• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja przekładanego anglika na mienie przesiedleńcze

skowiak

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
jeszcze uk / Wroclaw
NIe masz ubezpieczenia na auto? Jezeli nie to lec do jakiegos ubezpieczyciela i kup se graniczne na miesiac, powinno wystarczyc i jest calkowicie legalne. Ode mnie tez zadali polisy, dalem im angielska, nawet tlumaczenia nie chcieli.

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
No właśnie mam mieć polisę angielską na 6 miechów wstecz bo niby sam dowód nie udowadnia że używałem auta ...

skowiak

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
jeszcze uk / Wroclaw
Oczywiscie ze dowod udowadnia jak dlugo jestes posiadaczem auta. Na 2 stronie dowodu, w sekcji nr5 (registered keeper) jest napisane kiedy kupiles auto (acquired vehicle on.....). Druga sprawa to wytlumaczyc to Panu/Pani w celnym ktorzy oczywiscie wiedza lepiej.
Zalezy jak dlugo miales auto - mozesz pokazac im poprzednie certyfikaty ubezpieczenia, ew. dokumenty 'car insurance renewal notice' ktore tez udowadniaja jak dlugo oplacales skladki na swoje auto.
W moim przypadku problemem bylo nie tyle udowodnienie jak dlugo mialem samochod, co 'czy wrocilem do Polski na stale'. Rejestracja jako bezrobotny (potrzebne zaswiadczenie) rozwiazala problem.
Dodatkowo jako ze angielski dowod rejestracyjny okresla tylko kto jest za auto odpowiedzialny (registered keeper) a nie kto jest wlascicielem auta (registered owner) i to musialem udowodnic.... Zdaje sie ze co raz wiecej samochodow z UK - urzedy co raz bardziej kumate

A wiec komplet dokumentow ktore musialem przedstawic:

- faktura zakupu auta z numerem vin, podpisem osoby sprzedajacej i adresem dealera (moze byc umowa kupna-sprzedazy ale koniecznie musi miec nr VIN, adres i podpis osoby ktora auto sprzedawala. Pewnie warto miec HPI report, czyli czy auto faktycznie jest Twoje. Mozna go dostac poczta na na adres za jakies 20 funtow)
- dowod rejestracyjny V5
- ubezpieczenie + poprzednie certyfikaty potwierdzajace ubezpieczenie (warto przetlumaczyc, przydadza sie do ubezpieczenia auta w PL)
- dowod splaty kredytu na auto (za razem potwierdzenie za jestem wlascicielem - w papierach bylo napisane ze samochod jest w pelni moja wlasnoscia)
- formularz U1 (potwierdzenie okresow ubezpieczenia a za razem pobytu w UK, moga byc payslipy, p45 albo p60)
- kopia dowodu osobistego
- kopia prawa jazdy
- dowod powrotu na stale do PL (zaswiadczenie rejestracji jako bezrobotny, moze byc zaswiadczenie z miejsca pracy)
- oplata skarbowa (chyba 15 albo 17 zlotych)
- tlumaczenia papierow z angielskiego (o tym ze chca ubezpieczenie dowiedzialem sie na miejscu w urzedzie. Wzieli bez tlumaczenia)

koszt jakies 270 zl.

daniel15061976

Gaduła
Punktów
0
Miasto
jedwabno
A co celny ma do ubezpieczenia niech się w d... ugryzą. Jeśli zrobisz tłumaczenie u przysięgłego to na dole drugiej strony jest data wystawienia dowodu rejestracyjnego , równoważna z tym jak stałeś się posiadaczem auta. Popatrz dokładnie a znajdziesz.

dawidyogi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bournemouth
Trzy grosze na temat.
Na wstępie- dzięki za świetny poradnik!
Próbowałem 'ścieżki zdrowia' i zdrowie skończyło się na celnym. Jeśli chcecie auto sprowadzić na mienie, a mieszkacie dalej w UK- chyba lepiej o tym zapomnieć. Auto miało zostać w rodzinie oraz do mojego użytku w PL- stąd pomysł z mieniem. Celny zarządał nie tylko dowodów na pobyt w UK, ale głównie dowodów permanentnego powrotu do PL. Czyli rejestracja na bezrobocie lub założenie działalności lub praca itp. Zameldowanie na pobyt tymczasowy odpada. W tej sytuacji polecam panów pomagających w formalnościach- za 200zł dostałem po tygodniu tablice, wszystko załatwione, bardzo korzystnie wyliczona akcyza.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
sprowadzic na mienie mieszkajac dalej z granica
pomyslowe ;)
ale na dziendobry spalone

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
pewnie u ciebie to już w zarodku a tak naprawdę to nie ma z tym większego problemu

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
jak sie to zrobi z glowa to mysle ze nie ma problemu
nikt nie zabroni mi wyjechac do UK po miesiacu
zawsze moge sie rozmyslic ;)
a auto zostaje w PL juz zarejestrowane

RadAg!

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich. Mieszkam od 7 lat na wyspie Man. W związku z utratą pracy zastanawiam się nad powrotem do Polski. Posiadam z żoną samochód zarejestrowany (kupiony) na mnie od grudnia 2009 roku więc raczej nie powinno być problemu z uzyskaniem zwolnienia z akcyzy. Mam pytania odnośnie przeglądu. Jest to samochód amerykański z kierownicą po lewej (czyt. prawidłowej ;) ) stronie więc nie potrzebuje przekładki. Druga sprawa, przegląd MOT na wyspie Man jest jeden dożywotni więc mój MOT nie ma terminu ważności.Czy to w jakiś sposób zmienia moją sytuację? Np. brak konieczności robienia pierwszego przeglądu? Pisano też w tym wątku, że można ubezpieczyć wóz w Polsce (na angielskich blachach) tak długo jak ważny jest MOT, czy to znaczy że mogę go ubezpieczać w nieskończoność? ;)
Kolejna kwestia to payslipy. Na ich podstawie UC ocenia czy ostatnie 6 miesięcy było się za granicą a co jeżeli straciłem pracę, nie otrzymuję więc wynagrodzenia i payslipów. Przebywam kolejne 2-3 miesiące za granicą więc ostatni payslip mam z października a do PL wracam powiedzmy 1 stycznia 2013. Jak udowodnić w celnym że nadal, mimo braku payslipów przebywałem w UK? Umowę o pracę mam bezterminową, mieszkanie wynajęte do marca 2013, żona nadal pracuje. Czy to wystarczy by ich przekonać o tym że mimo braku payslipów nadal przebywałem w UK?
Kolejne pytanie jak długo mogę sie "zastanawiać" czy jestem w PL na stałe czy nie. Czy używać w Polsce auto na tablicach manxowskich, załątwić jakieś ubezpieczenie w PL i jeździć do woli aż nie znajdę pracy i postanowię zostać na stałe? Czy to prawda, że muszę przerejestrować auto w ciągu 12 miesięcy od wjazdu do kraju i jeżeli nie minęło 12 miesięcy mogę się ubiegać o zwolnienie z akcyzy? To by było dobre rozwiązanie (kilka osób podawało tutaj termin 14 dni od wjazdu, jak rejestrowany jest wjazd, kto wie o tym kiedy wjechałem)?

Kolejne pytanie (sorki ;) ). Mamy też 2 motocykle, niestety jeden posiadamy 5 miesięcy, drugi 2 miesiące. Czy mogę zarejestrować je w Polsce później niż auto, tak żeby oba miały 6 miesięcy jako moje. Chyba raczej nie skoro auto przerejestrowałem załóżmy wcześniej z powodzeniem w kraju jednocześnie stwierdzając że jestem w PL na stałe (bo takiego statusu wymaga UC). Z drugiej strony ktoś pisał że mienie można zwozić do kraju 12 miesięcy. Czyli mógłbym stwierdzić w UC, że motocykle po prostu przywiozłem później ale czy UC potraktowałby 6 miesięczny pobyt motorów w UK jako wystarczający mimo, że ja już byłem osobiście w kraju od 3-4 miesięcy? A może po prostu odczekać po powrocie 4 miesiące aż wszystkie nasze pojazdy będą już miały 6-miesięczny status jako moje w UK? Ale tutaj pojawia się znowu pytanie, kto wie kiedy wjechałem do kraju i czy brak payslipów za ostatnich kilka miesięcy można zastąpić umowa wynajmu mieszkania?

Czy motocykle i samochodu obowiązuje ta sama procedura, poza przekładką kierownicy oczywiście ;) ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
nie czytasz dokladnie
ubezpieczyc mozesz ale do 30 dni bedzie to ubezpieczenie wazne
czy to auto zabytkowe ze ma dozywotni przeglad ??
jesli nie to zerowy raczej bedzie wymagany
bo w PL tylko zabytkowe maja dozywotni
dokladne informacje najlepiej zasiegnac w wydziale komunikacji
gdzie bedziesz rejestrowac auto

payslipy to w ostatecznosci
przygotuj sobie umowy najmu mieszkania i o prace
od momentu zakupu (wczesniejsze nie beda potrzebne masz udokumentowac 6 miesiecy )
ja przedstawilem umowe o prace i umowy najmu mieszkania
z okresu kiedy auto bylo w moim posiadaniu na wyspie
nie musi byc do dnia wyjazdu (tak samo jak Ty tez juz nie pracowalem pod koniec )
sam zglaszalem auto przed uplywem roku od powrotu do kraju
wrocilem do kraju w marcu auto zjechalo w maju(myslalem ze sie sprzeda)
a zglosilem do celnego w marcu nastepnego roku (na styk chyba tydzien przed data )

jak napisales masz 12 miesiecy na przywiezienie swojego mieniado PL
od momentu kiedy deklarujesz swoj powrot
tutaj np trzeba do udokumentowac umowa o prace
albo stosownym pismem zlozonym w UC
ze tego i tego dnia wrociles do kraju na stale

wiec teoretycznie masz rok na sciagniecie swoich rzeczy do Polski
co do czasu to wejdz na strone urzwdu celnego
na ich stronie znajdziesz dokladne informacje co do okresow ile musi byc w posiadaniu itd itp

RadAg!

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za odpowiedź. Czyli generalnie UC ustala datę powrotu na podstawie mojej deklaracji/oświadczenia a nie np. jakiejś pięczątki od służb granicznych?
Auto ma dożywotni przegląd bo na wyspie Man wszystkie auta osobowe mają dożywotni przegląd, robisz raz i tyle. Do końca życia masz z głowy :)
Czy po 30 dniach nie mogę po prostu znowu kupić OC?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
ale przeglad w PL jest wazny na rok ;)
nie interesuje ich ze na wyspie Mann jest dozywotni
wiec zerowy raczej bedziesz musial zrobic

wykupienie po 30 dniach to juz temat omawiany na tym forum wiele razy
ja jestem zdania ze to naciaganie i omijanie przepisow
i tak de facto jest
od zgloszenia w UC masz 30 dni na zarejestrowanie auta w PL
i na tyle jest wazne ubezpieczenie na obce numery
po tym terminie traci waznosc
a ze polak to kombinator to omija to na wiele sposobow
ja nie bede podpowiadal jakie

RadAg!

Początkujący
Punktów
0
Chodzi mi o to żeby, jak wrócę do PL, nie płacić ubezpieczenia w Anglii, po pierwsze jest drogie, po drugie ma ograniczoną ważność bo 90 dni z czego już wykorzystałem 30 więc żeby poruszać się jakoś po kraju nad Wisłą muszę go ubezpieczyć w Polsce. Mogę to zrobić po przerejestrowaniu go na polskie tablice ale tego nie będę chciał robić dopuki nie podejmę decyzji, że zostaję na stałe. To jest oczywiście związane z pracą itp. Załóżmy, że wracam do kraju, siedzę tam 6 miesięcy, zrezygnowany wracam do UK po tym okresie (całkiem prawdopodobny scenariusz zresztą ;) ). Po co mam przerejestrowywać auto skoro nie mam pewności że zostanę na 100% (bo nie mam, ale chciałbym). Mówisz o naginaniu przepisów, nie trzeba było by ich naginać gdyby przewidywały każdą sytuację. Pytam o przegląd bo kilka osób wspominało tutaj o tym, że można ubezpieczać dopuki jest ważny MOT.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
drogi kolego
ubezpieczenie podstawowe z UK jest wazne na terenie unii do jego konca
tylko ubezpieczenie FULL ma ograniczenia
czyli tzw AC jest wazne do 90 dni za granica
tez tego sie niedawno dowiedzialem wlasnie tutaj na forum ;)
nie wiem jak to ma sie do przepisow Twojej ubezpieczalni
dostales ogolne warunki tam to napisano na bank
czyli majac oplacone ubezpieczenie na rok, przeglad na rok i podatek drogowy na rok (taki zestaw z UK)
mozna w PL spokojnie smigac
to jest jedyna w pelni legalna opcja poruszania sie w PL na zagranicznych tablicach

