• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

Punktów
0
Miasto
Rybnik
Witam serdecznie !
Czytam to wszystko i nie umiałem znaleźć konkretnej odp na nurtujące mnie pytanie.
Rozmowa ogólnie tu prowadzony jest na temat samochodów z kierownica po prawej stronie, a co jest jeżeli samochód ma kierownice normalnie po lewej stronie, a jest zarejestrowany w Anglii ??!!!
Sprowadziłem starego Lincolna z `62 roku jest to typowy stary Amerykanin , auto jest zarejestrowane w Anglii na mojego dobrego przyjaciela który jest również właścicielem tego pojazdu. Jak wiemy ubezpieczenie w Anglii jest na właściciela samochodu nie na sam pojazd i autem mogą jeździć tylko osoby które są wyszczególnione w ubezpieczeniu. Jak się to ma do naszego prawa jak bym chciał teraz nim jeździć po naszych polskich drogach??. Byłem w wydziale ruchu drogowe, nie ukrywam ze dla panów policjantów nie był to łatwy temat :) ale panowie powiedzieli ze jeżeli chodzi o prowadzenie auta na angielskich blachach to niema problemu, nie muszę mieć żadnych upoważnień od przyjaciela ze mi go użycza tylko problem jest z ubezpieczeniem. Teraz moje pytanie czy idzie ubezpieczyć taki pojazd w którymś z naszych ubezpieczycieli ?? Czy dalej ma kontynuować ubezpieczenie angielskie ?? Tylko teraz nie wiem czy jest możliwość wpisania mnie osobę mieszkającą w PL do tego ubezpieczenia Angielskiego ??. Jeżeli jest tu ktoś kto by mógł mi udzielić odp. był bym wdzięczny.
Pozdrawiam Jacek.

G

Gość

Mieszkam od 40 lat w W.B. Problem z anglikami nie ejst ubezpieczenie lecz przeglad. Jesli nawet AXA ubezpieczy a twoj przeglad skonczy sie np za 6 miesiecy to jest problem. Bo nikt w polsce narazie co nie ejst legalne wedlog praw UNI Europejskiej mowi ze polsak a ma nakaz rejestracji aut RHD. Niestety nie stosuje sie do tego bo to zagraza tym co robia kase czyli urzednikom jak i garazom samochodowym.
Polska ma taki obowiazek i jazda na rejestracji brytyjskiej jest dopuszczalna do 6 miesiecy, tak samo w W.B. czy innym kraju. Czyli jezdzac po polsce na starych numerach nie jest legalne.
Dodam ze ubezpieczenia brytyjskie Autocasco sa tanisze niz w polsce i mozna na nich jezdzic w polsce przez 12m. Ja mam Discover, 3 letnie i mam brytyjskie ubezpiecznie i place za niego 1200zl. wiec jest taniej. Ale to zalezy od tego ile masz lat , ile punktow tzw no claim discount points. Oczywiscie podlega sie prawu brytyjskiemu czyli trzeba placoc podateg od drug w W.B. kotry jest drogi. p[ozatym samochody brytyjskie przechodza staranne przeglady i service co 12 miesiecy, np jesli mial bys zadrapania na aucie czy troche drzwi rozbite czy nie dzialajacy zamek w bagazniku, AUTO BY NIE PRZESZLO MOT. I tak powinno byc!
Ale coz wracajac do ubezpieczenia to nie problem wazna jest rejestracja auta bez przekladki i przeglad, service.
Glupota polska niestety spowodowala ze ktos wymyslil ze jest niebezpieczna jazda RHD (pewnie nigdy nie jechal takim autem) a to nie prawda luczie ktorzy prowadza takie auta maja swiadomosc przynjamniej wiekszosc normalnych ludzi ze trzeba uwazac tylko przy wymijaniu ale umiejetnosci jazdy na to zezwalaja. Natomiast jesli bierze sie pod uwage bezpieczenstwo jazdy to chyba polacy czy to kobieta czy meszczyzna ma problem generalnie z jazda i zachowaniem za kierownica. Polacy sa bardzo niebezpieczni i kazdemu sie wydaje ze maja super bryke i swietnie jezdza ale to tylko prymitywiz ich swiadczy o tej opini. Pozatym zachowuja sie jak banda kretynow za kierownica naleza do bardzo nie uprzejmuych, nawet nie nauczyli sie nic w tej W.B. Przecietny polak niezdal by egzaminu z jazdy np W.B. czy Niemczech. Pozatym polacy jezdza jak glupki i barzdzo szybko takie przedlozanie sobie "czlonka" szybkoscia czy bryka 10 letnia albo BMW, samochodem handlowca okien w europie.
AXA i liberty ubezpieczenia nie sa LEGALNE!

