• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
najpierw zobacz czy nie są przerwane w harmonijce do klapy tylnej

na początek przewody idące do klapy, przekaźnik i bezpieczniki i moduł tylnej klapy

Ostatnio edytowane przez moderatora:

magicman

Gaduła
Punktów
0
Kable i bezpieczniki sa ok.gdzie ten modul jest i jak go sprawdzic?

marek07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Witam, gdyby ktos posiadał zdiecia przeróbki obudowy klimy, do frelka 04r po lifcie byłbym wdzięczny.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jest na forum

marek07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Własnie , że szukałem jest tylko stara pucha chyba do 99r. Akurat kiedys (z 2lata temu)korzystałem z tych zdieć przy przeróbce mojego pierwszego landka.
W zwiazku z tym , że dopiero zacząłem rozbiórke, odrazu widze róznice miedzy starym a liftem, nie chce kupować niektórych rzeczy które da sie przerobić ani wydawac kasy na to żeby ktoś mi to zrobił, dlatego jak ktoś może pomóc to wielki plus dla niego.
-deska rozdzielcza bedzie pewnie do pokombinowania
-przełączniki szyb na panelu drzwiowym
Czy rurki plastikowe od sprzęgła i serwa da rade po obcięciu czymś zaprawić od nowa ,
Wszystkie fotki pomocne mile widziane

marek07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Czy przewody do klimy lepiej , spawać czy zakuwać.Ogólnie troszke mało miejsca na przewody i zbiorniczek hamulcowy. Oglądałem kilka zdięć po przeróbkach lifta td4 i zbiorniczek płynu hamulcowego nieraz zostaje jak w angliku po prawej, a nieraz po lewej przykręcony do podszybia lub puszki plastikowej za akumulatorem.

mikollajj

Początkujący
Punktów
0
Witam
Czytałem uważnie forum oraz szukałem na necie mam klopotliwa sprawę z ""sygnalizacja świateł przy otwarciu drzwi""

otóż w na forum jest napisane tak

"A jeszcze jedno sygnalizacja wlączonych światel przy otwarciu drzwi
w tej najszerszej kostce modulu komfortu przecinamy i zamieniamy miejscami dwa cienkie kabelki - fioletowy z bialym paskiem i fioletowy z szarym paskiem. JUŻ nam nie piszczą prawe tylko lewe drzwi."

no i wszystko się zgadza mniej więcej bo odszukałem to miejsce ale u mnie nie ma przewodu fioletowego z szarym paskiem, jest przewód fioletowy z białem paskiem nawet sa przewody takie jak cały fioletowy czy cały szary czy fioletowy z czerwonym paskiem i mnóstwo innych przewodów oczywiście mam na myśli cały czas ta najszersza wtyczke na module komfortu, bardzo proszę po pomoc czy to może pomysłka w poscie czy po prostu u mnie jest inaczej? a jak tak to proszę jak to poprawnie zrobić bo ma to przypomnienie w drzwiach lewych a chce w prawych, posiadam model land rover freelander 1,8 rok 99
i w mojej wersji nie ma zadnych czujników/przełoczników ani w progach ani w drzwiach wiec zakładam ze sa w zamku drzwi
z góry dziekuje za pomoc

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jest opis i zdjęcia poszukaj

fioletowo-biały jest w białej wtyczce zamieniasz w lewej i w prawej, nastepne 3 kabelki masz w lewej i w prawej czarnej kostce, jeden i 2 puste, robisz lewą kostke na wzór prawej
http://angliki.info/threads/land-rover-freelander-temat-zbiorczy.90/page-4
jeśli masz inne kolory to tęż nie problem poprostu odliczasz 3 górne z prawej strony