zakup ubezpieczenia na zagraniczne tablice jak juz pisalem jest wazny tylko 30 dni
nie wazne ze przeglad masz na rok czy na 10lat czy na zawsze
kupisz ubezpieczenie na rok owszem (ubezpieczalnia kase za to z checia wezmie)
ale po 30 dniach nie bedzie wazne (bo masz 30 dni na rejestracje w kraju)
w razie wypadku bedziesz placil z wlasnej kieszeni za szkody albo i za zycie innej osoby

poswiec chwile i przegladnij forum
bo naprawde co chwila o tym pisza

przepisow nie interesuje niezdecydowanie osoby wracajacej do kraju
sa jakie sa i wypada sie do nich zastosowac
praktycznie masz rok na podjecie decyzji czy zostajesz od powrotu do kraju
przed uplywem roku zglaszasz w UC mienie i tyle

RadAg!

Początkujący
Punktów
0
Dzięki raz jeszcze. A co do motocykli czy procedura jest podobna? Ktoś wspominał, że nie ma opłat celnych na jednoślady.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
zglosic i tak bedziesz musial
ktos juz pisal jak to wyglada z motocyklami
Ty i tak bedziesz zwolniony z oplat
co nie znaczy ze nie zaplacisz 500 przy rejestracji auta
i oplat w skarbowce za wydanie odpowiednich pisemek
tegi niestety nie da sie uniknac

sz_ym_ek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
czy zaglada ktos jeszcze na ten temat ??????

Piszecie w postach ze jest 14 dni na zgloszenie i ew oplate za sprowadzony samochod, jak UC to niby weryfikuje i co jesli termin 14 dni zostanie przekroczony

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
chyba cos pomerdales
masz napisane jak wol co robic i gdzie z czym idziesz w jakiej kolejnosci
masz 30 dni na zgloszenie do UC sprowadzenie auta
u nich trwa to kilka dni (przewaznie 2-3 dni) dostajesz kwit zwalniajacy z akcyzy
od tego momentu (od wydania zaswiadczenia z UC)
masz 14 dni na zalatwienie reszty w US (tam skladasz papiery w UC o zwolnieniu z akcyzy)
wypelniasz VAT 24 zeby dostac swistek VAT 25

na 4 stronie to opisalem dokladnie

sz_ym_ek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
sorry zgadza sie nie doczytalem
ale w takim razie ponawiam pytanie co po tych 30 dniach jesli nie zglosze, czy UC wezyfikuje jakosc od kiedy auto jest w Polsce. Moje zelastwo od prawie dwoch lat jest w Polsce, wciaz (z roznych powodow) na angielskich blachach
Jak ugrysc w takim przypadku problem zalatwienia formalnosci z UC ?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
zelastwo moze byc i 10 lat w PL
dla nich wazne jest czy jestes wlascicielem auta
czy jest zarejestrowane i oplacone w UK (czyli uzywane caly czas )
i twoja deklaracja powrotu do PL
czy to w formie pisma ktore skladasz pod paragrafami
badz tez umowa o prace w PL
musisz jakos to udowodnic
tak samo jak musisz udowodnic pobyt w UK
sam dowod rejestracyjny nie jest takim dowodem
musi byc np umowa o prace
umowy najmu mieszkania
za okres o ktory sie ubiegasz o zwolnienie i auto bylo w tym czasie juz na Ciebie zarejestrowane

jesli minely dwa lata od powrotu
nie masz zadnych papierow na ten czas potwierdzajacych pobyt
to teoretycznie nie masz juz prawa do zwolnienia z oplat

poszukaj na stronie UC jaki jest okres
bo z tego co wiem masz rok od powrotu do kraju
na zalatwienie tych formalnosci
czyli zwiezienie calego swojego mienia do kraju
nie ma obowiazku zwiezienia wszystkiego na jeden raz
moze to trwac rok
np u mnie powrot marzec
a auto dojechalo w maju
przelozylem je na spokojnie i przed uplywem roku od powrotu zglosilem do UC