• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pilnie proszę o pomoc w temacie ubezpieczenia anglika i powrót nim do PL

andrzeyek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Witam

Na początku chciałem przywitać się gdyż jet to mój pierwszy post na tym forum...

Mam dość spory problem, zaliczkowałem samochód w UK, 4 lutego lecę po niego

Staram się od dłuższego czasu znaleźć tzw jednodniowe OC w UK żeby wrócić nim legalnie do Polski...niestety w momencie wpisania, że jest to BMW M3, nikt nie chce mi go ubezpieczyć

I tu moja prośba, aby jakiś dobry człowiek pomógł mi w tym...

Samochód to BMW M3 e36 Evolution coupe, rok produkcji 1996
Ja mam 28 lat, mimo tego nie da się :(

Jeśli ktoś może w jakiś sposób pomóc będę bardzo wdzięczny

Ewntualnie proszę o konkretną, sprawdzoną informację, czy na OC granicznym wykupionym w PL mogę wrócić takim samochodem z UK

Opinii jest mnóstwo, jednak wykluczają się one...

Nie chce wracać nielegalnie, bo wiem jakie są tego konsekwencje...

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi

pozdrawiam, Andrzej

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
w angli graniczne się nie liczy czyli jak cie skontrolują to jesteś bez ubezpieczenia
a sprzedający nie może ci jakoś pomóc tzn czy on jeszcze te auto ubezpiecza lub czy nie może ci dać trade insurance na np tydzień
możesz też przyjechać ze starszym kolegą
ja bym podał inna datę urodzenia z zasady najważniejsza jest data ubezpieczenia przy kontroli
a lawetą nie miałbyś lepiej ?

pawelszczecinek

Anglikomaniak
Punktów
3
Witam ,z ciekawości sprawdzałem nieubezpieczaja M3 ,dzwoniłem dlaczego powiedziała pani za mały wiek kierowcy ,nie wiem gdzie odbierasz auto ,jak w londynie to sa firmy brokerskie oni tam na pewno coś znajda ,pozdr.pawel. Taki kraj sam miałem problem z ubezpieczeniem BMW bo pisało w dowodzie M sport i traktowali go jak sportowy a silnik ma 2.0 diesel :smiechu: .

andrzeyek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Bilet już kupiłem, planowałem wrócić na kołach. Samochód mam odebrać w Swansea.
Dokładnie z tego komisu:
http://www.ebay.co.uk/itm/1998-MAZD...mpers_Caravans_Motorhomes&hash=item519c24e9b8

(akurat gość dostał depozyt i wycofał aukcje BMW)

Odnośnie OC granicznego słyszałem opinie, że jest ważne w całej UE

Pytałem o pomoc w ubezpieczeniu tego gościa przy ustalaniu szczegółów, ale powiedział, że oni nie zajmują się ubezpieczeniami...

Ogólnie jestem w w czarnej d.... jeśli nie załatwie tego ubezpieczenia :(

Macie jakieś inne sugestie, czy może taki broker będzie tam na miejscu?

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
wykup to graniczne i przetłumacz, w przypadku zatrzymania pokazuj wszystko bilet na prom i jasno się tłumacz
przedstaw temat komisowi na miejscu i poproś ładnie czy mimo wszystko za dopłatą nie mogą ci zaoferować jakiejś pomocy krótkoterminowego ubezpieczenia
jak będziesz musiał to jedż na tym granicznym najlepiej prom ranny wykup i przeleć ze swansea w nocy w europie już będzie ok

andrzeyek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Chyba tak zrobie, zapewne nie ma opcji, aby ktoś w jakiś sposób mi dostarczył ten samochód do Dover - o tym też myślałem. Spróbuje jeszcze pokombinować coś z tym krótkoterminowym - wpisując rok ur 1981 przechodzi bez problemu.... szkoda, że brakuje mi 3 lata....A jaka jest szansa, że mnie zatrzymają, tam jest aż tak dużo patroli?

