• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie, Tax, MOT itp.

slavinhooo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
toruń
czy ktos moglby mi udzielic kilku informacji... Zamierzam przywiezc auto z UK, oczywiscie z waznym MOT oraz Tax'em. Sprawa wyglada nastepujaco, przy zakupie auta od zbywcy otrzymujam tylko czesc dowodu rej. plus ewentualnie recznie wypisana umowe kupna.
1)Czy te dokumenty wystarcza mi aby zakupic ubezpieczenie krotkoterminowe w UK?\
2) Czy te dokumenty + polisa pozwola mi na swobodny powrot do PL?
jesli macie jakie sugestie to chetnie posluchac bo ja szczerze mowiac w tym temacie jestem "zielony"

slavinhooo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
toruń
a co jesli auto bedzie zakupione w komisie? z tego co slyszalem to dostaje sie tylko fakture bez dowodu rej.

1. Jak wowczas zakupic ubezpieczenie?
2. Czy na podstawie faktury moglbym wroci do PL?

jeszcze jedno...
gdyby sie okazalo ze auto nie ma tax, czy moge go zaplacic majac tylko ubezpieczenie krotkoterminowe?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Gdy kupisz w komisie to dostaniesz odcinek z dowodu na ktorym mozesz jezdzic autem do czasu otrzymania dowodu rejestracyjnego (wysylaja poczta). Jezeli mieszkasz w UK lub masz znajomych to mozesz poprosic zeby wyslali na ten adres.
Jezeli nie masz zadnych polaczen z UK to mozesz sie dogadac z komisiem ze bierzesz auto na export i jezeli im wytlumaczysz sytuacje ze nie masz mozliwosci czekania na dowod to dadza Ci caly dowod rejestracyjny auta.

1. Jak wowczas zakupic ubezpieczenie?
Jezeli jednak bedziesz mial tylko zielony pasek z dowodu to ubezpieczenie mozesz normalnie wykupic tak jakbys mial caly dowod i mozesz wrocic do Polski a najwyzej pozniej dowod do Ciebie dojdzie.

jeszcze jedno...
gdyby sie okazalo ze auto nie ma tax, czy moge go zaplacic majac tylko ubezpieczenie krotkoterminowe?
Nie mozesz.

Tomek555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam serdecznie.
Powiem na wlasnym doswiadczeniu. Kupuje w wiekszosci z komisow ( grube dziesiatki aut) i zawsze dostawalem V5C. Takze nie wiem dlaczego (jesli miales taka sytuacje) z komisow nie chca Tobie dac V5C....
Pozdrawiam.

slavinhooo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
toruń
jeszcze nie sprowadzalem auta, przytoczylem tylko sytuacje znajomego, za 2 tygodnie wybieram sie po samochod dlatego dopytuje zeby przygotowac sie jesli pojawily by sie jakiekolwiek problemy...

Tomek555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam serdecznie.
Ok,jezeli masz jeszcze jakiekolwiek pytania to smialo najlepiej na forum. Napewno odpowiem jesli chodzi o moja osobe.
Pozdrawiam.....
:)

slavinhooo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
toruń
jeszcze dwa male pytania:
1. czy komisy sprzedaja auta bez taxu?
2. czy zdarza sie ze pojazdy z komisu moga byc troche "zajechane" mam na mysli glownie silniki?
pozdrawiam:)

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
A mnie doszły słuchy , ze jak jedziesz bez tax'u , podczas kontroli jak powiesz ze na export jedzie samochód to Cię puszczą ?!

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
oktawian napisał:
A mnie doszły słuchy , ze jak jedziesz bez tax'u , podczas kontroli jak powiesz ze na export jedzie samochód to Cię puszczą ?!

Policjant tez czlowiek i w razie kontroli gdzie jest oczywiste ze jedziesz na export (bilet na prom, zaladowany samochod) to moga przymknac oko.

Nie ma nigdzie zapisanego tego w prawie angielskim ale tak jak mowie, policjant tez czlowiek.

Tomek555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam ...
Ja osobiscie rozmawialem z Policjantem i co powiedzial, jak nie masz Road Tax to placisz mandat 60funtow,dostaniesz nawet 2 punkty i oczywiscie musisz kupic Road Tax zeby jechac dalej,powiedzial nawet ze auto moze zabrac na parking policyjny. Przekazuje tylko to co powiedzial jeden z miejscowych policjantow....
POzdrawiam....
Ps. Moim zdaniem nie warto ryzykowac ,lepiej jest wykupic ten Road Tax anizeli myslec przez droge do promu czy sie uda czy tez nie...

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Najlepiej jest kupic auto z taxem, bo żeby go wykupić musisz mieć ubezpieczenie angielskie czyli koszta twojego zakupu wzrosną około 120 funtów, do tego nie wykupisz taxu na wydruk z internetu jednodniowego ubezpieczenia, tylko oryginał czyli ta operacja musi potrwać kilka dni

mapigerman

Nowy
Punktów
0
Miasto
UK
)
slavinhooo napisał:
2) Czy te dokumenty + polisa pozwola mi na swobodny powrot do PL?
jesli macie jakie sugestie to chetnie posluchac bo ja szczerze mowiac w tym temacie jestem "zielony"

Auto-Mis napisał:
2/ Rowniez wystarcza.

