• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

przegląd i OC dla anglika bez przekładki

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
nie zagladaj do portfela powiadasz
to Ty nie wrzucaj mnie do wora z polaczkami
ktorzy zachowuja sie jak ty

mialem polise
taka aby caly pobyt nie srac ze strachu
tak bylo mnie na to stac
nie musialem rzezbic jak ty

tomkluz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Hull
nie zagladaj do portfela powiadasz
to Ty nie wrzucaj mnie do wora z polaczkami
ktorzy zachowuja sie jak ty

mialem polise
taka aby caly pobyt nie srac ze strachu
tak bylo mnie na to stac
nie musialem rzezbic jak ty

Przez takich ludzi jak ty odechciewa mi się wchodzić na fora.
To nie rzeźba tylko pytanie. Jeśli nie masz nic mądrego w temacie do powiedzenia to się nie odzywaj.
Po co te głupie zaczepki ? Bawi Cię to ? A może to jakiś sposób na ubarwienie nudnego życia ?

Świat byłby lepszy gdyby byli na nim tylko tacy ludzie jak sherves.
Pierwsza i jedyna konkretna wypowiedz na moje pytanie.

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
Jak jeden kolega juz napisal sprawdz innego ubezpieczyciela bo ja chyba mialem u siebie do 90 dni. Popytaj przy odnowieniu polisy

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
nie dociera nic a nic
tylko kombinacje odstawia
a jak wyzej napisano mozna na 90 dni bez problemu
a nawet wiecej
wystarczy podzwonic i popytac
i ubezpieczenie zmienic albo dokupic
ale nie
czepia sie o zagladanie do portfela
smiech na sali

powodzenia zycze

Welnix

Początkujący
Punktów
1
Witam trochę się naczytałem, a to analiza moich luk w prawie.

29. ust. 3 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku . Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie
30 dni od dnia zawarcia umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na piśmie drugą stronę umowy
.
-->Czyli teoretycznie ubezpieczając samochód na rok, gdy żadna ze stron nie odstąpi od umowy oc jest ważne.

Właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.

-->Czyli teoretycznie można jeździć samochodem z UE tylko 30 dni.
W praktyce nie mogą udowodnić ile jesteś na terytorium Polski.

Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

-->Ten punkt tyczy się kupna samochodu na terytorium Polski, więc zawierając umowę za granicą nie dotyczy nas.
(teoretycznie Kupując Anglika w Polsce i wypełniając V5C z adresem angielskim kupiliśmy go w UK)

Mam OC polskie wykupione na rok, V5C i MOT, Ubezpieczalnia nie wypowiedziała mi umowy już kilka miesięcy.

Miałem stłuczkę tydzień po ubezpieczeniu, była policja wszystko ok.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Co to znaczy "tydzień po ubezpieczeniu" i z czyjej winy była stłuczka?

Welnix

Początkujący
Punktów
1
Policja uznała niestety moją winę.
Kolizja nastąpiła tydzień po wykupieniu oc. Wydaje mi się że po upływie 30 dni też ubezpieczyciel nie robił by problemów ale policja już może coś szukać. (ile w kraju jest samochód itp.)

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Tydzień to nie to samo co 30 dni,więc źle Ci się wydaje. Następnym razem stuknij po miesiącu i pochwal się skutkami.

Ostatnia edycja:

_Mateusz_

Początkujący
Punktów
0
dzwoniłem dziś do AXA i gość mi powiedział że auto musi być na polskich blachach żebym mogł je u nich ubezpieczyć

_Mateusz_

Początkujący
Punktów
0
o dzięki, znaczy dopiero dzwoniłem orientacyjnie bo auta nie mam, dopiero w weekend jadę kupić .
tak żeby nie spamić , kupujac auto od polaka w PL powinienem dostać MOT , VC5 i poza umową coś jeszcze ?

EDIT. masz tam wpisane z KIEROWNICA PO LEWEJ stronie ?

Ostatnia edycja:

oscylot

Początkujący
Punktów
0
na zadnym z dokumentów z anglii nie ma wersji auta tzn LHD czy RHD. Jak gość ma ważny MOt to powinien Ci go dać bo bez przeglądu nie możesz teoretycznie jeździć. Ubezpieczenie zrób sobie na 30 dni kazda ubezpieczalnia zrobi ci tzw. ubezpieczenie komisowe. Jak będziesz spisywał umowę to jeszcze zapytaj czy akcyza zapłacona, jak tak to musisz dostać zaświadczenie zapłacenia akcyzy (po winie możesz sprawdzić czy akcyza zapłacona) jak nie zapłacona to jak umowę spiszesz w Polsce to nie będziesz mógł zapłacić akcyzy więc uważaj. BEZ OPŁACONEJ AKCYZY NIE ZAREJESTRUJESZ AUTA.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Można już ubezpieczyć Anglika w https://www.youcandrive.pl trzeba odwinąć opcję "Dodatkowe założenia" i zmienić opcję" Samochód przystosowany jest do jazdy w ruchu prawostronnym obowiązującym na terenie Polski" na NIE, Dodatkowa zniżka po użyciu kodu promocyjnego: 8B53B84093

_Mateusz_

Początkujący
Punktów
0
hmmm u mnie troche dziwnie to wygląda dla saaba 9-3 z 03 roku z zaznaczonym "NIE" jest cena 1200 a dla TAK juz 2000 zł, zniżek brak bo za młody jestem więc nie dziwi mnie to, ale czemu cena jest wyższa dla samochodu LHD ? :O

mac5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
nie łapie się, mam 31 lat :(

Do góry Bottom