pawelszczecinek

Anglikomaniak
Punktów
3
Kolego masz tu adresy brokerow w swansea.Bedziesz na miejscu to podzwonisz popytasz

http://uk.local.yahoo.com/search.ht...ansea,+Swansea+City+and+County&wid=36758&cb=1

http://www.192.com/atoz/business/swansea/insurance--broker/

A H S Insurance12th Floor Alexandra Ho/1 Alexandra Rd, Swansea, SA1 5ED 01792 465141
Bowen D A48 Herbert St Pontardawe, Swansea, SA8 4EB 01792 863450
Brentacre Insurance Services Ltd98 Mansel St, Swansea, SA1 5UE 01792 650933
Burrell Harris118 Walter Rd, Swansea, SA1 5RE 01792 522622
Douglas Insurance9 Capel Buildings Clydach, Swansea, SA6 5LW 01792 843699
East Side Insurance2 James St Pontardawe, Swansea, SA8 4LR 01792 865886
Eastside Insurance130 Port Tennant Road Port Tennant, Swansea, SA1 8JQ 01792 641611
Enterprise (Swansea) LtdUnit 21/22/Tawe Business Village Swansea Enterprise Park, Swansea, SA7 9LA 01792 772778
Gwalia Insurance Services51 Walter Rd, Swansea, SA1 5PW 01792 452828
Haven Insurance Brokers LtdMetropole Chambers/Salubrious Passage, Swansea, SA1 3RT 01792 463090
Nakonecznyj Tony50 High St Clydach, Swansea, SA6 5LH 01792 843246
Prescott Jones Insurance Brokers Partnership53 Walter Rd, Swansea, SA1 5PW 01792 459898
R N R Insurance & Financial Services Ltd10 De La Beche St, Swansea, SA1 3EZ 01792 456262

---------- Dodano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Bez ubezpieczenia nie jedz ,byle jaki radiowóz bezie za tobą jechał wrzuci w bazę danych i będzie lipa.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
jak wykupisz ubezpieczenie na ten rok 81 to nie będą mieli podstaw do zatrzymania ( a czy mają w ewidencji wogóle 1 dniowe ubezpieczenie ?,wątpię) jak będziesz posiadał graniczne teoretycznie auto jest ubezpieczone w UE
wyobrażam sobie sytuację w której cię zatrzymują :przedstawiasz angielskie jednodniowe ubezpieczenie z nieprawidłową datą urodzenia, umowe z komisem że dzis kupiłeś auto, papiery na auto, bilet na prom, i polskie prawo jazdy - myślicie że zwrócą uwage na daty urodzenia w nocy, wątpię
spróbuj wyciągnąc coś z tego komisu, oni lubią pomagać w takich sprawach, skontaktuj się z brokerami a jak się nie da to trudno , wierze że bedzie wszystko ok, powodzenia

andrzeyek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Ok będę próbował coś załatwić jutro... najgorsze, że w sumie będzie nas w aucie 4 osoby, w razie jak mają mi samochód skonfiskować w środku nocy to będzie dopiero lipa...Niby jesteśmy w Unii, a traktują nas jak Murzynów...Do Dover ze Swansea jest ponad 400 km, więc kontrola jest dość prawdopodobna chyba...

---------- Dodano 25-01-2012 o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano 24-01-2012 o 22:36 ----------

A co powiecie na żólte niemieckie tablice - teoretycznie dostaje tablice z numerem i do nich przypisany numer rejestracyjny....oraz ubezpieczenie 4 dniowe

k84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Kolego a próbowałeś kupić ubezpieczenie 1 dniowe na jakieś podobne BMW, nie M3 ?

k84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
Moim zdaniem są tylko dwie opcje, jednodniówka na zwykłą 3kę albo weź ze sobą starszego kierowcę, który przewiezie Ci auto przez Anglię i na którego kupisz ubezpieczenie.
Światła włączone, pasy zapięte, prędkość przepisowa i grzecznie do Dover. A na jazdę po Europie polskie ubezpieczenie.

