• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Elektryka w A4 b6

gelu4

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Radom
Można się spodziewać ze odwrotnie. Faktycznie po głębszym zastanowieniu po odwróceniu całości trzeba by dużo kabli przedłużać chociażby od poduszek foteli, napinaczy jak mówisz czy od czujników zderzeniowych.
A tak swoją drogą moglibyście się pochwalić jak wy sobie radzicie z tą elektryką, może jest jakiś prosty sposób na ogarnięcie tego o którym nie wszyscy wiedzą.

cyranek

Anglikomaniak
Punktów
9
Miasto
Wadowice
My obracamy całość, łącznie z czujnikami bocznymi i kurtynami, wiązka krzyżowana z tyłu.
Dużo roboty ale wszystko siada pod deseczką aż miło.
Co do wyświetlania na FISie otwartych drzwi i działania gongu mamy na to bardzo dobry spsób.

tommy999

Anglikomaniak
Punktów
4
Miasto
Lublin
Ale nie ma potrzeby krzyżować. Ucinasz kabelki w miejscu gdzie instalacja idzie do góry tu przy kanapie tylnej poźniej obracasz, rozplątujesz instalacje z izolacji w podlodze i powracasz przewodami z powrotem na swoje miejsce tam do tylnej kanapy (chodzi o to, żeby nie działały na odwrót kierunki itp.) Jak obrócisz całą instalację to kurtyny i czujniki boczne będą działać tak jak należy (problem może sie pojawić później jak ktoś będzie miał problem z którąś kurnyną to w vagu będzie pokazywac odwrotnie). Ja jeszcze później zamieniam piny na sterowniku i wtedy jest gitara :) Co do fiza i gongu to pisałem tyle razy wystarczy w kodowaniu modułu komfortu wpisać 00512 i po problemie... :)

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
a nie wystarczy zawinąć wiązki pod deska po co tyle komplikacji,ja dziekuje za taką przekładke ;->

cyranek

Anglikomaniak
Punktów
9
Miasto
Wadowice
tommy999, moim zdaniem w kodowaniu modułu trzeba odjąć od istniejącej wartości 128

gelu4

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Radom
Zgadzam się co do tego kodowania wystarczy od wartości oryginalnej odjąć 128 i powinno grać.
Co do elektryki jaką metodę nie wybrać trochę roboty jest. Nie wiem jakim sposobem robią niektórzy ze piszą ze do przedłużenia mają 35 kabli gdzieś był taki post(nie obrażając nikogo)

tommy999

Anglikomaniak
Punktów
4
Miasto
Lublin
Można też odjąć 128 lub wpisac normalnie 00512 to są dwa sposoby pewne i sprawdzane :)

cyranek

Anglikomaniak
Punktów
9
Miasto
Wadowice
Mnie to też ciekawi jak zrobić elektrykę w małyszu przedłużając 35 kabli, chętnie zobaczę a jak nie zobaczę to nie uwierzę.

grzesiek08

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poręba
Jeśli chodzi o ścisłość to kabli jest ok.70 plus powrót sterowania wentylatora, oświetlenia schowka i dwie wtyczki od nawiewu. Etap przeróbki bez odwracania wiązki.

** Dodano: 17-11-2009, 21:03 **
Tylko odjęcie 128 (wartość w kodowaniu modułu komfortu dla RHD) i Fis będzie działał . Wpisywanie wartości jak podaje tommy999 nie nadaje się do każdej fury z tego względu że kodowanie modułu komfortu jest sumą kodów poszczególnych opcji i zależy od konkretnego wypasu fury. Bardziej dociekliwych odsyłam do strony http://de.openobd.org/audi/a4_8e.htm tam jest full opis kodowania A4 a szukając więcej całej grupy VW

vbike

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Proszę o jakas rade odnosnie:
po przełożeniu instalacji - modul komfortu jak i wtyczki łaczace sie w slupku wedruja na druga strone. O ile z modulem komfortu nie ma problemu bo moze byc pod siedzeniem pasazera to jak rozwiazujecie problem z tymi kilkoma wtyczkami (zielona, czarna, szara, pomarańczowa itd.)

krzysiek.szmatka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Koło
witam. ja właśnie skończyłem przerabianie wiązki w b6. operacje odbyła sie na zewnątrz samochodu. po rozpakowaniu części wiązki która jest pod deska z taśmy odcinałem kable tak zeby wszystko co musi być przeniesione było "wolne". w rezultacie miałem do przedłużenia około 20-30 kabli i oprócz tego do polutowania jeszcze kilka grubych od zasilania. kostki do drzwi pozostały na swoich miejscach. następnie zmontowałem nagrzewnice z belka (czyt. stelaż konsoli) przykręciłem wszystkie ramki na kostki i przekaźniki, przepiętą skrzynke bezpieczników i ten moduł obok niej. wiązke włozyłem w kanały na kable, wszystkie kostki wpiąłem gdzie mają byc i dopiero zacząlem lutować. później to już tylko skrócić grube kable co sa za długie kilka opasek i pakujemy w taśme parciana. wszystko pasuje idealnie :eek:kulary: wjechałem tym zestawem do auta i wszystko działa bez zarzutu. oczywiście do przepięcia są szyby i lusterka oraz kostka przy silniku wycieraczek.

redy

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gryfice
krzysiek.szmatka napisał:
witam. ja właśnie skończyłem przerabianie wiązki w b6. operacje odbyła sie na zewnątrz samochodu. ...
1.Czyli nie obracałeś instalacji?
2.Może jakieś zdjęcia posiadasz?
3.Jak "przepiąłeś" skrzynkę z bezpiecznikami? czy te 30 przewodów do przelutowania zawiera tą skrzynkę?
4.Czy wiązkę od komputera pod maską też skracałeś?

ogon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
opole
Sam zastanawiam sie jak przepiał kable w skrzynce bezpiecznikow,dla mnie to nie mozliwe.

sawik

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
pabianice
skoro przepinowanie skrzynki jest dla ciebie niemożliwe to może nie powinienes się brac za przekładkę ??

ogon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
opole
Sawik,ciekawe ile czasu zajeło ci przepinowanie tej skrzynki,moze masz jakis sposob ale ja osobiscie wolałbym chyba pociac i polutowac :).wypinalem jeden bezpiecznik i zajeło mi to chyba ze 30min.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
bez przesady że 30 min jeden bezpiecznik,ale fakt jest to nie wdzieczna robota,bez odpowiedniego sprzętu to 3-4 h trzeba liczyć z przyrządzikiem (wlasnej roboty zresztą) ok 40 min

sawik

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
pabianice
bez przyrządziku -- 2 h
lutuje się tam gdzie się nie da przepinować
lutowanie zajmuję więcej czasu -- a w przypadku puszki jeszcze są za krótkie kable

Rob85

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Luton / Bydgoszcz
Panowie male pytanko, swieci mi sie kontrolka ESP i ABS przy hamowaniu, zgasze silnik i znika, po kolejnym hamowaniu znow sie pali. Czytalem opinie i jest to czujnik stopu, teraz pytanko jak go najszybciej wymienic ? A4 jeszcze po prawej stronie, ale to chyba nic nie zmienia.
Pzdr

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
są dwa rodzaje jeśli czarny to wcisnij -obróć w lewo,jesli bialy to wykręć,ale ja bym stawiał raczej na zapowietrzony układ

Rob85

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Luton / Bydgoszcz
Powiedz mi jeszcze w ktorym miejscu sie on znajduje ?
Zapowietrzony uklad?? Czytalem, ze to w maire czesty problem w A4 B6, ze siada ten czujnik stopu.....

Do góry Bottom