• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak V5, procedura uzyskania nowego V5 na nowego wlasciciela ?

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
Kupilem samochod bez dokumentow V5, sprawdzilem w VOSA nie wymaga przegladu VIC [ma czysty rekord w VOSA]. Jak uzyskac jakies dokumenty tak aby bylo mozliwe zarejestrowanie samochodu w innym panstwie na nowy V5 z moimi danymi lub na dokument V756 lub jakis inny exportowy - mam tylko dokument zakupu tego samochodu gdzie jest numer VIN i numery rejestracyjne.

Zlozyc aplikacje V62 z moimi danymi ? Nieznam danych poprzedniego uzytkownika.
Jakis normalny numer do DVLA na ktory mozna sie dodzwonic z zagranicy nie 0870-2400010 ?

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
Pytam bo dla mnie troche nienormalne ze sam sobie potwierdzam ze stalem sie posiadaczem tego auta.

Niestety okazalo sie ze samochod w DVLA widnieje jako WYEKSPORTOWANY i nie uzyskam latwo spowrotem V5 [choc to mozliwe] ale moge sie starac o certyfikat V561 poprzez wypelnienie dokumentu V756. Na V561 chyba uda mi sie juz zarejestrowac samochod w innym kraju.

Do podania V756 nalezy dolaczac jakies dodatkowe dane jak fakture zakupu, kserokopie dowodu ? Czy dokument V561 wysylaja zagranice czy trzeba podac jakis angielski adres ?

Kazek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-wa
no i własnie podobno nie rejestrują na V561 ani V963 w PL przynajmniej...

Alex25

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
witam.podlacze sie do tematu bo mam podobny problem.udalo ci sie zdobyc nowe papiery na autko?jesli tak to jakie i w jaki sposob? mam podobna sytuacje,bo przywiozlem autko do PL bez logbooka.mam tylko odreczna umowe kupna sprzedazy z anglikiem od ktorego kupilem pojazd i ktory mial mi doslac do polski papiery i tego nie zrobil... pozdrawiam.

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
Nie stanowi to problemu jesli znasz stare angielskie numery [z samym VIN to nie probowalem]:

1. Dowiedziec sie jesli jest uszkodzony jaka kategoria szkody jest przypisana do tego auta.
2. Dowiedziec sie w VOSA czy jest zaznaczony rekord VIC na nim.
2. Sprawdzic czy nie ma obciazen finasowych na tym aucie [leasing, komornik, niezaplacone podatki]
3. Sprawdzic czy nie widnieje w DVLA jako samochod wyeksportowany z UK.

W zaleznosci od odpowiedzi na te pytania bedzie mozliwosc uzyskania dokumentow uprawniajacych do rejestracji tego auta. Kwestja tylko czasu 8 tygodni i ew. kosztow dodatkowych jakby wydzial komunikacji odmowil rejestracji na podstawie angielskich dokumentow.

Wczoraj spedzilem pol dnia obdzwaniajac DVLA i VOSA oraz moj lokalny wydzial komunikacji co i jak mam zalatwic aby zarejestrowac samochod na siebie.
Nie widze w tym teraz zadnego problemu.

Na V963 to moze sie czepiac urzad komunikacji i wymagac ekspertyzy ze samochod jest zdolny do poruszania sie po drogach, ten dokument to 'Slavage vehicle export' to samo co V561 ale na samochod powypadkowy i teraz w zaleznosci jaka kategorie wypadku mial to moze byc problem z powtorna rejestracja w EU. I pewnie tego sie boja w polsce ze auto mialo kategorie A wypadkowa a nagle nadaje sie do jazdy w polsce. Sam VIC sluzy tylko do kontroli czy nie uzyto kradzionych elementow do naprawy tego auta.

Alex25: nie doslal Ci bo tego tam nie wymagaja tego jesli auto jest nie bite [to jest wlasnie troche pokrecone dla nas] wypelnia w swoim logbook ze auto sprzedal lub zostalo wyeksportowane i odsyla to do DVLA - jego udzial sie konczy. Reszta nalezy do Ciebie

Dokument po polsku co to VIC-VOSA.

Alex25

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wrocław
z poprzednimi autami nie mialem problemow bo mieszkalem w uk i tam poprzedni wlasciciel wpisywal mnie jako nowego wlasciciela w swoim logbooku i dvla przysylalo mi na moj adres nowe papiery.teraz jestem w PL i gamoń (poprzedni wlasciciel) obiecal mi doslac papiery bez przepisywania ich na mnie do polski.widocznie sie rozmyslil a ja zostalem w d...no i teraz pytanie jak mam zdobyc te papierki?jakie druczki i jak pozniej to zarejestrowac?

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
Pierwsze bym sie dowiedzial czy nie nie ma z nim problemow w UK czyli jak wyzej bo jak np. wisza na nim niezaplacone tax'y czy komornik to nic Ci DVLA nie przysle, jak jest kategoria A.B to tez go nie zarejestrujesz. Wiec pierwsze to lapac za telefon i dzwonic do VOSA/DVLA i sie upewnic co oni tam maja w komputerze na temat tego samochodu. Pozniej w zaleznosci od uzyskanych informacji wystapic o dokumenty V5 lub V561/V963.

U mnie byl czyty rekord VIC, ale samochod wyeksportowany z UK [wiec powtorna rejestracja w UK kosztowna], formulaz o V561 wyslany faksem do DVLA. I czekam 30dni a pozniej poganiam sprawe telefonicznie w DVLA.

