• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

rejestracja - akcyza

Status
Zamknięty.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
i to nie raz ...

szmer

Nowy
Punktów
0
Miasto
KCN
Witam

Panowie mam pytanie. samochód posiadam już prawie 2 lata i dopiero teraz sprowadziłem.

Musze w druku składanym w urzędzie przeliczyć cenę zakupu samochodu z funtów na złotówki... rozumiem że biorę kurs z dnia "przekroczenia granicy" ??

i w związku z tym pytam :) "po co" skoro i tak akcyzę muszę obliczy według eurotaxu...

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
teoretycznie biora z umowy kupna-sprzedazy no ale jak za bardzo odbiega od sredniej chyba 30% to z eurotaxu, zreszta to takie polskie paradoksy przeciez zaden przepis nie moze byc jednoznaczny, ale tak to jest jak Ci sami debile i kretyni rzadza od 20 lat tylko raz maja napis koalicja a raz opozycja

lukaszsiwy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
dublin,,,,
szmer napisał:
Witam

Panowie mam pytanie. samochód posiadam już prawie 2 lata i dopiero teraz sprowadziłem.

Musze w druku składanym w urzędzie przeliczyć cenę zakupu samochodu z funtów na złotówki... rozumiem że biorę kurs z dnia "przekroczenia granicy" ??

i w związku z tym pytam :) "po co" skoro i tak akcyzę muszę obliczy według eurotaxu...

po co wogle płacic poczytaj o mieniu przesiedlenczym ;->

szmer

Nowy
Punktów
0
Miasto
KCN
no właśnie przy cenie zakupu angielskiej wersji spokojnie się przekroczy różnice z eurotaxu...

czyli najlepszym rozwiązaniem wydaje się mieć opłaconą akcyzę według wyliczenia Eurotax-30%= kwota na umowie...
nie trzeba będzie dopłacać różnicy

o mienie przesiedleńcze się dowiadywałem ale...
1. od powrotu do kraju ma się rok na złożenie papierów czyli rozumiem że również sprowadzenia samochodu a pracuje w PL ponad rok wiec mogą to sprawdzić
2. nie mogę udowodnić ze przez ostatni rok pracowałem/mieszkałem w uk bo taki jest wymógł

miska1919

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jelenia
Ja mam takie pytanie ile wpisac na umowie w funtach. Kupilam auto od polaka ale umowe mamy na angielski adres wiec musze oplacic akcyze. Kupilam audi a4 z 1997 roku 1,8silnik i dalam za nia tylko 1600zl. dlatego ze byla bez blotnikow maski foteli i jeszcze paru rzeczy ale mnijssza o to. Moze mi ktor podpowiedziec ile wpisac w funtach zeby nie zawyzyli mi akcyzy tylko byla tak mniejwiecej -30% bo wiem ze tyle moze odbiega. bo wiadomo nie napisze ze kupilam za 400funtow. Prosze o odpowiedz

** Dodano: 09-02-2010, 18:15 **
dla mnie jest to troche dziwne ze jeszcze musze zawyzac cene auta no ale jezeli jest ktos w stanie mi pomoc to prosze. pozdrawiam :mur:

miska1919

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jelenia
nie sadzisz ze to bedzie za malo jak na audi 400funtow czytalam ze oni licza to z eurotaxu a tam sa kosmiczne kwoty bo nie biora pod uwage czy to polskie auto czy nie:( zaluzmy obliczajac te 400funtow to wyjdzie za akcyze niecale 6dych. a widizlaam jak inny placili powyzej 300zl

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
nieważne ile wpiszesz na umowie, policzą ci tak czy tak z EUROTAXU, a 300zł to wcale nie jest dużo, wczoraj gościu przy mnie płacił 9950zł samej akcyzy za JEEPa :D

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom