• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Podejrzany sprzedawca. Co o tym myślicie?

batigoool

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
Witam, znalazłem na jednym z polskich serwisów ogłoszeniowych auto w bardzo dobrej cenie . W treści ogłoszenia sprzedawca napisał m. in. auto aktualnie przebywa w Anglii, jest tam zarejestrowane, jednak ma kierownicę po lewej stronie. Po kontakcie mailowym (jedynie język angielski) sprzedawca stwierdza, iż auto jest sprowadzone z Niemiec, ma kierownicę oryginalnie po lewej stronie, nigdy nie brał udziału w wypadku i jest w perfekcyjnym stanie. W odpowiedzi o ewentualny termin spotkania, pisze iż aktualnie znajduje się w USA, gdyż tam pracuje ale bez problemu wciągu 2dni może wrócić do Anglii, aby pokazać auto. Powiedział, iż nie chce żadnych pieniędzy (zaliczek) przed osobistym obejrzeniem auta.Stawia jednak warunek, abym przesłał na swoje nazwisko w Anglii za pomocą Moneygram pieniądze za auto i przesłał mu skan tej wpłaty, aby miał pewność, ze abym odebrał pieniądze muszę się stawić w Anglii osobiście (prowizję którą zabierze Moneygram, odda jeśli kupię auto, inaczej - o tę kwotę auto będzie tańsze). Warunek ten tłumaczy, iż miał już doświadczenie (głównie z niemcami) którzy po umówieniu się na spotkanie nie przyjeżdżali i nie było z nimi kontaktu. (On musiał się fatygować z USA). Twierdzi, że po przesłaniu skanu podeśle pełny adres, gdzie moglibyśmy się spotkać. Po prośbie o podanie aktualnego numeru rejestracji stwierdza, że aktualnie nie ma do niego dostępu (On jest w USA, a auto w UK), zaklina się jednak, iż z dokumentami jest na 100% wszystko ok. (Proponuje po moim przyjeździe do UK sprawdzenie auta na Policji i w warsztacie). Twierdzi, że auto zakupił 3miesiące temu, oraz że ma na sprzedaż jeszcze 9 innych aut i nie jest w stanie pamiętać wszystkich numerów rejestracyjnych. (W serwisie tym ma jeszcze inne auta, również z kierownica po lewej stronie i w bardzo dobrych cenach).

Co o tym myśleć? Auto jest bardzo atrakcyjnej cenie w odniesieniu do cen polskich i aut z kierownicą po lewej stronie. W porównaniu z autami angielskimi, cena się wyjątkowo nie wyróżnia. (Unikamy kosztów przekładki co finalnie da bardzo dobry wynik). Jednak to wszystko podejrzane jak dla mnie. Jaki miałby interes w wystawianiu takich ogłoszeń, jeśli miałyby być to ściemą? Pieniądze które wyślę za pośrednictwem Moneygram, mogę odebrać tylko ja osobiście, nikt inny; więc niby nic nie może zyskać. Jednak mimo wszystko mam wątpliwości. Bardzo proszę o opinie bardziej doświadczonych.

batigoool

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
Misiek, może byś jednak mnie oświecił?? :) albo odesłał do tematu jeśli się powtarzam?

krzysiek26

Początkujący
Punktów
0
Miasto
podkarpacie
sciema.wplacisz pieniadze i juz ich wiecej nie zobaczysz wiec nie pchaj sie w to.ja przebywam w anglii i nie raz juz slysalem o takich numerach.pozdrawiam

batigoool

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
No to powodzenia zycze.

Słuchaj, założyłem ten temat żeby właśnie po to by uniknąć ewentualnych problemów. Skoro twierdzicie, że na 100% to bardzo proszę wytłumaczcie mi w jaki sposób człowiek może ukraść mi moje pieniądze. Nie jestem na tyle głupi aby wysyłając mu skan takiego przelewu nie usunąć z nich najważniejszych danych, dzięki którym mógłby podrobić go.

batigoool

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
No dobrze, załóżmy że podesłałem mu skan bez usuwania danych (czego oczywiście nigdy bym nie zrobił) W jaki sposób ukradnie mi pieniądze skoro do odbioru ich musi okazać dokument tożsamości oraz numer referencyjny (którego, podejrzewam na potwierdzeniu nie ma). Zgodnie z tym co widnieje na stronie moneygram:
Wykonaj trzy proste czynności poniżej:
Czynność 1
Poproś osobę wysyłającą ci pieniądze o podanie ci twojego numeru referencyjnego – pomoże to przyspieszyć odbiór pieniędzy.
Czynność 2
Odwiedź agenta MoneyGram (możesz go wybrać za pomocą funkcji Znajdź nas), zabierając ze sobą dokument tożsamości* oraz numer referencyjny.
Czynność 3
Wypełnij prosty formularz odbioru i okaż swój dokument tożsamości – wówczas otrzymasz przekazane ci pieniądze, zazwyczaj w lokalnej walucie.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A myslisz ze w Somalii, Nigerii czy innym Sajgonie to wyrobienie dowodu czy paszportu jest takie trudne? Numer referencyjny jedynie przyspiesz odbior pieniedzy ale nie jest obowiazkowy zapewne, nie znam tego systemu bo to szajs. Uwierz mi, nie ma okazji na auta, tym bardziej nie ma okazji na auta placac z gory korzystajac z firm posredniczacych przelew pieniedzy. W internecie sa cale setki stron z opisami takich przypadkow. Juz nawet wiecej mi sie produkowac nie chce na ten temat. Twoje pieniadze, Twoje ryzyko.

