rympalek_malbork
Nowy
Tydzień temu kupiłem w Polsce auto sprowadzone z Irlandii z kierownicą po prawej stronie. Właściciel przyjechał nim do Polski na wakacje i kupiłem ten samochód bezpośrednio od niego. Ubezpieczyłem go na 30 dni, mając dowód rejestracyjny, umowę kupna i ważny przegląd. Kilka dni po zakupie zatrzymała mnie Policja i panowie z drogówki stwierdzili że nie mam prawa się nim poruszać, że OC jest nieważne bo od lutego wszedł jakiś nowy przepis i nie mam prawa poruszać się autem niezarejestrowanym na siebie z Polskim OC. Mówił że te OC jest nieważne i ubezpieczyciel nie powinien mi go wydać. Jednak po długiej rozmowie panowie odpuścili z mandatem, lecz auto musiałem zabrać auto-lawetą kolegi za którą zapłaciłem 150zł... Czy coś w prawie zmieniło się na temat jazdy z anglikiem z Polskim OC? Czy irlandczyk może mieć angielski przegląd MOT? Bo właśnie taki do niego dostałem, państwo twierdzili że na urlopie w UK skończył im się NCT i zrobili MOT pod Londynem. I o to panowie z drogówki też mieli problem.