• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie anglika w Polsce

G

Gość

Witam, mam takie pytanie przypuśćmy że przyjeżdżam sobie na wakacje do PL swoim autem zakupionym w UK. Wykupuje 30 dniowe ubezpieczenie w jednym z towarzystw. Mam w tym czasie stłuczkę ktoś np uderza we mnie. Ubezpieczyciel wypłaca mi odszkodowanie czy to ubezpieczenie jest możliwe do wykupienia tylko w przypadku gdy chcemy to auto później zarejestrować? Pozdrawiam.

G

Gość

a wystarczy poczytać i wszystkiego sie dowiesz

prościej jest napisać i wałkować temat kilkukrotnie w kolko :(

CZY NIE MOŻECIE OGARNĄĆ TEGO ZE TO WSZYSTKO JEST NIE LEGALNE ?? TO CO OPISUJĄ TO PIĘKNIE WYGLĄDA A W PRAKTYCE SPARZA STRASZNE PROBLEMY

najprościej i bez problemu jest przerobić zarejestrować i cieszyć sie jazda a nie kombinowany by zaoszczędzić parę zloty

temat ubezpieczenia jiz byl przerabiany AUTO ZAREJESTROWANE ZA GRANICA MUSI POSIADAĆ UBEZPIECZENIE Z KRAJU GDZIE JEST REJESTROWANE I NIKT MI NIE POWIE ZE TO KŁAMSTWO ( jeżeli stwierdzisz ze tak nie jest proszę o numer polisy a się przekonasz )

G

Gość

Dodam jeszcze, że nawet na zagranicznym OC np. Angielskim w Polsce nie pojeździcie.
We wszystkich firmach jest zapis, że maksymalnie 90 dni zagranicą działa OC - więc dłużej niż 3 miesiące nie pojeździcie.

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
USTAWA

z dnia 22 maja 2003 r.

o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Art. 29. 1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych;
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów historycznych;
3) przed przekroczeniem granicy, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym wprowadzanym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie posiada ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych;
4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, które nie zostały zarejestrowane;
5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu;
6) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów zarejestrowanych za granicą, niedopuszczonych do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
7) najpóźniej w dniu ustania odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w przypadku określonym w art. 28 ust. 3;
8) najpóźniej w dniu rozwiązania się dotychczasowej umowy w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4.
2. Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest zawierana przed rejestracją pojazdu, o którym mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, posiadacz pojazdu mechanicznego, na żądanie zakładu ubezpieczeń, jest obowiązany przedstawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego tego pojazdu lub wyciąg ze świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej z konieczności uzyskania homologacji na dany pojazd mechaniczny.
3. Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na piśmie drugą stronę umowy. Przeczytajcie sobie całą ustawę ja już 3 rok tak ubezpieczam i zawierałem nie przez internet tylko z agentem wiec nie mogłem zataić danych. Art. 5. 1. Ubezpieczający zawiera umowę ubezpieczenia obowiązkowego z wybranym zakładem ubezpieczeń, wykonującym działalność ubezpieczeniową w zakresie tego ubezpieczenia.
2. Zakład ubezpieczeń posiadający zezwolenie na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w grupach obejmujących ubezpieczenia obowiązkowe nie może odmówić zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego.
3. Minister właściwy do spraw instytucji finansowych określa, w drodze rozporządzenia, rodzaj i zakres dokumentu potwierdzającego spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, uwzględniając w szczególności rodzaj ubezpieczenia obowiązkowego.

---------- Dodano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

USTAWA

z dnia 22 maja 2003 r.

o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Art. 29. 1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych;
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów historycznych;
3) przed przekroczeniem granicy, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym wprowadzanym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie posiada ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych;
4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, które nie zostały zarejestrowane;
5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz pojazdów historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu;
6) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów zarejestrowanych za granicą, niedopuszczonych do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
7) najpóźniej w dniu ustania odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w przypadku określonym w art. 28 ust. 3;
8) najpóźniej w dniu rozwiązania się dotychczasowej umowy w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4.
2. Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest zawierana przed rejestracją pojazdu, o którym mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, posiadacz pojazdu mechanicznego, na żądanie zakładu ubezpieczeń, jest obowiązany przedstawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego tego pojazdu lub wyciąg ze świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej z konieczności uzyskania homologacji na dany pojazd mechaniczny.
3. Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na piśmie drugą stronę umowy. Przeczytajcie sobie całą ustawę ja już 3 rok tak ubezpieczam i zawierałem nie przez internet tylko z agentem wiec nie mogłem zataić danych. Art. 5. 1. Ubezpieczający zawiera umowę ubezpieczenia obowiązkowego z wybranym zakładem ubezpieczeń, wykonującym działalność ubezpieczeniową w zakresie tego ubezpieczenia.
2. Zakład ubezpieczeń posiadający zezwolenie na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w grupach obejmujących ubezpieczenia obowiązkowe nie może odmówić zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego.
3. Minister właściwy do spraw instytucji finansowych określa, w drodze rozporządzenia, rodzaj i zakres dokumentu potwierdzającego spełnienie obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, uwzględniając w szczególności rodzaj ubezpieczenia obowiązkowego.

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
Wniosek taki że jak znasz ustawę i rozmawiasz z agentem mówi że nie, to niech poda podstawę prawną jeżeli ustawa 2003 dopuszcza do ubezpieczenia OC.

G

Gość

To akurat jest OK, ale tak jak padało wcześniej. W przypadku stłuczki z naszej winy i ważnym OC ubezpieczyciel i tak nie wypłaci odszkodowania z racji tego, że samochód nie spełnia kryteriów umowy OWU (kierownica nie z tej strony). Ubezpieczyć auto jest banalnie łatwo i praktycznie wszędzie nie robią z tym problemów. Ale jak wiemy to tylko podkładka dla policji a jeżdżenie z myślą, że w razie stłuczki z lepszym autem dostaniemy po tyłku, nie jest optymistyczna.

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
To po co jest ustawa z 2003 regulująca zawierania umów OC dla wszystkich ubezpieczycieli. Agent wie że to jest Anglik po numerze vin i auto ma homologację unijną, jeżeli wystawia taką polisę to też odpowiada więc nie wierzę żeby się podkładał.

G

Gość

Uwierz nie ma bladego pojęcia, że takich samochód nie można ubezpieczać. Agent niestety w razie wypadku nie odpowie, zastosowanie ma tutaj OWU - a on co najwyżej dostanie pouczenie z centrali w co wątpię, aby na przyszłość zwracał na to uwagę, odszkodowania i tak się nie dostanie.
Na tym forum był już przykład, że koleś miał stłuczkę ze swojej winy i polisa nie została uzna z racji kierownicy nie z tej strony. Więc nie wprowadzajmy czytelników w błąd, wpadną na dobrej klasy mercedesa i do końca życia się nie wypłacą, a jak spowodują wypadek z obrażeniami to kaplica i renta.

Punktów
0
Miasto
UK / PL
czytajac o ubezpieczeniu majac watpliwosci , postanowilem dowiedziec sie osobiscie u żródeł wiec zadzwonilem dzisiaj do PZU , PTU , LIBERTY oraz AXA

--- niestety ponizej to co sie dowiedzialem u poszczególnych ubezpieczalniach w głównych siedzibach lub na infolinii :

- PZU -- anglika da sie tylko ubezp .max na 30 dni ( jest to czas na przystosowanie go do ruchu polskiego ) polise mozna tylko wykupic 1 raz na auto bo pozniej maja w bazie

- PTU -- tak jak i PZU

- LIBERTY oraz AXA -- pytajac o anglika od razu STANOWCZO !!!!---NIE UBEZPIECZAMY ANGLIKÓW !!!! ANI AUT PO LEWEJ STRONIE Z KIEROWNICĄ !!!!!!!
zapytalem wiec jak przez internet : - jest to niezgodne z ich regulaminem , NAWET JESLI SIE DA WYKUPIC POLISE ----jest ona ważna TYLKO I MAXIMUM 30 dni -- jeśli po tym czasie auto nie zostanie poddane przekladce ,czyli przystosowaniu do pl ruchu POLISA AUTOMATYCZNIE JEST NIEWAZNA !!!!!!! --- po 30 dniach jesli nie przerobimy w razie kolizji lub wypadku ---dosyc ze ponosimy z wlasnej kieszeni wszystkie koszty -to takze stajemy przed sadem za jazde bez ubezpieczenia oraz przed odpowiedzialnoscia sklamania w polisie lub niedoczytania jej reg!!!

a wiec SPRAWDZONE JESLI KTOS NIE WIERZY PROSZE ZADZWONIC NA INFOLINIE FIRM LUB PODEJSC OSOBISCIE DO LIBERTY I AXA , LEGALNIE MOZNA MAX TYLKO NA 30 DNI tzw graniczne

---------- Dodano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

czytajac o ubezpieczeniu majac watpliwosci , postanowilem dowiedziec sie osobiscie u żródeł wiec zadzwonilem dzisiaj do PZU , PTU , LIBERTY oraz AXA

--- niestety ponizej to co sie dowiedzialem u poszczególnych ubezpieczalniach w głównych siedzibach lub na infolinii :

- PZU -- anglika da sie tylko ubezp .max na 30 dni ( jest to czas na przystosowanie go do ruchu polskiego ) polise mozna tylko wykupic 1 raz na auto bo pozniej maja w bazie

- PTU -- tak jak i PZU

- LIBERTY oraz AXA -- pytajac o anglika od razu STANOWCZO !!!!---NIE UBEZPIECZAMY ANGLIKÓW !!!! ANI AUT PO LEWEJ STRONIE Z KIEROWNICĄ !!!!!!!
zapytalem wiec jak przez internet : - jest to niezgodne z ich regulaminem , NAWET JESLI SIE DA WYKUPIC POLISE ----jest ona ważna TYLKO I MAXIMUM 30 dni -- jeśli po tym czasie auto nie zostanie poddane przekladce ,czyli przystosowaniu do pl ruchu POLISA AUTOMATYCZNIE JEST NIEWAZNA !!!!!!! --- po 30 dniach jesli nie przerobimy w razie kolizji lub wypadku ---dosyc ze ponosimy z wlasnej kieszeni wszystkie koszty -to takze stajemy przed sadem za jazde bez ubezpieczenia oraz przed odpowiedzialnoscia sklamania w polisie lub niedoczytania jej reg!!!

a wiec SPRAWDZONE JESLI KTOS NIE WIERZY PROSZE ZADZWONIC NA INFOLINIE FIRM LUB PODEJSC OSOBISCIE DO LIBERTY I AXA , LEGALNIE MOZNA MAX TYLKO NA 30 DNI tzw graniczne

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
Jest tak że może mu wmówili i nie był kumaty , a ile osób miało wypadek i dostało odszkodowanie.Ja dzwoniłem do swojej firmy ubezpieczeniowej na infolinje ,numer jest z tyłu polisy i jak najbardziej jest ważna jeżeli nie została wypowiedziana.Tu podaje namiary ,,,Rzecznik Praw Ubezpieczonych,,,,,,,,,,,,,,,w
Drukuj

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że dyżur telefoniczny ekspertów z zakresu ubezpieczeń gospodarczych (ubezpieczenia komunikacyjne; na życie; NNW; domów; mieszkań; turystyczne; kredytów; małych i średnich przedsiębiorstw; rolnych etc.) odbywa się pod nr telefonu 22 333 73 28, od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 16.00 oraz 17.00 - 19.00; łącznie 10 godzin dziennie.

---------- Dodano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Jest tak że może mu wmówili i nie był kumaty , a ile osób miało wypadek i dostało odszkodowanie.Ja dzwoniłem do swojej firmy ubezpieczeniowej na infolinje ,numer jest z tyłu polisy i jak najbardziej jest ważna jeżeli nie została wypowiedziana.Tu podaje namiary ,,,Rzecznik Praw Ubezpieczonych,,,,,,,,,,,,,,,w
Drukuj

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że dyżur telefoniczny ekspertów z zakresu ubezpieczeń gospodarczych (ubezpieczenia komunikacyjne; na życie; NNW; domów; mieszkań; turystyczne; kredytów; małych i średnich przedsiębiorstw; rolnych etc.) odbywa się pod nr telefonu 22 333 73 28, od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 16.00 oraz 17.00 - 19.00; łącznie 10 godzin dziennie.

Punktów
0
Miasto
UK / PL
ja dzisiaj dzwonilem BEZPOSREDNIO DO WAWY do liberty , axa i pzu

I PROSZE DZWONIC np: DO LIBERTY --------- NIE UBEZPIECZAJA STANOWCZO ANGLIKÓW ---- max mozna przez internet ale jesli do 30 dni ---auto nie zostanie przystosowane do ruchu polskiego ,czyli poddane przekladce ----POLISA AUTOMATYCZNIE TRACI WAŻNOŚĆ !!!!!( w razie wypadku dopiero uświadomiaja czlowieka ) !!!!!!! zapomnijmy po 30 dniach o jakim kolwiek ubepzieczeniu w razie wypadku , placimy z wlasnej kieszeni i odpowiadamy za poruszanie sie bez polisy waznej !!!

---------- Dodano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

z tego wynika ze najlepiej co 30 dni kupowac nowe ubezpieczenie graniczne w innej firmie - wtedy poruszamy sie w pelni legalnie

G

Gość

Polisa 30 dniowa ważna jest od daty zakupu, nie da się więc ubezpieczyć 2x po 30 dni, bo musiałbyś co chwila sprzedawać samochód komuś innemu na kolejne 30 dni i tak ciągle. Natomiast nie ma sensu powoływać się na infolinie tych firm oni tam się nie znają i nie mają pojęcia o ubezpieczaniu zagranicznego auta na blachach innych niż PL.

Ubezpieczyć można samochód ale polisa w razie wypadku jest nieważna, nie jest prawdą że zapłacimy za brak polisy - bo mamy ją wykupioną po prostu nie zostanie wypłacone odszkodowanie z tytułu niewywiązania się z OWU i nic więcej.

keruza - jeżeli jeździsz takim anglikiem to daj znać, wpadnę polskim autem skasujesz mi zderzak z Audi A6 i zobaczymy czy ubezpieczyciel wypłaci mi kasę. Oczywiście 10% stracisz ze zniżek ale oddam w gotówce.

Jeszcze raz aby wszyscy zrozumieli, nie ma bata na ubezpieczenie samochodu na angielskich balach w Polsce. To jest po prostu niemożliwe.
Dodam też, że zgodnie z prawem unijnym a w Anglii takie obowiązuje, samochód może być ubezpieczony wyłącznie w Anglii, nigdzie indziej.
Inną sprawą byłoby ubezpieczenie samochodu z Anglii, które obowiązywałoby tylko na terenie RP - ale takich ubezpieczeń nie ma, nigdy nie było i nie będzie. Ubezpieczenia komisowe, które można brać co 30 dni w razie stłuczki też jest nie ważne, polecam przeczytać wtedy jakie są warunki i dlaczego w razie stłuczki też ubezpieczyciel nie wypłaci pieniędzy (kierownica nie z tej strony).

G

Gość

Gdyby ktoś chciał się sprawdzić to zapraszam dane poniżej:

Proszę powiedzieć, że mamy samochód na zagranicznych blachach (UK), jeździmy nim po Polsce i mamy ważne ubezpieczenie np. w PZU/AXA czy innym. Ale nasz samochód nie spełnia kryteriów opisanych w OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) i czy w razie stłuczki z naszej winy, ubezpieczyciel ma prawo nie wypłacić poszkodowanemu pieniędzy właśnie z tytułu, że nasz samochód nie spełnia kryteriów pojazdu mechanicznego opisanego w OWU.

Proste, tanie i macie wtedy rozwiane wszelkie wątpliwości.

G

Gość

A co w przypadku gdy samochód ma kierownice po LEWEJ stronie, ale jest zarejstrowany w Anglii? Takie ubezpieczenie chyba jest normalnie ważne?

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
Nie ma chętnych?

Dzisiaj dzwoniłem pod wskazany numer przedstawiłem swoją sprawę,że wróciłem do kraju autem RHD zarejestrowanym na moje nazwisko w UK mam wykupioną w Polsce polisę OC i już trzeci raz przysyłają mi co roku nową polisę i moje pytanie brzmiało czy ona jest ważna , odpowiedz brzmiała. Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na piśmie drugą stronę umowy. Jeżeli polisa nie została wypowiedziana jest ważna. Wcześniej pisemnie napisałem zapytanie w mojej sprawie i wysłałem do nich czekam na odpowiedz jak dostanę to opublikuję ale dziś dzwoniłem i wiem że moja polisa jest ważna.

