• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

Nemus

Początkujący
Punktów
0
Heh no chyba, że tak. Ja się zainteresowałem tym w tamtym roku więc nie wiem ile to już ciągną. Posiadam anglika od niedawna więc, jestem zielony w tych sprawach :) Ale jestem pozytywnych myśli, że wprowadzą już może rejestracje w tym roku.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
myslalem tak samo jak Ty
w koncu przelozylem sobie sam auto ;)

Nemus

Początkujący
Punktów
0
No widzisz. U mnie to trochę nie możliwe... Bo sam nie dam rady, a koszt przełożenia jest... spory :) Od 10-15 tyś zł. Więc mi się nawet nie opłaca go przekładać. Dlatego jednak mam nadzieję, że niebawem już wejdą przepisy :)

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
A ja Wam powiem ze prędzej mi kaktus na dłoni wyrośnie nim się zgodzą,prawo krajowe jest ważniejsze od unijnego,Czesi dostali karę za ograniczenia w sprowadzaniu aut z UE? nie dostali,Słowacy też nie dostali i my nie dostaniemy.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
ale przecież nasi już raz karę płacili za to chyba...

Nemus

Początkujący
Punktów
0
No z tego co ja wiem to nasi dostali 3 kary pieniężne. Więc nie wiem już jak to jest...

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Za źle rozdaną kasę z uni dostali karę a nie za angliki.Nie ma szans na ukaranie nas za to ze dbamy o swoje bezpieczeństwo i rynek.Nasi obywatele a przynajmniej większość nie dorosła do nadmiernych swobód.Podkreślam ze jestem oczywiście za wprowadzeniem możliwości rejestracji RHD.

Nemus

Początkujący
Punktów
0
Chyba, że tak. No ja nie wnikałem w szczegóły. No zobaczymy się sprawy potoczą...

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
Sprawy się tak potoczą że jeszcze baaaaardzo długo nie będzie można rejestrować RHD w polsce. Lobbyści + rząd + dealerzy nowych aut + wiele wiele innych czynników wpływa na to. Swpją droga uważam za chore możliwość rejestracji bez przekładki w kraju takim jak Polska - niestety - ale taka jest prawda

Dziabąg

Nowy
Punktów
1
Miasto
Kraków
opti.pl
Chore jest to ze sprowadzilem Skyline GTR do Polski i narazie nic nie zrobie bez przekladki. Auto do sportu produkowane tylko z kiera RHD. Powinny byc wyjatki dla takich aut i powinni dojebac jeszcze 10x wieksze OC na reszte aut. To by sie ludziom odechcialo importu i Tusk i reszta pojebancow byla by zadowolona. Abo umozliwic rejestracje aut ktore wystepowaly tylko z RHD a reszta won. Nie wiem po co sobie utrudniac zycie dla paru groszy. Ludzie kupuja auta i je garazuja liczac ze kiedys to nasze pojebane prawo sie zmieni, to jest zalosne. Osoba taka jak ja ktora sie pasjonuje motorsportem gowno moze zrobic i trzeba wydawac 20 kola na przekladke i niszczyc kultowe auto za ktore moglbym kiedys wziac jeszcze wieksza kase.

ismarten

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Panowie i jak tam ? Znajomy mi mówił ,że od 1 stycznia można rejestrować RHD, prawda to ?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
a wspominał którego roku?;):p

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Chore jest to ze sprowadzilem Skyline GTR do Polski i narazie nic nie zrobie bez przekladki. Auto do sportu produkowane tylko z kiera RHD. Powinny byc wyjatki dla takich aut i powinni dojebac jeszcze 10x wieksze OC na reszte aut. To by sie ludziom odechcialo importu i Tusk i reszta pojebancow byla by zadowolona. Abo umozliwic rejestracje aut ktore wystepowaly tylko z RHD a reszta won. Nie wiem po co sobie utrudniac zycie dla paru groszy. Ludzie kupuja auta i je garazuja liczac ze kiedys to nasze pojebane prawo sie zmieni, to jest zalosne. Osoba taka jak ja ktora sie pasjonuje motorsportem gowno moze zrobic i trzeba wydawac 20 kola na przekladke i niszczyc kultowe auto za ktore moglbym kiedys wziac jeszcze wieksza kase.

