• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
wprowadza w błąd masz racje ale zacytuje tu Ferdka K. " są takie rzeczy na ziemi co sie nawet fizjooloogom nie sniły :tudu:

niuniek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Konin
To jakaś bzdura - jeździc anglikiem z kierą po prawej mozna, ale rejestrowac juz nie?
Jesli nie ma fizycznej mozliwosci zrobienia przekładki to panstwo nie pozowli mi zarejestrowac pojazdu? Co za głupota.
W takim razie zarejestruję za granica i tam będę płacił podatki. Zreszta jaki to ma sens, skoro anglików z kierą po prawej w Polsce pełno.

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
To jakaś bzdura - jeździc anglikiem z kierą po prawej mozna, ale rejestrowac juz nie?

jezdzic mozesz do woli w PL pod warunkiem ze jest zarejestrowany za granica ;) i oczywiscie ma wazne ubezpieczenie ktore pokrywa nieograniczona jazde poza krajem rejestracji i ma wazne badania techniczne.

---------- Dodano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Jesli nie ma fizycznej mozliwosci zrobienia przekładki to panstwo nie pozowli mi zarejestrowac pojazdu? Co za głupota.

Witaj w Polsce i glosuj na sensowne partie a nie debili co utrudniaja zycie nam polakom we wlasnym kraju.

W takim razie zarejestruję za granica i tam będę płacił podatki. Zreszta jaki to ma sens, skoro anglików z kierą po prawej w Polsce pełno.

wielu z nasz mieszka za granica bo glupoty polskich politykow ma dosyc ;) Anglikow pelno ale wlodarze panstwa tego nie widza, maja klapki na oczach i oczy szeroko zamkniete ;) I nic sie nie zmienia.

beny7316

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
hej

Ludzie , skoro nie mozna rejstrowac anglikow to jezdzijcie bez rejstracji :)Policja juz dzisiaj jes bardziej przychykna jezeli oczywiscie masz oc.Ja przepisuje raz w miesiacu umowe kupna i jezdrze dalej.Oc mam zaplacone w Alianz i nie bylo z tym wiekszego problemu.A co do polskiego przegladu angola to okazuje sie ze jest to prawda.Upowaznia on do poruszania sie po naszym madrym kraju ale nie mozna na nim rejstrowac auta.

Kruczon

Użytkownik zbanowany
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Podobno sąd NSA inaczej widzi problem rejestracji anglików
Na favore.pl znalazłem wątek

http://www.favore.pl/forum/samochod...ka-z-kierownica-po-prawej-stronie,1812,0.html

a tam coś takiego
"Polecam tekst z Rzeczy z 29 lipca 2011

Auta z kierownicą po prawej stronie na drogach
Przed odmową rejestracji samochodu trzeba wziąć pod uwagę wszystkie okoliczności uznał NSA - sygnatura akt I OSK 1336/10
Tu chodziło, że nie chciano zarejestrować śmieciarki z kierownicą po prawej. Powód? takie samochody to zagrożenie na drodze. NSA był jednak innego zdania."

Może to jakiś przełom bo rejestracja anglików to chyba zależna jest od humoru urzędnika w danym dniu.

skipper

Nowy
Punktów
0
Miasto
WROCŁAW
Podobno sąd NSA inaczej widzi problem rejestracji anglików
Na favore.pl znalazłem wątek

http://www.favore.pl/forum/samochod...ka-z-kierownica-po-prawej-stronie,1812,0.html

a tam coś takiego
"Polecam tekst z Rzeczy z 29 lipca 2011

Auta z kierownicą po prawej stronie na drogach
Przed odmową rejestracji samochodu trzeba wziąć pod uwagę wszystkie okoliczności uznał NSA - sygnatura akt I OSK 1336/10
Tu chodziło, że nie chciano zarejestrować śmieciarki z kierownicą po prawej. Powód? takie samochody to zagrożenie na drodze. NSA był jednak innego zdania."

Może to jakiś przełom bo rejestracja anglików to chyba zależna jest od humoru urzędnika w danym dniu.

Witam :) ja oglądam od niedawna program na Discovery " Fani czterech kółek " jest to program Angielski. I oni zanim rejestrują auto które ma kierownice LHD zmieniają w nim lampy żeby świeciły na ich strone i wycieraczki. i sprawa załatwiona.

mrafalsky

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
nie do konca tak jest, kazda stacja moze zrobic przegląd RHD z tym ze nie jest to przeglad zerowy a zaswiadczenie o spełnieniu wymagan technicznych art 66 ustawy, czyli tzw. badanie dodatkowe, zw. tez potwierdzeniem typu, wymagane kiedys przez izby celne jesli sprzedaż miała miejsce przed ostatecznym zarejestrowaniem pojazdu, ( oddawali nawet zawyżona akcyze :) poniewaz wyliczali od kwoty na umowie sprzedaży )

Dokładnie tak jest kolega ma racje

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
Witam :) ja oglądam od niedawna program na Discovery " Fani czterech kółek " jest to program Angielski. I oni zanim rejestrują auto które ma kierownice LHD zmieniają w nim lampy żeby świeciły na ich strone i wycieraczki. i sprawa załatwiona.