Ostatnio edytowane przez moderatora:

mikollajj

Początkujący
Punktów
0
hmm ja to myślałem nieco inaczej, a gdzie sa te wtyczki o których piszesz?
http://zapodaj.net/33fe8a8052766.jpg.html

http://zapodaj.net/b93ad0cb3435e.jpg.html

http://zapodaj.net/eab095c4fd7b8.jpg.html

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
przy słupkach drzwiowych

mikollajj

Początkujący
Punktów
0
witam dzięki za odpowiedz
a tak w woli jasności zebym omyłkowo nie rozebral czegos co nie trzeba słupki drzwiowe to masz na myśli te miedzy drzwiami przednymi a ty tylnymi tak? tam gdzie sa pasy od srodka?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
przednie słupki tam gdzie są przykręcone drzwi przednie pasy są na słupku środkowym

mikollajj

Początkujący
Punktów
0
Witam
Dzięki za info dzięki niemu znalazłem wtyczki tylko dalej mam niejasności zrobiłem fotki to widać co i jak
tylko ze u mnie to tam sa 2 kostki biała i czarna
no chyba ze policze ta kostke u góry koło kabla antenowego to sa 3 kostki ale ta kostka jest biała a nie czarna
mam wielka prosbe jako do fachowca mógłbyś mi napisac na podstawie moich zdjęć co trzeba zrobić?
z góry dziekuje

http://zapodaj.net/75dfc1cae8ca5.jpg.html

http://zapodaj.net/fd2cc61a7c577.jpg.html

http://allegro.zapodaj.net/c010d445b6c3.jpg.html

dwa zdjęcia to fotki tch kostek przy słupku 3 to ta kostka przy antenie

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
kolego w białej kostce zamieniasz z sobą kabelki kremowe, w czarnej z prawej strony wypinasz 3 tak jak na zdięciu czarno czerwony, czarno różowy i fioletowo-biały i wkładasz w te same miejsca w kostce lewej z tej lewej kabelek fioletowo-biały w prawą kostke w to samo czyli 3 miejsce, nie pomylisz się bo te przewody są koło siebie
ogólnie da się wypinować po odchyleniu zapinki w kostce chyba że tak jak na zdieciu jest mocno skorodowane to lepiej uciąć i dać piny z innej wiązki
nie patrz rygorystycznie na kolory bo mogą sie różnić a raczej na miejsce w kostkach, jak masz już auto poskładane to możesz to zrobić w kostkach za modułem - ostatnia fotka
jaśniej już nie moge ci tego wytłumaczyć

Załączniki

• 2003 135.jpg
    2003 135.jpg
    623,1 KB · Wyświetleń: 26
  • 2003 136.jpg
    2003 136.jpg
    652,1 KB · Wyświetleń: 25
  • 2003 138.jpg
    2003 138.jpg
    775 KB · Wyświetleń: 25
  • 2003 147.jpg
    2003 147.jpg
    836 KB · Wyświetleń: 25
  • 2003 140.jpg
    2003 140.jpg
    912,3 KB · Wyświetleń: 28
Ostatnia edycja:

mikollajj

Początkujący
Punktów
0
ok jutro biore się za te kostki i podziałam o wynikach napisze na forum, rozbiore te nazwijmy to progi w prawych i lewych drzwiach i pozmieniem kabelki według wskazan

mikollajj

Początkujący
Punktów
0
Witam
zabrałem się za temat i udało mi się teraz biper ze tak powiem piszczy jak otwiera się lewe drzwi a nie prawe
wiekie dzięki dla rys00 za jego pomoc i wyjaśnienie bardzo dokładne, i udało się te kostki bardzo ładnie rozpinowac
a tak z ciekawości w tej białej kostece z prawej strony to od czego idzie wiazka?

marek07

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkarpackie
Witam, freelander td4 lift 04r,mam problem z el. szybami z przodu (działaja na odwrót, prawy przycisk do lewej szyby a lewy do prawej) wiazki drzwi zamienione miejscami, czy idzie to przepinować przy przełączniku czy jakos inaczej. Druga rzecz to el. ster lusterka ten sam problem(na odwrót).
pozdrawiam

Burcys

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wadowice
mam putanko do kolegów skonczyłem wsłasnie landka po lifcie 2004 i zostały mi jeszcze te nieszczesne szyby (na odwrót działaj) i otwieranie działa odwrotnie ma ktos na to sposób ?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
na odwrotne otwieranie jest sposób, poczytaj kilka razy to opisywałem, na szyby tylko europejski panel

Burcys

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wadowice
dzieki co od szyb :) tak mi sie wydawało po rozebraniu wyłacznika i zastanowieniu tak wydedukowałem ale musiałem sie upewnic
wiem ze opisywałes zamek ale to wszystko do wersji przed liftem a ja mam po i inne kostki :) korzystałem z tego jak robiłem poprzedniego landka z 2002 roku

cały temat czytałem chyba 3 razy

Do góry Bottom