• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rozterki (prawno finansowe) posiadacza anglika

Adamie

Nowy
Punktów
0
Witam! Sprawa wygląda następująco. Jestem posiadaczem Audi a4 b6. Szczęśliwym w Anglii, mniej szczęśliwym w Polsce. Mianowicie, auto kupiłem pod koniec sierpnia, zrobiłem MOT, miałem tylko problem z papierkiem V5C. Otóż, uzupełniliśmy dane ze sprzedawcą, ja otrzymałem prawą część tego dokumentu. Sprzedawca był mechanikiem i chyba nie miał go zarejestrowanego na siebie. Zarzekał się, że wyśle te dokumenty do DVLA. Do dziś dnia, na adres w anglii nie otrzymałem tego papierku. Po anglii jezdzilem z tą prawą stroną papierku. Nigdy nie miałem problemu z policją, bo nigdy mnie nie zatrzymała. Tak więc po powrocie do kraju i wysyłce auta, przewoznik zabrał auto mając tylko tą połówkę V5C. Auto stoi na podwórku, lub jak kto woli na Polu. Ma sorna. I tutaj moja niedbałość. Zdziwiłem się mocno widząc ceny ubezpieczeń anglików. Znalazłem jednak firmę, która jest w stane ubezpieczyć je taniej, w dodatku na angielskich blachach. Tutaj więc pytanie. Czy to legalne? Co i jak muszę uzyskać by zarejestrować auto w Polsce? Co zrobić z 5VC? Czy nawet gdy auto zostanie na angielskich numerach to muszę opłacić akcyzę? Do uzyskania polskiego przeglądu wiadomo, lusterka, reflektory podobno można przestawić jakoś soczewki. Jakiego ubezpieczyciela doradzacie? Czy opłaca się robić przekładkę w tym modelu? Ile mniej więcej to wyniesie? Czy auto może bezterminowo stać sobie na moim podwórku? Proszę o pomoc. Początkowo byłem bardzo zadowolony, auto w dobrym stanie które kosztowało 1/2 ceny. No ale teraz jest szok i niedowierzanie. Pozdrawiam.
Adam

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
mozesz kupic oc co 30dni na dzialalnosc, ja tak kupuje i nie mam zaadnych problemow, a mialem (nie ja znajomy z moim oc) dzwona w berlinie, od jakiegos czasu sie czepiaja jak jest sorn ale jeszcze to przechodzi. jezeli masz ten sorn na auto to ja proponuje sobie dac spokoj z jazda, chociaz ja jezdze autem z sornem i nie mam negatywnych wspomnien.

Adamie

Nowy
Punktów
0
Ile kosztuje takie 30 dniowe ubezpieczenie? Gdzie je zdobyc? Czy musze oplacic akcyze?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Wszystko zalezy czy auto sprowadzasz czy chcesz je tylko uzytkowac, V5C tak czy inaczej musisz odzyskac na adres wiec wysylasz V62 https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/471730/V62_030815.pdf
V5C potrzebny Ci bedzie takze do rejestracji.

Polskie przepisy nie znaja pojecia SORN,ale jezeli auta nie ma na drogach UK to sorn musi byc ( za brak tax sa automatycznie nakladane kary )

Akcyze oplacasz tylko jezeli auto sprowadzasz, oraz musi byc oplacona przed rejestracja.

A4B6 to popularny model do przekladki, znajdziesz oferty na forum.

Co do OC, to ja mialem ubezpieczone auta na caly rok na angielskie tablice, i nigdy z tym problemów nie było.

Czy sie oplaca przekładać to względne...

Domi

Bywalec
Punktów
0
Teraz na rok już nie ubezpieczy na tablicach uk. A jeśli tak to nielegalnie, tak twierdzą ubezpieczalnie. W moim przypadku skończyło się ubezpieczenie angielskie auto zjechało tutaj, więc pozostało kupić tylko jednorazowe 30 dniowe na czas rejestracji w pl. Link4 za 60zl. Ze auto już tam nie wracało i nie było na mienie przesiedlencze to oplacilem akcyze.

Domi

Bywalec
Punktów
0
Nie znam, jednak dziwne jest to, że twierdziło tak kilku agentów z różnych towarzystw ubezpieczeniowych. Chciałem ubezpieczyć na numerach UK i dostawałem odmowę. A skoro odbijalem się jak ping-pong to stwierdziłem że przerejestruje, czas mnie naglil i nie doszukiwalem się przepisów. Jesli ktoś znajdzie możliwość ubezpieczenia samochodu z brytyjskimi numerami to proszę o kontakt do tego agenta ubezpieczeniowego.

Domi

Bywalec
Punktów
0
Teraz to już pozamiatane że tak powiem, szkoda że trafiłem na jakichś niedouczonych jeśli można ubezpieczyć. Na przyszłość jednak dobrze by było mieć dojście do takiego agenta.

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Mojej matki auto jest na Angielskich nr rej i ubezpieczone w proama,przeglady robione w PL miesiac temu cofnela w bok fiata freemounta czy jak mu tam,nie bylo zadnych problemow z wyplata odszkodowania z oc mojej mamy,wiec chyba jest wszystko legalne.

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Passat b5 jezdzi nim juz ze 4 lata skladka jakos 740zl ,tyle ze w maju placone na rok wiec to sie zmieni pewnie.

Do góry Bottom