• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak długo anglikiem po Polsce

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
Witam, wykonwywałem przegląd na polskiej stacji diagnostycznej swojego anglika.Musi to być Okręgowa Stacja. Nadmieniam że kontroli podlegało zawieszenie, hamulce, sprawnosc swiateł, amortyzatory czyli wszystko jak w przypadku europejczyka tyle ze nie sprawdzał ustawienia świateł z wiadomych względów. Na tej podstawie wydał mi zaświadczenie że pojazd jest sprawny technicznie z pól rocznym okresem ważności. Ta klauzula była zawarta w czesci przeznaczonej na adnotacje. Gdyż diagnosta nie mógł dać pozytywnego wyniku badania wg art 66 ustawy. Ktory mowi o ukladzie kierowniczym. I żadna świadoma i cywilizowana stacja znajaca troche przepisy nie ma prawa Ci odmowić tego, skoro skonczył sie brytyjski przegląd. Rozmawiałem też z prawnikami, którzy zajmują się likwidacją szkód komunikacyjnych. I takie własnie zaswiadczenie jest niezbędne by szkoda została uznana przez ubezpieczyciela. A auto miałem ubezpieczone w PZU. To tyle w tym temacie.

kolego daj namiar na taka stacje.... rozmawiałem u mnie z gościem i powiedział ze jest to nie możliwe bo nie maja takich uprawnień na auta zarejestrowane poza PL (adres wydziału komunikacji jest ważny nie kierowcy)
a co do PZU to poczytaj dokładnie warunki tego miesięcznego ubezpieczenia :d no i unikaj celników na drodze chyba ze zgłosiłeś już do UC

nina raczej nie załatwisz tego le-galem uważaj na drukowane w Polsce :d bo wrazi odpukać BUM!!! :( możesz mieć spore kłopoty no i jak w UK na wjeździe cie uszczela to troszkę koszty MOTu ci wzrosną :(

emil85

Nowy
Punktów
0
Miasto
drawsko pomorskie
skonczony mot

witam mam problem posiadam alfe w wersji angielskiej , 3 miesiące temu skończyło mi się mot chce dalej jezdzić w polsce moim autkiem ale bez przegladu sie nie da a stacje nie chca zrobic mi przegląd, i nie wiem co w zaistniałej sytuacji mam zrobić czy ktos miał podobny problem i jak to obeszedł prosze o pomoc

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
niedługo kolega jedzie do uk z pustą laweta

ankanina

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
przegląd w Polsce - namiar

Witam Kolego, czy mozesz dac namiar na te stacje, ktora zrobila ci przeglad? Ja mam duzy problem bo wszyscy mi odmowili jak dotad.
Pozdarwiam

Witam,
przeczytałam całą historię i .... jeny ;)
dzwoniłam dziś do tej stacji, Pan powiedział, że wydają świstek, potwierdzający stan tech pojazdu. http://www.stacjakontrolipojazdow.pl/cennik.htm
mój przypadek: samochód nie będzie zarejestrowany w Polsce, ale jeżdzony tylko w Polsce. jeśli chodzi o art. 66 czy który tam odnośnie układu kierowniczego, to w związku z tym, że samochód nie będzie tu rejestrowany, oni wpisują w uwagi, że stan techniczny zgodny z wymaganiami w UK czy coś takiego.

jeszcze tylko pytanie, czy zamiast jechać do UK raz w roku w celu robienia MOT, można pojechać do Niemiec? wybaczcie, ale nie znam się... gdzie obowiązuje MOT, skoro można go zrobić również w Niemczech a u nas nie? i czy w ogóle można zrobić MOT w niemczech, który jest zarejestrowany w UK?

dzięki za odp :)

Justa

KarolQ

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Eire
czy zamiast jechać do UK raz w roku w celu robienia MOT, można pojechać do Niemiec? wybaczcie, ale nie znam się... gdzie obowiązuje MOT, skoro można go zrobić również w Niemczech a u nas nie? i czy w ogóle można zrobić MOT w niemczech, który jest zarejestrowany w UK?

Z tymi Niemcami to jest tak, ze ile ludzi, to tyle opinii. Jedni twierdza, ze mozna zrobic przeglad anglika w Niemczech, a inni twierdza, ze nie. To tak jak z istnieniem Yeti - jedni go widzieli i mowia, ze istnieje, a inni twierdza, ze to legenda :)

dymian007

Nowy
Punktów
0
Miasto
polska
Kupno anglika w Polsce i jazda??

