KamilAR147
Początkujący
Świetny post jest tylko jedno "ale"...
Widziałem oba formularze i tak:
VAT-24 to "Wniosek o wydanie zaświadczenia potwierdzającego brak obowiązku uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu przywozu z innego państwa środka transportu"
VAT-25 to "Zaświadczenie potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług lub brak obowiązku uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu nabycia środka transportu"
Więc wyglada na to że wniosek Vat-24 składa się w celu uzyskania zaświadczenia Vat-25
poza tym znalazłem taką informację:
http://www.us.krotoszyn.pl/zasw_vat25.htm
Rozmawiałem właśnie z przedstawicielem mojego US który powiedział że opłata 160 zł jest zawsze nawet przy przesiedleńczym!
Ponieważ jest to dla Wydziału Komunikacji i zaswiadcza o uiszczeniu podatku bądź braku tego obowiązku więc w każdym przypadku jest wymagana.
Rozumiem że jak to w US wszystko zależy od urzędnika... w takim razie czy jest paragraf, który można pokazać i udowodnić im że jest inaczej?
no to mnie teraz zaskoczyles, ja dowiedzialem sie z neta o tym ze mnie obowiazuje vat 25 i place tylko 17 zl oplaty skarbowej, wiec zapytalem sie w urzedzie skarbowym i faktycznie tak bylo, i zadne 160 zl nie musialem placic. Nie wiem czy to trzeba sie wyklucac czy moze referant w twojej skarbowce nie ma wiedzy czy to bylo na ladny usmiech.
Potwierdza to tylko regule ze w polskich urzedach, kazdy urzednik ma wlasne przepisy