Zgadzam sie z Toba w 100%. Nic dodac nic ujac! Posiadam auto, ktore wyprodukowano w liczbie sztuk 300 wylacznie z kiera po prawej. Nie ma bola zebym przelozyl kiere bo zniszcze auto, ktore w takiej wersji nie istnialo.

lukaszb83

Początkujący
Punktów
2
Miasto
swietokrzyskie
Tez sie wypowiem na ten temat bo w sumie mnie tez dotyczy. Szczerze to chyba jednak bylbym za tym zeby takich aut nie rejestrowac. Sam jezdzilem dosyc sporo i wiem jak ciezko jest anglikiem po polsce sie poruszac. Teraz wyobrazcie sobie ze gnojek ktory dopiero zdal prawko, ma troche kasy i chce kupic auto jak najlepsze dla szpanu. A ze budzet ograniczony to za kilka tys zl zamiast kupic polskiego zloma kupuje dobrego anglika i wyjezdza na ulice. Czlowiek bez doswiadczenia za kierownica+anglik=sami sobie wyobrazcie. Jest przejebane i tyle. W innych krajach mozna legalnie je rejestrowac ale inne kraje to nie polska. Tam stac ludzi zeby kupic sobie normalne auto, a angliki trafiaja sie tam sporadycznie. W polsce mysle ze byloby zaraz oblezenie aut z anglii i spotykalo by sie je na ulicy non stop.
A jesli chodzi o auta ktore wychodzily tylko jako RHD(limitowane itd) powinno byc ustepstwo od prawa i takie auto powinno sie rejestrowac takie jakie jest. Sa to auta duzo drozsze od normalnych i nie kazdego w polsce na takie stac. Trafiaja raczej w rece pasjonatow ktorzy czesciej uzywaja ich na niedzielne wycieczki niz do codziennej jazdy. Sam Mam Alpine, i wg danych z najwiekszego forum posweconego tym autom zostalo ich w europie tylko 67 sztuk, i wolalbym nie przerabiac jej tylko zostawic sobie w oryginale, no ale niestety, chyba bedzie trzeba dlubac i przerabiac bo legalnie w polsce raczej takim autem nie pojezdze.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Tez sie wypowiem na ten temat bo w sumie mnie tez dotyczy. Szczerze to chyba jednak bylbym za tym zeby takich aut nie rejestrowac. Sam jezdzilem dosyc sporo i wiem jak ciezko jest anglikiem po polsce sie poruszac. Teraz wyobrazcie sobie ze gnojek ktory dopiero zdal prawko, ma troche kasy i chce kupic auto jak najlepsze dla szpanu. A ze budzet ograniczony to za kilka tys zl zamiast kupic polskiego zloma kupuje dobrego anglika i wyjezdza na ulice. Czlowiek bez doswiadczenia za kierownica+anglik=sami sobie wyobrazcie. Jest przejebane i tyle. W innych krajach mozna legalnie je rejestrowac ale inne kraje to nie polska. Tam stac ludzi zeby kupic sobie normalne auto, a angliki trafiaja sie tam sporadycznie. W polsce mysle ze byloby zaraz oblezenie aut z anglii i spotykalo by sie je na ulicy non stop.

Nie zgadzam sie z Toba.
Po pierwsze uwazam, ze o wiele wiekszym zagrozeniem bedzie taki malolat jak sam to okresliles "w zlomie" spawanym z trzech niemieckich rozbitkow, ktory juz nawet nie jest dwu a cztero sladem.
Po drugie moim zdaniem na to czy ktos jezdzi bezpiecznie (nie mylic z "dobrze") nie ma wplywu fakt po ktorej stronie ma kierownice. Jesli ktos jest rozsadnym kierowca to wie, ze majac RHD musi zachowac duzo wieksza ostroznosc niz w aucie LHD.
Po trzecie wiekszosc polskich kierowcow za podstawowa i najwazniejsza umiejetnosc na drodze uwazaja manewr wyprzedzania. Wszyscy sie wyprzedzaja na zakretach, na podwojnej ciaglej, na trzeciego, na czwartego, na zakazie, na przejsciu dla pieszych, na autostradzie i na terenie zabudowanym. Wyprzedzaja caly czas bez wzgledu na to czy ma to sens czy nie. Z takim podejsciem do jezdzenia przecietnego polskiego kierowcy wiekszosc z nich nigdy nie kupi anglika czy japonczyka (RHD) bo jak tu wyprzedzac? Malolat bedzie wolal wyprzedzac zlomowatym Golfem GTI z kierownica po lewej.
Nie moze tak by, ze kosztem idiotow, ktorzy nie potrafia zachowac bezpieczenstwa na drodze bez wzgledu na to jakim autem jada niektorzy kierowcy nie moga sobie legalnie zarejestrowac auta. Zobacz jacy ludzie sie tu wypowiadaja? Tacy jak ja czy Ty czy Dziabag. Gdybym mieszkal na stale w PL kupilbym auto LHD (moze). W obecnej sytuacji musze kombinowac a i tak niczego to nie zmienia bo albo jade swoim autem z UK do PL i tak czy siak nim jezdze po Polskich drogach albo wyciagam z garazu w PL swojego resoraka i tez poruszam sie nim po Polskich drogach kombinujac jak to zrobic legalnie. Roznica taka, ze wplacam kase Anglikom zamiast Polsce. Ma to sens? Moim zdaniem nie.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
fajnie gadać że rynek zalałyby tanie auta z UK.

