• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Dlaczego my polacy wiecznie mamy problem i stwarzamy kłótnie mi,edzy sobą. Jak ktoś chce niech handluje remontuje łata i sprzedaje co chce nawet taczki mam to w du..e ja chcę tylko zarejestrować mojego angliczka bo tak chce jestem wolny i mogę jeżdzić czym chce z lewej prawej mam to w du..e politycy nic nie robią a wy się wykłócacie a oni się śmieją z was bo najlepiej się rządzi skłóconym społeczeństwem jak zainteresowani rejestracją anglików chcą to mam propozycje już nie długo będę miał sprawew NSA w W-wie o kasacje decyzji ministra infrastruktury w sprawie rejestracji mojego angliczka i wszystkich zainteresowanych chcę zaprosić na hepening przed gmachem sądu w w_wie może nawet z udziałem mediów zaproszę tylko tych którzy na prawdę chcą zarejestrować swojego angliczka a wszyscy pozostali czyli przeciwnicy niech w ty nie przeszkadzają i nie komentują ,

Proszę wszystkich zainteresowanych łamaniem prawa przez polskę w przypadku rejestracji angliczków o wypowiedzi czy to akceptujecie ilu nas będzie to nie ważne ważne żeby pokazać swoje niezadowolenie w traktowaniu nas przez niby demokratyczne państwo pozdrawiam " angliczki całej polski łączcie się "

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
Przepraszam ze wspomnialem w tym temacie na temat polskich handlarzy i firm przekladajacych nie wiedzialem ze wywola to taka riposte, tak samo jak Ty divorski ja tez pragne zarejestrowac swojego angliczka i jest nim Vento 1.9 TDI kupione za 200 funtow, oczywiscie ze stac mnie na wiele innych ale walcze o sprawiedliwosc jak Ty i podpisuje sie pod tym co piszesz pozdro

p.s. dodam ze nie mam mozliwosci tak jak Ty pisac pisma w PL bo temat sledze z zagranicy oczywiscie aktywnie sledze i probuje pomoc ale to za malo wiec licze na takich ja Ty :)

luk1401

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Po 22 września robimy tak:

1. Jedziemy autem RHD do stacji diagnostycznej na odczyt numerów, to się chyba "opisówka" nazywa i kosztuje 60zł
2. Tłumaczymy V5C, MOT i z odczytem udajemy się opłacić akcyzę
3. Załatwiamy skarbówkę
4. Idziemy rejestrować autko, nadal RHD, ale kogo to obchodzi bo nigdzie to nie jest napisane. MOT nam muszą uznać, odczyt jest potrzebny, bo angielski dowód nie ma wszystkich danych potrzebnych w PL do rejestracji
5. Wykupujemy OC np w AXA bez problemu na RHD

Mamy dużo czasu na przekładkę, aż do końca MOT.

markusław

Nowy
Punktów
0
Miasto
Południe
Jestem istotnie zainteresowany tematem. Otóż sam posiadam anglika i chciałbym go zarejestrować. Chciałbym skorzystać z praw, jakie mają Europejczycy w swoich krajach. Jestem przywiązany do swojego autka, wiem, że to tylko rzecz, ale jakoś tak co moje to moje. Auto posiadam już dwa lata. Od czterech miesięcy jeżdżę po Polsce na angielskich blachach i na angielskim ubezpieczeniu. MOT mam do sierpnia 2010, ubezpieczenie właśnie na dniach muszę przedłużyć i to zrobię, póki nie będę mógł przerejestrować swojego auta. Przeróbki nie chcę robić, bo najpewniej za jakiś czas pojadę na Wyspy z powrotem. Poza tym jakoś niepewnie czułbym się w przerobionym samochodzie, a poza tym nie dałbym skrzywdzić tak cztery moje kółka, do których jestem przywiązany.

Czytając cały wątek, odnoszę dziwne wrażenie poniżenia własnej godności. Dlaczego sztucznie ktoś nakłada na mnie takie nieuzasadnione w Europie ograniczenia? Skoro jesteśmy w Europie, gdzie wszyscy obywatele mają zagwarantowane podobne prawa, to dlaczego nie mogę zrobić tego samego co Niemiec, Czech, czy Francuz? Tak sobie pomyślałem, że jak się wkrótce nic w tej materii nie zmieni, to z miłą chęcią dołączę do osób, które ciągle starają się załatwić rejestrację monitorując wszelkie odmowy i prosząc o uzasadnienia swoich decyzji. Tak sobie myślę, że to uczucie poniżenia mogłoby być obficie opłacone dzięki odpowiednim europejskim organom, jeżeli tylko polskie urzędy nie wywiążą się z prawa europejskiego. Bardziej jestem w sumie tym zyskiem zainteresowany, bo takie odszkodowanie w sumie by się mi przydało. Takie czasy, każdy patrzy na swój własny zysk. Każdy korzysta z okazji więc czemu i ja nie miałbym? Poza tym dla zasady.