AG 1929

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tczew
pytanie

Dziś otrzymałem z angli dokument v561 czy na tym dokumencie zarejstruje auto czy musze cos znowu im wysłac .ZA odp zgóry dzieki pzdr

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
?-?

Sorry, ale to ju nie rozumiem. Dlaczego nie zarejestruje ? Nic innego z Angli nie dostanie, samochod jest poza Anglia on nie ma zamieszkania w Angli .... V5/V5C wydaja tylko dla aut znajdujacych sie na terenie angli i dla wlasciciela zamieszkalego w angli.

V561 powinno wystarczec do zarejestrowania. Albo JA zle zrozumialem przepisy DVLA.

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
No to on ma po rejestracji tego auta ... samochod zostal wyeksportowany z angli i tak latwo nie dostanie V5/V5C wymaga to powtornego re-imporu do angli i pierwszych badan technicznych dopuszczajacych pojazd do ruchu oplat jak pierwszy raz samochod mialby sie znalesc na rynku UK i potwierdzenia meldunku w UK.

Co niektore posty ludzie pisza ze da sie rejestrowac na V561 w polsce, cale szcescie ze u mnie nie ma takiego problemu [inny kraj :)]. Co do zrozumienia przepisow DVLA to chodzilo mi o uzyskanie V5/V5C.

'Cancelled' nie przejmowac sie tylko aby nie bylo czystego wzoru nadrukowano napisy.

** Dodano: 31-07-2009, 11:44 **
Wykonalem telefon do swojego rodzimego polskiego wydzialu komunikacji w sprawie V561 :
Odpowiedz jest taka standardowo z EU samochody powinny miec do zarejestrowania oryginalny dokument rejestracyjny ale jesli go nie mam to jakis dokument z tamtejszego organu wydajacego rejestracje potwierdzajacy wszystkie dane tego pojazdu [vin, marka, model, data pierwszej rejestracji, CO, etc. co jest na V561] z adnotacja ze oryginal dowodu rejestracyjnego znajduje sie w poprzednim urzedzie. Oswiadczenie ze nie posiadam starego dowodu i tlumaczenia V561 i to im wystarczy do zarejestrowania w polsce. Rozmowa normalna nie w stylu 'Panie my tego nie rejestrujemy spadaj...' nie rozumiem postow na V561 sie nie da rejestrowac w polsce.

AG 1929

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tczew
Witam dzwoniłem do ministerstwa infrastrukury do warszawy i twierdzili zę na v561 wydział komunikacji jest zobowiązany Zarejstrować Auto bo takie jest rozporządzenie ,następnie zadzwoniłem do swojego wydziału komunikacji i tam po chwili sprawdzania też powiedzieli że zarejstrują gdyż jest takie rozporządzenie .Ale zobaczymy jak [pojde rejstrowac. POZDRAWIAM!!!!!!

darius

Początkujący
Punktów
0
Miasto
PL
dokumenty

Witam wszystkich.
O ile dobrze pamiętam od dnia 27.07.2009 zmieniły się przepisy,które mówią ze jeżeli petent ma problemy z uzyskaniem dokumentów potrzebnych do rejestracji pojazdu (jeżeli jest umowa lub faktura zakupu)urząd właściwy miejscu zamieszkania może wystąpić do odpowiedniego urzędu w kraju zakupu pojazdu, w celu uzyskania informacji na temat pojadu,właściciela itp.
A z resztą, proszę to sprawdzić bo ja nie mam cierpliwości do urzędowego języka :
www.stacja.com.pl/prawo/index09.htm

AG 1929

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tczew
Witam auto zarejstrowane bez żadnych problemów na v561 .Jedno szczęście . PZDR

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
A umnie troche bardziej skomplikowane bo pierwsze auto bez dokumentow ma w UK status :

1. Wyeksportowane z UK , dokument V561 juz wydany poprzedniemu wlascicielowi. Nie wydamy duplikatu innej osobie.
2. Dokument VX302 [rozowy swistek] tez wydany poprzedniemu wlascicielowi. Nie wydamy duplikatu innej osobie.
3. Samochod wyeksportowany poza UK juz nie widnieje w systemie DVLA. Prosze sie kontaktowac z instytucja rejestracyjna innego kraju ... cholera ale ktorego jak auto ma brytyjskie rejestracje ktore sa prawdziwe i przynalezne TEMU autu podczas zakupu w UK.

Zadne dokumenty PANU nie przyslugja prosze sie kontaktowac z poprzednim wlascicielem [cholera tylko go nie znam ;)], wiec na razie z pierwszym autem sytuacja patowa.

Drugie auto mi podpada pod uregulowanie VAT'u w UK.

haxon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
A ja mam taki problem:/

Na pojeździe nie było tablic rejestracyjnych

jak ustalić jakie tablice miał wcześniej, bo bez tego nie uzyska się chyba V5c?? czy choćby V561

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
BOLO ,
czeka cie ponowna rejestracja auta(tak jak nowego) na terenie UK, jak im jakkolwiek udokumentujesz (np.po nr. VIN) ze auto widnialo w systemie DVLA.

HAXON,
napisz e-mail z danymi auta ,ktore posiadasz do DVLA,(SWANSEA).
NA 100% ci odpisza, i wtedy w aplikacji V62 wpiszesz ten numer.

kaczor

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
skoczów
jezeli wypełniam v62 wpisuje dane auta i swoje teoretycznie dowód przychodzi na mnie, auto kupione z aukcji kat d , to skad oni wiedzą kto je konkretnie kupił równie dobrze możesz odpisać numery z kazdego innego sam i wpisać je do v62 i co wtedy?

Do góry Bottom