• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja auta w UK bez meldunku. Czy to możliwe?

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Witam. Mój pierwszy post więc postaram się zwięźle.
Chciałbym kupić anglika, zarejestrować go na siebie w Anglii, opłacić OC w Polsce (wiem że to możliwe bo sprawdzałem w ubezpieczalniach tzw. OC graniczne). Jednak czy żeby zarejestrować auto w UK muszę posiadać angielski meldunek lub coś w tym rodzaju? A jeśli byłoby to możliwe, to czy mogę przeprowadzić rejestrację nie ruszając siedzenia z Polski?

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
A coś się stanie jak podam polski adres?

** Dodano: 29-03-2010, 13:36 **
Chodzi mi raczej o to czy angielski adres to obowiązek przy rejestracji auta...

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
wysylasz do dvla wypelniony druk v62 z czekiem na Ł25 i tam musisz podac angielski adres na ktory odesla dowor rejestracyjny. w anglii nie ma meldunku ani nic podobnego. no a na polski adres dowodu Tobie nie przysla

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Rozumiem. Czyli może być to adres pod którym mieszka np. mój znajomy. On odbierze dokumenty i wyśle mi je do polski... elegancko :)

Plotuś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódzkie
Witam.

Aby nie zakładać nowego tematu odświeżę ten.

Byłbym zainteresowany kupnem "anglika" w Polsce i zarejestrowaniem go w UK bez zameldowania. I proszę teraz rozwiać moje wątpliwości ;)

1. Auto, o ile byłoby to możliwe, chciałbym kupić w Polsce. Czy pojazd może być wyrejestrowany z wysp, czy musi być jeszcze zarejestrowany abym mógł go przerejestrować na siebie ?

2. Z tego co wyczytałem to auto nie jest wyrejestrowane z wysp jeżeli posiada część 11 dokumentu V5. Mam słuszność? Czy dokument V5 jest angielskim dowodem rejestracyjnym?

3. Adres podałbym od jednego członka rodziny który mieszka w Irlandii. No właśnie. Nie w Anglii. Czy jest jakaś różnica prawna która mogłaby mi uniemożliwić rejestrację samochodu na mnie bez zameldowania ?

4. Czy musiałbym opłacać podatek TAX jeżeli użytkowałbym auto w Polsce?

5. Ubezpieczenie graniczne trzeba wykupować co miesiąc, czy można na dłuższy okres zakupić?

6. Czy muszę posiadać angielskie (irlandzkie, o ile jest różnica) ubezpieczenie jeżeli użytkowałbym auto w Polsce?

7. Ciężko załatwić przegląd na wyspach bez wizyty tam ? Czy mógłbym zrobić przegląd takiego auta np. w Niemczech?

8.Czy dałoby radę jeździć tak autem dłuższy czas ?

9. Z jakimi opłatami rocznymi/miesięcznymi/jednorazowymi wiąże się taka operacja?

Co myślicie o takim użytkowaniu anglika w Polsce? Jazda z kierownicą po prawej stronie z brytyjskimi tablicami po naszych polskich drogach. Jakie są wasze opinie na ten temat? Dużo problemu może sprawić to osobie na której adres rejestruję samochód?

Czy nie byłoby lepszym pomysłem gdybym zarejestrował tak auto w Niemczech ? Tylko czy tam też można rejestrować pojazdy bez zameldowania?

Dużo pytań, mam nadzieję że znajdą się na nie odpowiedzi. Forum przejrzałem, lekcje odrobiłem ;) Jestem nowy, więc witam wszystkich serdecznie :)

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Witaj na forum.

1. Jezeli jest wyrejestrowany to musi byc oplacona akcyza, jak nie wyrejestrowany to przerejstrowac i oplacic akcyze.
2. Tak, V5C to angielski odpowiednik dowodu rejestracyjnego a jego 11 czesc to odcinek eksportowy.
3. W UK nie ma czegos takiego jak meldunek.
4. Tak jezeli bedziesz uzywal brytyjskiego ubezpieczenia. Nie jezeli bedziesz mial polskie ubezpieczenie.
5. http://angliki.info/f38/ubezpieczenie-anglika-w-polsce-24.html
6. j/w
7. http://angliki.info/f40/przeglad-niemiecki-2169.html
8. http://angliki.info/f38/jak-dlugo-anglikiem-po-polsce-106.html
9. Jaka operacja?

A o tym jak sie jezdzi to zalezy od osoby, jedna osoba powie ze bez roznicy, inna ze w ogole nie da sie jezdzic a trzecia powie ze nawet lepiej sie jezdzi angilikiem niz europejczykiem dlatego najlepiej sprobowac samemu i rowniez samemu odpowiedziec sobie na to pytanie.

A jako bonus: http://angliki.info/f23/anglikiem-po-polskich-drogach-2866.html

Plotuś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódzkie
Dzięki misiek za odpowiedzi. ;)

AD.1. Pytanie powinno raczej brzmieć:

Auto, o ile byłoby to możliwe, chciałbym kupić w Polsce. Czy pojazd może być wyrejestrowany z wysp, czy musi być jeszcze zarejestrowany abym mógł go przerejestrować na siebie w UK?

AD.9. Miałem na myśli wszystkie opłaty związane z rejestracją auta w UK.

