• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przegląd po przekładce auta już zarejestrowanego w Polsce

Bartos

Nowy
Punktów
0
Witam. Przeszukałem forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi nigdzie. Kilka dni temu zrobiłem przekładkę mojej Audi A3 8P. Auto od grudnia 2020 jest zarejestrowane w Polsce. Jeżdżę na polskich blachach. Problem polega na tym, że w dowodzie rejestracyjnym jest adnotacja z pieczątką „kierownica po prawej stronie” Teraz chcąc pozbyć się tego zapisu i móc legalnie jeździć potrzebuje przegląd po przekładce. Czy orientuje się ktoś może czy ten przegląd ma jakaś specjalna nazwę i czy tylko wybrane stacje diagnostyczne mogą go zrobić? Czy urzędnik może zakwestionować taki przegląd? Jestem z Krakowa i tu auto było rejestrowane. Byłbym wdzięczny za informacje

grzesiekkus12

Początkujący
Punktów
1
Trzeba zrobić zeczoznawce że jest przełożony na Europę i zmienić dowód i kartę i jechać na przegląd na państwowa stacje okręgowa i tyle . W karakowie zeczoznawca Doliwa wpisać w goglach
Automatyczne połączenie postów:

Trzeba zrobić zeczoznawce że jest przełożony na Europę i zmienić dowód i kartę i jechać na przegląd na państwowa stacje okręgowa i tyle . W karakowie zeczoznawca Doliwa wpisać w goglach
Jeśli jest teraz przełożony to nie wolno ci się takim autem poruszać po drogach bo w dowodzie jest kierownica po prawej stronie i jak by się coś stało to ubezpieczenie ci nie przyzna odszkodowania albo ty zrobisz wypadek to bulisz z własnej kieszeni

Bartos

Nowy
Punktów
0
Podbijam temat. Mam już opinie rzeczoznawcy. Teraz zostaje przegląd na stacji okręgowej. Orientuje się ktoś może gdzie w Krakowie zrobią mi przegląd potrzebny do wykreślenia z dowodu rejestracyjnego „kierownica po prawej stronie” bez problemów? Dzwoniłem do kilku stacji okręgowych w Krakowie. Zadają mi pytanie jaki dokładnie przegląd pan potrzebuje? W jednej stacji powiedziano mi, że potrzebuje zaświadczenie od Audi (papier z pieczątką), że auto nadaje się do przebudowy z ruchu lewostronnego na prawostronny. Sama opinia rzeczoznawcy im nie wystarczy.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
495
Miasto
łódzkie
I świadectwo szczepień :)

speedzior1

Bywalec
Punktów
1
Taki przegląd nazywa się przeglądem po przeróbce technicznej lub przeglądem po przekładce kierownicy. Nie każda stacja diagnostyczna może go wykonać, zwykle trzeba jechać do stacji uprawnionej do badań pojazdów po modyfikacjach, najlepiej dzwoniąc wcześniej i potwierdzając możliwość. Jeśli przegląd zostanie wykonany poprawnie i stacja wystawi protokół, urzędnik nie powinien kwestionować takiej zmiany w dowodzie rejestracyjnym.
https://twojemotywacje.pl/blog/jak-zdobyc-i-podtrzymac-uwage-sluchaczy-podczas-wystapienia/

Do góry Bottom