Witam trochę się naczytałem, a to analiza moich luk w prawie.
29. ust. 3 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku . Jeżeli w przypadku, o którym mowa w ust. 2, pojazd mechaniczny, w terminie
30 dni od dnia zawarcia umowy, nie został zarejestrowany, każda ze stron może odstąpić od umowy, powiadamiając o tym na piśmie drugą stronę umowy
.
-->Czyli teoretycznie ubezpieczając samochód na rok, gdy żadna ze stron nie odstąpi od umowy oc jest ważne.
Właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.
-->Czyli teoretycznie można jeździć samochodem z UE tylko 30 dni.
W praktyce nie mogą udowodnić ile jesteś na terytorium Polski.
Art. 78. 2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;
-->Ten punkt tyczy się kupna samochodu na terytorium Polski, więc zawierając umowę za granicą nie dotyczy nas.
(teoretycznie Kupując Anglika w Polsce i wypełniając V5C z adresem angielskim kupiliśmy go w UK)
Mam OC polskie wykupione na rok, V5C i MOT, Ubezpieczalnia nie wypowiedziała mi umowy już kilka miesięcy.
Miałem stłuczkę tydzień po ubezpieczeniu, była policja wszystko ok.