Witam wszystkich i prosze o pomoc czytalem juz na forum "ogrom" postow i nie ukrywam ze jestem "pionek" sorrka chodzi mi jednak o sprawe taka

interesuje mnie kupno auta angielskiego (z ang. rejestracja i wszystkimi papierkami) W POLSCE (z kierownica po prawej str.) wiadomo oczywiscie z jakich zgledow ( chodzi i kase ) jest duzo taniej i wlasnie zaczyna sie taki problem.

chcial bym tym autem jezdzic po polsce bez zadnych problemow , czy tak mozna ? jesli tak co potrzebuje ?? czytalem ze ludzie kupuja co miesiac OC, przepisuja umowy i wiele innych zeczy pisali cos ze udalo sie zarejestrowac ale po czasie byly problemy ; ( czy nasza policja to akceptuje ?? chcialbym to zrobic tak zebym mogl tym przynajmniej z rok pojezdzic prosze o kakretne odp z gory dziekuje

77omega

Bywalec
Punktów
2
Miasto
sepolno / Bognor UK
witaj ,najprosciej t kupic auto z nowym mprzegladem , ubezpieczyc i jezdzic ,po roku robisz nowy przeglad niema problemow z zalatwieniem tego bo coraz wiecej rodakow posiada nstacje diagnostyczne ,koszt zalatwienia tego to okolo 100f na rok i ubezpieczenie jesli masz znizki polskie okolo 1200zl rocznie w angielskiej firmie

candino

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Przyjechałem do Polski w kwietniu na angiielskich blachach. MOT, Tax i ubezpieczenie w Tesco ważne do końca października. Jeździłem sobie spokojnie. Ale coś mnie tknęło i zacząłem czytać moją polisę z Tesco. Okazuje się, że na zagraniczny wyjazd Tesco daje tylko 3 miesiące OC. Tak więc własciwie od lipca formalnie nie byłem już ubezpieczony. Jak się potem okazało wystarczyło właściwie wrócić do UK na jeden dzień aby okres 3 miesięcy zaczął biegnąć od nowa. Ja jednak nie miałem czasu na przejażdżkę do UK. A w Polsce nie mogłem znaleźć firmy, która chciałaby bodaj na 30 dni ubezpieczyć auto bo wszyscy się bali. W rezultacie zrezygnowałem z jeżdżenia. Auto stało na podwórku i kilka dni temu poszło na przekładkę.

peka23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
ubezpieczenie anglika

Witajcie,
chcialem sie zapytac czy ubezpiecze samochod w Polsce
Samochod sprowadzony z anglii, w dowodzie v5 widnieje poprzedni wlasciciel, ale w miejscu na nowego nabywcy, figuruje juz ja,
Wiem ze przeglad auta jest wazny do wrzesnia 2012r, lecz nie posiadam dokumentu na to(MOT-u)
Czy dam rade ubezpieczyc samochod? przekladke zamierzam robic za okolo 10 miesiecy, do tego czasu chcialbym poruszac sie z kierownica po prawej stronie

peka23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
Tak z tej strony również wynika ze mam przeglad wazny do sierpnia 2012, glownie zalezy mi zeby ubezpieczyc samochod.
Czy w ubezpieczalniach pytaja o przeglad?

peka23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
sluchajcie, w axa direct moza wykupic ubezpieczenie przez internet,zaznaczasz ze auto zarejestrowane za granica, nastepnie wybierasz z listy Wielka Brytania.
Polisa przychodzi droga pocztowa, płacimy przy odbiorze polisy od listonosza.
Polisa na caly rok.

peka23

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Słupsk
ubezpieczenie przyszlo na caly rok, a samochod zarejestrowany w UK,polecam axa direct i kupic polise przez internet(20% znizki od axa) pozdrawiam

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
ubezpieczenie przyszlo na caly rok, a samochod zarejestrowany w UK,polecam axa direct i kupic polise przez internet(20% znizki od axa) pozdrawiam

Czy pojazd będzie rejestrowany w Polsce?
Nie
W przypadku wybranej opcji Kalkulator nie posiada możliwości wyliczenia składki. Dziękujemy za odwiedzenie naszej strony WWW. Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami.

skoro dales ze TAK to musisz posiadac wazny przeglad i tu niestety Polski nie brytyjski powodzenia podczas kolizji lub spotkania z kumatym przedstawicielem wladzy :p

Do góry Bottom