batigoool

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
A myslisz ze w Somalii, Nigerii czy innym Sajgonie to wyrobienie dowodu czy paszportu jest takie trudne?
Ok, przekonaliście mnie że to ściema. Ten człowiek jednak na całą operację miałby zaledwie ok. 2 dni bo tak sugerował, że przesyłam skan i startuje do GB aby obejrzeć auto i odebrać pieniądze. W dwa dni chyba ciężko by mu było to wszystko załatwić (choć w dzisiejszych czasach nic nie wiadomo). Chyba że liczył że odbiorę przy nim pieniądze i mnie zaszlachtuje :)

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A tak odnosnie moneygram czy western union (dwoch najpopularniejszych przekretow) to do wybrania kasy potrzebny jest tylko numer referencyjny, o dowod czy inny dokument tozsamosci mozesz zostac poproszony ale nie musisz. Takie typy maja swoich ludzi pracujacych w moneygram, western union czy innych tego rodzaju agencjach i majac numer referencyjny ida odebrac spokojnie kaske.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
jedno pytanko, czy na fotkach były zasłoniete(zamazane) tablice ? jesli tak to tłumaczenie że niepamieta numerów juz jest podejżane, nie mówiąc już o tym że powinien podać ci mailem nr. VIN

batigoool

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
To ściema, teraz jestem pewien na 100%. Przytoczę naszą rozmowę:
Can you send me the VIN number and current registration number of the car? I could learn something about the history of this car in Poland. This would facilitate my control in Liverpool.
I am sory but i can't send you this detailes until i arrive in Uk because all the doccuments are there and i am the only person who has access at the house and garage.
Thanks

You do not have a photo on your computer that you put in the advertisement which is visible registration number? Or someone in your family does not know the registration number of the car? A little weird.
I have 9 cars for sale and this Saab is bought 3 months ago, i don't remember the registration numbers for all my cars . I know that is weird but this is the truth.

Thanks and i hope you understand me.

ale dziękuję za udział w dyskusji i rozwianie wszelkich wątpliwości. Misiek, nie chciał sie produkować, a jednak sie troszkę naprodukował i za to idze pochwała w jego kierunku. :)

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
radzę unikać takich "okazji" kupna auta sam nie raz widziałem takie ogłoszenia i nawet znajomi mieszkający w UK nie raz mówili o przekrętach którzy w identyczny sposób jak w twoim przypadku wyłudzaja pieniądze potem nie widzisz ani kasy ani auta i chyba nie jesteś taki naiwny że koleś specjalnie z USA do UK przyleci żeby Ci auto sprzedać gdzie koszt takiego przelotu pewnie stanowi znaczą część tego auta.
W Uk jest mnóstwo aut do kupienia moja rada odpuść sobie i znajdz coś innego szukaj ogłoszeń z autami gdzie są podane tablice rejestracyjne nr telefonu i najlepiej dzielnica gdzie znajduje się auto i nigdy nie wykonuj przedpłat, zapłata zawsze po oględzinach auta. Ps z angolami też można się targować tylko pamiętaj, że jak za dużo koleś zchodzi z ceny to znaczy, że z autem jest coś nie tak

Rob85

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Luton / Bydgoszcz
Ta sciema nie dotyczy tylko aut, ale i mieszkan i wielu innych dziedzin. Szkoda czasu i nerwow. Ja omijam te ogloszenia szerokim lukiem!
Pzdr

buzzastral

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
oszust

Tak to jest oszust,gdyz ja mailem dokladnie podbna oferte,samochod z gumtree wlasiciciel niemiec co mieszka w niemczech ale byl jakis czas w uk. teraz jest w niemczech i przyleci jak mu wysle skan,nie wiem do konca na czym polega przekret ale to napewno przekret,gdyz ta sama metoda sie powtarza. ale gosciu wyslal mi zdjecie tabliczki znamionowej auta,choc go o to nie prosilem. nie wiem jak ktos innny moze pobrac pieniadze z moneygramm,przeciez jesli wyplaca je osobie niepowolanej to musza je oddac tak czy siak...ale to juz nie problem oszusta chyba

pozdrawiam

Do góry Bottom