• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Trzymajmy za Pana Grzesia może jak wygra to da nam znać czekam z utęsknieniem na pozytywną odpowiedż.Właściciele angliczków łączcie się.

mike_0

Nowy
Punktów
0
Miasto
UK
Witam przsledzilem caly temat i z tego co widze nikomu sie nie udalo zarejestrowac w Polsce "Anglika". Jestem kolejnym zwolennikiem Anglikow od 2.5 roku juz jezdze Angolem powiem nawet ze przyzwyczailem sie do tego stopnia ze nawet wygodniej mi sie jezdzi siedzac w samochodzie po prawej stronie, moze dlatego ze jestem lewo reczny :). Z wyprzedzaniem to jest wlasnie tak jak tutaj pisali, spiesz sie powoli, osobowy samochod dosc latwo jest wyprzedzic bo czesto wszystko widac gorzej wiadomo z ciezarowka ale zawsze znajdzie sie okazja zeby bezpiecznie wyprzedzic. Lubie moj samochod i bardzo sie do niego przyzwyczailem, od jakiegos czasu "kombinuje" co zrobic zeby go zarejestrowac w tym kraju pelnym absurdow. Zastanawialem sie nad podjeciem pracy jako listonosz wtedy samochod byl by mi bardzo przydatny w pracy, albo zeby otworzyc firme kurierska, i zarejestrowac jako pojazd specjalny uzyteczny przy pracy skoro sie rejestruje smieciarki itp... Ciekawy jestem czy ktos czegos takiego probowal. Z tego co widze sprawa Grzegorza Dorobka juz sie ciagnie ponad rok sam ma ochote po walczyc o to by zarejestrowac moj samochod. W poniedzialek wybiore sie do mojego WK.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Cieszę się że następny rozsądny napisał masz taki sam tok myślenia niż ja.Masz racje że nie ma się gdzie śpieszyć autkiem zawsze zdążysz i bezpiecznie ja też już od 4-rech lat jeżdżę angliczkiem i nie narzekam chciałbym wykorzystać to autko do końca to jest kilkanaście lat.Kupiłem go od mojego menagera i jest to oprócz mienia przesiedleńczego pamiątka cudownie spędzonych 5-ciu lat w Anglii.Ale polskie władze mają to w dupie że to jest twoja własność władza ministerstwo infrastruktury w szczególności to tępa nie myśląca o obywatelu instytucja która potrafi tylko gnębić i poniżać obywatela jest gorzej niż za komuny tylko myślą o swoich interesach i jak :cenzura: polaka z kasy.Wszyscy politycy to bydło które myśli tylko o sobie i swoich krewnych.Nie wiem czy doczekamy się prawa polegającego na logicznym myśleniu.Ja już doszedłem do Naczelnego sądu administracyjnego w sprawie mojego angliczka.W tym tygodniu wysyłam sprawe kasacyjną na decyzję ministra infrastruktury nie wiem jaki będzie rezultat jeżeli pozytywny to wszystkim ogłosze tą informacje a jak nie to zostaje mi tylko trybunał europejski.Wracając do nie logicznego myślenia naszej władzy to mam podstawy żeby tak sądzić.Premier w zeszłym roku namawiał nas do powrotu z wysp do polski i co z tego jak w moim przypadku od roku nie spotkało mnie tu nic dobrego z miesiąca na miesiąc czekam na decyzje jak nie od ministra to z sądu i gówno z tego ale się nie poddaje i będę walczył do końca.Władza nawet nie potrafi pomyśleć że chciałbym opóścić ten kraj ale nie mogę się ruszyć moim autkiem bo nie mam rejestracji jestem ubezwłasnowolniony we własnym kraju i uni europejskiej i nie mogę używać mojej własności to skandal niby od 20-stu lat mamy demokracje a w przepisach mamy prawny burdel na razie tyle wiem że są samochody zarejestrowane z RHD ale ich właściciele nie pomogą ci bo już dostali zgodę i mają w dupie innych tacy są polacy.Jedną odpowiedż od ministra dostałem że nia da mi zezwolenia bo już za dużo w ty roku dał pozwoleń na rejestracje anbgliczków to następny skandal są w polsce wybrańcy ale oni ci nie pomogą.Zacznij pisać do urzędów albo nie wracaj do tego syfu prawnego.

** Komentarz dodany przez: Auto-Mis: 11-10-2009, 11:42 **
wulgaryzmy

Gumi$

Bywalec
Punktów
1
Miasto
kuj-pom
siedząc trochę na Allegro znalazłem pewien samochód i właściciel miał w opisie cyt. "AUTO POSIADA POLSKI PRZEGLĄD
Autem można legalnie jezdzić po Polsce i bez problemu zarejstrować je z kierownicą po prawej stronie!" troche mnie to zainteresowało dlatego poruszam też tą sprawę. Co o tym Sądzicie?