G

Gość

Ojjojoj jakiś ty super mądry, wielki maczo co to wszystko wie, ja mieszkam w WB raptem od 5 lat, jestem zawodowym kierowcą i z tego co widze na drogach to kierowcy nie dzielą się na Polaków i resztę a raczej na debili bez wyobraźni i resztę, tak samo jak w polsce i każdym innym kraju na świecie. Sam nie jestem święty, też zdarza mi się przekroczyć prędkość czy popełnić błąd, niedawno stojąc w korku, się zagapiłem za kołem i puknąłem gościa w dupsko lekko. Cóż, zdarza się. Wiele razy to mi zajeżdżano drogę, wymuszano pierwszeństwo, raz musiałem wyłożyć ciężarówkę do rowu żeby uniknąć czołówki z tirem który niebezpiecznie wyprzedzał (za kierownicą siedział anglik z ponad 25 letnim doświadczeniem). Znowu niedawno wyprzedzał mnie typowy angielski małolat w starym saxo 1.0 z rurą wydechową o średnicy 50 cm, i też gdybym nie depnął po heblach i wpuścił go przede mnie to skończyłoby się tragedią. Nie ma tutaj reguły co do narodowości kierowcy. Auto na polskich blachach świrujące na drodze w UK na pewno kłuje w oczy. Drażni mnie sprinter z polskiej piekarni pędzący 100 mph skrajnym prawym pasem autostrady, ale dziennie takich białych sprinterów mija mnie dziesiątki, uwagę mimo wszystko przyciąga jednak właśnie ten "polski". Także panie starszy proponuję troche dystansu do siebie i innych, proszę o nie wrzucanie wszystkich do jednego wora, bo to tak trochę nieładnie i można kogoś obrazić. Widać mimo 40 lat w UK mentalność typowo polska wciąż żywa :))

Każde auto ubezpieczone w danym kraju musi być w nim zarejestrowane, gdyby było inaczej, większość młodych ludzi z UK już dawno miałaby auta poubezpieczane w polsce i innych tańszych krajach. W Anglii nawet za wspomnianego saxo 1.0 małolata kasują po 2000gbp rocznie, ze względów oczywistych i również wspomnianych, ostro świrują. Jak grzyby po deszczu wyrosły by firmy oferujące takiemu polskie ubezpieczenie za 2000 ale pln.

S

she

Siedem stron bicia piany a nikomu nie chce sie do OWU AXY zajrzec:
pojazd – podany w polisie, dopuszczony do ruchu, posiadający ważne badania techniczne, zarejestrowany lub podlegający rejestracji w Polsce, stosownie do przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 ze zm.)

Anglik nie może być zarejestrowany wiec polisa nie ważna.

Druga sprawa ;) - ja mam zarejestrowanego i ubezpieczonego w Niemczech

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
Anglik nie może być zarejestrowany wiec polisa nie ważna.

Polisa jest ważna do puki nie zostanie wypowiedziana.Ostatnio synowi w audi A6 RHD sprawca zarysował listwę drzwi i lekkie wgniecenie.Miał polisę w PZU i przegląd Polski na podstawie Konwencji Wiedeńskiej .Przyjechał likwidator porobił zdjęcia i po paru dniach kasa w płynęła na konto.Wiec nie opowiadajcie bajek jeżeli jest nie wypowiedziana jest ważna.

