• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja Anglika bez przekladki - jednak sie da

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Mi to wszystko jedno ale na dzień dzisiejszy nie można. Jeśli wejdzie taka ustawa,świetnie zarejestruje auto bez przekładania. Od kilku lat słysze juz tego roku... juz tego...Wątpie by był to ten rok i nie mówie o decyzji tylko o zastosowaniu tego w praktyce. Ale ty to tak przeżywasz, śledzisz te procesy w sadzie, pisma. 3 strony na forum i nic nowego nie wnosi, śledź sprawę i jak już będzie można rejestrować daj znać. Ja przekładanie anglików traktuje jak hobby, coś w stylu takiego sportu i jest mi to wszystko jedno wiec nie pisz że czegoś nie mogę przeżyć.

Jeszcze tydzien temu przed ogloszeniem wyroku bym sie tak nie podniecal mimo, ze jego tresc byla praktycznie pewna. W ubieglych latach to byly jedynie przypuszczenia, ze tak sie to skonczy. Wiadomo bylo, ze to wszystko potrwa. Dzisiaj sytuacja sie zmienila. Wyrok zapadl i nie ma od tego odwolania. Polska dostala 1 MIESIAC na przygotowanie ustawy i 1 MIESIAC na wprowadzenie jej w zycie. Jesli sie dostosuje wyjdzie na to, ze juz latem bedzie to mozliwe. Jesli nie? No coz. To rowniez jest mozliwe ale malo prawdopodobne na obecna chwile. Jak sam napisales: pozyjemy zobaczymy. Ja jutro wywoze kolejne auto do garazu w Polsce. Na razie zarejestrowane i ubezpieczone w UK. Mam nadzieje, ze jak przyjade pod koniec wakacji na urlop bede juz mogl zalatwic formalnosci zwiazane z rejestracja a mimo tego sprobuje juz teraz wnioskowac o zgode na to. Zobaczymy czy starostwo wyda opinie niezgodna z prawem czy bedzie respektowalo wyrok, mowiacy o tym, ze odmowa jest zlamaniem prawa unijnego.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Tak mam dwa ogolne. Trzecie konkretne bede pisal na dniach. Czekalem po pierwsze na oficjalna odpowiedz z Ministerstwa Infrastruktory i Rozwoju a po drugie zgodnie z ich zaleceniami na wyrok trybunalu UE, ktory zapadl 20-go marca. Poza tym dysponuje calym kompletem kopii dokumentow i odwolan osoby, ktorej kilka lat temu udalo sie zarejestrowac RHD wbrew temu co pisza koledzy na forum przekladki.info tfu... angliki.info

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Kilka lat temu bardzo krótko chyba 2 czy 3 miesiące była taka możliwość rejestracji - jako mienie przesiedleńcze.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Tak mam dwa ogolne. Trzecie konkretne bede pisal na dniach. Czekalem po pierwsze na oficjalna odpowiedz z Ministerstwa Infrastruktory i Rozwoju a po drugie zgodnie z ich zaleceniami na wyrok trybunalu UE, ktory zapadl 20-go marca. Poza tym dysponuje calym kompletem kopii dokumentow i odwolan osoby, ktorej kilka lat temu udalo sie zarejestrowac RHD wbrew temu co pisza koledzy na forum przekladki.info tfu... angliki.info
Podeslij jak mozesz na pw albo mail profilu

double_emigrant

Początkujący
Punktów
2
To znaczy ze ta Mazda jest teraz zarejestrowana w PL? Niesamowite, jestem pełen podziwu dla kolegi, walka od 2004 roku odniosła w końcu rezultat :) szczere gratulacje - ja swoje papiery też już niedługo składam :) widzę że jednak można - niech niewierni Tomasze wetkną swoje palce ;) to jest także dowód na ta jak nasze administracja jest w tyyyle w porównaniu z zachodem - taka sprawa powinna być załatwiona w 10 dni a nie 10 lat!!