to pieprzony frazes.
wiecie jaki jest koszt rejestracji auta wartego powiedzmy 5tyś zł ?
na dzień dobry mamy 1000zł + ubezpieczzenie które dla młodego nierzadko przekracza 2000zł rocznie.
a gdzie koszt zakupu auta ? transport do polski ?

pełnowartościowe auta w anglii też nie są za darmo.
jest grupa pasjonatów którzy mają takie auta i będą nimi jeździć czy to się ministrowi podoba czy nie. po prostu są one zarejestrowane poza granicami PL.

gadanie że auto jest niebezpieczne bo ma kierownicę z prawej strony to kolejny frazes.
ktoś kto nigdy nie jeździł takim autem stwierdził sobie ot tak że jest to niebezpieczne.

z drugiej strony skoro to takie niebezpieczne to powinni pójść o krok dalej i zabronić poruszać się takim pojazdom po BRP (Banana Republic of Poland)
bo przecież stwarzają zagrożenie.

nie zrobią tego z prostej przyczyny. biorą kasę z podatku zawartego w paliwie i chcą by było tego jak najwięcej.

ja już straciłem nadzieję na możliwość legalnej rejestracji zabawki nad którą teraz pracuje w PL więc pozostanie mi najprawdopodobniej rejestracja w jednym z pozostałych państw członkowskich.

lukaszb83

Początkujący
Punktów
2
Miasto
swietokrzyskie
No wlasnie, pod warunkiem ze sie jest rozsadnym kierowca. Mialem 18 lat jak zrobilem prawko, i do momentu az stalem sie rozsadny na drodze minelo kilka lat. Co ma mlody kierowca w glowie? Zazwyczaj siano. jesli masz za soba kilkaset tysiecy przejechanych km, jakas nabyta wprawe w prowadzeniu pojazdow, rodzine itd normalne jest ze czy to anglik czy normalne auto bedziesz uzywal go tak, aby bezpiecznie dojechac z punktu a do b. A wiekszosc mlodych kierowcow szuka auta zeby sie popisywac, zaimponowac dziewczynie i kolegom itd. Nie wierze ze nawet Ty majac do wyboru zaraz po zdaniu praqwka kupic golfa z 1990 czy np. golfaIV z 2000 nie wybral bys tego 2. Komus kto malo jezdzil i ma plocho w glowie wydaje sie ze co to za problem jezdzic z kiera po drugiej stronie, niestety realia sa inne. Drogi mamy jakie mamy, aut na nich coraz wiecej i kazdemu sie gdzies spieszy. Nie wiem, moze to tylko moje zdanie ale auta RHD w ruchu LHD nie zdaja rezultatu jesli chodzi o jazde na codzien. Poza tym jezdze motocyklem, i nie chcialbym jadac sobie spokojnie aby sciagnol mnie z drogi anglik, wychylajacy sie zza tira sprawdzic czy moze wyprzedzic bezpiecznie. :)

nie auto jest niebezpieczne, tylko kierowca ktory sie nim porusza. Auto samo w sobie krzywdy nie zrobi. O kosztach gadasz. Spoko, pokaze na kosztach bmw, bo akurat ta marke znam i mnie iteresuje. W pl bmw 330 ci, koszt ok 20000. W anglii kupisz juz za 5 tys, dolicz transport rejestracje itd wyjdzie ci 10000. Wiec w polsce za 10000 mozesz kupic zadbane e36 318 czy 320, a tu masz kilka lat mlodsze e46 z silnikiem ponad 200km. Co wybierzesz jak jestes mlody i glupi zeby sie popisac przed kolegami?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
ano widzisz. w momencie zdawania egzaminu na prawko ja już tego doświadczenia miałem całkiem niemało.
pojazdy silnikowe w moim życiu były od dawna. autem jeździłem już jako 12-13 latek. , aktualnie mam już 4 kategorie na blankiecie.

tzw anglików przewinęło mi się przez ręce od tamtego czasu sporo i jakoś nigdy nie spowodowałem wypadku jadąc takim autem.
warto zaznaczyć że używałem tych aut jako typowych wołów roboczych i poruszałem się nimi na codzień po polsce i europie, generując spore przebiegi.
2 razy skasowano mi RHD'ka , ale w obu przypadkach wina była po tej drugiej stronie.

wiesz co ciągnie do RHD'ka ?
masz tanie auto w miarę sensownym stanie które nie było pospawane z dwóch ani odwijane z drzewa.

Do góry Bottom