G

Gość

Chętnie zobaczę pisemną odpowiedź. To że trafiłeś na babeczkę, która stwierdziła że jest ważna to jedno, zapytaj czy jeżeli dojdzie do stłuczki i PZU czy tam inna firma nie wypłaci odszkodowania z powodu RDH to ona pokryje to z własnej kieszeni. Na forum był gdzieś wątek niedawno, że ktoś miał stłuczkę i PZU wypięło tyłek.

keruza

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olkusz
Nie rozmawiałem z babeczka tylko z facetem który zna się na rzeczy i na pewno nie wprowadzałby w błąd.Po drugie że tam jedna osoba napisała że miała problemy z odszkodowaniem to nie wiadomo jak tam jeszcze było ,czy miał ważną polisę albo nie miał MOTU albo coś innego. Zastanawia mnie dlaczego tylko jedna osoba nie dostała odszkodowania to znaczy że reszta która miała kolizje obojętnie z czyjej winy dostała odszkodowanie.

---------- Dodano 20-02-2012 o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano 18-02-2012 o 10:52 ----------

Chętnie zobaczę pisemną odpowiedź. To że trafiłeś na babeczkę, która stwierdziła że jest ważna to jedno, zapytaj czy jeżeli dojdzie do stłuczki i PZU czy tam inna firma nie wypłaci odszkodowania z powodu RDH to ona pokryje to z własnej kieszeni. Na forum był gdzieś wątek niedawno, że ktoś miał stłuczkę i PZU wypięło tyłek.

RU/M/181/AD/12

DOSTAŁEM ODPOWIEDZ

Rzecznik Ubezpieczonych, Al. Jerozolimskie 44,
00-024 Warszawa, NIP: 525–15–66–173
tel. 22 333 73 26, tel. 22 333 73 27 faks 22 333 73 29

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na zapytanie z dnia 20 stycznia 2012 r. uprzejmie prosimy o przyjęcie poniższych informacji.
Na wstępie pragnę podkreślić, iż przedstawione niżej wyjaśnienia nie mogą być traktowane jako opinia prawna, a jedynie jako wyrażony pogląd z uwagi na to, iż podstawą prawną działania Rzecznika Ubezpieczonych są art. 19 i n. ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o nadzorze ubezpieczeniowym i emerytalnym oraz Rzeczniku Ubezpieczonych (Dz. U. nr 124 poz. 1153 z późn. zm.). Rzecznik Ubezpieczonych nie ma uprawnień do opracowywania opinii prawnych, czy powszechnie obowiązującej wykładni prawa, w związku z czym nasze stanowisko ma walor informacyjny i pomocniczy.
Zgodnie z art.*10 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK (Dz. U. Nr 124, poz. 1152 z późn zm.) w brzmieniu mającym zastosowanie do umów obowiązkowego ubezpieczenia OC zawartych do dnia 10 lutego 2012 r.: „obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej uważa się za spełniony, jeżeli umowa została zawarta zgodnie z przepisami ustawy albo odrębnych ustaw lub umów międzynarodowych wprowadzających obowiązek ubezpieczenia, z sumą gwarancyjną nie niższą niż minimalna suma gwarancyjna ustalona dla danego ubezpieczenia”, jak również w obecnym brzmieniu stosowanym do umów zawartych od 11 lutego 2012 r.: „obowiązek ubezpieczenia uważa się za spełniony, jeżeli została zawarta umowa ubezpieczenia, na podstawie której osoba obciążona tym obowiązkiem korzysta z ochrony ubezpieczeniowej, a czas trwania i zakres tej ochrony odpowiadają przepisom ustawy lub odrębnych ustaw lub umów międzynarodowych wprowadzających obowiązek ubezpieczenia”, w ocenie Rzecznika Ubezpieczonych zawarta przez Pana umowa jest ważna dopóki zakład ubezpieczeń nie skorzysta z prawa odstąpienia od umowy na podstawie art. 29 ust. 3 ww. ustawy. Należy także pamiętać, że warunkiem zadziałania klauzuli prolongacyjnej, czyli automatycznego zawarcia nowej umowy ubezpieczenia na kolejne 12 miesięcy jest opłacenie w całości składki za mijający okres ubezpieczenia.

Z wyrazami szacunku,

Anna Dąbrowska
Biuro Rzecznika

Do góry Bottom