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Jak widzisz sprawa byla zalatwiona juz w 2007 roku wiec nie trtwalo to az 10 tylko niecale 3 lata. Wrzucilem to dla wszystkich hejterow od przekladek, ktorzy uwazaja, ze to bylo niemozliwe. Mam nadzieje ze zamknalem wam tymi skanami buzie raz na zawsze i ze przeprosicie wszyskie osoby, ktore przez lata wprowadzaliscie w blad...

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Też mi nowość
Przecież wiadomo nie od dziś że juz ok 10 lat temu w Kwidzynie rejestrowali angole ile się dało, z przeglądami nie było żadnego problemu (stacja w Brachlewie się kłania), sam jadąc kilkakrotnie przez to miasto widziałem nie raz angola na polskich blachach, potem autka miały zabierane dowody rejestracyjne, ludzie żeby dalej nimi jeździć przekładali je, a jak widzimy powyżej komuś chciało się sądzić więc dostał znowu możliwość jazdy bez przekładania.

Mam nadzieje ze zamknalem wam tymi skanami buzie raz na zawsze i ze przeprosicie wszyskie osoby, ktore przez lata wprowadzaliscie w blad...

Kolego przykład który podałeś jest jedynym przypadkiem, ktoś chciał się sądzić i dopiął swego, bardzo dobrze, sąd przyznał mu rację i OK. Nie zmienia to faktu że jest to kropla w morzu - nawet w rejonie Kwidzyna z wielu zarejestrowanych RHD została chyba tylko ta Mazda, reszta jeździ jako LHD. Póżniej jak ustawili tą stację diagnostyczną w Brachlewie to nawet przełożonych nie chcieli podbijać. Wydaje mi się więc że przeprosić powinny Cię nie osoby z forum lecz raczej urzędasy z wielu Wydziałów komunikacji w naszym pięknym kraju, to nie tu na forum odmawiają rejestracji anglików, tylko tam u nich

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Uadrol proszę napisz ile czasu i pieniędzy poświęciłeś aby to załatwić?

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Ciesze sie, ze w koncu po wielu miesiacach przyznajecie mi racje, ze sie "dalo" bo dotad twierdziliscie, ze pisze bzdury. Nie wazne czy tylko jeden czy piec samochodow zarejestrowano. Nie wazne ile to kosztowalo i ile zajelo czasu. Wazne, ze zgodnie z prawem i wazne jest to, ze wiele osob na tym forum po prostu mija sie z prawda. Do tej pory twierdziliscie zgodnie ze sie nie da i koniec. Pisanie o 2017 roku to jakas bzdura kolego bo przepisy zostana zmienione lada dzien. Zapadl wyrok w trybunale UE wiec nie wiem o co Ci chodzi ale chyba tylko o to zeby wprowadzic w blad kolejnych kilkadziesiat osob, ktore byc moze zdecyduja sie na przekladke u Ciebie. Skoro jednak juz zmieniles nieco zdanie na temat mozliwosci rejestracji to jest szansa, ze do wspomnianego 2017 roku zmienisz zdanie i uznasz, ze przekladki sa niebezpieczne i, ze takie wlasnie auta po przekladce nie powinny byc dopuszczane do ruchu. Ja jestem takiego wlasnie zdania.
Co do samej rejestracji w Polsce. Nie wiem czy mi nadal na tym zalezy. Male znaczenie ma dla mnie gdzie auto jest zarejestrowane i jakie mam tablice rejestracyjne. Tak dlugo jak moge sie legalnie poruszac po Polskich drogach samochodem RHD jest mi to obojetne. Chodza sluchy, ze firmy ubezpieczeniowe maja zamiar mocno podniesc skladki na RHD. Nie wiem na jakiej podstawie i czuje, ze szykuje sie kolejny pozew ale jesli tak bedzie, ze koszt ubezpieczenia bedzie podobny jak w UK to ja mam to gdzies i wole placic do skarbonki Wielkiej Brytanii niz prosic sie o laske w Polsce. Jeszcze raz powtarzam ze w moim przypadku (i pewnie nie tylko) niczego to nie zmieni bo samochodami RHD jezdzilem, jezdze i jedzil bede po Polsce. Prawo tego nie zabrania. Przekladki nie zrobie nigdy i odradzam to kazdemu rozsadnie myslacemu kierowcy a tym, ktorzy nie potrafia takimi autami jezdzic zakup auta oryginalnie LHD.

