• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja a blachy

Platkowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chrzanów
Witam.Jeżeli taki temat był na forum proszę o odesłanie gdyż zależy mi na czasie...

Mam pytanie odnośnie tego co dzieje się gdy zakupie anglika od polaka i auto będzie zgłoszone na export a co za tym idzie wyrejestrowane,tak ? Chciałbym wtedy go zarejestrować w UK,tylko zarejestrować bo OC załatwie sobie w PL,jak wygląda sytuacja z blachami? Dostaje się nowe czy rejestruje na te same numery ? Czego nie powinno brakować w V5C żeby nie było problemu?

dziękuje za odpowiedz

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Rejestracja będzie na te same numery(tak sądzę)

Gdzie będziesz jeździł? W PL czy UK?

Platkowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chrzanów
W PL,mam rodzinę w UK to mi podeślą papiery do DVLA. Jak go ubezpiecze to lepiej żebym miał w dowodzie swoje Dane,w razie kontroli również bede widniał w dowodzie to się nie będą niebiescy czepiać ... Zastanawiam sie jeszcze nad tym gdy kupie angola od polaka który nie rejestrowal go w UK a da mi tylko umowe spisana z Angolem. Przy zakupie pojazdu dostane V5C na angola i teraz pytanie

Jak bede chcial go zarejestrowac w UK to mam podeslac umowe z polakiem czy zrobic sobie wlasnorecznie nowa umowe pomiedzy mna a Angolem zeby bylo bezposrednio od poprzedniego wlasciciela?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Zgadza się, musisz być w dowodzie jako właściciel. Wiesz jednak, że na polskim OC możesz legalnie jeździć 30 dni?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
stać cię na utrzymywanie auta po stawkach angielskich ?

Platkowski

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chrzanów
mówimy tu tylko o rejestracji... ciekawe czy są tu realne osoby które załatwiały ubezpieczenie na angola dłuższe niż tylko to 30 dniowe,wiem że trzeba się napocić ale idzie to załatwić tylko nie wiem jak to pózniej w praktyce wygląda z odszkodowaniem...

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
jeździłem długo , ale nie na normalnym OC.
na zwykłym po 30 dniach od zawarcia jest ono nieważne jeśli auta nie zarejestrujesz w PL i nie spiszesz u agenta anexu z nowym nr rejestracyjnym

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
No właśnie, załatwienie ubezpieczenia to nie problem, płakać można dopiero w razie szkody. Gdyby była taka legalna opcja to pół aut w kraju miało by tablice ze znacznikami D,NL,F,GB, itd... Bo kto by rejestrował?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
jak wykombinujesz to będziesz wiedział. jak nie to musisz poczekać na możliwość rejestracji w polsce angoli

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
obyś nie przekombinował bo będzie bolało po kieszeni w razie czego. ja jeżdżę na tzw "granicznym" ;)

Do góry Bottom