Czekam na opinie o tym pomyśle ;) Za dużo zachodu, czy do zdzierżenia ?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
AD.1. W obydwu przypadkach mozliwa jest rejestracja auta ale o niebo latwiej bedzie gdy auto nie bedzie wyrejestrowane.
AD.9. Nie ma zadnych oplat poza standardowymi: ubezpieczenie, przeglad, paliwo, tax (w przypadku ubezpieczenia w UK)

Czekam na opinie o tym pomyśle ;) Za dużo zachodu, czy do zdzierżenia ?
Wszystko zalezy od Ciebie, Twoich kalkulacji i uporu w dazeniu do celu.

Plotuś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódzkie
Ale za rejestrację trzeba zapłacić Ł25 i coś jeszcze , czy tylko to? Tablice zostaną takie jakie są, czy zmieniają w zależności od regionu w jakim zarejestruję? Tablice przyślą razem z dowodem rejestracyjnym? Muszę je im odsyłać?

Plotuś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódzkie
Czyli za rejestrację nic nie płacę ?

To gdzie jest haczyk? ;] Może cała procedura długo trwa? Czy w razie niepłacenia podatku drogowego trzeba gdzieś zgłosić że nie płacę, czy dopiero w UK podczas zatrzymania przez policję mogę mogą się o to upomnieć?

To wszystko wydaje się tak proste i bezproblemowe że aż trudno uwierzyć. Chyba że mam rację i się tylko wydaje ;)

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
No jak rejestrujesz w UK to nie ma zadnych haczykow ani oplat ani problemow, to nie jest Polska zeby wszystko utrudniac. Jak nie placisz podatku drogowego to musisz zglosic SORN ale mozesz go zglosic na maks 12 miesiecy, potem trzeba auto wyrejestrowac.

Plotuś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódzkie
Czyli haczykiem jest to że mogę jeździć autem tylko przez 12 miesięcy. Wyczytałem że niektórzy to i nawet po 3lata jeżdżą w Polsce Anglikami z kierownicą po prawej stronie. Jak tego dokonali? ;) W sumie myślę że mi 12miesięcy spokojnie starczy przed zmianą auta;)

Czyli krótko mówiąc można powiedzieć że można zrobić tak:

Kupuję auto w Polsce niewyrejestrowane z UK i z ważnym przeglądem. Rejestruje auto na siebie i na adres mojego kuzyna. Do niego przychodzi dowód, on odsyła go do mnie. Ja zgłaszam SORN i ubezpieczam auto w polskiej ubezpieczalni. Od tej pory martwię się tylko o przeglądy, paliwo i ubezpieczenie. To wszystko ?;)

Płacę jeszcze jakiś podatek?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Czyli haczykiem jest to że mogę jeździć autem tylko przez 12 miesięcy. Wyczytałem że niektórzy to i nawet po 3lata jeżdżą w Polsce Anglikami z kierownicą po prawej stronie. Jak tego dokonali? ;) W sumie myślę że mi 12miesięcy spokojnie starczy przed zmianą auta;)
Albo jezdzili nielegalnie albo oplacali TAX.

Od tej pory martwię się tylko o przeglądy, paliwo i ubezpieczenie. To wszystko ?;)

Płacę jeszcze jakiś podatek?
Podatek placisz codziennie za wszystko :)

Plotuś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódzkie
Albo jezdzili nielegalnie albo oplacali TAX.
Gania UK za takie postępowanie? ;)

Podatek placisz codziennie za wszystko :)
Tu masz rację, ale gdy kupuje się auto w Polsce płaci się jakiś tam podatek na którego zapłacenie jest 14dni. Ale oczywiście UK to nie Polska, więc tam pewnie nie ma czegoś takiego ;)

Inna sprawa, czy policja lub ubezpieczyciel nie będzie miał zastrzeżeń jeżeli na dowodzie rejestracyjnym będzie figurować inny adres niż na prawie jazdy, czy dowodzie osobistym?

W ogóle dyskusję tak daleko posunąłem, ale czy można rejestrować auto w UK bez obywatelstwa Brytyjskiego ? :eek:

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Ja jezdze anglikiem od grudnia 2008 po Polsce,mam dowod z adresem angielskim,a prawko z polskim i wielokrotne kontrole nie powodowaly klopotow,nie jestem tez obywatelem UK, jak ktos pyta to jestem rezydentem i to wystarczy...SORN tez nigdy nie byl zglaszany,mimo ze tax nie jest oplacony , bo nigdy przez te 2 lata w UK nie bylem i auta nie wyrejestrowalem.

Plotuś

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łódzkie
Nie boisz się Sławku że pewnego dnia ktoś z UK zainteresuje się tax'em?

Jak wygląda sprawa ubezpieczenia u Ciebie? Graniczne? Czy na rok? i jeżeli tak to u którego ubezpieczyciela ?

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Nie boisz się Sławku że pewnego dnia ktoś z UK zainteresuje się tax'em?

Jak wygląda sprawa ubezpieczenia u Ciebie? Graniczne? Czy na rok? i jeżeli tak to u którego ubezpieczyciela ?

Nie, nie boje sie...ubezpieczenie OC,AC,NW na rok w ALLIANZ.
Na potwierdzenie link do oferty auta znajdziesz w sygnaturze.

Do góry Bottom