double_emigrant

Początkujący
Punktów
2
Ja mimo wszystko spróbuje szczęścia zarejestrowania RHD w PL, nawet jeśli koszt ubezpieczenie pójdzie w gore dwukrotnie to wole mieć ubezpieczone w polskiej ubezpieczalnie niż w uk. Mówię tak bo w przypadku stłuczki/kradzieży łatwiej dostać odszkodowanie z polski - w uk zaraz będą się pytać o potwierdzenie zamieszkania (aktualne rachunki za gaz/council tax itp) i ile czasu auto było za granicą(w większości ubezpieczalni w uk max można 3 miesiące, jeśli chcesz 12 miesięcy trzeba odpowiednio więcej zapłacić). Poza tym przegląd techniczny jest odpowiednio wyższy i trzeba dodatkowo road tax opłacić. Wiem bo mieszkałem w UK ostatnie parę lat. W każdym razie zarabiając w PL i opłacać ubezpieczenie w uk to się średnio opłaca. Lepiej już się zupełnie pozbyć RHD i kupić LHD.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Ja mimo wszystko spróbuje szczęścia zarejestrowania RHD w PL, nawet jeśli koszt ubezpieczenie pójdzie w gore dwukrotnie to wole mieć ubezpieczone w polskiej ubezpieczalnie niż w uk. Mówię tak bo w przypadku stłuczki/kradzieży łatwiej dostać odszkodowanie z polski - w uk zaraz będą się pytać o potwierdzenie zamieszkania (aktualne rachunki za gaz/council tax itp) i ile czasu auto było za granicą(w większości ubezpieczalni w uk max można 3 miesiące, jeśli chcesz 12 miesięcy trzeba odpowiednio więcej zapłacić). Poza tym przegląd techniczny jest odpowiednio wyższy i trzeba dodatkowo road tax opłacić. Wiem bo mieszkałem w UK ostatnie parę lat. W każdym razie zarabiając w PL i opłacać ubezpieczenie w uk to się średnio opłaca. Lepiej już się zupełnie pozbyć RHD i kupić LHD.

Ja na codzien mieszkam w UK wiec dla mnie nie jest to problemem a wakacyjne autka RHD jezdza tylko wtedy kiedy jestem na urlopie w Polsce. Poza tym wcale tak nie jest jak napisales z tym potwierdzeniem adresu bo zarowno podczas zakupu i przerejestrowania na siebie auta w UK podajesz dowolny adres pod ktorym bedziesz w stanie odebrac nowy dowod rejestracyjny i nikt tego nie sprawdza w zaden sposob. To samo z ubezpieczeniem. zalatwiasz to przez internet lub telefon i nikt nie prosi o proof of address czy proof of ID. Czesto tez ubezpieczalnie nawet nie wysylaja zadnych papierow poczta tylko na mejla i drukujesz sobie sam takie potwierdzenie ubezpieczenia. Praktycznie wiec wystarczy, ze masz jakiegos znajomego w UK, ktory bedzie Ci w stanie odebrac poczte i to wszystko.
Gdybym mieszkal na stale w Polsce pewnie mialbym inne podejscie do tematu ale wielokrotnie juz pisalem, ze rejestracja auta RHD w Polsce to jedno a legalne poruszanie sie autem RHD po polskiej drodze to co innego.
W Polsce caly czas mozesz 100% legalnie poruszac sie RHD oraz robic przeglad samochodu RHD na polskich stacjach diagnostycznych. Robie to od kilku lat i nie jezdze z tym do UK. Mozesz tez ubezpieczyc w Polsce samochod bez obawy o wyplate odszkodowania w razie wypadku. Sprawdzone w 100%. Na prv moge Ci napisac ktore firmy nie robia problemow.
Na angielskim ubezpieczeniu w wiekszosci wypadkow mozesz jezdzic do 6 miesiecy za granica. Ja wykupuje ubezpieczenie tylko na okres na ktory jest mi potrzebne ewentualnie robie tak, ze wykupuje na caly rok a po okreslonym czasie kiedy opuszczam kraj rozwiazuje umowe. Mowie o angielskich ubezpieczycielach. I prosze Cie nie sluchaj tego co pisza na tym forum wlasciciele wiat do przekladek bo wiedza tyle samo o Wielkiej Brytanii i tutejszym prawie co i o pogodzie twierdzac, ze w UK ciagle pada i jest mgla a wszystkie auta i motocykle na tutejszych drogach to zgnilki. Nie sluchaj tych bzdur. Oni zyja z tych klamstw.

