)
slavinhooo napisał:
2) Czy te dokumenty + polisa pozwola mi na swobodny powrot do PL?
jesli macie jakie sugestie to chetnie posluchac bo ja szczerze mowiac w tym temacie jestem "zielony"
Auto-Mis napisał:
Tu się nie zgodzę z Kolega... Otóż zupełnie niedawno kupowałem autko i kiedy rozmawiałem z angielskimi kolegami, ze się wybieram poza UK tym nowo nabytym samochodem i nie posiadam jeszcze dokumentu V5C od razu mi powiedzieli, ze "na tym świstku" wolno mi się tylko poruszać po terenie UK i taka informacje otrzymalem również w DVLA... Jeżeli chce wyjechać poza UK muszę posiadać V5C albo przynajmniej Temporary Registration Certificate (V379 druk koloru żółtego). Aby go dostać trzeba się udać do DVLA z tym "świstkiem" który dostaliśmy od sprzedawcy i potwierdzeniem zakupu (proof of purchase) - cokolwiek na czym jest napisane, ze nabyłem ten samochód od poprzedniego właściciela (umowa kupna- sprzedaży albo faktura z komisu czy Oświadczenie sprzedawcy o sprzedaży samochodu).
Mając te dokumenty miła pani w DVLA wypisze nam stosowny dokument który jest formatu kartki A4 zapisany z jednej tylko strony, a w nagłówku ma napisane w kilkunastu językach, ze jest to pozwolenie czasowe. Ta uprzejmość kosztuje około 5 funtów. I mając ten dokumencik można śmiało podróżować... "
Dokument V379 jest ważny 6 miesięcy. Mało kto wie, ale ten "swistek" który dostajemy z od sprzedawcy jest ważny 2 miesiące..
BTW polscy znajomi ostrzegali mnie żebym uważał na niemiecka policje bo maja opory z honorowaniem nawet tego tymczasowego dowodu rejestracyjnego nie mówiąc już o tym właśnie "świstku" o który padło pytanie... Ja osobiście nie trafiłem na żadna kontrolę wspomnianej policji... wiec traktuje to trochę z rezerwą...
Co do polskiej policji napewno honorują dokument V379 - sprawdzone :devil:
"Upewnienie się" ze jest honorowany kosztowało mnie 400 zeta i 8 punkcików... :mur:
Pozdrawiam...