anglika od ponad roku. Mieszkałem do końca maja tego roku w UK. Przyjechałem autem do polski.

Zapłaciłem akcyze, bo dopiero teraz dowiedziałem sie o mieniu przesiedleńczym.o_O Nie mam jeszcze dowodu rejestracyjnego, bo auto nie mam jeszcze przeglądu.

Mam kilka pytań, proszę o pomoc:

1. Czy moge wnioskowac w UC o zwrot akcyzy i zwolnienie z niej na podstawie mienia przesiedleńczego(moge przedstawić konieczne dokumenty, o tym że mieszkałem w UK minimum 6 msc)?

2. Czy musze płacic opłatę recyklingową?

3. Czy wystarczy z dokumentem o zwolnieniu z akcyzy,przetłumaczonym 'dowodem rejestracyjnym' angielskim i przeglądem technicznym udać się do Wydziału Komunikacji i rozpocząć proces rejestracji?

Dzięki!

radzz

Początkujący
Punktów
0
pluciorx dzięki!

i teraz ostatnia sprawa.. nie mam umowy kupna sprzedaży, gdyż w uk takowych się nie sporządza

Czy nie będę potrzebował takiej umowy w WK podczas rejestracji?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
ja jak zawsze sprzedaje czy kupuje auto w uk to taka umowę sporządzam wystarczy poprosić i nikt nie robi problemu z taka umowa to normalne.
W WK jezeli V5C jest na Ciebie to teoretycznie powinno wystarczyć oświadczenie, ale praktyka mówi ze czesto WK chce taka umowe wtedy masz 2 opcje:
albo spisać taka umowę i wysłać angolowi (jego adres powinien być tez na pierwszej stronie V5C na dole gdzies) do podpisania (czytaj ze zrozumieniem...)
albo starać w WK próbować wytłumaczyć że taka umowa nie jest im potrzebna.

Pozdrawiam.

radzz

Początkujący
Punktów
0
przyjmmijmy, że spisze z nim umowe z datą czerwcową roku 2015. Prześlę mu, a on odeśle.

czy wk nie przyczepi sie o nieopłaconą opłatę recyklingową, która została zniesiona na początku tego roku?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Ale przeciez ty sprowadziłeś auto po styczniu 2016r? WK może się przyczepić ale nie musi, wtedy ja bym się odwołał jezeli nie zarejestrują i żądać pisemnej odmowy tego boja się chyba bardziej.

Prazynpl89

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie, jestem w UK juz od 7 lat i ostatnio kupilem auta, a sytuacja zyciowa zmusila mnie do tego iz prawie 2 miesiace od dnia zakupu auta bede musial pozegnac sie z tym krajem. Tutaj rodzi sie moje pytanie czy istnieje mozliwossc aby w jakis sposob wziasc ze soba to autko na mienie przesiedlencze? (uzytkowac je w polsce przez nastepne 4 miesiace i dopiero zglosic sie do urzedu celnego i skladac wnioski?). przez nastepne kilka miesiecy (jak juz bede w polsce) jeszcze bede dostawal wyplate wiec p45 p60 dostalbym akurat po 6 miesiacach od kupna auta potwierzenie adresu tez nie jest wielkim problemem. Auto barzo mi sie podoba i nie chcialbym go sprzedawac a akcyza jest kosmicznie wysoka,stad moje pytanie jak ugrysc ten temat? Czy urzad celny bedzie posiadal informacje kiedy przejade przez granice niemiecko-polska? Prosze o pomoc

Blizna

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wwy
Też myślę o powrocie mam auto rok na siebie i chciał bym się dowiedzieć co będę potrzebował

Do góry Bottom