• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie, Tax, MOT itp.

sssarti

Nowy
Punktów
0
Miasto
Z kątowni
Mam nastepujące pytania : a co w przypadku jeśli samochód ma nie ważne MOT ? Jakie są tego konsekwencje ? Czy jest jakiś sposób żeby przejechać nim do Polski na kolach ?

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Pomyśl jakie mogą być konsekwencje za jazdę bez przeglądu ?! :| :krzeslo:

Tak jest na kołach lawety .

sssarti

Nowy
Punktów
0
Miasto
Z kątowni
nie wiem - Gordon Brown spali mnie na stosie ? Poprosibym o jakąś konstruktywną odpowiedź...

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
1/ Ubezpieczenie jest niewazne
2/ Podlega mandatowi karnemu w wysokosci do 1000 funtow (zwykle kwota ta jest kilkukrotnie nizsza i wynosi okolo 50-100 funtow)
3/ W razie wypadku i wyrzadzeniu szkod na osobach fizycznych - kara pozbawienia wolnosci + odszkodowanie z wlasnej kieszeni
4/ Wyrzuty sumienia ;)

jumpol

Gaduła
Punktów
2
Dzisiaj postój bez Tax-u kosztował mnie 260 Funtów. :-(

Załączniki

• photo_0042_177.jpg
    photo_0042_177.jpg
    37,6 KB · Wyświetleń: 12

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
A tego nie da się jakoś przeciąć ?

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Chyba nie pytasz powaznie ....
jak to przetniesz a blokada im sie nie odliczy na komisariacie to ladni panowie przyjada i wsadza sprawcę za takie podobne pręty,z napisem JAIL , ktorych juz raczej sie nie da przeciac .

jumpol

Gaduła
Punktów
2
Myślałem nad tym ale na ulicy gdzie stało auto był prawdziwy Big Brother, auto stało pod samą kamerą, myślałem też aby wciągnąć auto na lawetę i zabrać ale niestety laweciarz który wozi mi samochody nie chciał się tego podjąć.
Tak więc musiałem kulturalnie zapłacić 260 Funtów i zabrać samochód po odblokowaniu.
Najśmieszniejsze jest to, że tego dnia kiedy zablokowali auto miało wyjechać do Polski czekałem tylko na ciężarówkę.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Naturalnie z tym piłowaniem to taka ironia :eek:kulary:

losi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Lublin
Ubezpieczenie, Tax, MOT

Witam
czy ktoś może zamykał ubezpieczenie auta w Direct Line i wie jak to zrobić,jeśli tak proszę o pomoc
Pozdrawiam

shimano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam.
Czy jeżeli wyjeżdżam do Anglii do pracy na wakacje to czy ubezpieczenie na samochód wykupione w uk, będzie obowiązywać w Polsce? Czy mogę zarejestrować na siebie, ubezpieczyć, zapłacić podatek jeżeli będę zameldowany w Polsce? Czy tax mogę wykupić na 6miesięcy jeżeli będę po wakacjach przez rok jeździć w Polsce? Czytałem, że mogę jeździć anglikiem po Polsce dopóki mam wykupione ubezpieczenie i ważny mot, czy to prawda? Jeżeli później jak skończy mi się mot, tax, ubezpieczenie to można wykupić jakoś na odległość te rzeczy, żeby móc dojechać do stacji badania itd czy muszę to wszystko zrobić w trakcie trwania?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Czy jeżeli wyjeżdżam do Anglii do pracy na wakacje to czy ubezpieczenie na samochód wykupione w uk, będzie obowiązywać w Polsce? Czy mogę zarejestrować na siebie, ubezpieczyć, zapłacić podatek jeżeli będę zameldowany w Polsce?
Wiekszosc (jak nie wszystkie) ubezpieczalnie maja ubezpieczenie obowiazujace w calej UE.
Czy tax mogę wykupić na 6miesięcy jeżeli będę po wakacjach przez rok jeździć w Polsce?
Tak, tax w PL nie ma znaczenia. Jedynie problem moze byc w przypadku ubezpieczenia.
Czytałem, że mogę jeździć anglikiem po Polsce dopóki mam wykupione ubezpieczenie i ważny mot, czy to prawda?
Tak, przez pol roku.
Jeżeli później jak skończy mi się mot, tax, ubezpieczenie to można wykupić jakoś na odległość te rzeczy, żeby móc dojechać do stacji badania itd czy muszę to wszystko zrobić w trakcie trwania?
Skonczy sie MOT to musisz jechac do UK na przreglad, chociaz na forum sa opinie ze mozna taki przeglad zrobic w PL z adnotacja ze auto nie moze byc w PL zarejestrowane na podstawie tego badania technicznego. Tax i ubezpieczenie bez problemu wykupisz na odleglosc.

shimano

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Jedynie problem może być w przypadku ubezpieczenia.
Da się zrobić tak, że wykupie ubezpieczenie na okres wakacji w angli a jak przyjadę do polski, ubezpieczenie w polsce?
Tak, przez pol roku.
Jak to sprawdzą? Przecież mogę mówić, że przyjeżdżam przypuśćmy raz w miesiącu do polski przez rok do rodziny itd... Mogą mi tak jakoś udowodnić?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Da się zrobić tak, że wykupie ubezpieczenie na okres wakacji w angli a jak przyjadę do polski, ubezpieczenie w polsce?
Ubezpieczenie w Polsce to temat woda i jest osobny watek ktory polecam przejzec i tam ewentualnie zadawac dalsze pytania: http://angliki.info/f38/ubezpieczenie-anglika-w-polsce-24.html
Jak to sprawdzą? Przecież mogę mówić, że przyjeżdżam przypuśćmy raz w miesiącu do polski przez rok do rodziny itd... Mogą mi tak jakoś udowodnić?
Wszystko mozna udowodnic i wszystko mozna sprawdzic. Co prawda w 99 przypadkach na 100 sie uda ale ja podaje jak to wyglada z prawnego punktu widzenia.

paposki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kieleckie
jeszcze jedno...
gdyby sie okazalo ze auto nie ma tax, czy moge go zaplacic majac tylko ubezpieczenie krotkoterminowe?
Nie mozesz.

Podepne sie do tematu,gdyz nie chce zasmiecac.
Wlasnie zamierzam zakupic auto,ktore ma SORN.Bralem pod uwage zakup Taxu na poczcie po wykupieniu krotkoterminowego ubezp.
Jesli kol.Misiek zaznaczyl,ze nie da sie tak zrobic-to jak wybrnac z tego ??? Laweta nie wchodzi w gre.:dol:

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
W DVLA dostalem info ze jezeli mam krotkoterminowe ubezpieczenie i jest ono wazne w tym momencie to moge u nich tax wykupic jezeli wiesz o czym mowie , najlepiej sam sie zorietuj w dvla bo ja tego nie robilem tylko pisze co mi babeczka powiedziala

Bartu

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Odkopę lekko temat, ale czy ktoś z obecnych tutaj kupował na krótkoterminowe ubezpieczenie tax w DVLA?

Do góry Bottom