Lampy tak, ale wycieraczki ?!! po jaka cholere przeciez pozycja kierowcy sie nie zmienia .

sabinka

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Warszawa
w sieci pojawił się artykuł cyt:
" "Sprawa "anglików". Będzie pozew przeciwko Polsce
Będzie pozew przeciwko Polsce do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej za odmowę rejestracji samochodów z kierownicą po prawej stronie, przystosowanych do ruchu lewostronnego.
Polskie Radio dowiedziało się w Komisji Europejskiej, że decyzja o skierowaniu pozwu została wpisana do programu posiedzenia komisarzy w przyszłym tygodniu. Wydaje się, że decyzja już jest przesądzona, choć w ostatnim momencie może spaść z agendy.
Komisja Europejska zajęła się sprawą kilka lat temu, po otrzymaniu skargi od mieszkańca Kielc, któremu odmówiono rejestracji samochodu sprowadzonego z Wielkiej Brytanii z kierownicą po prawej stronie. Bruksela, po zapoznaniu się z sytuacją uznała, że Polska łamie prawo wspólnotowe, domagając się, by przed rejestracją samochodu kierownica została przełożona na lewą stronę.
Chodzi między innymi o naruszenie zasady swobodnego przepływu towarów na unijnym rynku.
Komisja Europejska argumentuje, że tego rodzaju auta są rejestrowane i jeżdżą także w innych krajach Unii, które nie wymagają przełożenia kierownicy, Polska nie może więc być wyjątkiem.
Tymczasem polskie ministerstwo infrastruktury powołuje się na względy bezpieczeństwa - nie chodzi tylko o umiejscowienie kierownicy, która ogranicza pole widzenia przy wyprzedzaniu, ale także między inny układ świateł. Tłumaczy, że sieć drogowa w Polsce jest w o wiele gorszym stanie w porównaniu z innymi krajami członkowskimi. "Istnieje obawa, że w związku z niewielkim procentem dróg dwujezdniowych, większa liczba samochodów z kierownicą po prawej stronie pogorszy stan bezpieczeństwa na polskich drogach" - tak ministerstwo infrastruktury skomentowało w rozmowie z Polskim Radiem zastrzeżenia Komisji Europejskiej.
Trudno oprzeć się wrażeniu, że Komisja Europejska cierpi na swoiste rozdwojenie jaźni. Z jednej strony żąda od Polski zmniejszenia liczby wypadków i ich ofiar, z drugiej zmusza do rejestrowania samochodów nie przystosowanych do ruchu prawostronnego. Zapomina przy tym, że problem ten dotyka Polskę w sposób wyjątkowy - Polaków nie stać na samochody, a stare auta z kierownicami po prawej stronie mają niskie ceny. Po pierwsze dlatego, że ich utrzymanie w Wielkiej Brytanii jest bardzo drogie (podatki zmuszają do zakupów nowszych pojazdów), po drugie dlatego, że nikt poza wyspami brytyjskimi ich nie kupuje."

matracz21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
yeovil-suwałki
wiec teraz panowie i panie mam pytanie

Jestem posiadaczem BMW 528i '98r od lipca i pytanie jest nastepujace czy jak przyjade do polski to moge auto przełożone legalnie zarejstrowac czy nie??

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
sprawa jest juz raczej przesadzona ale nie liczyłbym na jakas szybkość ze strony nasazych urzedasów to raczej jeszcze potrwa , na pewno UE wyznaczy im jakis termin i pewnie wprowadza to najpozniej jak sie da .

komar80

Nowy
Punktów
0
Miasto
londyn
Pewnie masz racje. Lobby importerów szrotu z zachodu i warsztatów od przekładek bedzie szczekać ile sie da o bezpieczenstwie i utrudniać zmiany w prawie.

W rumunii jakos mozna rejestrowac samochody RHD a jakośc dróg jaka jest chyba kazdy wie. No ale widocznie Polska jeszcze nie jest na poziomie Rumunii.

komar80

Nowy
Punktów
0
Miasto
londyn
Też bylem kilka razy. Jezdzilem z cluj i timisoary do centrum transylwani i takie wyrwy (bo dziurami tego nazwac nie mozna) widzialem tylko na ukrainie. Do tego były wąskie, jedno pasmowe i bez lini poziomych. Mimo wszystko mozna zarejestrowac anglika a i ubezpieczenie kosztuje tyle samo.
Nie mowie o drogach dwujezdniopwych ekspresowych (takowych nie widzialem) bo to nie dotyczy problemu anglikow.
Ale nie w tym problem. W uk jest wielu rumunow i jakos nikt sie nie bal że masowo zaczna zarzucac rynek anglikami.
W polsce probuje mi sie wmowic ze nie moge dac w prezencie mojemu ojcu starego samochodu bo to niebiezpieczne (i mój wypieszczony pojazd bede musial sprzedac jakiemus hinduskiemu traderowi za pól ceny), że bedzie stwarzal zagrozenie na drogach jedno jezdniowych, i nie wazne ze bedzie jezdzil tylko po Wawie. W miejsce samochodu może kupie mu zestaw nozy kuchennych. Chociaz nie wiem, to tez niebezpieczne. Moze kogoś zabić. :)

mareczek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
olsztyn
Ukraina Rumunia to nie Polska kolego jak to wejdzie to nie zabraknie debili na drogach co kupią za parę funcików graty i zjadą do PL ja jestem zdecydowanie na nie bo my nie mamy dróg do tego jak narazie

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
a ja jeżdże anglikiem w uk i jak wrócę do pl to bym bardzo chętnie po prostu go zarejestrował a nie przekładał bo dla takich jak ja to tylko strata kasy , jakość dróg mam w d...e bo umiem jeżdzić rhd , a debile to i maluchem za 300pln mogą sie zabić a co najgorsze innych

Do góry Bottom