batigoool
Początkujący
Witam, znalazłem na jednym z polskich serwisów ogłoszeniowych auto w bardzo dobrej cenie . W treści ogłoszenia sprzedawca napisał m. in. auto aktualnie przebywa w Anglii, jest tam zarejestrowane, jednak ma kierownicę po lewej stronie. Po kontakcie mailowym (jedynie język angielski) sprzedawca stwierdza, iż auto jest sprowadzone z Niemiec, ma kierownicę oryginalnie po lewej stronie, nigdy nie brał udziału w wypadku i jest w perfekcyjnym stanie. W odpowiedzi o ewentualny termin spotkania, pisze iż aktualnie znajduje się w USA, gdyż tam pracuje ale bez problemu wciągu 2dni może wrócić do Anglii, aby pokazać auto. Powiedział, iż nie chce żadnych pieniędzy (zaliczek) przed osobistym obejrzeniem auta.Stawia jednak warunek, abym przesłał na swoje nazwisko w Anglii za pomocą Moneygram pieniądze za auto i przesłał mu skan tej wpłaty, aby miał pewność, ze abym odebrał pieniądze muszę się stawić w Anglii osobiście (prowizję którą zabierze Moneygram, odda jeśli kupię auto, inaczej - o tę kwotę auto będzie tańsze). Warunek ten tłumaczy, iż miał już doświadczenie (głównie z niemcami) którzy po umówieniu się na spotkanie nie przyjeżdżali i nie było z nimi kontaktu. (On musiał się fatygować z USA). Twierdzi, że po przesłaniu skanu podeśle pełny adres, gdzie moglibyśmy się spotkać. Po prośbie o podanie aktualnego numeru rejestracji stwierdza, że aktualnie nie ma do niego dostępu (On jest w USA, a auto w UK), zaklina się jednak, iż z dokumentami jest na 100% wszystko ok. (Proponuje po moim przyjeździe do UK sprawdzenie auta na Policji i w warsztacie). Twierdzi, że auto zakupił 3miesiące temu, oraz że ma na sprzedaż jeszcze 9 innych aut i nie jest w stanie pamiętać wszystkich numerów rejestracyjnych. (W serwisie tym ma jeszcze inne auta, również z kierownica po lewej stronie i w bardzo dobrych cenach).
Co o tym myśleć? Auto jest bardzo atrakcyjnej cenie w odniesieniu do cen polskich i aut z kierownicą po lewej stronie. W porównaniu z autami angielskimi, cena się wyjątkowo nie wyróżnia. (Unikamy kosztów przekładki co finalnie da bardzo dobry wynik). Jednak to wszystko podejrzane jak dla mnie. Jaki miałby interes w wystawianiu takich ogłoszeń, jeśli miałyby być to ściemą? Pieniądze które wyślę za pośrednictwem Moneygram, mogę odebrać tylko ja osobiście, nikt inny; więc niby nic nie może zyskać. Jednak mimo wszystko mam wątpliwości. Bardzo proszę o opinie bardziej doświadczonych.
Co o tym myśleć? Auto jest bardzo atrakcyjnej cenie w odniesieniu do cen polskich i aut z kierownicą po lewej stronie. W porównaniu z autami angielskimi, cena się wyjątkowo nie wyróżnia. (Unikamy kosztów przekładki co finalnie da bardzo dobry wynik). Jednak to wszystko podejrzane jak dla mnie. Jaki miałby interes w wystawianiu takich ogłoszeń, jeśli miałyby być to ściemą? Pieniądze które wyślę za pośrednictwem Moneygram, mogę odebrać tylko ja osobiście, nikt inny; więc niby nic nie może zyskać. Jednak mimo wszystko mam wątpliwości. Bardzo proszę o opinie bardziej doświadczonych.