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
KZ1 napisał:
rmboss napisał:
w poniedziałek jade na przegląd moim prywatnym autem (nieprzełożonym) i dostane polski przegląd na rok z adnotacją "auto sprawne technicznie, dopuszczone do ruchu, jednakże nie można auta zarejestrować"

pozdrawiam

Cos mi sie nie wydaje zebys cos takiego otrzymal, kolega walczy z przegladem polskiego auta z nie fabrycznymi lampami (takie tiuningowe) oczywiscie z homologacja a Ci debile odmawiaja mu i mowia ze maja ta homologacje wiadomo gdzie ;)

grafit.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice/Londyn
www.myspace.com
Chwilę trwało zanim przebrnąłem przez gąszcz waszych wypowiedzi i z przykrością muszę stwierdzić, że może 5 postów coś do tematu wnosi. Ten również niestety będzie OT.

Ja również jestem zainteresowany tematem!
Sam zjeżdżam do PL-u za 2 tyg i będę musiał się zmierzyć z rzeczywistością.
Szkoda, że takie 'Mynistry' nie uczęszczają na tego typu fora, bo mogli by się wiele nauczyć i wywnioskować co ludzi boli i jak im pomóc.
Tylko, że do takich urzędników jeszcze nam daleko.....................................................ci obecni ledwie meJla potrafią przeczytać :p
Jak widać 'my' mamy więcej pomysłów i rozwiązań w naszych głowach niż niejeden urzędnik.

Fajnie byłoby gdyby pozwolili 'nam' (emigrantom) rejestrować nasze pojazdy bez pytania.
Bazując na tym, że spędziliśmy tam 2/3/5/10 lat a nie 3 dni + podróż lawetą i szybki zysk.
Przydałoby nam się takie 'wyjątkowe prawo', co nie?

bania

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Jelenia G
Jak możliwość rejestracji angoli stanie sie faktem ceny i handlarzy pojdą pięknie w górę a co do wyprzedzania kamerka i wyświetlacz 200zł ... nie zalatwia problemu ale pomaga

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
KZ1 napisał:
a w sprawie tematu - już się zmienia powoli na stacjach diagnostycznych, w poniedziałek jade na przegląd moim prywatnym autem (nieprzełożonym) i dostane polski przegląd na rok z adnotacją "auto sprawne technicznie, dopuszczone do ruchu, jednakże nie można auta zarejestrować"

pozdrawiam

A po co Ci to?

adamek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
londyn
nic sie niezmienia

:-( :-( :-( :-(
czekamy i czekamy
narazie nic sie w naszym prawie niezmienilo

w poniedzialek lece do polski ..
i jak zawsze pierwsze kroki skieruje juz do mojego ulubionego wydzialu komunikacjii do kierownika tejze placowki ,by zadac proste pytanie.
dziendobry panie janku i jak tam cos sie zmienilo?
a poniewaz kierownik zna mnie juz osd dawna napewno odpowie
niestety nic niemoge dla pana zrobic

i my bedziemy tu nadal lali wode i opowiadali sobie zarciki czy gdybali czy ceny spadna czu pojda do gory na autka po zmianie przepisow.

ja mam to w dupie jak przyjmie to nasz polski rynek
i kto na tym zarobi najbardziej
jestesmy w unii mamy unijne prawo
i do tego sie stosujmy

WIEC CZEKAM CIERPLIWIE JAK WIELU Z W :krzeslo: AS.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
luk1401 napisał:
Po 22 września robimy tak:

1. Jedziemy autem RHD do stacji diagnostycznej na odczyt numerów, to się chyba "opisówka" nazywa i kosztuje 60zł
2. Tłumaczymy V5C, MOT i z odczytem udajemy się opłacić akcyzę
3. Załatwiamy skarbówkę
4. Idziemy rejestrować autko, nadal RHD, ale kogo to obchodzi bo nigdzie to nie jest napisane. MOT nam muszą uznać, odczyt jest potrzebny, bo angielski dowód nie ma wszystkich danych potrzebnych w PL do rejestracji
5. Wykupujemy OC np w AXA bez problemu na RHD

Mamy dużo czasu na przekładkę, aż do końca MOT.