Pieciu81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
To by było to o co "nam" chodzi, ja osobiscie przestałem wierzyc w takie rewelacje.

Tak z innej beczki czy to nie jest sprzeczność ze anglikiem mozna sie poruszac po polsce a nie mozna go zarejestrowac?

A moze zamiast protestowac przed wydzialem komunikacji w stolycy zrzucimy sie na łapówke dla ministra transportu i nam pozwoli zarejestrowac nasze auta, przeciez to napewno spoko koleś..mordo ty moja :) a jak zaczniemy protestowac to nas ostrzelaja albo spałują i po co to nam? Ja osobiście skłaniał bym sie w strone łapówki i jestem w stanie ufundowac pierwszą cegiełkę w wysokości 1 zł.
:dobranoc:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
ja wczoraj wieczorem zarejestrowałem Mercedesa SL 500 anglika urzad celny zwolnił mnie z akcyzy,skarbowy i ekologiczny też niewieli grosza jeszcze W.K dał mi gratis tablice z moim imieniem,i wszystko było cacy tylko kurde budzik rano zadzwonił no...... :cenzura:

mike_0

Nowy
Punktów
0
Miasto
UK
Dzisiaj odwiedzilem swoj WK, mila, mloda pani grzecznie mi wytlumaczyla ze u nich niestety samochodu nie zarejestruje jesli nie zrobie przekladki. Grzecznie zapytalem tylko o wszystkie potrzebne mi dokumenty oraz dodalem ze mimo wszystko sie zglosze o pisemna odmowe z uzasadnieniem. Pani dodala, ze jesli diagnosta zrobi przeglad to ona nie bedzie mi robila problemow, w stacji diagnostycznej jeszcze nie bylem ale jak i przed wycieczka do WK spodziewalem sie odmownej decyzji, tak samo teraz wiem ze bedzie problem z przeglem. Mimo wszystko musze po zbierac wszystkie potrzebne mi dokumenty. Jako ze to jest moj samochod to pani mnie uswiadomila ze musze to zglosic jako mienie przesiedleńcze, jeszcze dokladnie nie wiem o co z tym chodzi ale jutro sie dowiem zadzwonie do urzedu celnego i niech mi tlumacza (mile panie ;) )
Pani z WK jeszcze sie usmiechnela i powiedziala ze to jest niebezpieczne tak jezdzic z kierownica po prawej stronie, po czym odpowiedzialem, ze nie do konca ale przede wszystkim trzeba sie starac dla zasady. Skoro wszedzie mozna tylko nie u nas. Mysle jesli wiecej osob zacznie sie starac to w koncu ktos sie tym zainteresuje, ale to tylko takie moje przypuszczenia...

wojtas_60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wyszków
Dzisiaj na portalu "Interia pl"ukazał sie artykuł następujacej tresci:Wczorajszy wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (orzekł, że nasze przepisy naruszają prawo swobodnego przepływu towarów) zmusił nasz parlament do zmiany prawa. Zdecydowano, że jeśli pojazd sprowadzony z Unii Europejskiej (a także Szwajcarii, Islandii, Liechtensteinu i Norwegii) ma ważny przegląd, nie podlega już w Polsce badaniu dopuszczającemu do ruchu.Cz to na ten wyrok czekali wszyscy posiadający auta z kierą po prawej stronie,i co on ewentualnie onacza.

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl

standerus

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witaj
Musisz się zgłosić do Urzędu Celnego i uzyskać zwolnienie z Akcyzy, bez problemu je dostaniesz jeśli udowodnisz że masz auto ponad 6mcy i byłeś ponad rok za granicą. Później do US uzyskasz zwolnienie z VAT24, od ręki. Będą chcieli od Ciebie tłumaczonych papierów - bezprawnie, mają przyjąć ksero oryginałów (dowód rejestracyjny i przegląd z kraju pochodzenia) i znaczek opłaty skarbowej za 17pln, plus podyktują ci wniosek o zwolnienie z podatku. Teraz idziesz na przegląd. Dostajesz odmowny i dwie drogi - z tym przeglądem wniosek do ministerstwa infrastruktury i do SKO, powołujesz się na to co jest wcześniej w wątku. Od ministra decyzja odmowna, z SKO to zależy jak pójdzie. Do ministra i SKO masz prawo się odwołać. Po negatywnym wyniku odwołania masz otwartą drogę do WSA, stamtąd do NSA, stamta do ETS, ale to Divorski ci najlepiej opowie...

