Witam.
Aby nie zakładać nowego tematu odświeżę ten.
Byłbym zainteresowany kupnem "anglika" w Polsce i zarejestrowaniem go w UK bez zameldowania. I proszę teraz rozwiać moje wątpliwości
1. Auto, o ile byłoby to możliwe, chciałbym kupić w Polsce. Czy pojazd może być wyrejestrowany z wysp, czy musi być jeszcze zarejestrowany abym mógł go przerejestrować na siebie ?
2. Z tego co wyczytałem to auto nie jest wyrejestrowane z wysp jeżeli posiada część 11 dokumentu V5. Mam słuszność? Czy dokument V5 jest angielskim dowodem rejestracyjnym?
3. Adres podałbym od jednego członka rodziny który mieszka w Irlandii. No właśnie. Nie w Anglii. Czy jest jakaś różnica prawna która mogłaby mi uniemożliwić rejestrację samochodu na mnie bez zameldowania ?
4. Czy musiałbym opłacać podatek TAX jeżeli użytkowałbym auto w Polsce?
5. Ubezpieczenie graniczne trzeba wykupować co miesiąc, czy można na dłuższy okres zakupić?
6. Czy muszę posiadać angielskie (irlandzkie, o ile jest różnica) ubezpieczenie jeżeli użytkowałbym auto w Polsce?
7. Ciężko załatwić przegląd na wyspach bez wizyty tam ? Czy mógłbym zrobić przegląd takiego auta np. w Niemczech?
8.Czy dałoby radę jeździć tak autem dłuższy czas ?
9. Z jakimi opłatami rocznymi/miesięcznymi/jednorazowymi wiąże się taka operacja?
Co myślicie o takim użytkowaniu anglika w Polsce? Jazda z kierownicą po prawej stronie z brytyjskimi tablicami po naszych polskich drogach. Jakie są wasze opinie na ten temat? Dużo problemu może sprawić to osobie na której adres rejestruję samochód?
Czy nie byłoby lepszym pomysłem gdybym zarejestrował tak auto w Niemczech ? Tylko czy tam też można rejestrować pojazdy bez zameldowania?
Dużo pytań, mam nadzieję że znajdą się na nie odpowiedzi. Forum przejrzałem, lekcje odrobiłem

Jestem nowy, więc witam wszystkich serdecznie