A ja mam gdzieś przekładkę nie będę sobie świadomie niszczył samochodu i doczekam się że dyskryminacja w sprawie rejestracji angliczków dojdzie do skutku już nie długo a już pytałem kilku od przekładek o warunki gwarancyjne po przekładce i do dziś mi nie odpowiedzieli zrobie przekładke i potem się na mnie wypną nigdy wolę jeżdzić bez przeglądu i czekać na rejestracje mojego angliczka bo w razie czego zawsze mam podkładkę że chcę zarejestrować tylko rząd mi nie pozwala dyskryminując mnie i ograniczając moje swobody obywatelskie.Ludzie zrozumcie że nie chodzi o to czy rejestrować angliki czy nie chodzi o mozliwość rejestracji komuś pasuje zrobić przekładkę a komuś pasuje jeżdżić angliczkiem i go zarejestrować jest 21 wiek i taka ciemnota polityczna wstyd.

** Dodano: 02-12-2009, 11:20 **
Wszyscy zainteresowani rejestracją angliczków jak tylko dostane termin rozprawy kasacyjnej w NSA to wszystkich zapraszam na heppening przed sądem w W-wie z udziałem mediów precz z dyskryminacją precz z ułomnym prawem choć nie ma kategorycznego zakazu rejestracji angliczków to tylko zależy od łaski ministra infrastruktury i najwyższy czas z tym skończyć

Apel do wszystkich przeciwników rejestracji naszych samochodów RHD jest 21-wiek i czas skończyć z ciemnotą i niezrozumieniem piszę do was wasze opinie na temat jazdy tym rodzajem pojazdu są śmieszne i ich podtekst jakiejś zazdrości i nienawiści stawia was na bardzo niskim poziomie w europie wyjdżcie już z komuny i otwórzcie oczy świat się zmienia a wy stoicie w miejscu gdzieś 20-lat wstecz demokracja polega na tym że ja muszę mieć mieć możliwość zarejestrować swoje auto a inny obywatel ma możliwość zrobić przekładkę bo nie czuje się dobrze po prawej i to wszystko proste i nie skomplikowane (zależy dla kogo) a od wypadków i kolizji jest ubezpieczyciel policja i sąd.Czy to tak trudno zrozumieć???????? :zdrowie: Tyle pojazdów codziennie ma kolizje że aż głowa boli :ke:
Kolizje i wypadki będą zawsze ale ja myślę i doświadczyłem tego że jadąc moim RHD do Zakopanego z szybkością bezpieczną uratowałem od kolizji lu wypadku młodego kierowcę w Golfie pewnie od taty który świrował i chciał się popisywać jadąc z jakąś laską.Jest to przykład na to jak można bezpiecznie podróżować każdym rodzajem pojazdu nawet walcem tylko trzeba uruchomić wyobrażnie i zrozumieć tych co chcą zarejestrować RHD.Nie zgadzam się z przeciwnikami rejestracji RHD ponieważ ja chcę zarejestrować swojego angliczka i wrócić na wyspy nie będę wam "przeszkadzał" na drodze pozdrawiam i nie dyskryminuje was za takie myślenie :zdrowie:

** Dodano: 02-12-2009, 11:21 **
Standerus dzięki za poparcie więcej takich jak ty i ja to może się zmieni tok myślenia polityków posłow etc.Pozdrawiam :t3:

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jako ciekawostke zamiescilem tresc decyzji KE oraz odpowiedz sekretarza stanu w Ministerstwie Infrastruktury w sprawie umożliwienia polskim obywatelom dokonania rejestracji na terytorium Polski pochodzących z Wielkiej Brytanii pojazdów przystosowanych do ruchu lewostronnego w tym temacie:
http://forum.angliki.info/komisja-europejska-upomina-polske-vt1595.htm

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
nie wydaje mi sie, na wyspach mozna rejestrowac LHD i RHD sa drozsze a LHD nikt nie chce i sa tanie, w PL tez tak bedzie, chwilowe zachlysniecie a pozniej dalej przekladki bo malo kto w ruchu prawostronnym bedzie chcial jezdzic RHD ;)

Do góry Bottom