• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

rejestracja - akcyza

Status
Zamknięty.

lukaszsiwy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
dublin,,,,
witam jestem wlascicielem auta w irlandii 2 lata mam takie pytanko dlaczego mam 5dni na zaplate akcyzy ???jak oni sa w stanie to sprawdzic??jestem ciekaw z tego wzgledu ze urlop mam niezadlugi i zabardzo niewkolor mi ta rejestracja tak na biegu wszystko :mur: i jeszcze [rzekladka :mur:

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Od 1 marca przepisy sie zmienily i masz 14 dni na zgloszenie auta w Urzedzie Celnym ze fizycznie przekroczylo granice RP. (Dziennik Ustaw Nr 3, poz.11)
Na zaplacenie akcyzy masz 30 dni od sprowadzenia auta.
A dlaczego tak jest? To dobre pytanie, ktos mial takie widzimisie i tak ustalil prawo i koniec :)

A co do sprawdzenia to wszystko sa w stanie sprawdzic ale w rzeczywistosci nikt tego nie sprawdza.

lukaszsiwy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
dublin,,,,
dziekuje za odpowiedz i pozostaje sie dostosowac lub kombinowac tak jak wiekszosc z nas lubi najbardziej :wack:

Patman

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zgorzelec
zrób nowa umowe kupna sprzedaży i nie bedzie kary, bo zmiescisz sie w terminie

mariuszd

Początkujący
Punktów
0
Miasto
pułtusk
Od 1 marca przepisy sie zmienily i masz 14 dni na zgloszenie auta w Urzedzie Celnym ze fizycznie przekroczylo granice RP. (Dziennik Ustaw Nr 3, poz.11)
Na zaplacenie akcyzy masz 30 dni od sprowadzenia auta

w jaki sposób liczyć ,, datę przekroczenia granicy RP ,, ?

Patman

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zgorzelec
a dzisiaj jako takich granic nie ma ,wiec ....sami mieszają sie w tym co wymyślaja

jaras8704

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
kazdy jak sprowadza to pisze w zasadzie swoja umowe i podpisuje sie za sprzedajacego i kupujacego. data z umowy bedzie ta w ktorej chcemy zaplacic ta akcyze, bo chyba tylko na podstawie umowy jest ona oplacana prawda? bo sa tam dane odnosnie jej wysokosci.

Pieciu81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Moim zdaniem jeżeli auto posiada wszystkie niezbędne dokumenty do jazdy po Anglii mozna jeździc nim po Polsce i nic nie placic a jak sie bedzie chcialo przerabiac to dopiero wtedy zglosic date przyjazdu auta do Polski.

Mitum

Nowy
Punktów
0
Miasto
z domu
Witam,
przeczytałam na stronie izby celnej we Wrocławiu (http://www.icwroclaw.pl/?action=9 pkt V), że do deklaracji akcyzy dołączyć trzeba zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym w Polsce, jak to pogodzić z faktem, że zrobienie przekładki może trwać dłużej niż 14 dni w których trzeba złożyć deklarację akcyzową? Czy rzeczywiście trzeba przy dekaracji akcyzowej mieć już zrobione badanie techniczne? Może ktoś ma doświadczenie z Urzędem celnym w Szczecinie?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
na złożenie deklaracji masz 14dni,na zapłacenie bodajże 30,ale odebrać możesz kiedy chcesz,badania techniczne,tłumaczenia dajesz w dniu odbioru,więc spoko,luzik :piwko:

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Czy rzeczywiście trzeba przy dekaracji akcyzowej mieć już zrobione badanie techniczne? Może ktoś ma doświadczenie z Urzędem celnym w Szczecinie?
Nie trzeba miec zadnych badan technicznych zeby oplacic akcyze - oni zawsze od Ciebie wezma pieniadze z usmiechem na twarzy.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
No i tu niestety nie mogę się z Tobą zgodzić
Wszystko zalezy gdzie załatwiasz papiery
Np w Pruszkowie aby opłacić akcyzę musisz miec przegląd
Bez niego nie przyjmą dokumentów

W Błoniu już czegoś takiego nie ma

Pozdrawiam
Rafał

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Akcyze i umowe możesz przesłać im pocztą np. z U.K.oni sobie wylicza ile dałeś za auto,i wyznacza termin odbioru,i wtedy trzeba dostarczyć pozostałe dokumenty czyli wpłate akcyzy tłumaczenia i badania techn.

Mitum

Nowy
Punktów
0
Miasto
z domu
Dziękuję za odzew, mam jeszcze pytanie do admina odnośnie Szczecina - w którym urzędzie załatwiałeś te formalności akcyzowe? Z tego co wiem to można w Lubieszynie, Kołbaskowie i Hartwigu na Struga, skoro co urząd to obyczaj to chcę mieć pewność.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom