• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja auta na mienie przesiedlencze

telesfor66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nie wiem czy US moze Cie scigac za brak oplaconej akcyzy, jedynie moze Cie szarpac zebys podal namiary na sprzedajacego. 6 miesiecy liczy sie od zalatwienia spraw w skarbowym.

Teraz to już nic nie rozumiem. US nie ma tu przecież nic do gadania. Samochód opuścił ich strefę cłową (jest teraz w Polsce) więc nic im do tego. Problem dotyczy PL i naszych US. Jak rozumiem sokoro 6 miesięcy musi upłynąć od chwili importu, to jeżeli nie zostanie to zachowane to polski skarbowy może zarządać zapłaty cła i akcyzy. Powinien tego zarządać od sprzedającego, ale gdzieś kiedyś słyszałem że jeżeli nieściągalne to jest od sprzedającego to państwo ma prawo to ściągnąć od kupującego. Czy to prawda ?

telesfor66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
a nie lepiej jak napiszesz umowe z 2 mc wyprzedzeniem?

To jest ryzykowane. Tak można robić wewnątrz rodziny ale z obcym to spore ryzyko. Umowa do przodu nie ma moce prawnej i facet może (gdy jestnieuczciwy) zgłosić kradzież. Nawet gdyby zgłosił takie coś doprokuratiru (gdzie sam jest współwinnym) sprawi, że ma sznase unikną kary, umowa nie ma szans się wtenczas uprawomocnić, a kara może spaść na mnie.

---------- Dodano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Z przeprowadzonego w dniu dzisiejszym dochodzenia wynika:

a) że sprzedający musi używać 12 miesięcy samochód w Polsce
b) sprzedając wczesniej tworzy dług celny który powinien uiścić. Dopuki tego nie zapłąci to nikt mi nie zarejestruje samochodu. Jednak dług nie jest dziedziczny i nie przechodzi na mnie, ale może mnie zablokować (zwłaszcza jakbym wpłącił uprzednio całość kwoty sprzedającemu).

Jeżeli ktoś ma jakąś inną widzę w tym zakresie to proszę o informacje.

rkostrzewa

Nowy
Punktów
0
Miasto
uk
Rejestracja "anglika" na mienie przesiedlencze

Witam, a co z rejestracja anglika na mienie przesiedlencze?
Jestem a UK 6 lat i chce wrocic do Polski. Mam 2 auta z kierownica po prawej stronie. Czy beda mi robic problemy z zarejestrowaniem moich samochodow?

telesfor66

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam, a co z rejestracja anglika na mienie przesiedlencze?
Jestem a UK 6 lat i chce wrocic do Polski. Mam 2 auta z kierownica po prawej stronie. Czy beda mi robic problemy z zarejestrowaniem moich samochodow?
Z tego co słyszałem w TV ta sprawa jest właśnie na wokandzie i mają być wzniesione wszelkie ograniczenia w rejestracji prawostronnych kierownic na kontynencie (w tym w Polsce).
Praktyka pokazuje, że to się da zrobić nawet i teraz bo takie samochody spotykam od czasu do czasu jednak nie znam szczegulów ani haczyków takich rejestracji.

---------- Dodano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Z zebranych informacji z US wynika (Status Quo 2011). Jeżeli sprzedaż samochodu nastapi przez upływem 12 miesięcy od rejestracji w PL to powstaje dług celny ktory sprzedający musi uregulować. Kupujący do tego czasu nie uzyska rejestracji (a więc będzie jeździł na dowodzie tymczasowym, ktory może być przedłużony 1 max 2 razy o kolejne 2 tygodnie). Jęzeli sprzedający "wyparuje" i ściągalność podaku i akcyzy nie będzie możliwa to samochód pozostaje "zawieszony w próżni". Oznacza to, że chociaż opłaty nie cedują się na kupującego, to jest on w sytuacji bez wyjścia tzn. jeżeli nie zapłąci za sprzedającego to nie otrzyma rejestracji tego co legalnie kupił.

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
Witam.Czy jest jakaś opłata akcyzowa jeżeli sprowadze auto z irlandi na mienie przesiedlencze ??

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
witam
co do rejestracji na mienie przesiedlencze to zapytajcie w swoim urz celnym, ja do swojego dzwonilem pytac jak to sie robi i padlo 1 proste pytanie do mnie " a zglosil pan wyjazd z PL w swoim urzedzie gminy?" bo jest taki przepis (podobno),ze przed opuszczeniem terenu kraju na dluzej czy stale trzeba to zglosic i oni tego zgloszenia wymagaja przy rejestracji na mienie...
popytajcie w waszych UC jestem ciekaw co powiedza

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
pierdoly ostatnio od mojego klienta chcieli ubezpieczenie auta (tylko po co ???)

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Jaro po to żeby potwierdzić czy go używałeś czy nie.... taki mnie powiedzieli w urzędzie że będą chcieli ode mnie jakieś dowody czy ja to auto rzeczywiście użytkowałem czy nie. Chodzi o to i to mi szybko koleś wyjaśnił że to że V5 jest na mnie nie znaczy że ja to auto użytkowałem. I tyle... ale jak przyszło co do czego to nie sprawzali nic

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
Witam.A czy samochód sprowadzony na mienie przesiedlencze można wypożyczyć np koledze albo komuś z rodziny ??

Mariusz5394

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Nysa
A jezeli nawet pozyczy sie to jak będa o tym wiedzieć urzędy,czy w dowodzie rejestracyjnym widnieje jakaś informacja że auto jest przywiezione na mienie przesiedlencze ??

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
autem może jeździć każdy ale nie możesz spisać umowy użyczenia czy używać go w wypożyczalni samochodów

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
Witam odgrzeję , mam ojca który jest od 10 lat w anglii mieszka w hotelu , wypłaty dostaję od właściciela itd , jest na samozatrudnieniu , kupiliśmy auto ponad pól roku temu , przywiozłem do polski chciał bym zarejstrowac na mienie co do tego jest potrzbne ( właścicielem auta w v5 jest ojciec ) czy dam radę zalatwić bez niego to ?

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Witam, możesz ale do każdej "czynności" urzędowej potrzebujesz upoważnienie od ojca.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
zarejestrujesz na ojca ale tylko gdy on zdecyduje się "zjechać" bo nie dość że udowadniasz że tam byłeś to jeszcze musisz udowodnić że zjechałeś, ja tak miałem.

Do góry Bottom