Tu się nie zgodzę z Kolega... Otóż zupełnie niedawno kupowałem autko i kiedy rozmawiałem z angielskimi kolegami, ze się wybieram poza UK tym nowo nabytym samochodem i nie posiadam jeszcze dokumentu V5C od razu mi powiedzieli, ze "na tym świstku" wolno mi się tylko poruszać po terenie UK i taka informacje otrzymalem również w DVLA... Jeżeli chce wyjechać poza UK muszę posiadać V5C albo przynajmniej Temporary Registration Certificate (V379 druk koloru żółtego). Aby go dostać trzeba się udać do DVLA z tym "świstkiem" który dostaliśmy od sprzedawcy i potwierdzeniem zakupu (proof of purchase) - cokolwiek na czym jest napisane, ze nabyłem ten samochód od poprzedniego właściciela (umowa kupna- sprzedaży albo faktura z komisu czy Oświadczenie sprzedawcy o sprzedaży samochodu).
Mając te dokumenty miła pani w DVLA wypisze nam stosowny dokument który jest formatu kartki A4 zapisany z jednej tylko strony, a w nagłówku ma napisane w kilkunastu językach, ze jest to pozwolenie czasowe. Ta uprzejmość kosztuje około 5 funtów. I mając ten dokumencik można śmiało podróżować... "
Dokument V379 jest ważny 6 miesięcy. Mało kto wie, ale ten "swistek" który dostajemy z od sprzedawcy jest ważny 2 miesiące..

BTW polscy znajomi ostrzegali mnie żebym uważał na niemiecka policje bo maja opory z honorowaniem nawet tego tymczasowego dowodu rejestracyjnego nie mówiąc już o tym właśnie "świstku" o który padło pytanie... Ja osobiście nie trafiłem na żadna kontrolę wspomnianej policji... wiec traktuje to trochę z rezerwą...
Co do polskiej policji napewno honorują dokument V379 - sprawdzone :devil:
"Upewnienie się" ze jest honorowany kosztowało mnie 400 zeta i 8 punkcików... :mur:

Pozdrawiam...

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Witam !

Mam cały V5C na nazwisko Polaka który kupił ode mnie auto w UK.Niebawem wysyłam mu lawetą auto do Polski.Chyba nie ma sensu wysyłać do RP całego dowodu rejestracyjnego (wystarczy pierwsza strona,sekcja 1-8).Czy tak ?
Chodzi o to,że i tak trzeba będzie odesłać do DVLA sekcję 11 "Notification of Permanent Export" i wygodniej będzie jeżeli zrobię to ja mieszkający w UK niż zostawiać to osobie która odbierze auto w Polsce.A może dla DVLA znaczenie ma znaczek na kopercie ? :)

Pozdrawiam !

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Martino.K napisał:
Mam cały V5C na nazwisko Polaka który kupił ode mnie auto w UK.Niebawem wysyłam mu lawetą auto do Polski.Chyba nie ma sensu wysyłać do RP całego dowodu rejestracyjnego (wystarczy pierwsza strona,sekcja 1-8).Czy tak ?
Tak

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
tak

jak wysylasz auto do polski dajesz mu tylko 1 kartke V5 a do DVL wysylasz wydarty odcinek z napisem "permanent Export" i tyle

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
O.K Dziękuję za odpowiedzi.
A czy może ktoś z Was starał się już odzyskać pieniądze za Road Tax ? Samochód który wysyłam ma tax opłacony do końca września-nie wiem czy jest sens się o to starać i jak wygląda cała procedura.

Pozdrawiam !

ww51

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bialystok
Po to, zemy odzyskac road tax musisz wypelnic formularz, ktory jest do pobrania na stronie DVLA i wylac go lacznie z kolkiem road taxu na wskazany adres.
Auto musi byc zarejestrowane na ciebie i dodatkowo spelniac jeden z warunkow, ktoerym moze byc czasowe wyrejestrowanie z uzywania na drogach publicznych SORN, sprzedaz, eksport, badzs zezlomowanie pojazdu.
Jezeli spelniasz te warunki to po kilku tygodniach dostaniesz czek na twoj brytyjski adres ze zwrotem za niewykorzystany okres (musi byc dkuzszy niz miesiac).

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Dzięki za odpowiedź ww51

Pozdrawiam !

** Dodano: 26-06-2009, 14:55 **
Odświeżając wątek...

Chodzi mi o zwrot pieniędzy z Road Taxu za niewykorzystany okres.

Kwestia tego typu:

- dowód rejestracyjny jest na mojego teścia
- adres w dowodzie rejestracyjnym jest mój (angielski)

Czy mogę zrealizować czek, który przyjdzie na mój adres ale na nazwisko teścia ?

Z góry dziękuję za pomoc !

** Dodano: 29-06-2009, 17:53 **
Ktoś wie jak to zrobić ?

Do góry Bottom