Spójrz na mój wątek w tym samym dziale i pytanie dokładnie o to samo, tydzień temu. Zakładałem też opcję tablic Niemieckich, ale nikt w 100% nie potwierdził ich "skuteczności" dla auta z GB. To jak masz zapłacić 135 euro za coś, co nie zapewni Ci pewności - moim zdaniem bezsens.
Mnie sprzedający olał i powiedział, żebym sam sobie szukał ubezpieczenia.
Piszę już z domu, powodzenia!

andrzeyek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Dzwoniłem dziś do tych ludzi od Niemieckich Tablic, mówią, że da się bez problemu na tym jechać, bo oprócz tablic jest ubezpieczenie i Zielona Karta ważna takze w GB ( jest wyszczegolniona GB) dodatkowo rozmawialem dzis z kolega od ubezpieczen ( nie takim zwyklym sprzedawca, tylko na stanowisku kierowniczym w firmie Allianz ) powiedzial jednoznacznie, ze moze mi ubezpieczyc anglika bez wpisania nr rej - na NR VIN. OC będzie na cały rok i jest ważne w całej Unii Europejskiej - ponoć w Allianz tak sprzedają - aczkolwiek nadal mam pewne wątpliwości...

and

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn
Witaj
W Wielkiej Brytani jest tak zwany elektroniczny system kontroli ubezpieczenia,- znaczy to ze w momencie wykupienia polisy ubezpieczyciel wprowadza Cie( nie Ciebie tylko twoje auto do elektronicznego systemu) i wtedy wszystkie kamery w radiowozach i nie tyko czytaja twoje auto jako ubezpieczone, bardzo wazne jest tez zebys mial wykupiony roadTax- (podatek dogowy)- bez tego auto nawet nie moze stac na publicznej drodze, a w razie kontroli w przypadku braku tych rzeczy i MOT( przeglad techniczny) auto na lawete za ktora sam zaplacisz a TY w najlepszym przypadku kara ok. 2000 tys. Dlatego tez nie pomoze ci zadna polisa wykupiona w innym kraju, o ile bedziesz jechal na angielskich blachach. Natomiast we wszystkich tych rzecach na pewno pomoze ci sprzdawca auta o ile go o to poprosisz a jak nie to uzaleznij od tego odbior auta, wiekszosc z nich posiadaja tak zwany "trade insurance" ktory pozwala Ci w ciagu nastepnych 7-miu dni po kupnie poruszac sie po publicznych drogach na terenie ANGLI. Najlepiej zadzwon i zapytaj. Nie jestesmy tu teraz za bardzo popularni i w razie kontroli (wytarczy tylko radiowoz na ogonie) klopoty murowane.
Pozdrawiam

k84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wawa
No właśnie sprzedający mają gdzieś kupującego, który wpłaci zaliczkę itd - wiadomo że i tak odbierze auto. Ja również pytałem o możliwość skorzystania z trade insurance, nawet za sowitą dopłatą i nie zgadzali się na to w żadnym wypadku.
Z uwagi na system kamer i skanerów moim zdaniem bezwzględnie należy wykupić jakiekolwiek ubezpieczenie w Anglii. A czy to kolega pomyli się w danych dot. roku urodzenia, dokładnego modelu auta, czy też po prostu weźmie ze sobą na pokład kierowcę który legalnie ubezpieczy na siebie auto - jego wybór.

and

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn
To najlepiej zalatwiac przed wplata, ale i tak nie mysle ze moga robic problem, zreszta przewaznie garaz sprzedajacy na ebey ma to w opisie, 99 procent oferuje taka usluge.

andrzeyek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Niestety w moim przypadku nie oferuje...jeśli chodzi o elektroniczny system ubezpieczeń, to ok, ale jeśli będę miał na aucie niemieckie tablice eksportowe, to ciekawe czy działa to tak, że takich samochodów nie zatrzymują czy wręcz przeciwnie - obce tablice to bankowa kontrola. Fakt jest taki, że w najgorszym wypadku stracę zaliczkę i będę w plecy za bilety lotnicze, ale lepsze to niż być w plecy samochód i jeszcze włóczyć się po sądach...

and

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn
Na niemieckich policja Cie nie bedzie zatrzymywac, nie wiem natomiast na granicy, tablice eksportowe to powinny byc z tego kraju z ktorego eksportujesz auto .Apropo facet z komisu Ci odmowil? dlaczego? Rozmawiales z nim?

Do góry Bottom