alex69

Nowy
Punktów
0
Miasto
coventry
gość2

Mieszkam od 40 lat w W.B. Problem z anglikami nie ejst ubezpieczenie lecz przeglad. Jesli nawet AXA ubezpieczy a twoj przeglad skonczy sie np za 6 miesiecy to jest problem. Bo nikt w polsce narazie co nie ejst legalne wedlog praw UNI Europejskiej mowi ze polsak a ma nakaz rejestracji aut RHD. Niestety nie stosuje sie do tego bo to zagraza tym co robia kase czyli urzednikom jak i garazom samochodowym.
Polska ma taki obowiazek i jazda na rejestracji brytyjskiej jest dopuszczalna do 6 miesiecy, tak samo w W.B. czy innym kraju. Czyli jezdzac po polsce na starych numerach nie jest legalne.
Dodam ze ubezpieczenia brytyjskie Autocasco sa tanisze niz w polsce i mozna na nich jezdzic w polsce przez 12m. Ja mam Discover, 3 letnie i mam brytyjskie ubezpiecznie i place za niego 1200zl. wiec jest taniej. Ale to zalezy od tego ile masz lat , ile punktow tzw no claim discount points. Oczywiscie podlega sie prawu brytyjskiemu czyli trzeba placoc podateg od drug w W.B. kotry jest drogi. p[ozatym samochody brytyjskie przechodza staranne przeglady i service co 12 miesiecy, np jesli mial bys zadrapania na aucie czy troche drzwi rozbite czy nie dzialajacy zamek w bagazniku, AUTO BY NIE PRZESZLO MOT. I tak powinno byc!
Ale coz wracajac do ubezpieczenia to nie problem wazna jest rejestracja auta bez przekladki i przeglad, service.
Glupota polska niestety spowodowala ze ktos wymyslil ze jest niebezpieczna jazda RHD (pewnie nigdy nie jechal takim autem) a to nie prawda luczie ktorzy prowadza takie auta maja swiadomosc przynjamniej wiekszosc normalnych ludzi ze trzeba uwazac tylko przy wymijaniu ale umiejetnosci jazdy na to zezwalaja. Natomiast jesli bierze sie pod uwage bezpieczenstwo jazdy to chyba polacy czy to kobieta czy meszczyzna ma problem generalnie z jazda i zachowaniem za kierownica. Polacy sa bardzo niebezpieczni i kazdemu sie wydaje ze maja super bryke i swietnie jezdza ale to tylko prymitywiz ich swiadczy o tej opini. Pozatym zachowuja sie jak banda kretynow za kierownica naleza do bardzo nie uprzejmuych, nawet nie nauczyli sie nic w tej W.B. Przecietny polak niezdal by egzaminu z jazdy np W.B. czy Niemczech. Pozatym polacy jezdza jak glupki i barzdzo szybko takie przedlozanie sobie "czlonka" szybkoscia czy bryka 10 letnia albo BMW, samochodem handlowca okien w europie.
AXA i liberty ubezpieczenia nie sa LEGALNE!
jeżeli chodzi o MOT w uk to lekka przesada jak piszesz że małe wgniecenie lub zadrapanie i po MOCIE z tego co wiem to przegląd w polsce jest bardziej rygorystyczny i to bez poruwnania biorąc nawet poduwagę opony gdzie w uk mogą być wszystkie inne a w polsce niedopomyślenia ja osobiście robiłem MOT w uk polskiego auta w autoryzowanym warsztacie nie było problemu oprucz świateł na które musiałem nakleić nakładki koszt 6f

G

Gość

ubezpieczenie axa

ubezpieczylem anglika w axa direct na rok i po 5 miesiacach zadzwonili ze zrywaja umowe, bo czas nba rejestracje mialem 30 dni.

B

BYŁY EMIGRANT

kiedy ta rejestracja bo to cały powód tego bałaganu. jakby mozna było zarejestrowac to nie byłoby kombinowania a Polska i tak by na tym dobrze wyszła bo za każde zarej. auto haracz pobiera. Pytam się jeszcze raz KIEDY POZWOLĄ REJESTROWAĆ!!!!! PANOWIE ZRÓBMY AKCJE I ZACZNIJMY BLOKOWAĆ DROGI !!!!!

Do góry Bottom