Jacekn8

Gaduła
Punktów
0
Miasto
tarnów
To chyba nie jest to, bo nawet gdy zarejestrujemy angola z angielskim przeglądem to następnego w PL już nie przejdzie.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Ja już w tym tygodniu wysyłam do NSA kasacje ministra ale znając logiczne myślenie sądów i innych instytucji które uważają że auto pospawane i pozakręcane w połowie żeby tylko kółko było po lewej jest lepszy niż seryjnie produkowany oryginał to wątpie żeby sąd podważył ministerstwo może jakiś sędzia będzie z PISU i mi się uda bo PO się sypie.Pozdrawiam wszystkich trwających właśnie dla zasady jak to ładnie napisał nasz kolega.Zwolennicy angliczków łączcie się.Tak przy okazji to jeśli to prawda z Panem Dorobkiem to on już chyba wie jaka jest decyzja trybunału?

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
A tak poza ty to i tak używam mojego prawuska codziennie i mam ich w d...e.Będę się martwił jak będę wyjeżdżał do UK.

wojtas_60

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wyszków
Auto-mis- sory nie doczytałem wskazanego linka.Teraz jestem już po jego lekturze,czyli dalej jest po staremu.Cóż trzeba czekac!
pozdrawiam

filippo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łobez (ZLO)
Kolejne auto zarejestrowane.
Rozmawiałem z właścicielem - powiedział że zarejestrowali po rozmowie z szefem wydziału komunikacji który powołał się na jakiś przepis o tym że auta powyżej 25 lat nie muszą być przerabiane. Wiedziałem wcześniej że można jeśli się rejestruje w Polsce takie auta ale pod warunkiem że od razu jako pojazdy zabytkowe czyli na tzw. "żółte blachy" a tu zarejestrowali na normalne.
Mercedes W123 Long

kargoolek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rumia
hej divorski. Fajnie że opisujesz wszystko na bieżąco. Ja jestem dopiero na etapie pisania odwołania do SKO ale chyba też napiszę petycję do MI.

Wiadomo coś o panu Dorobku? Bo nigdzie nie mogę nic znaleźć, tylko info że sprawa będzie rozpatrywana przez KE.

ffej50

Nowy
Punktów
0
Miasto
lubelskie
Źródło ONET.PL

Komisja Europejska (KE) upomniała Polskę za odmowę rejestracji aut z kierownicą po prawej stronie produkowanych z myślą o ruchu lewostronnym, twierdząc, że jest to łamanie unijnego prawodawstwa i żądając zmiany przepisów.

KE jest zdania, że Polska łamie unijną dyrektywę o homologacji typów układów kierowniczych z 1970 r., dyrektywę ramową o homologacji pojazdów silnikowych z 2007 r. a nade wszystko art. 28 unijnego traktatu gwarantujący swobodę przepływu towarów na wspólnym unijnym rynku.

Do tego - uważa KE - sprowadza się polski wymóg, by przed rejestracją pojazdu w Polsce przełożyć koło kierownicy na lewą stronę. Nie ma ku temu powodów, skoro - argumentuje KE - tego rodzaju samochody z powodzeniem są rejestrowane i jeżdżą w innych krajach UE, nie tylko Wielkiej Brytanii.

KE zajęła się sprawą na wniosek mieszkańca Kielc, który bezskutecznie próbował zarejestrować w Polsce samochód z kierownicą po prawej stronie. Po odmowie władz, poskarżył się do Brukseli. W odpowiedzi KE napisała mu o prowadzonym przeciwko Polsce postępowaniu i "wezwaniu Polski do usunięcia uchybienia". Jeśli KE uzna reakcję polskich władz za niewystarczającą, może skierować sprawę do unijnego Trybunału Sprawiedliwości w Luksemburgu.

standerus

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
filippo napisał:
Kolejne auto zarejestrowane.
Rozmawiałem z właścicielem - powiedział że zarejestrowali po rozmowie z szefem wydziału komunikacji który powołał się na jakiś przepis o tym że auta powyżej 25 lat nie muszą być przerabiane. Wiedziałem wcześniej że można jeśli się rejestruje w Polsce takie auta ale pod warunkiem że od razu jako pojazdy zabytkowe czyli na tzw. "żółte blachy" a tu zarejestrowali na normalne.
Mercedes W123 Long

Niewielki news, od dawna wiadomo że jako zabytek zarejestrujesz bez przekładki... ttylko jeździj 25+ latkiem...

Do góry Bottom