• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 206

piotrmarek1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska, Olsztyn
Dzięki, naprawdę dziękuje Wam za pomoc. Będę pisał, jak mi się uda, albo jak stanę gdzieś w połowie :) pozdrawiam!!!

piotrmarek1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska, Olsztyn
Witam po kilku miesiącach, i niestety nie udało się :\ ...przełożyć mojego Peugeota 206 GTi, tzn. nie do końca. Samochód złożyłem, kierownica jest po drugiej stronie, pedały, sprzegło przerobione na sprzegło na linke dzieki pmocy z forum, dziękuje!!! Samochód kreci, radio gra! nawiewy chodzą itp. ale rozdzielacz zapłonu nie dostaje prądu tam gdzie powinien!? i nie podaje dalej na świece. Teraz już wiem że powinienem się również zaopatrzyć prawdopodobnie w europejską wiązke elektryczną. Chcąc przełożyc angielską (była za krótka) musiałem przeciąc wiązke w kilku miejscach aby ja przedłużyć, to kilkadziesiąt kabli. Gdzieś namieszałem, a tata mówił: "pozaznaczaj!" :) a ja nie posłuchałem. Nie chce tego rozbierać i szukać gdzie jest bład bo kable czsem były tego samego koloru!? Nie jestem mechanikiem, lubie grzebać przy swoim 206 GTi, ucze sie na nim, prawie sie udało przełożyć wiec przekładka 206 nie jest taka trudna. No na razie sie jeszcze nie poddałem. Do elektromechanika też nie chce isć po jak powiem ze ciąlem wiązke to mnie pogonią :) ha ha. Poszukuję wiązki elektrycznej wewnętrznej (tej z kabiny) do 206 GTi z 2000 roku jednak bez rezultatów na razie :( Mam pytanie: czy jest możliwość użycia innej wiązki, z innego modelu 206 np. 1.9 czy 2.0 HDI? Albo może ktoś ma taką wiązke, jutro jade do serwisu Peugeota sppytać sie ile kosztuje taka wiązka, dużo napewno ale tam też musze spróbować

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
495
Miasto
łódzkie
w peugotach masz wyjscie awaryjne, kabelki sa ponumerowane :)

piotrmarek1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska, Olsztyn
Całej nie ciąłem, ale w 3 miejscach niestety tak :( Mój brat, mechanik też mi mówił, że dobry jestem :) Chciałem za szybko go zrobić się spieszyłem, teraz wiem, że nie potrzebnie. Jutro jadę do serwisu Peugeota jestem ciekawy ile tam krzykną za wiązkę? W weekend biorę się do roboty i spróbuję coś z tym zrobić... Tata się trochę zna na elektryce, pomoże mi :) rys00 dzięki! ;)

piotrmarek1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska, Olsztyn
Witam, po długim czasie na forum. Korzystałem z pomocy innych użytkowników przy przekładce mojego 206 GTi, jednak pomimo moich starań nie udało się :( namieszałem z instalacją, Rozebrałem ponownie poszukać przyczyny ale nie mam niestety już siły, wiedzy i czasu na poskładanie mojego auta. Mam dużo pracy, zwłaszcza teraz ponieważ pracuje w serwisie opon, mamy sezon :) Zbieram na nowego Peugeota 206 GTi dlatego pomyślałem że wystawie swoje auto na sprzedaż. Więcej info umieszczę w nowym temacie na forum.

Dzięki i pozdrawiam.

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
wystaczyło by trochę spokoju i ciepliwości i zawsze przedłużać każdy kabel oddzielnie(nie ciąc całej wiązki) taka rada na przyszłość

piotrmarek1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska, Olsztyn
Wiem :( źle do tego podszedłem, tata mówił to samo. Za szybko chciałem się z tym uporać i pojeździć jeszcze przez wakacje.

Sydnej

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Szczecin
A ja mam pytanie odnośnie 206 cc czyli wersji Cabrio. Czy przekladka odbywa sie w ten sam sposób, i czy części ze zwyklej 206 pasują do wersji w cabrio ? Pozdrawiam

piotrmarek1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska, Olsztyn
Niestety nie pomogę bo ja właśnie z wiązkami narozrabiałem :/ Wiem, że lepiej nie ciąć kabli i miałem kłopot ze skrzynką bezpieczników w 206 GTi nie mogłem jej dopasować.

Mario1976

Nowy
Punktów
0
Witam,
Przekładam Peugeota 206cc, 1,6 hdi. Czy muszę wymień wiązkę elektryczną wewnętrzną na europejską czy jest inny sposób na to by przełożyć z prawej na lewą stronę? Do tej pory przełożyłem 5 peugeotów 307cc i nie miałem żadnego problemu a z 206 cc mam. Dodatkowo chciałem zapytać czy wewnętrzna wiązka elektryczna pasuje od każdego rodzaju silnika peugeotów 206cc. Bardzo proszę o pomoc

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Przerobienie wiązki w Peugeocie 206 jest dosyć proste, jednak skoro przerabiałeś wcześniej Peugeoty 307 to przy porównywaniu tych instalacji ten pierwszy Peugeocik wychodzi na bardzo trudnego.
Najlepiej jak byś wszedł w posiadanie jakiejkolwiek instalacji do P206 i według niej oraz przy użyciu jej jako dawcy kabelków przerobił angielską instalacje.

Mario1976

Nowy
Punktów
0
Przerobienie wiązki w Peugeocie 206 jest dosyć proste, jednak skoro przerabiałeś wcześniej Peugeoty 307 to przy porównywaniu tych instalacji ten pierwszy Peugeocik wychodzi na bardzo trudnego.
Najlepiej jak byś wszedł w posiadanie jakiejkolwiek instalacji do P206 i według niej oraz przy użyciu jej jako dawcy kabelków przerobił angielską instalacje.

Instalacja w peugeot 307 cc jest banalnie prosta bo nie ma żadnej ingerencji w elektryke. Tam wiązki są tak długie że przekłada się je z prawej na lewą. Kupując deske z instalacją nie ma nic do przedłużania bądź skracania. Natomiast w peugeocie 206cc musi być przełożony BSI włącznie z instalacją na lewą strone z tym że ta instalacja jest bardzo krótka. Jeśli wiesz jak to przełożyć to mi napisz prosze

Punktów
0
Miasto
ramsey
Witam, podesle ktoś jakieś zdjęcia pedałów gazu i sprzęgła z pompka jak to wygląda w wersji europejskiej?
Nie mogę za bardzo znaleźć na allegro odpowiednich a boję się że kupię wersję angielską jako europejską bo są też takie aukcje niestety.....
Peugeot 206 1.6 16v 2003 (cc)

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Peugeot 206 europejski zawsze ma sprzęgło na linkę.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Nie zawsze.
1.6 hdi mial sprzeglo hydrauliczne.
Oryginal europa.
Jak znajde chwile podesle numer czesci z katalogu.
Zakladalem to przy przerobce anglika 206 2.0 s16.

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Masz rację. Powinienem napisać "ja nigdy nie spotkałem mimo że wielokrotnie starałem się kupić, albo chociaż zobaczyć jak wyglądają"

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
495
Miasto
łódzkie
Jednak dobrze pamiętałem że kiedyś robiłem 206 na hydraulicznym, pamiętasz Marcin jak o tym rozmawialiśmy ?

Do góry Bottom