I jeszcze jedna kwestia. Polecam brac z wydzialu komunikacji pisemna odmowe rejestracji RHD. Bedzie to podstawa do ubiegania sie o odszkodowanie. Przeciez takie auto moze juz dzisiaj zarabiac na siebie a odmowa rejestracji jest niezgodna z prawem co uznal trybunal UE.

Ostatnia edycja:

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Zamknijcie ten temat bo to jest chore. Idź rejestruj jeden z drugim. powodzenia

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Uadrol ja po prostu myślę że się nieco zagalopowales, nie wydaje mi się żeby taka walka z,, właścicielami wiat,,jak to okresliles było na miejscu.
Ja oczywiście niezmiennie uważam że nie powinno być żadnych ograniczeń przy rejestracji i trochę nie bardzo wiem co niby,,właściciele wiat przerabiajacy angliki,,mają do decyzji urzędników czy ustawodawstwie... Czy aby twoja frustracja jest kierowana we właściwą stronę?

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Drekke chodzi o przedstawienie pewnych faktow i mozliwosci. Jest temat prawo w Polsce to piszemy. Skoro wlasciciele wiat z premedytacja wprowadzaja ludzi w blad i neguja wszystko co napisze to nie widze innego wyjscia. Ja trafilem na to forum przypadkiem szukajac informacji prawnych. Mysle, ze wiele osob podobnie jak ja szuka takich informacji i niestety sa wprowadzane w blad i przekonywane, ze jedynym wyjsciem jest prtzekladka co jest oczywista bzdura i zachowaniem nie fair w stosunku do wielu osob, ktore po prostu nie chca przekladac kierownicy!
Powtarzano na tym forum setki razy "pokaz skan dowodu" nie uwierze jak nie zobacze itd. No i co teraz? Teraz rozmowa idzie w kierunku ile to trwalo i ile kosztowalo... Nie wazne. Wazne jest to, ze fakty sa takie a nie inne i ze wiekszosc osob opowiada bzdury gdyz mozliwosc rejestracji RHD byla uwazana za kompletna bzdure i caly czas sa opowiesci z krypty, ze sie nie da itd. Wkurza mnie to.
Nie wtracam sie w sprawy techniczne dot. przekladek. Jak ktos chce sobie kombinowac to niech przeklada jego sprawa ale prosze nie pisezcie bzdur, ze "na dzien dzisiejszy nie ma innej mozliwosci" bo sa. Amen.

Ostatnia edycja:

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Nadal myślę że nieco przesadzasz, ja uważam że nie warto z tobą polemizować bo jesteś anty, ja myślę że jeśli będzie można rejestrować rhd w co oczywiście nie wierzę to właściciele wiat będą mieli więcej roboty,i Boga w to nie mieszaj.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
A co jest inna możliwość. Ile osób zarejestrowało przez ostatni miesiąc. Od był byl ogłoszony wyrok trybunału.

Proponuje zamknąć temat i otworzyc jak ktoś zarejestruje.
Ale fakt nie warto więcej dyskutować

Do góry Bottom